Protesti u Sarajevu

Prenosimo sa portala...
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37468

Re: Protesti u Sarajevu

Post Postao/la dmr »

Ommadawn je napisao/la: 26 nov 2021, 12:22
Atomic je napisao/la: 26 nov 2021, 12:15

Nismo glupi,sta mi znamo o nuklearnim elektranama?
Uz postepenu obuku,da.
Eh to nama treba. Uložiti u stručnjake, pa da imamo ljude koji znaju o nuklearkama i eto riješenja.
Preobuka od rudara do radnika u elektrani, vozača kamiona…
To je davno moglo biti postignuto. Ali de hajde kad je prije 25 godina morao SDA kartel da skonta plan kako ulupati pare u vikendice i limuzine.
Sad možemo samo uzvikivati parole.
Prije skoro 20 godina, razgovaram, sad s vec rahmetli ženinim dajdžom, iz Banovića, čovjek bio vrijedan majstor, mašinbravar ko Tito :D poduzetan, onako prilično načitan i elokventan.... i kaže, meni se ovo u Banovićima baš nikako ne sviđa. Sve oči su uprte u rudnik, svi samo pričaju i razmišljaju o rudniku, ovi neškolovani samo rudnik i flaša i meza a školovani kancelarija i da ne rade ništa a primaju platu. Ništa to ne valja, ništa.
Još je u Banovićima investirano u savremena sredstva za rudarenje (nažalost ne bitcoina :ooo)

https://www.rmub.ba/podzemna-eksploatacija-uglja-3

@ina kompanije se brinu o zaštiti na radu svojih radnika, to ne dolazi s neba. Isto tako se planiraju i formiraju plate i svi ostali prihodi i rashodi. Nema čarobnog štapića :zbunj

Koliko puta do sada su njima "oprošteni" dugovi za PIO/MIO, zdravstvo i ostalo, odnosno namireni iz budzeta, koji mi svi plaćamo?
Naravno, sami rudari tu nisu nista ili su malo krivi, mozda sto su birali krivi poziv, ali zato su ima uprave loše, korumpirane, nesposobne za sve pare...
I da, rudari su jedna od najjačih glasačkih mašina u .ba :missy :keke
1
1 slika
make your move :damir
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17522

Post Postao/la Ommadawn »

dmr je napisao/la: 27 nov 2021, 08:35
Ommadawn je napisao/la: 26 nov 2021, 12:22
Eh to nama treba. Uložiti u stručnjake, pa da imamo ljude koji znaju o nuklearkama i eto riješenja.
Preobuka od rudara do radnika u elektrani, vozača kamiona…
To je davno moglo biti postignuto. Ali de hajde kad je prije 25 godina morao SDA kartel da skonta plan kako ulupati pare u vikendice i limuzine.
Sad možemo samo uzvikivati parole.
Prije skoro 20 godina, razgovaram, sad s vec rahmetli ženinim dajdžom, iz Banovića, čovjek bio vrijedan majstor, mašinbravar ko Tito :D poduzetan, onako prilično načitan i elokventan.... i kaže, meni se ovo u Banovićima baš nikako ne sviđa. Sve oči su uprte u rudnik, svi samo pričaju i razmišljaju o rudniku, ovi neškolovani samo rudnik i flaša i meza a školovani kancelarija i da ne rade ništa a primaju platu. Ništa to ne valja, ništa.
Još je u Banovićima investirano u savremena sredstva za rudarenje (nažalost ne bitcoina :ooo)

https://www.rmub.ba/podzemna-eksploatacija-uglja-3

@ina kompanije se brinu o zaštiti na radu svojih radnika, to ne dolazi s neba. Isto tako se planiraju i formiraju plate i svi ostali prihodi i rashodi. Nema čarobnog štapića :zbunj

Koliko puta do sada su njima "oprošteni" dugovi za PIO/MIO, zdravstvo i ostalo, odnosno namireni iz budzeta, koji mi svi plaćamo?
Naravno, sami rudari tu nisu nista ili su malo krivi, mozda sto su birali krivi poziv, ali zato su ima uprave loše, korumpirane, nesposobne za sve pare...
I da, rudari su jedna od najjačih glasačkih mašina u .ba :missy :keke
Naravno.
I baš što veliš - flaša, meza i udri. Pa ne možeš tako dovijeka.
Na tu bih ti temu imao štošta ispričati al neka.

