Pošto nikako ne mogu za sebe reči, da sam strpljiva osoba, tih se razgovora klonim, ako je ikako moguče...Čuvarkuća je napisao/la: ↑31 aug 2020, 16:21 Zavirih na temu jer sam mislila da pišete vaša lična iskustva.
U naslovu teme možda nedostaju i neki drugi termini, kao antiteist, agnostik, skeptik...
jer se ljudi, koji nisu u vjeri, svakojako izjašnjavaju.
Uglavnom, nisu svi nevjernici u tim pobrojanim skupinama. Ja se lično ne vidim niti u jednoj i čak mi se i ne dopadaju ta razvrstavanja, ja sebe ne bih svrstala nigdje. Šta me zanima u stvari, koliko vi u svakodnevnom životu imate razgovora sa poznanicima, prijateljima, koji nisu u vjeri i koliko su ti razgovori relaksirani. Da li vam je lako komunicirati čak i kada su nihova razmišljanja sušta suprotnost vašem. Nekako kroz čitanje postova, ne samo na ovom forumu,
ne sada u ovom datom trenutku, imam osjećaj da je uvijek nekakav odbrambeni stav na snazi. Svi brane svoje mišljenje, stavove a rijetko se piše konstruktivno i o temi i o razumijevanju drugačijeg.
Ja rado pitam ljude u vjeri za sve što me zanima ali to je možda za neku drugu temu![]()
Dakle, kakvi ste u tim razgovorima, strpljivi, diplomati, iskreni ili svadljivi![]()
Moj razgovor sa prijateljem ateistom
Re: Moj razgovor sa prijateljem ateistom
1
1
Ipak znaci, ima nade.Mehaning je napisao/la: ↑31 aug 2020, 14:07 Kao djete me u crkvu nisu ni slali, niti su mi je branili. Išao sam par puta na vjeronauk, ali pošto sam postavljao previše pitanja, na koje nisam dobio odgovor, odustao sam...![]()
U zrelijim godinama prečitao sam par knjiga na tematiku vjere i skužio puno nelogičnih stvari, koje vjera uči, tako da me je opet odbilo...![]()
Ako uzmem u obzir, sa kako malo znanja su ljudi baratali u vremenima, kad su se vjerske knjige pisale, nije mi logično da bi bili išta u pravu, kao što nisu bili u pravu da je zemlja ravna ploča, da smo baš mi centar svemira, da se sunce vri oko zemlje i tako dalje...![]()
Mislim da ostajem ateist do daljnjega...![]()
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ja ne znam da li sam dvaput u zivotu procitao horoskop. A ateista sam
0
Ima jos stvari u koje ateisti vjeruju a koje traze "slijepu" vjeru. Recimo, meni je nevjerovatno da ljudi koji ne vjeruju u Boga vjeruju u beskonacnost Svemira tako lako. Zasto primjenjivati jedne standarde kad pricas o Bogu a druge kad pricas o Svemiru?Fatih je napisao/la: ↑31 aug 2020, 12:58 Jedna zanimljiva stvar. Cesto se neki ateisti (ne svi,naravno) ismijavaju onima koji vjeruju u postojanje Boga (pa pominju tu raznorazne RACIONALNA razmisljanja). A, onda cujes neke od njih, kako vjerno prate horoskop. Daleko vise logike ima u vjerovanju u Boga, nego u vjerovanju da zvijezde, planete, imaju ikkav uticaj na covjeka.
Plus ako uzmemo recimo znak pod kojim "mene vode u horoskopu", ribu, to znaci da ono sto stoji tamo vrijedi za svakog 12.stanovnika u svijetu...
Zanci ako vjerujes u horoskop, a pocnes mi pricati o besmislenosti vjerovanja u Boga - zapitaj se ko je od nas vise "zadojen, zatucan, indoktriniran", itd).
Kako dokazati beskonacnost bilo cega? Ikad?
