Stvar je veoma jasna, u momentu kada je fasizam bio u najvecem usponu, Tito je se borio protiv fasizma, a cetniti i ustase su se jasno priklonili nacistickoj Njemackoj i borili cak i protiv svog naroda. To sto ni jedni ni drugi nisu nastali tad vec ranije, ne mijenja cinjenicu da su se tad jasno opredijelili da budu na strani fasizma, progonili su i ubijali drugacije, drzali logore i slicno, a i u samom nastanku su jasno bili opredijeljeni kao ekstremno nacionalisticke ideologije.Duh je napisao/la: ↑24 jul 2025, 19:16U staroj Jugoslaviji je bilo takodjer politickih progona, ubistava itd...Ustase npr nisu nastale u drugom svj. ratu.Spock je napisao/la: ↑24 jul 2025, 12:49
Ne mislim da su svi neistomisljenici fasisti, daleko od toga. Nemam problem da neko ima drugacije misljenje od mene, nije fasista zbog toga, fasista je kada zeli da me ubije zbog drugacijeg misljenja, kada je spreman i na krvavi rat samo da bi progurao svoju ideologiju i da bi bilo po njegovom. Fasisti su oni koji ce se po potrebi okrenuti i protiv svog naroda, samo da ne pobijedi ideja koja mu se ne svidja, makar ona bila prihvacena i od strane njegovog naroda, na primjer cetnici i ustase, nisu oni fasisti zato sto su veliki patrioti, vec upravo zbog ovoga sto su zbog svoje ideje spremni ubiti, pa cak i one "svoje". Fasisti su i oni koji podrzavaju te ideologije na bilo koji nacin.
Fasista je za mene i onaj sa cijim bih se idejama u osnovi mozda i slozio, ako je spreman ubiti nekog da progura tu svoju ideju.
Komunisti su bili proganjani i spremni ubiti; jer se nisu slagali sa vlasti i -da bi progurali svoju ideologiju.(to je nesto drugo?)
Po tvojoj definiciji su takodjer i komunisti bili fasisti, prije nego li su se pretvorili mili boze u -antifasiste.
Onda su se opet pretvorili u fasiste.
Pokusavas biti neki pacifist, ali si vec na jednoj strani . Ostavljas sebi za pravo prozvati nekoga fasistom, ako bilo kako podrzava nesto fasisticko ili ti tako izgleda. npr koncert Thompsona?
Druze. Ne mos biti stalno previse mlad. Upravo su oni nacionalisti iz Srbije 90-ih nonstop o fasistima. Kao ti sad.Ja sam bio previse mlad da bih tad glasao, kako bih glasao ni sam nisam siguran. Referendum u BiH je bio nakon sto su neke republike vec izasle, realno ne bi imalo smisla u takvoj situaciji da BiH ostane jer ne bi sama mogla parirati srbiji sa onakvim nacionalistima na vlasti. Opet, postavlja se pitanje da li bi se ostankom mogao izbjeci rat, mozda se moglo sacekati pa par godina kasnije kad se smire strasti, nista nije vrijedno ljudskih zivota. Dobar primjer je sa Crnom gorom nesto kasnije, i tu je bilo mogucnosti za eskalaciju pa su prvo odustali od osamostaljenja i dogovorili samo drugaciji naziv drzave, te onda malo kasnije kada su uslovi bili bolji ponovo pokrenuli otcjepljenje, da su srljali par godina ranije moglo je mozda i tu doci do rata. Sad, SBB KBB, prica za sebe, mozda se rat u BiH nije mogao izbjeci. Sve u svemu, volio bih da su ljudi bili pametniji i da je Jugoslavija prezivjela, ali kao kompletna drzava, ne ona krnja. Kad je bio referendum, tad je vec bilo kasno.
Mozda opet idemo u SBB KBB, ali u onakvoj situaciji nakoj WW2, male su sanse da je moglo proci bez krvoprolica da su se odmah formirale zasebne drzave, a i da nisu, pitanje je koliko bi napredovale kao zasebne.
Ako si ovako neki miroljubljiv, okani se politike, jer si prilicno diletant. Mada ti je to zajednicko sa mnogima na vlasti.
Niko ne moze negirati da su i tadasnji komunisti pocinili neke zlocine, da je prilikom likvidacije zlocinaca znalo stradati i nevinih ljudi, ni u jednom ratu nema strane koja je po tom pitanju potpuno cista, ali KPJ ideoloski nikad nije stala na stranu nacizma i fasizma, niti je ikad promovisala ubijanje drugacijih i neistomisljenika.
Ni nakon rata, prateci socijalisticki folklor nije slavio ubijanje i progon neistomisljenika, ljudi koji su drugaciji, nego je promovisao zajednistvo i mir, dok je na primjer folklor cetnickog i ustaskog pokreta cak i nakon rata ostao vezan za kontraverze, direktno slavio zlocine i ubijanje drugih i drugacijih. Ne treba ni govoriti sta su cetnici radili 90-tih, za ustase iskreno nisam upratio koliko su bili tad vojno aktivni.
Pacifista jesam, nemam neku svoju stranu i ne mislim da ikome pripadam, nemam vjeru, etno-nacionalnu pripadnost i slicno. Ne smatram se cak ni komunistom, to mi je vise zezancija i kontra ovom danasnjem nacionalizmu, ali mnogi nisu ni svjesni sta je u stvari komunizam, to je tek posebna i duga prica.
Naravno da cu Thompsona smatrati fasistom jer direktno promovise ustaski pokret koji je sa razlogom deklarisan kao fasisticki. Ne mislim naravno da je svako ko njega slusa ili ide na njegov koncert fasista, da sad ne ulazimo u sve moguce razloge zasto bi ga neko slusao, na zalost mnogi ne znaju razlikovati normalan patriotizam od ekstremnog nacionalizma i fasizma.
Ne znam samo kako me poveza sa nacionalistima iz srbije i onima koji su sad na vlasti, ali hajd, nema veze.
Inace se i ne volim previse baviti politikom, ali ne mogu da ne reagujem na neke stvari.