Najnovije vijesti, izvještaji, sta kaze struka

Korona virus danas
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Najnovije vijesti, izvještaji, sta kaze struka

Post Postao/la Iskra »

U svijetu je od korona virusa umrlo najmanje četiri miliona i 979.103 ljudi dok je zaraženo više od 245 miliona i 478.460 osoba, prenijela je danas agencija Beta pozivajući se na novi bilans agencije AFP.

Broj zvanično zaraženih ne odražava realan broj, pošto mnoge zemlje testiraju samo pacijente kojima je potrebno bolničko liječenje.

Sjedinjene Američke Države su najteže pogođene sa 743.362 umrlih i 45.826.252 inficiranih.

Slijede Brazil sa 607.068 umrlih i 21.781.436 slučajeva zaraze, Indija sa 457.191 umrlim (34.246.157 zaraženih), Meksiko sa 287.631 umrlim (3.798.286 zaraženih) i Rusija sa 236.220 umrlih (8.432.546 inficiranih).

Crni bilans iz regije

Među najteže pogođenim zemljama, Peru ima najviše umrlih u odnosu na broj stanovnika, 607 na 100.000 stanovnika. Slijede Bosna i Hercegovina (350), Sjeverna Makedonija (341), Bugarska (340), Crna Gora (332) i Mađarska (318).

Latinska Amerika i Karibi imaju 1.518.894 umrlih (45.856.451 zaraženog), Evropa 1.391.197 umrlih (73.742.685 zaraženih), Azija 868.358 umrlih (55.708.948 inficiranih), SAD i Kanada 772.255 umrlih (47.534.184 zaraženih), Afrika 217.795 umrlih (8.490.389 zaraženih), Bliski istok 207.862 umrlih (13.893.323 inficiranih) i Okeanija 2.742 preminulih.

Agencija AFP svakodnevno pravi bilans na osnovu državnih podataka zemalja svijeta i informacija Svjetske zdravstvene organizacije.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Aljović: Ljekari koji su protiv vakcinacije direktno su odgovorni za smrt ljudi

Bosni i Hercegovini ne postoji neko kome će ljudi vjerovati, ne postoji 'ličnosti koje su potrebne da ljudi kažu - ja ovoj osobi vjerujem i ja ću se zbog toga vakcinisati', obrazložio je u N1 intervjuu Almir Aljović, za sada jedini neuronaučnik u BiH, trenutno na doktorskim studijama u Minhenu.

Činjenicu da je u našoj državi izuzetno porazna statistika – najmanji broj vakcinisanih- koje ne doseže ni 20% imuniziranog stanovništva, Aljović komentariše postojanjem jako uticajnih antivakserskih grupa na društvenim mrežama.

Šta ukoliko se masovno ne vakcinišemo?

“Meni se čini sada da ljudi misle da ćemo u jednom trenutku dostići kolektivni imunitet. I to je najgori mogući put. Definitivno će se to desiti u jednom trenutku, za par godina, ako ne dobijemo neke nove varijante”, šokirao nas je izrečenim ovaj bh. naučnik.

Za par godina? -upitali smo.

“Ako budemo imali sreće, da“, jasno je za N1 odgovorio Aljović.

“Jedini drugi način je vakcinacija. Dok ljudi to ne prihvate, to će tako biti. S druge strane rizikuje se razvoj novih varijanti, šanse za razvoj novih sojeva su mnogo veće, u društvima, među populacijama gdje je manji broj vakcinisanih”, dodao je naučnik Aljović u intervjuu za N1.

“Jako je tužno, da smo se odlučili da nam je svejedno koliko će ljudi umrijeti”

“Čak i da prihvatimo da nam je ok kao građanima, da nam umiru komšije, da nam umiru rođaci, da nam se razboljevaju djeca, da su nam prepune bolnice, da ne može niko da se liječi normalno, ne samo radi onih koji se nisu vakcinisali – iako bi vakcinacija ublažila da se pune bolnice”,  navodi Aljović.

Dodaje: “Sve dok je nama to ok, kao pojedincima u društvu mi ćemo morati da čekamo da taj period prođe. Meni je to poražavajuće. Jako je tužno, da smo se odlučili na taj korak da nam je svejedno koliko će ljudi umrijeti.”

Neoronaučnik Almir Aljović u intervjuu za N1 odrešito je rekao kako nema empatiju prema ljekarima koji šire dezinformacije. Nasuprot tome, kaže da ima apsolutnu empatiju prema svim pojedincima koji su zbunjeni, koji nemaju dovoljno znanja.