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
:hohoho oplakahSocrates je napisao/la: ↑31 aug 2020, 23:54Ima jos stvari u koje ateisti vjeruju a koje traze "slijepu" vjeru. Recimo, meni je nevjerovatno da ljudi koji ne vjeruju u Boga vjeruju u beskonacnost Svemira tako lako. Zasto primjenjivati jedne standarde kad pricas o Bogu a druge kad pricas o Svemiru?Fatih je napisao/la: ↑31 aug 2020, 12:58 Jedna zanimljiva stvar. Cesto se neki ateisti (ne svi,naravno) ismijavaju onima koji vjeruju u postojanje Boga (pa pominju tu raznorazne RACIONALNA razmisljanja). A, onda cujes neke od njih, kako vjerno prate horoskop. Daleko vise logike ima u vjerovanju u Boga, nego u vjerovanju da zvijezde, planete, imaju ikkav uticaj na covjeka.
Plus ako uzmemo recimo znak pod kojim "mene vode u horoskopu", ribu, to znaci da ono sto stoji tamo vrijedi za svakog 12.stanovnika u svijetu...
Zanci ako vjerujes u horoskop, a pocnes mi pricati o besmislenosti vjerovanja u Boga - zapitaj se ko je od nas vise "zadojen, zatucan, indoktriniran", itd).
Kako dokazati beskonacnost bilo cega? Ikad?![]()
ups ne
ima kupola iznad zemlje i btw, rawna je
nema svemira i konačan je
0
Nisi razumjela poentu.
Ja vjerujem u beskonacnost Svemira. Bez ijednog dokaza. Bas kao sto vjerujem I u Boga.
Nisu te dvije stvari neophodno suprotstavljene.
Ja vjerujem u beskonacnost Svemira. Bez ijednog dokaza. Bas kao sto vjerujem I u Boga.
Nisu te dvije stvari neophodno suprotstavljene.
0
Svemir je neistražen. Ko moze tvrditi da je beskonacan?
I tu ima sumnjičavih stvari, bas kao i postojanje boga.
I tu ima sumnjičavih stvari, bas kao i postojanje boga.
0
Meni je opet nelogično, da negdje završava...
Ne znam, kako bih doživio, da vidim dokaze o tome
0
Pa I Bog je "neistrazen", ako vec ides tim rezonom. Zasto tvrditi da ne postoji tako kategoricno?
Na kraju, ko kaze da sustina obje neistrazenosti ne lezi na istom "izvoru"?
Na kraju, ko kaze da sustina obje neistrazenosti ne lezi na istom "izvoru"?
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31149
sa mnom je u srednju iso jedan agnostik. msm da taj frajer nije znao ni sta to znaci nego se furo samo
0
1811
Trebali Ste ga zvati Agnostik.
Vokativ Agnostice!!!
Od milja Agi.
Kad te naljuti Agnosticetina Jedna!!!
Vokativ Agnostice!!!
Od milja Agi.
Kad te naljuti Agnosticetina Jedna!!!
1
1
- carobnjak_N
- Perspektivni član

- Reactions: 310
Pa sta znaci beskonacnost svemira ili konacnost?
Da ima neki kraj nakon kojeg prestaju materijalna
tijela , samo prazan prostor ? Moguce
Taj prazan prostor je onda opet beskonacan.
Mislim da je to opet nebitno jel postoji kraj svemira ili ne.
Osim mozda ljudima koji imaju koncept boga koji je
odvojen od svijeta, pa onda valjda dodje tako da negdje mora prestajati svemir, a pocinjati bog.
U islamu su isto te skole misljenja podijeljene i suprotstavljene po pitanju antropomorfnih osobina boga i da li je to ogranicavanje samog boga kad kazes da negdje pocinje ili zavrsava.
Puno se spore u istoriji islama oko toga, da li je bog negdje gore ili ga je zabranjeno locirati i smjestati na odredjeno mjesto ? Puno je kontradiktornih ili barem na izgled kontradiktornih dokaza za obje teze.
Po meni je to rasprava za islamske filozofe i nije za "obicni svijet" , a sklon sam misliti da se te kontradikcije mogu izmiriti i uskladiti na nekom visem stepenu akide- bogospoznaje.
Da ima neki kraj nakon kojeg prestaju materijalna
tijela , samo prazan prostor ? Moguce
Taj prazan prostor je onda opet beskonacan.
Mislim da je to opet nebitno jel postoji kraj svemira ili ne.
Osim mozda ljudima koji imaju koncept boga koji je
odvojen od svijeta, pa onda valjda dodje tako da negdje mora prestajati svemir, a pocinjati bog.
