Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17126

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Ommadawn »

Au..
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Šabović Adis je napisao/la: 11 jan 2025, 19:59
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 19:32

Eto, ja se ispričavam još jednom što nismo pitali ostale, šta ćemo sa sobom
Uglavnom, netko ti je tu već napisao...jugu ste razjebali doslovno vi koji ste zabrijali da je čuvate....i umrijeti ćete nesretni zbog svojih grešaka...a tako i treba.
Evo napisaću ti još jednom:
R Slovenija nije izašla iz SFRJ, nikad nije ni bila u njenom sastavu. Nije ni SR Slovenija, to su samo nečiji mokri snovi. Nije se desilo. Niti će ikad.
Maštarija o ratu s JNA, tipa lovačko društvo naprašilo mighty 4. vojnu silu u Evropi, David protiv Golijata itsl. je samo maštarija. Shvatam potrebu za nekim junačkim činom koji će služiti kao kamen temeljac za ostalo, no laži su skroz slab kamen temeljac.
R Slovenija ne korgzistira u istom prostorvremenskom kontinuumu u kojem je SFRJ, poput paralela koje nemaju dodirnih tačaka su, apsolutno ništa zajedničko nemaju - čak ni sukob. Ne možeš, Storme dragi, tek tako izvaliti da je Pinokio silovao Pepeljugu a onda insistirati na tome i nekog nazivati trolom kad ti ukaže na to. Ne možeš tek tako izvaliti da se ćelavci za kosu čupaju i očekivati aplauz od mene. Ne može na vrbi grožđe roditi osim ako ćemo lagati. Pa hoćemo li? Znaš da je Hektor ubio Ahila. Al je onda i oplakao. E da ti ne bi oplakivao svoje nesmotrenosti to ti Šabo lijepo kaže: povuci ono za JNA i sve pet.
U protivnom ideš Grunfu na terapiju. :valja
Ti si jednostavno budala...
S tobom je grunfova teza o Jagomiru dobila smisla
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

MunDzi je napisao/la: 11 jan 2025, 16:34
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 05:35

To ti je stereotip koji počiva na onom clipu JNA vojnika
Stotinjak mrtvih u deset dana i nije samo kobajagi.,.
Prvi je faktor bio potcjenjivanje
Nije ni BG ni vrh JNA očekivao da će teritorijalna obrana tako žustro krenuti te da će uopće Slovenija imati muda krenuti
Imali su pored pješačkog naoružanja i armbrust protutenkovske bacače raketa, koji su poništili masu oklopnih vozila
TO SLO jedina nije vratila naoružanje, znali su zašto.
Populacija je bila plebiscitarno uz policiju i TO
Migovi su nadlijetali tako nisko, da si mogao vidjeti kacigu pilota, zračne uzbune konstantno....ali šta je zračna prevlast, kad ti je vojska u kasarnama tj srušila im se doktrina
Nisu se stigli ukopati na terenu
I napose...nije bilo pobunjenih Srba, kao u HR i BiH

Pokušali su Hrvati istom taktikom, i gdje nije bilo potpore lokalnih stanovnika, i uspjeli.... gdje nisu, JNA se lako izvukla i djelovala zajedno sa četnicima
Ali svakako je hr druga priča a BiH treća priča.
Pa manje vise si potvrdio sto ja i rekoh. :zbunj

Srpska politika nije bila zaintetesovana za teritoriju Slovenije. Nisu ni planirali da ratuju s ciljem da je uzmu. TO u Sloveniji nije imala simpatizere srpske politike. Uostalom, ratna spremnost jedne zemlje se ne moze adekvatno izmjeriti ako protivnik svakako nije ni namjeravao da ih napadne! I ti migovi sto ih spominjes, da su zaista htjeli mogli su u roku od pola sata porokatu kompletnu infrastrukturu Slovenije. Nije ih Slovenija ni interesovala. I to oruzja sto je TO "preuzela", srpskoj politici nije bio trn u oku jer su znali da nece ratovati u Sloveniji pa im je bilo svejedno sto ce slovenci preuzeti. Bilo je malo puc puc reda radi i to je to.
Dobro, sto mrtvih reda radi, ako ti kažeš.

Nebitno i to što su bili upozoreni, što će se dogoditi sa vojnicima u opkoljenim kasarnama, ako krene zračni napad.

