Ima li kraj brojanju ? Kad krenes brojati od npr 1 pa 2 ...koji je to zadnji broj nakon kojeg nema dalje ?
Moj razgovor sa prijateljem ateistom
- carobnjak_N
- Perspektivni član

- Reactions: 310
Re: Moj razgovor sa prijateljem ateistom
1
1
Stipu suplje tipa "misao ima smisao", daj sta opipljivo, izbroj ono sto postoji, mani se imaginacije.carobnjak_N je napisao/la: ↑01 sep 2020, 08:24Ima li kraj brojanju ? Kad krenes brojati od npr 1 pa 2 ...koji je to zadnji broj nakon kojeg nema dalje ?
0
Pa kako je onda po tvome Bog nastao...Socrates je napisao/la: ↑31 aug 2020, 23:54Ima jos stvari u koje ateisti vjeruju a koje traze "slijepu" vjeru. Recimo, meni je nevjerovatno da ljudi koji ne vjeruju u Boga vjeruju u beskonacnost Svemira tako lako. Zasto primjenjivati jedne standarde kad pricas o Bogu a druge kad pricas o Svemiru?Fatih je napisao/la: ↑31 aug 2020, 12:58 Jedna zanimljiva stvar. Cesto se neki ateisti (ne svi,naravno) ismijavaju onima koji vjeruju u postojanje Boga (pa pominju tu raznorazne RACIONALNA razmisljanja). A, onda cujes neke od njih, kako vjerno prate horoskop. Daleko vise logike ima u vjerovanju u Boga, nego u vjerovanju da zvijezde, planete, imaju ikkav uticaj na covjeka.
Plus ako uzmemo recimo znak pod kojim "mene vode u horoskopu", ribu, to znaci da ono sto stoji tamo vrijedi za svakog 12.stanovnika u svijetu...
Zanci ako vjerujes u horoskop, a pocnes mi pricati o besmislenosti vjerovanja u Boga - zapitaj se ko je od nas vise "zadojen, zatucan, indoktriniran", itd).
Kako dokazati beskonacnost bilo cega? Ikad?![]()
Iz svemirskog jajeta...
Nekima nam je potpuno jasno, da od znanja, koje bi mogli imati, tek grebemo po površini. Dosta je tome pomogla baš vjera sa dugim stažem kočenja napredka, koliko god je mogla...
U nama poznatoj povjesti, Bog gubi funkcije sa povečavanjem stvari, koje počinjemo razumjeti i shvačati...
Horoskop je naravno glupost, kao po meni i vjerovanje, ali neka svatko ostane u svojoj coni ugođaja...
Meni nije jasno, kako netko, tko je učio i razumio strukturu DNK može ostati vjeran, ali očito je moguče, a nije ni potrebno, da ja baš sve razumijem na ovome svjetu...
0
Savjest je negdje pronašla bakterije i počela iz uzgajati u kolonijama, dok nisu uzgojili tjelo, u kojeg bi se mogli naseliti...carobnjak_N je napisao/la: ↑01 sep 2020, 08:00 Po meni je bolje pitanje ili mozda kljucno pitanje :
da li je postojala svijest i inteligencija prije postojanja materije ili je sve to nuspojava formiranja materije i usloznjavanja tokom evolucije koje je dovelo do tolike
kompleksnosti nervnog sistema , te u jednom trenutku
proizvela svjesnost ili samosvijest kod covjeka ?
Naucnici materijalisti su skloni vjerovati da je materija proizvela svijest i inteligenciju ali za sad ne mogu da to dokazu , isto kao sto ni oni koji vjeruju da je prvo bila svijest pa tek onda materija , ne mogu to da dokazu.
Pitanje svijesti je najveca misterija.
Kad bi se dokazalo ovo prvo , dakle svijest prije materije , onda ni evolucija niti bilo sta drugo sa cim se spori religija , ne bi bila problematicna jer je dokaz o prvoj svijesti i samim time prvom intelektu, dokaz o Bogu.
Onda ga mozes zvati kako god ali bi bilo neosporivo da inteligencija i svijest nisu nastali kasnije kao nusproizvod materije i maltene slucajnosti.
Dakle tu mozes vjerovati u jedno ili drugo ali u oba slucaja je to samo pitanje vjerovanja, a ne dokaza.
