Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5230

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Duh »

Šabović Adis je napisao/la: 24 feb 2025, 18:56
Duh je napisao/la: 24 feb 2025, 18:35

ni cara, ni carstva.
jer-oko bravara malo je uma bilo.
Podanici ne mogu o tome da sude.
ma i presudili, maknuli...sve su uspjeli.
0
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1798

Post Postao/la Pekmeza »

Da Facebook grupu SfR j vodi neko koga mi ne znamo
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

status veze-komplikovano?
1
1 slika
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1798

Post Postao/la Pekmeza »

Ahahaha bas si lud, volim :zaljub
0
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 653

Post Postao/la Spock »

Nepresusan izvor rasprava...

Nisam za crno-bijelo predstavljanje bilo cega, svaki sistem ima svoje dobre i lose strane, pa tako i bivsa nam drzava, naravno da su se neke stvari pokusavale uljepsati i svasta nesto, to je svakom jasno da stvari nisu bile tako sjajne.

Pored svega, mora se priznati da je to bilo najbolje sto je u tom momentu moglo zadesiti ove prostore, da je taj sistem preporodio ove drzave i da svi mi zivimo na zaostavstini onoga sto je tad uradjeno. Bio je to kraj rata, ali svjetskog rata gdje je skoro cijeli svijet bio u problemu, valjalo je skoro iz temelja neke stvari uraditi, opismeniti ljude, svasta nesto. Kad se uzme u obzir sve sto se desavalo, tadasnje okolnosti, mentalitet ljudi i sve, to je ono sto je trebalo ovim prostorima i sto je moglo donijeti stabilnost i razvoj. Danas je vrijeme drugacije, i da se ta drzava odrzala nuzne bi bile promjene i reforme u skladu sa danasnjim vremenom.

Ono sto je mozda i najvaznije je sto je taj sistem drzao van drzave, ili je tjerao da budu sakriveni po misijim rupama, sve one fasiste koji su jedva docekali momenat slabosti i vidjeli smo sta se desilo kada su se vratili iz svojih misijih rupa i dosli na vlast. Desavanja devedestih nisu rezultat Jugoslavije, vec su rezultat slabljenja te drzave i rezultat povratka fasista na vlast i legalizovanje fasizma i njegov povratak na ove prostore.

Mozda sam bio mali i ne sjecam se puno, ali dovoljno da mogu zaliti, ne toliko za tim vremenima jer je danas objektivno bolje (ne zbog vlasti, razvoj tehnologije i ljudskih prava su donijeli puno toga dobrog cega tad nije bilo), vec sto nismo nastavili kao jedna drzava samo odredjenim reformama u skladu sa morednim vremenom, mogu samo zamisliti kakva bismo ekonomska sila sad bili i kakva bi to bila drzava.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6443

Post Postao/la Mehaning »

SFRJ je bila doslovno bijeda od države pa je zato i krepala... :meha2

Svi koji se sa tugom sječaju onih vremena, zaboravljaju, da su bili 20 ili manje godina stari, a tada je život ljep, pa makar te u Koreju premijestili... :malagani

Ako se mene pita, dobro da je postojala, dobro da je krepala, idemo dalje... :ovaj

Neču dočekati, ali sviđao bi se mi svijet, bez ikakvih država i granica... :meha2
1
1 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10260

Post Postao/la MunDzi »

Auffff jesmo bili klasno svjesni. :valja
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Auffff jeste bili klasno svjesni.
1
1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Mehaning je napisao/la: 21 jul 2025, 15:24 SFRJ je bila doslovno bijeda od države pa je zato i krepala... :meha2

Svi koji se sa tugom sječaju onih vremena, zaboravljaju, da su bili 20 ili manje godina stari, a tada je život ljep, pa makar te u Koreju premijestili... :malagani

Ako se mene pita, dobro da je postojala, dobro da je krepala, idemo dalje... :ovaj

Neču dočekati, ali sviđao bi se mi svijet, bez ikakvih država i granica... :meha2
Ne mogu se nikako sloziti sa tim da je bila bijeda od drzave, ali nikako.
Da je danas generalno bolje, naravno da jeste, ali zato sto je drugo vrijeme. Cak i u BiH koja je razrusena ratom, puno je drugacije kada je bilo toliko strane pomoci jer je civilizovani svijet normalno zivio i imao je mogucnost da pomogne, puno je drugacije bilo obnoviti drzavu tad kad se gotovo cijeli svijet oporavljao od svjetskog rata. Jos da se ovdje nije pokralo toliko novca od donacija i da je iskoristeno kako treba ali to je tek posebna prica...
Kad se uzme u obzir stanje u kojem je pocela obnova bivse jugoslavije, i kakvi smo mi bili kao narodi generalno, odlicno nam je bilo i sve je dobro funkcionisalo.