“Postoji toliko različitih stvari o kojima ja ne znam i želim da mi neko objasni. Međutim, nemam nikakvu empatiju prema ljekarima koji odbijaju da se vakcinišu, ljekarima koji pozivaju da se odbija vakcinacija. To su ljudi koji su direktno odgovorni za smrt velikog broja ljudi . Ja ne mogu da imam empatiju prema tome, pogotovo kao neko ko zna koliko je jasna nauka iza vakcina i iza pandemije u kojoj se mi trenutno nalazimo”,  rekao je,i zmeđu ostalog,  bh. neuronaučnik Almir Aljović.

N1.ba
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Zatvara se Zetra, nekoliko stotina hiljada vakcina danas istekao rok.

Aferim
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Od sutra dostupna Moderna
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Vakcinalni punkt Zetra u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras u 20 sati zatvorio je svoja vrata.

Imunizacija protiv COVID-19 bit će nastavlja u domovima zdravlja.

Aplicirano je više od 200.000 doza i već naredne sedmice očekuje se da će u KS biti više od 50 posto potpuno vakcinisanih punoljetnih građana, pokazuju podaci objavljeni na nalogu Vlade Kantona Sarajevo (KS) na društvenoj mreži Facebook.
0
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Idemo jako opet...

I službeno (opet) proglašena epidemija..
20211104_171204.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Pa šta će sad? Opet uvesti mjere?
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Epidemija nije pandemija.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Slovenija: Najveći broj novozaraženih od početka pandemije

Vlada je raspravljala o strožim mjerama, među njima su veća kontrola covid propusnica, skraćivanje rada lokala, rad od kuće za zaposlene u javnom sektoru i nova ograničenja javnog okupljanja.

U Sloveniji novi rekord u broju novozaraženih korona virusom u jednom danu, 4.511, uz 44 posto pozitivnih testova.

Broj pacijenata u bolnicama porastao je na 735, od toga ih je 169 na intenzivnoj njezi. Preminulo je 9 osoba. Vlada je raspravljala o strožim mjerama, među njima su veća kontrola covid propusnica, skraćivanje rada lokala, rad od kuće za zaposlene u javnom sektoru i nova ograničenja javnog okupljanja. Sjednica Vlade nastavlja se i sutra.

Ajb
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Velika Britanija je objavila u četvrtak da je odobrila molnupiravir, lijek protiv covida-19 koji je razvila američka kompanija Merck i koji bi trebao biti ključno sredstvo u borbi protiv pandemije.

“Danas je povijesni dan za našu zemlju, jer je Velika Britanija prva zemlja u svijetu koja je odobrila antivirusni lijek protiv covida-19, koji se može uzimati kod kuće”, naveo je u priopćenju ministar zdravstva Sajid Javid.

“To mijenja život najranjivijima i imunokompromitiranima, koji će uskoro primiti revolucionarni tretman”, prenosi Poslovni.hr.

Molnupiravir je odobrila britanska regulatorna agencija MHRA za upotrebu kod osoba s blagim do umjerenim covidom-19 koje imaju barem jedan čimbenik rizika za razvoj teške bolesti (pretilost, stariji od 60 godina, šećerna bolest i srčane bolesti).

Antivirusni lijekovi poput molnupiravira smanjuju sposobnost virusa da se replicira, čime usporavaju bolest.

Njihova primjena može biti dvostruka – sprečavaju razvoj teških simptoma, a onima koji su bili u bliskom kontaktu da ih ne razviju.

Prepisuju se pacijentima u roku od nekoliko dana nakon pozitivnog testa i upola smanju broj hospitalizacija, pokazala su klinička ispitivanja.

Britanska vlada, suočena s visokim stopama zaraze covidom-19, pbjavila je 20.listopada da je naručila 480.000 kutija molnupiravira. Potpisala je i ugovor za 250.000 kutija ritonavira, antivirusnog lijeka američke tvrtke Pfizera koji se već koristi protiv HIV-a i čija se učinkovitost protiv koronavirusa ispituje.

Francuska je naručila 50.000 doza Merckovih tableta.

Ti su lijekovi namijenjeni najosjetljivijima, kako bi se smanjio pritisak na bolnice.