Moram priznati, da mi je ova jedna od boljih...
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Pa izbroj ti sve stvari i dokazi , ko ti brani ?Buki je napisao/la: ↑01 sep 2020, 08:26Stipu suplje tipa "misao ima smisao", daj sta opipljivo, izbroj ono sto postoji, mani se imaginacije.carobnjak_N je napisao/la: ↑01 sep 2020, 08:24
Ima li kraj brojanju ? Kad krenes brojati od npr 1 pa 2 ...koji je to zadnji broj nakon kojeg nema dalje ?
0
Mene to ne interesuje. Ti si poceo pa ti broj ...
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Mislis svijest , a ne savjest ?Mehaning je napisao/la: ↑01 sep 2020, 08:40Savjest je negdje pronašla bakterije i počela iz uzgajati u kolonijama, dok nisu uzgojili tjelo, u kojeg bi se mogli naseliti...carobnjak_N je napisao/la: ↑01 sep 2020, 08:00 Po meni je bolje pitanje ili mozda kljucno pitanje :
da li je postojala svijest i inteligencija prije postojanja materije ili je sve to nuspojava formiranja materije i usloznjavanja tokom evolucije koje je dovelo do tolike
kompleksnosti nervnog sistema , te u jednom trenutku
proizvela svjesnost ili samosvijest kod covjeka ?
Naucnici materijalisti su skloni vjerovati da je materija proizvela svijest i inteligenciju ali za sad ne mogu da to dokazu , isto kao sto ni oni koji vjeruju da je prvo bila svijest pa tek onda materija , ne mogu to da dokazu.
Pitanje svijesti je najveca misterija.
Kad bi se dokazalo ovo prvo , dakle svijest prije materije , onda ni evolucija niti bilo sta drugo sa cim se spori religija , ne bi bila problematicna jer je dokaz o prvoj svijesti i samim time prvom intelektu, dokaz o Bogu.
Onda ga mozes zvati kako god ali bi bilo neosporivo da inteligencija i svijest nisu nastali kasnije kao nusproizvod materije i maltene slucajnosti.
Dakle tu mozes vjerovati u jedno ili drugo ali u oba slucaja je to samo pitanje vjerovanja, a ne dokaza.![]()
Moram priznati, da mi je ova jedna od boljih...![]()
Ma to je karikiranje koje je cesto "oruzje" kad se ne zna dovoljno o tematici.
Svijest je jednostavno kljucni fenomen koji nije objasnjen
i jos se vise komplikuje sa kvantnom fizikom, a jos od Upanishada do Kurana mnogi je poistovjecuju sa bozanskom iskrom ili svjetloscu u covjeku.
No poenta je da se bez svijesti moze zivjeti ali ne i dozivjeti svijet. Pa ako se ona u prvom momentu zivota mora pojaviti u svemu zivom , da li je uopce bio moguc razvoj besvjesne materije u samosvijesne forme ?
Koja je bila kvaliteta te svijesti i da li je intelekt dolazio poslije jer ako nema nicega osim polja svijesti , ono nema cega ni biti svjesno niti uciti o bilo cemu. itd
Uglavnom mnogo je pitanja na tu tematiku bez odgovora.
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Ja ne tvrdim nista da znam . Ti rece da svemir mora imati kraj i da je beskonacnost glupost.
0
To je rekao Einstein - samo je glupost beskonacnacarobnjak_N je napisao/la: ↑01 sep 2020, 09:19Ja ne tvrdim nista da znam . Ti rece da svemir mora imati kraj i da je beskonacnost glupost.
0
Nekada su teisti spaljivali ljude jer su govorili da je Zemlja okrugla, vjerovali su da su zvijezde na nebu rupe koje su izbusili andjeli da nas vire, a sad diskutuju o beskonacnosti svemira. Napredak, cestitam. :hohoho :hohoho :hohoho
1
1
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Valjda je rekao da je svemir i ljudska glupost beskonacna, s tim da u ovo prvo nije siguran.Buki je napisao/la: ↑01 sep 2020, 09:23To je rekao Einstein - samo je glupost beskonacnacarobnjak_N je napisao/la: ↑01 sep 2020, 09:19
Ja ne tvrdim nista da znam . Ti rece da svemir mora imati kraj i da je beskonacnost glupost.. Ja samo kazem da je to logicno. Nauka je dokazala da se svemir siri, da se galaksije udaljavaju od centra svemira. Sto potvrdjuje Teoriju praska. Potvrdjuje pocetak, a potvrdjuje i da svemir ima granice.