Nije krepala zbog ekonomije, krepala je zbog fasista koji su vidjeli svoju priliku da dodju na vlast i koji su napravili sranje svojim povratkom.

Isto tako se ne mogu sloziti da je dobro sto je krepala, odredjene reforme jesu bile potrebne, ali bi nam svima sigurno bilo bolje da smo ostali jedna drzava i zajedno isli kroz te reforme.
1
1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34324

Post Postao/la dmr »

da je SFRJ ušla u EU, eee, .... mada, kad vidim sadašnje antagonizme između ovih državica i plemena (s izuzetkom Slovenije) više me čudi kako su nekada i formirali zajedničku državu. Ili su i tada imali skrivene namjere :sunja
0
:damir
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Pa nije bas tacno da nije krepala zbog ekonomije, nego zbog fasista. Itekako je ekonomija pridonijela njenom krepavanju. Samo cu spomenuti predratne ogromne inflacije. Ekonomija je bila u teskom raspadu. Bas kao i brod koji tone. Spasavaj se ko moze.
1
1 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Šabović Adis je napisao/la: 22 jul 2025, 09:00
MunDzi je napisao/la: 22 jul 2025, 04:41 Auffff jeste bili klasno svjesni.
De mi reci kako se zovete, vi koji niste mi?
Pa mi se zovemo mi, za razliku od vas koji ste vi. Logicno. :dmr
1
1 slika
Mehaning
Proleter
Reactions: 6443

Post Postao/la Mehaning »

Spock je napisao/la: 22 jul 2025, 08:38
Mehaning je napisao/la: 21 jul 2025, 15:24 SFRJ je bila doslovno bijeda od države pa je zato i krepala... :meha2
2
2 slika
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:32, ukupno mijenjano 1 put.
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Nije krepala zbog ekonomije, krepala je zbog fasista koji su vidjeli svoju priliku da dodju na vlast i koji su napravili sranje svojim povratkom.

Isto tako se ne mogu sloziti da je dobro sto je krepala, odredjene reforme jesu bile potrebne, ali bi nam svima sigurno bilo bolje da smo ostali jedna drzava i zajedno isli kroz te reforme.

imena druze...imena fasista koji nisu bili na vlasti.
i dobro sto je krepala?
i nagradno pitanje-zasto nismo ostali jedna drzava?
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 22 jul 2025, 08:58 Pa nije bas tacno da nije krepala zbog ekonomije, nego zbog fasista. Itekako je ekonomija pridonijela njenom krepavanju. Samo cu spomenuti predratne ogromne inflacije. Ekonomija je bila u teskom raspadu. Bas kao i brod koji tone. Spasavaj se ko moze.
Ekonomska situacija se mijenja, inflacija bude i prodje, to su problemi koji se rjesavaju, bila je inflacija i kasnije u krnjoj Jugoslaviji pa je rijeena u neka doba.
To mogu biti vise izgovori, a ne bi me cudilo da su neki i namjerno stvarali probleme kako bi imali izgovore za raspad. Problem je sto nacionalizam i fasizam nikad nisu iskorijenjeni, samo su se neko vrijeme primirili i cekali svoj momenat.
Da citiram nekog ko mi je jednom rekao, kako Titu zamjera samo to sto nije vise ljudi poslao na goli otok, kako vrijeme prolazi vidim koliko je bio u pravu.
1
1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Mehaning je napisao/la: 22 jul 2025, 10:30

Ne mogu se nikako sloziti sa tim da je bila bijeda od drzave, ali nikako.
Da je danas generalno bolje, naravno da jeste, ali zato sto je drugo vrijeme. Cak i u BiH koja je razrusena ratom, puno je drugacije kada je bilo toliko strane pomoci jer je civilizovani svijet normalno zivio i imao je mogucnost da pomogne, puno je drugacije bilo obnoviti drzavu tad kad se gotovo cijeli svijet oporavljao od svjetskog rata. Jos da se ovdje nije pokralo toliko novca od donacija i da je iskoristeno kako treba ali to je tek posebna prica...
Kad se uzme u obzir stanje u kojem je pocela obnova bivse jugoslavije, i kakvi smo mi bili kao narodi generalno, odlicno nam je bilo i sve je dobro funkcionisalo.

