Zašto se uspoređujemo s drugima?

Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Re: Zašto se uspoređujemo s drugima?

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 22:29 Ja nisam precizirao da li su standardi pozitivni i negativni.

To me i ne interesuje u ovoj diskusiji. Ako većina ljudi prihvati neki standard za koji ja smatram da je glupost, automatski ja poredim njihove standarde sa nekim mojim standardima.

I iznosim zašto je moj standard moralniji, superiorniji, itd.
Nećeš poraz pretvoriti u pobjedu. Budi siguran. Uzalud ti trud. :dmr :dmr

Dakle naslov i uvodni post teme se odnosi na usporedbu osobe sa osobom. 1:1 ne standarda. Nametnutih i štetnih ili pozitivnih kao sigurnost auta i kakvoće odjeće i obuće.
0
A sad adio :sara
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

lejlamo je napisao/la: 20 okt 2021, 22:30 Jeste poređenje, ali poređenje koristi-štete nečega... temeljenih na nauci, otkrićima i sl. a ne poređenje osobe s drugom osobom..
Sjedi 1 :crni
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14929

Post Postao/la Socrates »

Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 22:32
Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 22:29 Ja nisam precizirao da li su standardi pozitivni i negativni.

To me i ne interesuje u ovoj diskusiji. Ako većina ljudi prihvati neki standard za koji ja smatram da je glupost, automatski ja poredim njihove standarde sa nekim mojim standardima.

I iznosim zašto je moj standard moralniji, superiorniji, itd.

Dakle naslov i uvodni post teme se odnosi na usporedbu osobe sa osobom. 1:1 ne standarda. Nametnutih i štetnih ili pozitivnih kao sigurnost auta i kakvoće odjeće i obuće.
Ti ako od osobe oduzmeš nsve njene standarde, u bilo čemu, dobila si havu. Sa havom, istina, čovjek se ne može porediti.

Hava ne može ni komunicirati.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 22:38
Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 22:32

Ti ako od osobe oduzmeš nsve njene standarde, u bilo čemu, dobila si havu. Sa havom, istina, čovjek se ne može porediti.

Utvrdili smo šta su standardi. I pozitivni i negativni. Kao i na kakvu vrstu poredjenja tema se odnosi. Tako da… TI si izgubio u ovoj diskusiji! Nikakvo razvodnjavanje kakofonijom ti neće to umanjiti. Više sreće idući put. Volimo te! Svi! djuture! 😂
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

lejlamo je napisao/la: 20 okt 2021, 22:30 Jeste poređenje, ali poređenje koristi-štete nečega... temeljenih na nauci, otkrićima i sl. a ne poređenje osobe s drugom osobom..
Ono što se meni čini je da se vi ne možete odmaknuti od materijalnog poređenja, ili da li neko ima Lamborghini ili Wartburg ili da li neko ima posao koji je plaćen milione, a neko drugi rinta za koru hljeba. :zbunj
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 22:41

Utvrdili smo šta su standardi. I pozitivni i negativni. Kao i na kakvu vrstu poredjenja tema se odnosi. Tako da… TI si izgubio u ovoj diskusiji! Nikakvo razvodnjavanje kakofonijom ti neće to umanjiti. Više sreće idući put. Volimo te! Svi! djuture! 😂
Evo brt, iz uvodnog posta
Proces socijalne usporedbe uključuje ljude koji spoznaju sebe procjenjujući vlastite stavove, sposobnosti i uvjerenja i uspoređujući ih s drugima. U većini slučajeva se pokušavamo usporediti s onima koji su nam slični po godinama, interesima i obrascima ponašanja.
Stavovi, uvjerenja, itd.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 22:43

Proces socijalne usporedbe uključuje ljude koji spoznaju sebe procjenjujući vlastite stavove, sposobnosti i uvjerenja i uspoređujući ih s drugima. U većini slučajeva se pokušavamo usporediti s onima koji su nam slični po godinama, interesima i obrascima ponašanja.
Stavovi, uvjerenja, itd.
Ovo je tipično zenički. A sto ne boldiraš i narednu rečenicu?

a. U većini slučajeva se pokušavamo usporediti s onima koji su nam slični po godinama, interesima i obrascima ponašanja.

I naglasak na ono “ ljude”?
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 22:45
Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 22:43

Stavovi, uvjerenja, itd.

a. U većini slučajeva se pokušavamo usporediti s onima koji su nam slični po godinama, interesima i obrascima ponašanja.
Pa odgovorio sam na tvoju opasku. Dakle, stavovi, uvjerenja. A šta je to nego standardi?

I to drugo ide u pravcu mog razmišljanja, ali nije odgovor na tvoje pitanje. Ono čega ste se vi nadovezali je uglavnom materijalno uspoređivanje, i neko poslovno uspoređivanje, šta li.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 22:48
Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 22:45

Pa odgovorio sam na tvoju opasku. Dakle, stavovi, uvjerenja. A šta je to nego standardi?