U Velikoj Britaniji je dosad u pandemiji umrlo više od 140.000 oboljelih. Pritisak na bolnice se pojačava s tisuću hospitalizacija dnevno i blizu 9000 trenutno hospitaliziranih s covidom-19
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Socrates je napisao/la: 04 nov 2021, 17:20 Pa šta će sad? Opet uvesti mjere?
Ne usude se, za lockdown nema više novaca, sve smo rezerve, ako ih je i bilo, potrošili...
A nikad gore, prvi u svijetu u zarazama po glavi stanovnika
20211107_093752.jpg
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Kako bi mogao izgledati kraj covid-19 pandemije?

Izvor: Raul ARBOLEDA / AFP /

Malo je vjerojatno da će Sjedinjene Američke Države, a kamoli cijeli svijet, uspjeti u potpunosti eliminirati koronavirus. Covid-19 ne ide nikamo.

Ali, stići će dan kada ovo više neće biti pandemija, kada broj slučajeva više neće nekontrolirano rasti i kada bolnice više neće biti prepune covid bolesnika, piše CNN. Stručnjaci predviđaju da će širenje koronavirusa uskoro izgledati slično kao sezonska gripa.

Ono što je manje jasno jest kako i kada će se to dogoditi.

“Ne postoji ni približno mjerenje po kojem bismo mogli reći je li nešto epidemija ili pandemija. Sve to ovisi o perspektivi – to je dio problema”, kaže doktor Arnold Monto, profesor epidemiologije na Sveučilištu u Michiganu i vršitelj dužnosti čelnika odbora za cjepiva američke Uprave za kontrolu hrane i lijekova (FDA).

“Ovo nije temeljeno na strogim pravilima, već na tome što se mora učiniti da bi se kontroliralo širenje zaraze”, dodaje Monto. “Ono što je ovdje zanimljivo jest da imamo cjepiva koja su mnogo učinkovitija od onog što inače vidimo.”

Dobra vijest, govori Monto, jest upravo moć cjepiva. Loša vijest je moć virusa da mutira i prilagođava se.

Nitko ne može predvidjeti kako će izgledati budućnost covida, a pojava novih sojeva, kao što je delta, je promijenila smjer pandemije, nastavlja Monto.

“S promjenom uzorka, nakon pojave novih sojeva – ja to zovem parada sojeva – sada vidimo puno jaču transmisiju i ujednačenije širenje u cijelom svijetu. To proglašavanje kraja pandemije čini mnogo težim”, rekao je Monto. “Cijeli uzorak širenja zaraze se promijenio, i još uvijek postoje mali dijelovi svijeta koji nisu prošli sve valove kroz koje je većina zemalja prošla.”

“Čekamo i nadamo se”

Monto, kao i ostali stručnjaci, predviđa da ćemo u budućnosti moći pratiti širenje SARS-Cov-2 virusa na sličan način kao što sada pratimo širenje sezonske gripe.

“Nemamo pojma hoćemo li vidjeti takav sezonski uzorak s ovim virusom, ali podsjetimo da se većina respiratornih virusa u jednom trenutku počne ponašati sezonski”,
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Crnimo se, a i svuda okolo..
Baš sam u centru crne fleke :valja
20211109_121227.jpg
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21681

Post Postao/la Miss Y. »

većina opet zaraženih primio Pfizer, eh sad je pomama za Astrom, a bježali su ko djavo od krsta.
show :)
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

storm je napisao/la: 10 nov 2021, 09:47 Crnimo se, a i svuda okolo..

20211109_121227.jpg
Meni nije jasno šta se to desava kod vas. Imali ste cjepivo na vrijeme, koliko sam.pratila , imali ste i dobar marketing , promociju važnosti cijepljenja. Kako je sve krenulo niz brdo? :zbunj
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Kod susjeda danas 7000 novozarazenih

I jedan jako zanimljiv podatak

"U razdoblju od početka pandemije do 13.10.2021. bilo je ukupno 1.892 osobe u kojih je utvrđena reinfekcija prema kriterijima PCR pozitivitet nakon najmanje 90 dana poslije inicijalnog PCR pozitiviteta što čini 0.54 % oboljelih. To je metodologija koja je korištena i u UK i podaci su nešto viši ali usporedivi”, kažu iz HZJZ-a."
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 10 nov 2021, 10:04
storm je napisao/la: 10 nov 2021, 09:47 Crnimo se, a i svuda okolo..

20211109_121227.jpg
Meni nije jasno šta se to desava kod vas. Imali ste cjepivo na vrijeme, koliko sam.pratila , imali ste i dobar marketing , promociju važnosti cijepljenja. Kako je sve krenulo niz brdo? :zbunj
Mutava vlada, i još mutaviji narod...
... U jednoj rečenici.
Nisam ni znao da imamo ovoliko avaksa
0
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”