Point je - nije bilo sao krajine i raznih republika
A drugi je point da su Slovenci već bili shvatili s kim imaju posla.. što za BiH ne mogu reći.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10262

Post Postao/la MunDzi »

storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:51 Dobro, sto mrtvih reda radi, ako ti kažeš.
Da je samo jedan, opet je puno kad je ljudski zivot u pitanju. Ali na ratnoj skali, to nije veliki broj zrtava.

Hvala ti sto pokusavas implicirati da ja ne postujem ljudski zivot. Nimalo lijepo od tebe.
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:51 Nebitno i to što su bili upozoreni, što će se dogoditi sa vojnicima u opkoljenim kasarnama, ako krene zračni napad.
Zaista mislis da ih je to upozorenje sprijecilo da sruse kompletnu infrastrukturu, itd u Sloveniji!
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:51 Point je - nije bilo sao krajine i raznih republika
Pa nije ih bilo jer srpska politika nije ni planirala da ih pravi po Sloveniji, a ne zato sto su Slovenci aman zaman bili vojno mocni.
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:51 A drugi je point da su Slovenci već bili shvatili s kim imaju posla.. što za BiH ne mogu reći.
Eto kao oni otkrili toplu vodu. Ti zaboravljas da su u BiH tri naroda i samim time je situacija daleko kompleksnija od Slovenije. Shvatili su i u BiH, ali kljucna razlika od Slovenije je ta sto je srpska politika zelila rat u BiH. Podvlacim rijec zelila. Sljedeca kljucna razlika od Slovenije je ta sto se veliki broj JNA kadra i naoruzanja izmjestilo iz Slovenije i Hrvatske u BiH, a baska jos extra sto je stiglo u BiH iz Srbije.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

MunDzi je napisao/la: 12 jan 2025, 01:16
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:51 Dobro, sto mrtvih reda radi, ako ti kažeš.
Da je samo jedan, opet je puno kad je ljudski zivot u pitanju. Ali na ratnoj skali, to nije veliki broj zrtava.

Hvala ti sto pokusavas implicirati da ja ne postujem ljudski zivot. Nimalo lijepo od tebe.
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:51 Nebitno i to što su bili upozoreni, što će se dogoditi sa vojnicima u opkoljenim kasarnama, ako krene zračni napad.
Zaista mislis da ih je to upozorenje sprijecilo da sruse kompletnu infrastrukturu, itd u Sloveniji!
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:51 Point je - nije bilo sao krajine i raznih republika
Pa nije ih bilo jer srpska politika nije ni planirala da ih pravi po Sloveniji, a ne zato sto su Slovenci aman zaman bili vojno mocni.
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:51 A drugi je point da su Slovenci već bili shvatili s kim imaju posla.. što za BiH ne mogu reći.
Eto kao oni otkrili toplu vodu. Ti zaboravljas da su u BiH tri naroda i samim time je situacija daleko kompleksnija od Slovenije. Shvatili su i u BiH, ali kljucna razlika od Slovenije je ta sto je srpska politika zelila rat u BiH. Podvlacim rijec zelila. Sljedeca kljucna razlika od Slovenije je ta sto se veliki broj JNA kadra i naoruzanja izmjestilo iz Slovenije i Hrvatske u BiH, a baska jos extra sto je stiglo u BiH iz Srbije.
Nisam ti to htio implicirati, nega da nije bilo baš nešto bezveze i da je lako moglo otići u drugom smjeru tj dužem i masovnijem sukobu.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Šabović Adis je napisao/la: 11 jan 2025, 23:35
storm je napisao/la: 11 jan 2025, 22:45

Ti si jednostavno budala...
S tobom je grunfova teza o Jagomiru dobila smisla
Jel? Ja tebi neću reći da si lažov.
Jesi čuo za džezere? Džezer, to ti je lik koji prvo opali falš-ton, omakne mu se, a onda još insistira na njemu. Onako, patološki. Na njih me podsjećaš. :oo
Vidiš ovo je klasična projekcija na suprotnu stranu

Ti si u falšu 35 godina, a drugima naturaš da su u krivu
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5230

Post Postao/la Duh »

Dobro jutro dzezeri.

Neko je volio Jugoslaviju.
Neko nije.
Neko je volio mene.
Neko nije.

