Puštena Aida Ćorović, privedena zbog gađanja jajima murala Ratka Mladića

Prenosimo sa portala...
Odgovori
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Puštena Aida Ćorović, privedena zbog gađanja jajima murala Ratka Mladića

Post Postao/la Socrates »

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, koja je ranije danas privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, puštena je iz policije. Aktivisti su zbog njenog privođenja najavili protest u 19 sati ispred Doma sindikata.

1636475935-1636473869-Nemanja-Jovanovic-Nova-rs-Aida-Corovic-privodjenje-900x600-750x500.jpg

Prije incidenta, Aida Ćorović je ušla u obližnji market i kupila paket jaja, a zatim prišla muralu i gađala ga.

Nakon privođenja Ćorović, policajci su odveli i aktivistkinju i umjetnicu Jelenu Jaćimović, javlja portal Nova.rs.

„Nakon što su bacale jaja na mural Ratka Mladića, prišlo im je 10 neuniformisanih lica i skočili na njih. Aidu su vukli, stezali, njih barem pet, Jeleni su odmah zavrnuli ruke. Ovoliku agresiju nisam vidjela 15 godina koliko se bavim novinarstvom“, kaže za portal Nova.rs novinarka Danasa koja je bila na mjestu događaja Jelena Diković.

(n1)
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tražili smo se po prethodnim životima
Socrates
PRO behar
PRO behar

Re: Puštena Aida Ćorović, privedena zbog gađanja jajima murala Ratka Mladića

Stotine demonstranata se okupilo u centru Beograda: Mural Ratka Mladića mora pasti!

Nakon što su u Beogradu danas uhapšene aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović jer su mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću gađale jajima, u centru ovog grada okupila se grupa demonstranata koji zahtjevaju da mural bude uklonjen. Na fotografijama je moguće vidjeti da demonstranti u rukama drže papire na kojima je napisano "Mural mora pasti!".

Sudeći po snimcima, na ulicama je nešto više od stotinu ljudi, a događaj su ispratili brojni srbijanski mediji.

Podsjetimo, mural sa likom Ratka Mladića, haškog osuđenika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru. Dan kasnije, nepoznata osoba docrtala je na Mladićevim rukama krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni u BiH.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila je za 9. novembar uklanjanje murala. Ćorović i Jaćimović su u pritvoru bile vrlo kratko, već poslijepodne su puštene na slobodu.

(klix.ba)
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Na protestima u Beogradu se pojavila grupa mladića koji skandiraju ime Ratka Mladića

Grupa desničara večeras se okupila u centru Beograda kako bi pružili podršku ratnom zločincu Ratku Mladiću.

U Beogradu je večeras održan protest kojim se poziva vlast da ukloni mural Ratka Mladića. Ista grupa ujedno je pružila podršku aktivistkinjama Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović, koje su danas uhapšene jer su mural gađale jajima.

Dva sata nakon što je ova grupa izašla da protestuje, na beogradskim ulicama pojavila se desničarska grupa u želji da pruže podršku Ratku Mladiću. Ova grupa se pojavila tek kada su organizatori protesta najavili kako se polako počinju razilaziti.

N1 Srbija javlja kako je nedugo nakon njihovog dolaska uslijedilo verbalno prepucavanje i rasprava o tome ko je bio Ratko Mladić.

Dva člana grupe desničara ometala su javljanje uživo reportera televizije N1, a ovaj novinar je kasnije obrazložio kako su tražili da govore za ovu televiziju. Nakon što je reporter N1 to odbio, desničari su ovu televiziju nazvali "izdajnicima" i "onima koji žele ocrniti grupu koja podržava Mladića".

(klix.ba)
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10481

Post Postao/la WhiskeyPete »

Veoma zanimljivo da im je "PLOLICIJA" obučena u civilnu odjeću, isto su nosali Belivukovi prije nekoliko godina, shodno da su i oni na mitinzima imali identičnu rolu. Hoću da kažem da režim u Beogradu može pod okriljem policije angažovati bilo koju bandu pod njihovom kontrolom, a da za eventualno ubistvo ne snose nikakvu odgovornost.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Socrates
PRO behar
PRO behar

Izvinjavam se zbog psovki.
Trifunović: Jadna je ovo država, j***o vam Mladić mater

Glumac Sergej Trifunović i nekadašnji lider Pokreta slobodnih građana komentarisao je jučerašnja dešavanja u Beogradu, tokom koje su aktivisti željeli da uklone mural posvećen Ratku Mladiću.

"Policija je uredno pustila državne kerove tipa Levijatan i ostala g***a, dok građanima zabranjuje pristup. Što tako ne ustanete kad radnik ostane bez posla jer neće za SNS, j***o vam Mladić mater jajarsku", napisao je Trifunović.

On je citirao dio izjave aktivistkinje Aide Ćorović, koja je kazala "momci u vjetrovkama sa kapuljačama su me razvlačili, dok je kordon policije stajao sa strane i mirno posmatrao".

"Jadna je ovo država, teško njenom građaninu", zaključio je Trifunović.