Poslodavac je taj koji je dužan obezbijediti zaštitnu opremu na radnom mjestu.
1
1 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Jah poslije godina i godina radnog staža, (svejedno što nije zabilježen u BIH) ne znam kako neke stvari funkcioniraju. Od moje plate se ništa ne odbija i nikad nije. :D

Hudi "rudari" vas/nas kradu. Neškolovani propaliteti i zgubidani :meha2
2
1 slika 1 slika
Neka ljubav caruje..
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

dmr je napisao/la: 27 nov 2021, 08:35
@ina kompanije se brinu o zaštiti na radu svojih radnika
Zaštita trenutno ne postoji!
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

@ina majko, pročitaj pažljivo šta je @dmr rekao
I da, rudari su jedna od najjačih glasačkih mašina u .ba
1
1 slika
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Ommadawn je napisao/la: 27 nov 2021, 09:56 @ina majko, pročitaj pažljivo šta je @dmr rekao
I da, rudari su jedna od najjačih glasačkih mašina u .ba
I čitam pažljivo :tersy :keke
sami rudari tu nisu nista krivi,
Moguće je i da griješim ali najjači glasači u BIH (i ne samo) su najčešće predobro situirani, njihova djeca, rođaci, nenuke i deduke. A možda i ljubimci..😁

Ostali narod samo se vodi u nadi (ništa im drugo ne prostaje) da će jednom biti bolje.

I odoh s teme, počinje mi pičiti po živcima..
1
1 slika
Neka ljubav caruje..
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Kako god hoćeš ali pogledaj ko je sve na predizbornim mitinzima vladajućih stranaka u BiH i samo će ti se sve kazati.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

ina je napisao/la: 27 nov 2021, 10:18
Ommadawn je napisao/la: 27 nov 2021, 09:56 @ina majko, pročitaj pažljivo šta je @dmr rekao

I čitam pažljivo :tersy :keke
sami rudari tu nisu nista krivi,
Moguće je i da griješim ali najjači glasači u BIH (i ne samo) su najčešće predobro situirani, njihova djeca, rođaci, nenuke i deduke. A možda i ljubimci..😁

Ostali narod samo se vodi u nadi (ništa im drugo ne prostaje) da će jednom biti bolje.

I odoh s teme, počinje mi pičiti po živcima..
Rudari su za sve krivi. :keke

I meni se diže pritisak na ovakve komentare o rudarima. :face
1
1 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

Rudari bi svoj gnjev trebali više okrenuti ka administraciji rudnika za koje rade. Oni su glavni krivci za najveću krizu energetskog sektora od rata do danas. Izmišljali su radna mjesta da uhljebe sve što mogu uhljebiti da je trošak plata skočio sa 40% na 70% zadnjih 20 godina. Žao je i meni tih ljudi jer je to težak posao, ali isto tako sam dobro upućen šta se sve radi u tim rudnicima.

Prvo, produktivnost istih je katastrofalna u odnosu na zemlje regiona. Ljudi su u Jugoslaviji motikama i lopatama daleko više izvlačili uglja nego danas sa top mehanizacijom i opremom. Elektroprivreda je dala milione na opremu i mašine koje su upravo rudnici uništavali nesavjesnim radom i upravo ih je pripajanje koncernu spasilo od stečaja i likvidacije prije desetak godina. Bila je analiza upravo te učinkovitosti u poređenju sa zemljama regiona. Jbt pa Kosovo je bolje od nas u tom segmentu.

Drugo, sindikat koji se bori za rudare je leglo karijerista. Obični paraziti koji preko leđa rudara ganjaju karijere. Naš narod misli to je onaj Sindikat iz juge koji je Bog i batina.

Treće, zahtjevi koje su postavili Koncernu su nerealni osim u jedno 1-2 segmenta na kojima se može raditi. Sve ostalo su gluposti.