I to drugo ide u pravcu mog razmišljanja, ali nije odgovor na tvoje pitanje. Ono čega ste se vi nadovezali je uglavnom materijalno uspoređivanje.
Stavovi i uvjerenja ne moraju nužno postavljati standarde. Si?
Recimo ja imam stav prema debljini koji nije društveni standard. 😜
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 22:50
Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 22:48

I to drugo ide u pravcu mog razmišljanja, ali nije odgovor na tvoje pitanje. Ono čega ste se vi nadovezali je uglavnom materijalno uspoređivanje.
Ja sam pričao i o ličnim standardima, a oni se postavljaju iz ličnih stavova i uvjerenja. Pa čak i vi čitavim ovom diskusijom postavljate lične standarde.

Društveni standardi su takođe spomenuti.

I dalje tvrdim da čovjek teško može normalno živjeti ako se ne uspoređuje sa drugim ljudima. Pa to bi bio kraj svake komunikacije. :zbunj

I ova diskusija to potvrđuje. :valja
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17681

Post Postao/la Ommadawn »

Mene ne računaj u to zadnje.
0
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 22:53
Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 22:50

Ja sam pričao i o ličnim standardima, a oni se postavljaju iz ličnih stavova i uvjerenja. Pa čak i vi čitavim ovom diskusijom postavljate lične standarde.

Društveni standardi su takođe spomenuti.

I dalje tvrdim da čovjek teško može normalno živjeti ako se ne uspoređuje sa drugim ljudima. Pa to bi bio kraj svake komunikacije. :zbunj

I ova diskusija to potvrđuje. :valja
Ma koliko ti bio spreman na banalizaciju i razvodnjavanje, to ti neće poći za rukom. 😊 Dakle niko od nas nije bio izričito protiv uspoređivanja. Nego smo navodili koje su zamke/štetnosti usporedbi, kako čovjeku je teško objektivno sagledati sopstvene usporedbe i da je najbolje ipak usporedbu raditi na samom sebi.

To što ti pokušavaš u diskusiju uvući društvene i lične standarde kao predmet piredjenja je izlišno. Sam naslov teme jasno precizira, kao i naša cjelokupna diskusija ( uz izuzetak tvoje) da se o usporedbi radi 1:1 izmedju mene i osobe x, Dany:osoba y Itd Itd :)
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 20 okt 2021, 23:01

Mene ne računaj u to zadnje.
Lik je haos. Hajde ba. VoleMo ga. 😂
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Da samo napomenem neke stvari u vezi poređenja koje nisu dnevni self-help, nego opšte prihvaćene stvari.

"Compare and contrast" je tehnika koja se koristi da čovjek podigne svoje misli na viši nivo i da pretvori apstraktno u konkretno, da sortira svoje ideje u nešto razumljivo bilo kome koji ga čita ili sluša.

Nauka, bilo koja nauka, ne bi nigdje nikad stigla bez poređenja. Kako bi znali razliku između bilo čega da ne poredimo? Ništa ne postoji samo za sebe. Zato mi ovo kategorično "ne poredim se sa ljudima" pomalo nevjerovatno zvuči. Wishful thinking. Znam da ste rekli da se svi ipak donekle poredimo. :ljubi

Naravno da postoje opasnosti. Opasnosti postoje u bilo čemu pa i u nepoređenju sebe sa ljudima oko sebe. Čovjek sebe može i tako odvesti na krivi put itekako. Kako god se uzme ta nejasna izreka 'poredi sebe sa sobom od juče", i ona može biti pogubna po čovjekov potencijal. Pa čak pogubna i po ljude oko njega.

Plus što mi žestoko vuče na izolaciju i ignoriranje svijeta oko sebe. Naime, uspoređivanjem sebe sa drugim ljudima možeš se nadati da ćeš nešto što ti smeta u međuljudskim odnosima pokušati promjeniti ili čak uspjeti promjeniti, nešto u odnosima u tvojoj bližoj okolini.

Uspoređivanje sebe sa sobom od juče mi zvuči previše pasivno, i nekako podrazumijeva situaciju u kojoj sebe automatski postavljaš na pijedestal kao Sveznajućeg. I ne sumnjam ja da je to moćna pozicija, barem iz te neke izolirane perspektive, međutim, kad se primjeni na apsolutno svakog pojedinca koji hodi ovom zemljom, može dati gomilu nepoželjnih posljedica i po njega samog i po društvo.

Meni se čini da vi niste uzeli u obzir mnoge stvari.
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

Da se ljudi nikako ne porede sa drugima ljudska civilizacija ne bi ni blizu bila ovakva kakva je sad. To je oduvijek podsticalo i konkurenciju, a konkurencija je filtrirala one koji su predvodili društvo u budućnost pa su tako nastajali razni pioniri svog vremena u svim segmentima - od nauke do umjetnosti. Tačno je da su mnogi stradali u tome, ali to je bila nužna cijena kako god ko gledao na ovo. Naravno, ovo se ne može primjeniti na našu svakodnevnicu, ali ako gledamo kao zaokruženu cjelinu onda je druga slika pred očima.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ja se slažem da neka poređenja mogu dovesti do problema u ljudskoj psihi. Što se mene tiče, takva su uglavnom poređenja na rudimentarnom nivou ljudskog postojanja. Ko ima više para, bolju kuću, bolji auto, bolji posao, dalje je dogurao u karijeri, na vrijeme je ušao u brak, ljepši je, zgodniji je, bla bla bla truć truć truć me ne interesira kao predmet rasprave.

