Fotografišimo, ne žalimo.....

Fotografije sa interneta, majstori fotografije, savjeti, preporuke...
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Re: Fotografišimo, ne žalimo.....

Post Postao/la Heidi »

I nisam, ja tako hodam :heidi2

:valja
2
2 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 9894

Post Postao/la WhiskeyPete »

Malena je napisao/la: 23 mar 2022, 10:39 I ovako je predobra :zaljub
Šta ja znam, nije loše, eto, odo opet danas, da utefterim. Mora danas abd da valja. :keke

@storm da li da navrnem polarizirajući filter i ostavim malo širu blendu, tipa f.11?
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
storm
Administrator
Reactions: 38009

Post Postao/la storm »

SmokingMan je napisao/la: 23 mar 2022, 12:03
Malena je napisao/la: 23 mar 2022, 10:39 I ovako je predobra :zaljub
Šta ja znam, nije loše, eto, odo opet danas, da utefterim. Mora danas abd da valja. :keke

@storm da li da navrnem polarizirajući filter i ostavim malo širu blendu, tipa f.11?
Nisam u toku, a šta fotkaš?
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

storm je napisao/la: 23 mar 2022, 12:33
SmokingMan je napisao/la: 23 mar 2022, 12:03

Zalazak Sunca, drugi pokušaj danas da stavim pravi kadar u frame. :keke
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

SmokingMan je napisao/la: 23 mar 2022, 12:34
storm je napisao/la: 23 mar 2022, 12:33

Sunce se može komotno sa većim f.. I 14, 15 bi prošlo.
Još daš na stativ i 2 sekunde shutter delay, i to je to...
Filter može a i ne mora... Probaj.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

storm je napisao/la: 23 mar 2022, 12:37
SmokingMan je napisao/la: 23 mar 2022, 12:34

Sunce se može komotno sa većim f.. I 14, 15 bi prošlo.
Još daš na stativ i 2 sekunde shutter delay, i to je to...
Filter može a i ne mora... Probaj.
Posudio sam stativ, stoji već mjesec dana kod mene. :cool

Ma ja ću ponijeti onaj remote okidač da opalim par komada, poslije svake sekunde i vidim koja je najbolja, nemam mi druge. Majku mu da je Sunce kako zamoliti da stane makar na pola minute. :keke
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

IMG_20220323_145254.jpg
5
4 slika 1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

.
4
1 slika 3 slika
pametna budala
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 490

Post Postao/la pametna budala »

20220326_175656.jpg
5
2 slika 3 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Cropped x 4 :sara

slika
3
3 slika
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Savrseno @SmokingMan :toxi
kako se oblaci sunjaju ispred sunca.
1
1 slika
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

toxic je napisao/la: 30 mar 2022, 17:42 Savrseno @SmokingMan :toxi
kako se oblaci sunjaju ispred sunca.
[/quote

Inače ovo je bilo iz ruke, ali kada objektiv ima VR, ne treba ti uvijek stativ. Opališ rafal, jedan, dvije ili više moraju valjati. :respekt

Šutim šunjali su se, zato je danas oblačno. Kiša samo što nije. :opa

Ali sam skontao jedan dobar kadar na željezničkoj pruzi blizu mene, ako se sve pokopi kako sam zamislio, i ako Sunce bude zalazilo pod pravim uglom iz pravca iz kojeg dolaze vozovi, bit će extra. Tipa da voz prilikom dolaska bude u kadru iza Sunca, na f/16, sve underexposed. Eh, kada bi samo naišao u 19:00. :klanja
1
1 slika
toxic
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la toxic »

SmokingMan je napisao/la: 30 mar 2022, 17:54 Inače ovo je bilo iz ruke, ali kada objektiv ima VR, ne treba ti uvijek stativ. Opališ rafal, jedan, dvije ili više moraju valjati. :respekt

Ali sam skontao jedan dobar kadar na željezničkoj pruzi blizu mene, ako se sve pokopi kako sam zamislio, i ako Sunce bude zalazilo pod pravim uglom iz pravca iz kojeg dolaze vozovi, bit će extra. Tipa da voz prilikom dolaska bude u kadru iza Sunca, na f/16, sve underexposed. Eh, kada bi samo naišao u 19:00. :klanja
haha, mene odusevljava kako ti sve uzimas u obzir i planiras :D
ja jedva stignem uhvatiti zalazak i kad 'planiram'
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

toxic je napisao/la: 30 mar 2022, 18:07
SmokingMan je napisao/la: 30 mar 2022, 17:54 Inače ovo je bilo iz ruke, ali kada objektiv ima VR, ne treba ti uvijek stativ. Opališ rafal, jedan, dvije ili više moraju valjati. :respekt

haha, mene odusevljava kako ti sve uzimas u obzir i planiras :D
ja jedva stignem uhvatiti zalazak i kad 'planiram'
Ja ti povazdan hodam, pogotovo kada se vraćam pjehe sa posla, sa ovim aparatom naokolo, ne "okidam" puno, samo kada vidim potrebu. Stalno zvjeram naokolo, vjerovatno ljudi kontaju "Gdje ovaj momak gleda, a svašta....." :keke

Ma ono štoplaniraš uglavnom se ne ostvari u tolikoj mjeri, ali i nemora, doći će spontano i taj trenutak.