(portalalanalitika. me)
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Država čuva Mladićev mural: "Mi smo taoci nenormalnog i bolesnog režima"

Burno je bilo juče u Beogradu, gdje je u centru pažnje mural posvećen ratnom zločincu osuđenom za genocid Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici.

Tokom dana, aktivistkinje su gađale mural jajima, nakon čega su neuniformisana lica nasilno odvela građanske aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović.Njih dvije odvedene su u policiju, gdje su saslušane, a potom i puštene.

Uveče je održan protestni skup, ujedno i okupljanje u znak podrške aktivistkinjama. No, lik osuđenog ratnog zločinca i dalje je na istom mjestu. U centru Beograda.

Ćorović je kasno sinoć govorila za agenciju HINA o jučerašnjem iskustvu.

"Imali su kapuljače. U prvi mah sam pomislila da su desničari, navijači ili već neko iz tih grupa. Bili su grupi i nijesu se legitimisali", opisuje ona jučerašnji susret sa neuniformisanim licima.

Ona dodaje kako su jučerašnja dešavanja slika današnje Srbije.

"Ovo je slika i prilika države u kojoj mi živimo", konstatovala je Ćorović dodajući da će “građanska Srbija istrajati u protestima dok taj sramni mural osuđenom ratnom zločincu ne bude uklonjen”.

Građani Srbije su, kako je dodala, taoci jednog "nenormalnog i bolesnog režima".

"Država čuva taj mural, a privodi dvije žene koje bace par jaja. Ova bruka danas i večeras lice je režima Aleksandra Vučića i grijeh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca. Mi smo taoci jednog nenormalnog i bolesnog režima", zaključila je Ćorović.

(portalalanalitika.me)
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27295

Post Postao/la Heidi »

Hrabra zena.
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ovo je Jelena Jačimović, koja je sa Aidom gađala mural jajima.

1636561166-SA-.00_01_37_02.Still005-1200x800.jpg
2
2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Socrates
PRO behar
PRO behar

Jaćimović za : Dvije žene sa 12 jaja predstavljaju opasnost za mural

Jelena Jaćimović jedna je od aktivistkinja koja je jučer zajedno sa Aidom Ćorović jajima gađala mural posvećen Ratku Mladiću u Beogradu. Danas je za komentarisala cijelu situaciju kazavši da je policijska upotreba sila bila nepotrebna jer je njen potez bio mirovnog i performativnog karaktera.

Da li je pokrenut postupak protiv vas?

“Advokatica pretpostavlja da će nešto da se desi u vidu nekog prekršajnog postupka, remećenja javnog reda i mira. Ono što je očekivano, samo je problem u tome što se upotrijebila neka sila i ti ljudi koji su bili policajci u civili i mene i Aidu “uzeli pod svoje”. Nisu se legitimisali, nisu se predstavili i zbog toga smo nas dvije potpuno normalno reagovale kao što bi svako normalan reagovao – ne želim da me neko vuče“, kazala je Jaćimović.

Ističe da je policijska upotreba sile bila nepotrebna u skladu sa njihovom akcijom koja je mirna i performativna.

“Mislim da je to bilo nepotrebno i u neskladu sa našom akcijom koja je bila mirna i performativna i trebala da ukaže na to da i ta bezazlena jaja, i dvije žene koje gađaju taj mural koji ima zaštitni sloj i zaštitu policije i ekstremne desnice. Dvije žene predstavljaju opasnost tom muralu sa 12 jaja. To je jako tužno i to nasilno ponašanje policije u civilu koje nama nije bilo jasno. To je ono što nas je najviše uznemirilo u tom trenutku“.

Jaćimović je kazala da joj je čak i skup podrške koji je uslijedio logičan, ali da reakcija vlasti izgleda kao targetiranje i postavljanje mete na leđa ljudima koji žive u zgradi na kojoj je mural.

“To mi je nekako i logično taj skup podrške koji se desio, pa poslije odlazak tamo ispred zida, sukobljavanje i odvajanje dvije grupe; antifašista i ove druge strane. To mi je sve očekivano, ali ono što se danas potvrdilo je to da se sada i od vrha vlasti šalje poruka kao da se odjednom razumiju u komunalne probleme i opravdavaju to što ovo sve sada izgleda kao targetiranje i postavljanje mete ljudima u centru grada koji tu žive. Oni to uopšte nisu željeli, i sada oni trebaju da ispaštaju u svakom smislu. Prvo opasno je, drugo finansijski treba to oni da obezbijede. Najgore je što oni tu žive i to je ono što je mene najviše danas pogodilo i što mi nekako pokazuje da država nema nikakav interes da zaštiti građane i građanke nego eto tako da se ne bavi ovim temama na adekvatan način“.

(vijesti online)
0
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Jokic’s brothers i placenici s jajima.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

Je li to svako ko se suprotstavi zlu po automatizmu plaćenik?
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Soroš je kupio jaja.
1
1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Imao sam malo zelju otici u Srbiju,cak razgovarao s nekim o Beogradu,normalna raja.Malo jace od 3 sata voznje.
Ali kad vidim ovakve stvari i kad kriminalci mijenjaju policiju pod zastitom drzave,ko mi garantuje sigurnost tamo :ccc
0
Odgovori

Natrag na “Vijesti”