Nemojte to raditi. Gotova priča. :valja

Međutim, kad dođemo do poređenja ideja, zamisli, postupaka, vještina, itd., to je već drugi teren. To može biti problematično jedino ako si by default sklon da pljuješ sve drugačije što treba da vidiš, saznaš i naučiš. Pa čak i da imaš bilo kakvih primjedbi na sve to, a to je poželjno, možeš to poređenje iskoristiti da konstruktivno kritikuješ i predložiš poboljšanje ili alternativu.

Eto, lejla negdje govori da neki roditelji porede djecu i da tako razvoj jednog djeteta unište. Pa, pobogu, zar se takvi roditelji ne bi trebali porediti sa roditeljima koji to ne rade, i tako, možda, izvući neku pouku? I to je samo jedan primjer. Malo je roditelja na svijetu koji ne vjeruju da su savršeni roditelji. Sa druge strane, skoro svakodnevno čitamo da ljudi, čak i stručni, oštro kritikuju druge ljude upravo zbog toga kako odgajaju svoju djecu. Tu je očigledan raskorak između pojedinaca i vanjskog svijeta. Ko se tu treba porediti sa kim?

Meni ovo "poredi se jedino sam sa sobom" zvuči ponekad toliko samoljubivo. Nije moguće da toliki ljudi vjeruju da ne rade i nisu radili nikakve greške u životu. Sve počinje i završava sa njima. Plus još da vjeruju da se sami, bez ikakvog poređenja sa drugim ljudima, mogu izbaviti iz tog lavirinta svog mozga i izaći na put sreće i rahatluka, pa, eto, imamo miks za katastrofu. Prije svega, niko ti i ne garantira da ti je početna tačka ispravna, pa samo to "poredi se jedino sam sa sobom" te vodi u pogrešnom pravcu.

Kao kad tinejdžer sebi uvrti u mozak da je nesvakidašnji muzičar, a ono nigdje ništa ni sa čim. I neće nikad postati muzičar, ali, svakog dana napreduje pomalo, i u tom "poređenju sa samim sobom" je dnevno u plusu, ali na duge staze je na potpunoj stranputici. Pa da li ijedan roditelj želi to svom djetetu? Taj potpuni raskorak sa realnošću? Šta je ovdje poželjno, da pustiš iluziju da se povećava nekontrolirano i da dijete "tresne" na glavu tek kad mu je preko 30?

Meni se čini da psiholog savjetuje da se okaneš poređenja sa drugim ljudima tek kad si toliko zaglibio u tom poređenju da sigurno ideš prema psihološkoj samo-destrukciji, pa i nemaš drugi izlaz. Međutim, niko ne garantira i da "poređenje sa samim sobom", neće biti isto tako psihološki samo-destruktivan proces. Mogu navesti još stotine primjera.

Svejedno, ni jedan od ovih puteva ne garantira nikakvu sreću, zadovoljstvo, ispunjenost. Tako da i ne znam o čemu raspravljamo. :valja Poredio se, ne poredio, to ti ne daje nikakvu prednost, garanciju, zacrtan rezultat. Neko se konstruktivno poredi sa drugim ljudima, pa ga to pozitivno motivira. Neko postane pljačkaš jer se destruktivno poredi sa drugim ljudima. Neko se objektivno "poredi samo sa sobom", pa postepeno dostigne svoj puni potencijal. A neko završi na heroinskoj ovisnosti potpuno otuđen od vanjskog svijeta jer se nije poredio ni sa kim. Savršenog recepta za život nema.

A druga stvar je ovo što Marlboro napisa. Poređenje ideja i dostignuća i sa svojim savremenicima i preko svih era, razdoblja i pravaca ljudskog razmišljanja i djelovanja je uslov civilizacijskog razvoja. Takvim poređenjima komuniciraju i komunicirali su svi oni koji su malo-pomalo pomjerali granice ljudskog razumijevanja svijeta oko nas.

Kako pomiriti sve ovo ne znam. :djed
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Evo vam dobar članak, ko čita na engleskom.

https://www.jordanharbinger.com/why-you ... w-to-stop/

Da izdvojim.
If we’re comparing ourselves for self-assessment, then wondering how we stack up is natural, healthy, and often very helpful. I’d even argue that it’s necessary.

But if we’re comparing ourselves for self-enhancement, then this process can quickly become obsessive, toxic, and often very confusing.
Dakle, sve je do čovjeka i njegovog karaktera i motivacije za poređenje sa drugim ljudima. Za šta koristiš poređenje? I šta izbjegavaš kad tvrdiš da se ne porediš? Možeš li se iskontrolirati prilikom poređenja?

Ovaj postmodernistički self-help da možeš izbjeći poređenje sa drugim ljudima nema nikakvu podlogu. Možda jedino ako živiš na nekom pustom otoku, sam, od rođenja do smrti.
0
Odgovori

Natrag na “Psihologija”