Mene više raduje što uskoro ide astro-period, evo taman da vidim kalendar kada je Milky Way u najboljim položajima. Joj, samo da bude jedan duži period finih dana. :sret
1
1 slika
toxic
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la toxic »

SmokingMan je napisao/la: 30 mar 2022, 18:16 Ja ti povazdan hodam, pogotovo kada se vraćam pjehe sa posla, sa ovim aparatom naokolo, ne "okidam" puno, samo kada vidim potrebu. Stalno zvjeram naokolo, vjerovatno ljudi kontaju "Gdje ovaj momak gleda, a svašta....." :keke

Ma ono štoplaniraš uglavnom se ne ostvari u tolikoj mjeri, ali i nemora, doći će spontano i taj trenutak.

Mene više raduje što uskoro ide astro-period, evo taman da vidim kalendar kada je Milky Way u najboljim položajima. Joj, samo da bude jedan duži period finih dana. :sret
Ma, bas te briga sto ce neko da se cudi, ne razumeju oni niti vide ono sto sto se tebi u momentu ucinilo interesantno. I meni se desava da uhvatim tako neki pogled, pa onda razgledaju sta fotkam, a ono samo refleksija na vodi. Al' kad naidje neko sa slicnim interesovanjem otvoreno pita, ili ako je negde drugo video/la nesto interesantno kaze ti onako usoutno. A cini mi se da smo pricali o tome, najbolje fotke napravimo kad je neplanirano, zato torbu na ledja i gde god ti tu i kamera (:

Sto se tice neba ja iscekujem pomracenje meseca nekad u maju.
A nadam se da ces nam ti pokazati ako uspes napraviti neku milky way fotku :opa
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34307

Post Postao/la dmr »

hm, mene nije bilo bas briga kad sam vidio da me cudno gledaju policajci koji obezbjedjuju zgradu predsjednika republike u banjaluci, koju sam ja, jel, skljocao a da ih nisam vidio prije toga :o :oo

onda se ja okrenem i slikam onaj hram, crkvu preko puta :sunja .... i oni prestanu da me gledaju :D :D :D
1
1 slika
:damir
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

toxic je napisao/la: 31 mar 2022, 15:16
SmokingMan je napisao/la: 30 mar 2022, 18:16 Ja ti povazdan hodam, pogotovo kada se vraćam pjehe sa posla, sa ovim aparatom naokolo, ne "okidam" puno, samo kada vidim potrebu. Stalno zvjeram naokolo, vjerovatno ljudi kontaju "Gdje ovaj momak gleda, a svašta....." :keke

Ma, bas te briga sto ce neko da se cudi, ne razumeju oni niti vide ono sto sto se tebi u momentu ucinilo interesantno. I meni se desava da uhvatim tako neki pogled, pa onda razgledaju sta fotkam, a ono samo refleksija na vodi. Al' kad naidje neko sa slicnim interesovanjem otvoreno pita, ili ako je negde drugo video/la nesto interesantno kaze ti onako usoutno. A cini mi se da smo pricali o tome, najbolje fotke napravimo kad je neplanirano, zato torbu na ledja i gde god ti tu i kamera (:

Sto se tice neba ja iscekujem pomracenje meseca nekad u maju.
A nadam se da ces nam ti pokazati ako uspes napraviti neku milky way fotku :opa
Najbolje ispadnu kada bukvlano pronađeš kadar iz ničega, ali stvarno iz ničega. Nekada istina moraš preći preko toga i propustiti pravi kadar, jer većina ljudi nije oduševljenja fotografisanjem.A recimo kafići, pogotovo restorani su idealni za kadrova, tipa kada muškarac šmeka ženu za drugim stolim i sl. Pozorište je još bolji rasadnik, ipak nije nimalo lahko raditi sa umjetnicima, u polumračnoj atmosferi. Ako neko imas reće da ne uoptrebljava blic i iskoristi mimimum svjetlosti na pozornici, može napraviti pravo zanimljivih kadrova, a da glumci nisu toga svijesni.

Ne znam, evo vrijeme se namštilo, izgleda ništa konkretno do naredne sedmice, ali treva ganjati ove lokvice za refleksija.

Vdiš, ja zaboravio ma pomračenje Mjeseca, fakat moram malo baciti pogled na kalednar. Postavim možda neki video o najavama za mjesec April. ž
0
Odgovori

Natrag na “Fotografija”