Četvrto, u rudnicima su samo takvi talovi. Samo u Kreki bivši direktori tuže rudnik za nešto za šta su oni sami bili odgovorni dok su bili direktori, pa traže naknadu štete u velikim iznosima. Te tužbe se usvajaju kao dobar dan pogotovo jer i dalje imaju svoje ljude u rudnicima koji ih savjetuju o svemu. Dalje, od samih rudara do onih u administraciji vrše se dogovori sa trećim licima o iznajmljivanju mašina i opreme bez provođenja postupaka javne nabavke čime ti koji iznajmljuju ubiše zaradu, a i procenat istog daju onima u administraciji do samih rudara.

Dakle... nije ovo "hudi rudari ovo ono". Daleko je od toga.

Ovdje jedino može doći do privatizacije i prekvalifikacije rudara. Dakle stečaj pa spašavaj šta možeš spasiti. Neće ni Koncern davati milione u rupu bez dna.
2
2 slika
Zadnja izmjena: Desperado, dana/u 27 nov 2021, 10:57, ukupno mijenjano 1 put.
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Što se tiče samih protesta opet su Zenica i Tuzla pokazali kako treba postupati i dati podršku. Sarajlije su došle da podrže samo kad su čuli da će doći Dubioza, pa su onda otišli kućama. Svaka čast onima što su donosili hranu, piće i ostalo i oni su izuzetak.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

U Tuzli je sve krenulo prošli put. Diži glas, pali, ruši - sasrali se svi u gaće.
U Zenici isto.
U Sarajevu zapališe zgradu Predsjedništva, dođe lik i veli “Ovo je šteta! Ja sam ovo branio 4 godine…” i tu ga penzioner otrese odgovorom k’o Omar Galanti po Ruskinji.
I odjednom sve stade. Umiješa se Radončić, ovo-ono i… za 15 dana protesti stadoše.
Lik što je prvi krenuo skontao da nema baš podršku mase iza sebe, pokupio ženu i dijete i zatražio azil u drugoj državi.
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

On je pobjegao zato što je znao da bi završio u zatvoru kao organizator protesta, a on sam nije bio za uništavanje imovine. To je krenulo tek kad se Fahro umiješao u proteste.
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

dmr je napisao/la: 27 nov 2021, 08:35 Koliko puta do sada su njima "oprošteni" dugovi za PIO/MIO, zdravstvo i ostalo, odnosno namireni iz budzeta, koji mi svi plaćamo?
Ovo.

Dok istovremeno privatnike inspekcija ganja za feninge.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

MarlboroGold je napisao/la: 27 nov 2021, 10:48

Prvo, produktivnost istih je katastrofalna u odnosu na zemlje regiona. Ljudi su u Jugoslaviji motikama i lopatama daleko više izvlačili uglja nego danas sa top mehanizacijom i opremom. Elektroprivreda je dala milione na opremu i mašine koje su upravo rudnici uništavali nesavjesnim radom i upravo ih je pripajanje koncernu spasilo od stečaja i likvidacije prije desetak godina. Bila je analiza upravo te učinkovitosti u poređenju sa zemljama regiona. Jbt pa Kosovo je bolje od nas u tom segmentu.
Dokaži ovu izjavu!

Dokaži, usput, da Zaštita na radu rudara u jamama postoji!
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Šta ću ti dokazivati. To svako zna da je tako ko je iole upućen u ovu problematiku.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

MarlboroGold je napisao/la: 27 nov 2021, 11:10 Šta ću ti dokazivati. To svako zna da je tako ko je iole upućen u ovu problematiku.
Aha bla bla bla
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

MarlboroGold je napisao/la: 27 nov 2021, 11:08
dmr je napisao/la: 27 nov 2021, 08:35 Koliko puta do sada su njima "oprošteni" dugovi za PIO/MIO, zdravstvo i ostalo, odnosno namireni iz budzeta, koji mi svi plaćamo?
Ovo.

Dok istovremeno privatnike inspekcija ganja za feninge.
Mahom manje privatnike. Zapravo koliko se sjarane s inspekcijom pa je “ti ćeš meni - ja tebi”.
Ali definitivno si u pravu.
0
Odgovori

Natrag na “Vijesti”