Ali eto ti si sigurna , ta ce Ajnstajn.
0
uletit ću malo sa šalom a vezano je za beskonačnost...
koliko je Čak Noris napravio sklekova...
SVE

koliko je Čak Noris napravio sklekova...
SVE
2
2
I say what I think, I think what I say
Jeste, zato nam i ostaje da vjerujemo ili ne vjerujemo u postojanje.
Te su stvari koje se i ne mogu istražiti.
0
kako ce postojati nesto sto nije fizicki prisutno i nije dokazano ?
ok mozda se nekad dokaze ipak toliko godina se vjeruje u njega do sada bi bar jedan mali dokaz imali da postoji
a to do sada niko nije ni pokusao da dokaze cinjenicama
ok mozda se nekad dokaze ipak toliko godina se vjeruje u njega do sada bi bar jedan mali dokaz imali da postoji
a to do sada niko nije ni pokusao da dokaze cinjenicama
0
Normalno da nije bio siguran da je svemir beskonacan, vidis da je rekao da sumnja u to.carobnjak_N je napisao/la: ↑01 sep 2020, 10:58Valjda je rekao da je svemir i ljudska glupost beskonacna, s tim da u ovo prvo nije siguran.
Ali eto ti si sigurna , ta ce Ajnstajn.
0
Sa pitanjem "Kako je nastao Bog?" vec dolazimo do stvari koje se ticu argumenata o postojanju Boga, a oni su prikladniji za onu drugu temu, pa cu tamo ako mi se bude dalo. Ali, za ovu temu, da nabrojim neke grupe argumenata. Ontological (ne znam nasu rijec) argumenti, cosmological (nisam siguran da znam nasu rijec) argumenti, teleogical (a kad sam krenuo, da nastavim na engleskom), moralni argumenti (slozenije nego sto zvuci), itd.Mehaning je napisao/la: ↑01 sep 2020, 08:37Pa kako je onda po tvome Bog nastao...Socrates je napisao/la: ↑31 aug 2020, 23:54
Ima jos stvari u koje ateisti vjeruju a koje traze "slijepu" vjeru. Recimo, meni je nevjerovatno da ljudi koji ne vjeruju u Boga vjeruju u beskonacnost Svemira tako lako. Zasto primjenjivati jedne standarde kad pricas o Bogu a druge kad pricas o Svemiru?
Kako dokazati beskonacnost bilo cega? Ikad?![]()
![]()
Iz svemirskog jajeta...![]()
Nekima nam je potpuno jasno, da od znanja, koje bi mogli imati, tek grebemo po površini. Dosta je tome pomogla baš vjera sa dugim stažem kočenja napredka, koliko god je mogla...![]()
U nama poznatoj povjesti, Bog gubi funkcije sa povečavanjem stvari, koje počinjemo razumjeti i shvačati...![]()
Kad se kaze da je vjera dosta pomogla kocenju napretka, treba pazljivo sa tim. Mozda se moze reci da su neki mocni vjernici (institucije) kocili napredak. Medjutim, medju vjernicima nije manjkalo ljudi koji su bili vodici napretka.
Isaac Newton je bio nepokolebljivi vjernik, recimo. Kao sto je bio I René Descartes, koji se racuna za zacetnika Ere Prosvjetljenja ili The Enlightenment. Kad je rekao cuvenu "Mislim, dakle postojim", Descartes je nastavio da odbrani postojanje (Svedobrog) Boga.
Istinski vjernik je bio, recimo, I Kant, covjek koji nam je dao toliko stvari koje su relevantne za nas I danas. Recimo, pricao je o ustavu koji ogranicava upotrebu sile drzave nad gradjanima, na cemu se temelji danasnja moderna drzava. Da ih nabrajam sve, ne bih do sutra zavrsio.
Neil deGrasse Tyson, recimo, kaze da je jednostavno nemoguce iskljuciti postojanje Boga, mada on ima dilema sto se tice njegove Svedobrote.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Kakve veze ima ateizam sa horoskopom...
Naravno da ne vjeruješ u horoskop, ako nisi baš, ne samo vjeran, nego lakovjeran...
0