U islamu su isto te skole misljenja podijeljene i suprotstavljene po pitanju antropomorfnih osobina boga i da li je to ogranicavanje samog boga kad kazes da negdje pocinje ili zavrsava.
Puno se spore u istoriji islama oko toga, da li je bog negdje gore ili ga je zabranjeno locirati i smjestati na odredjeno mjesto ? Puno je kontradiktornih ili barem na izgled kontradiktornih dokaza za obje teze.
Po meni je to rasprava za islamske filozofe i nije za "obicni svijet" , a sklon sam misliti da se te kontradikcije mogu izmiriti i uskladiti na nekom visem stepenu akide- bogospoznaje.
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

- Reactions: 310
Po meni je bolje pitanje ili mozda kljucno pitanje :
da li je postojala svijest i inteligencija prije postojanja materije ili je sve to nuspojava formiranja materije i usloznjavanja tokom evolucije koje je dovelo do tolike
kompleksnosti nervnog sistema , te u jednom trenutku
proizvela svjesnost ili samosvijest kod covjeka ?
Naucnici materijalisti su skloni vjerovati da je materija proizvela svijest i inteligenciju ali za sad ne mogu da to dokazu , isto kao sto ni oni koji vjeruju da je prvo bila svijest pa tek onda materija , ne mogu to da dokazu.
Pitanje svijesti je najveca misterija.
Kad bi se dokazalo ovo prvo , dakle svijest prije materije , onda ni evolucija niti bilo sta drugo sa cim se spori religija , ne bi bila problematicna jer je dokaz o prvoj svijesti i samim time prvom intelektu, dokaz o Bogu.
Onda ga mozes zvati kako god ali bi bilo neosporivo da inteligencija i svijest nisu nastali kasnije kao nusproizvod materije i maltene slucajnosti.
Dakle tu mozes vjerovati u jedno ili drugo ali u oba slucaja je to samo pitanje vjerovanja, a ne dokaza.
da li je postojala svijest i inteligencija prije postojanja materije ili je sve to nuspojava formiranja materije i usloznjavanja tokom evolucije koje je dovelo do tolike
kompleksnosti nervnog sistema , te u jednom trenutku
proizvela svjesnost ili samosvijest kod covjeka ?
Naucnici materijalisti su skloni vjerovati da je materija proizvela svijest i inteligenciju ali za sad ne mogu da to dokazu , isto kao sto ni oni koji vjeruju da je prvo bila svijest pa tek onda materija , ne mogu to da dokazu.
Pitanje svijesti je najveca misterija.
Kad bi se dokazalo ovo prvo , dakle svijest prije materije , onda ni evolucija niti bilo sta drugo sa cim se spori religija , ne bi bila problematicna jer je dokaz o prvoj svijesti i samim time prvom intelektu, dokaz o Bogu.
Onda ga mozes zvati kako god ali bi bilo neosporivo da inteligencija i svijest nisu nastali kasnije kao nusproizvod materije i maltene slucajnosti.
Dakle tu mozes vjerovati u jedno ili drugo ali u oba slucaja je to samo pitanje vjerovanja, a ne dokaza.
0
Pa poneki muskarac, ali sve zene svakako. I nemoj im reci da horoskop nije istinit, iskopace ti oci ...
2
2
Da, mozda ostane ateista. :hohohoFatih je napisao/la: ↑31 aug 2020, 21:27Ipak znaci, ima nade.Mehaning je napisao/la: ↑31 aug 2020, 14:07 Kao djete me u crkvu nisu ni slali, niti su mi je branili. Išao sam par puta na vjeronauk, ali pošto sam postavljao previše pitanja, na koje nisam dobio odgovor, odustao sam...![]()
U zrelijim godinama prečitao sam par knjiga na tematiku vjere i skužio puno nelogičnih stvari, koje vjera uči, tako da me je opet odbilo...![]()
Ako uzmem u obzir, sa kako malo znanja su ljudi baratali u vremenima, kad su se vjerske knjige pisale, nije mi logično da bi bili išta u pravu, kao što nisu bili u pravu da je zemlja ravna ploča, da smo baš mi centar svemira, da se sunce vri oko zemlje i tako dalje...![]()
Mislim da ostajem ateist do daljnjega...![]()
![]()
0
Beskonacnost ne postoji. Kao sto sve mora postati od necega, tako sve ima svoj pocetak i kraj.
0