Prosječno ste ostali članovi ovoga foruma nekih 20 godina mlađi od mene. Nismo se upoznali još, tako da možda griješim... :zbunj

Čuli ste o toj državi iz priča i pričica, koje su preživjele u sječanju. V ljudskoj prirodi preživljavanja je selektivna memorija... :ovaj

Ja sam u bivšoj državi završio faks i počeo radni odnos sredinom osamdesetih. Tada, kad si se prije plače več dogovorio, gdje češ ju isti dan promijeniti u marke. Bio sam u kolonama prema Austriji, kad smo odlazili u kopovinu, da bi nekako preživjeli mjesec. Moja žena je još studirala tada. Kad sam trebao u Ljubljanu na ispit, žicali smo najčešče invalide, nebi li nam prodao koji kupon za gorivo. Pa smo gledali registraciju, smijemo li se voziti baš onaj dan. Sterali u nas u JNA. Jebenu deziorientiranu, nefunkcionalnu tvorevinu sastavljenu od patoloških idiota, gdje smo izgubili godinu dana najljepšeg djela života. Kad sam se zaposlio, stalno su mi se motali pod nogama razni nesposobnjakoviči, koji su tjerali karieru u komunističnoj partiji, a danas su prvi po crkvama... :malagani

Po mome mišljenju, veču bijedu od države teško možeš sastaviti... :meha1
Inflaciju niko ne negira, to jeste bio veliki problem u jednom momentu. Razumijem da je bilo problema i da nije bilo lako, ali mogu i ja isto tako pisati o brojnim problemima koje sam ja imao u ovom sistemu, kako sam u nekom periodu zivio jer sam poceo traziti posao u momentu kad je pocela ona recesija u svijetu, koliko je sve nepostenih situacija bilo i sta sam sve prolazio, i kakve sve znam primjere sta su ljudi prolazili, pri tome oni koji su imali znanje i bili strucnjaci u svojoj oblasti, ali podobni su samo prolazili, tako da svako vrijeme ima svoje probleme i svoje izazove.

Opet ponavljam, treba imati u vidu kad je nastala ona drzava i da je izgradjena skoro od nule, da je cijeli svijet bio u problemu, nije se moglo tek tako ocekivati na medjunarodnu pomoc i svasta nesto.

Da je uvijek bilo poltrona koji su se gurali, bilo je, sto kazes tad u KPJ sad pravo u crkvu ili dzamiju, idu onako kako vjetar puse. To sve ne znaci da je drzava bila bijeda, bila je najbolje sto se tada moglo desiti ovim prostorima i ta drzava je preporodila ove prostore, izgradila vecinu infrastrukture, fabrika, opismenila ljude, to sto smo mi kao narod stoka pa nam je potreban diktator da stvari drzi pod kontrolom, jbg to je do nas. I danas bi nam trebao neki dobar diktator, nismo mi na balkanu narod za ovakvog uredjenja, vidis gdje vodi ova demokratija i kako nas sad vlast jebe i ne vadi.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 22 jul 2025, 17:58

imena druze...imena fasista koji nisu bili na vlasti.
i dobro sto je krepala?
i nagradno pitanje-zasto nismo ostali jedna drzava?
Za djelimicni spisak fasista je najbolje pogledati ko je u hagu, iako ih sigurno ima jos puno koji su trebali biti tamo.

Krepala je jer nacionalistima svake od republika nije odgovaralo da budemo zajedno, svako je htio vlast za sebe i pod svaku cijenu, pa cak i po cijenu krvi. Cuj bratstvo i jedinstvo, da razliciti narodi i razlicite religije zive skupa, sloboda vjeroispovijesti, to im je bilo neprihvatljivo.

Tome treba dodati strani faktor koji je sve to pogurao, jer im nije odgovaralo da jedna socijalisticka (oni su to zvali komunisticka) drzava bude tako jaka, vise im je odgovaralo da se podijelimo i da oni uspostave kontrolu.
0
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”