Kad mene neko ne voli, ja se ne trudim da me voli.

Ali postoji mnogi koji u ljutni , u ocaju ili jednostavno zbog svoje pakosti onda rade nesto drugo.
Cine sve da ih se ne voli ili da ih se mrzi.

Neki su svjesni toga, neki nisu.

moto-zapamtit ces ti mene. ako me ne volis, bar ces me mrziti.

Pacenik koji iz ocaja cini sve da ga neka zena ne zaboravi-e sad kad me ne volis...vidjet ces ti sta sam ja.
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

ni taj pojam-nevjencana supruga nikada nisam razumio.
i to je mit iz sfrj.
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

to je brak.
brak moze biti: mjesani, nemjesani, dobar, los, sretan, nesretan, iz interesa, iz ljubavi...
uvijek je brak.
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

znas li ti definiciju definicije?
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Šabović Adis je napisao/la: 12 jan 2025, 11:39 Naravno.
A znam i skolastike, koji na pitanje odgovaraju pitanjem.
Nisi naveo iz koje države želiš definiciju braka.
Jel zajednica muskarca i žene ko u sfrj .
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

pa nije mogao biti brak izmedju muskarca i muskarca....tj druga i druga.

jeste da je sfrj i osudjivala homosexualce, ali bila je prilicno liberalna.
bar je izgledala tako.
komunisti u sfrj su bili zbunjeni, jer nisu znali sta su o pederima govorili marks i engels.
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Šabović Adis je napisao/la: 12 jan 2025, 12:40
Duh je napisao/la: 12 jan 2025, 12:26 pa nije mogao biti brak izmedju muskarca i muskarca....tj druga i druga.

jeste da je sfrj i osudjivala homosexualce, ali bila je prilicno liberalna.
bar je izgledala tako.
komunisti u sfrj su bili zbunjeni, jer nisu znali sta su o pederima govorili marks i engels.
Kako komunisti zbunjeni?
Opet neki mitovi? :oo

Naravno da nije mogao biti brak zato što zajednica muškarca i muškarca i nije brak već nešto drugo. Ni razvod braka nije moguć bez prethodnog vjenčanja tj. bez braka uopšte...
Tako je vidis da se moze logicno razmisljati. Kako covjek da ide da se razvede, pa ga pitaju-od koga? a on ne zna...
Šabović Adis je napisao/la: 12 jan 2025, 12:49 Jel znaš da zakon ne priznaje vanbračnu djecu?
Po zakonu su djeca samo djeca.
O priznanju vanbracne djece odlucuje sud. U sfrj su obicno tu vanbracnu djecu zvali kopilad, a vanbracnu zajednicu su dokazivali komsije.

Ja sam generalno protiv duzih vanbracnih zajednica, jer je tu puno diskriminacije u odnosu na brak.
Oko imovine, prava na nasljedstvo itd...
Ali to je druga tema.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17126

Post Postao/la Ommadawn »

Šabović Adis je napisao/la: 12 jan 2025, 11:09 A miješani brak?
Miješani brak.
Još jedan nelogični termin široko rasprostranjen u SFRJ.
Šta je tu pomiješano?

Dvoje ljudi se upoznaju, privuku, zaljube jedno u drugo, zavole se i na kraju odluče da provedu ostatak života zajedno a da im pri tom ne smetaju činjenice poput koje su vjere, koje su nacije, koje su boje kože…
Šta tu može majke ti biti pomiješano?

Misliš da se ja to pitam kada mi pičkka zamiriše? Jarane samo mi je bitno da mi nije rod i od jarana cura/bivša.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Vecinom su mjesanim brakom zvali brak dvoje Jugoslovena.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Šabović Adis je napisao/la: 11 jan 2025, 18:45

Za divno čudo, skoro u potpunosti se slažem s @MunDzi. Šta mi je? Dal sam normalan? :valja
Tako i treba. Jer bolje je da si se sam slozio, nego da te ja slozim. :valja
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Šabović Adis je napisao/la: 13 jan 2025, 12:21
MunDzi je napisao/la: 13 jan 2025, 12:10
Tako i treba. Jer bolje je da si se sam slozio, nego da te ja slozim. :valja
Et, a das pametna pitala bi zašto skoro a ne u potpunosti. :muhadzir
Et, a das pametan znao bi da me zaboli strina.
0
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”