Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Mehaning
Proleter
Reactions: 6443

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Mehaning »

storm je napisao/la: 26 jul 2025, 07:41 Kulturološke razlike postoje, ali zapišavanje zida tamo nekog, nije ta razlika..
Sigurno ćeš naći bus iz neke slovenske selendre, koji će odisati primitivizmom, isto kao iz Hrvatske, kao iz BiH, pa i iz Austrije ili Njemačke...
Ja većih seljaka i primitivaca od Engleza nisam vidio uživo...ali sve u svom kontekstu ide.
1
1 slika
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:42, ukupno mijenjano 2 puta.
Mehaning
Proleter

...
0
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:42, ukupno mijenjano 3 puta.
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10255

Post Postao/la MunDzi »

Ja bih malo da se umjesam u vasu " svadju".

Kulturoloska razlika ili ti na engleskom jeziku cultural differences nije nikakva ruzna fraza niti nosi ikakvu negativnu konotaciju. To se koristi cesto u engleskom jeziku kad se zeli reci da postoje poprilicne razlike izmedju 2 grupe ljudi.....obicaji, navike, ponasanje u odredjenim situacijama, itd...
1
1 slika
Mehaning
Proleter

MunDzi je napisao/la: 26 jul 2025, 18:20 Ja bih malo da se umjesam u vasu " svadju".

Kulturoloska razlika ili ti na engleskom jeziku cultural differences nije nikakva ruzna fraza niti nosi ikakvu negativnu konotaciju. To se koristi cesto u engleskom jeziku kad se zeli reci da postoje poprilicne razlike izmedju 2 grupe ljudi.....obicaji, navike, ponasanje u odredjenim situacijama, itd...
0
Zadnja izmjena: Mehaning, dana/u 27 jul 2025, 06:43, ukupno mijenjano 1 put.
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2265

Post Postao/la John Cleese »

Mehaning je napisao/la: 26 jul 2025, 16:43
storm je napisao/la: 26 jul 2025, 07:41 Kulturološke razlike postoje, ali zapišavanje zida tamo nekog, nije ta razlika..
Sigurno ćeš naći bus iz neke slovenske selendre, koji će odisati primitivizmom, isto kao iz Hrvatske, kao iz BiH, pa i iz Austrije ili Njemačke...
Ja većih seljaka i primitivaca od Engleza nisam vidio uživo...ali sve u svom kontekstu ide.
Znaš me več dosta dugo, da znaš moju toleranciju do budala... :zbunj

Kako bi ti nazvao razliku u običajima, oblačenjem, hranom, da ne kažem od arhitekture dalje... :zbunj

Za mene je to kultuloroška razlika... :ovaj

A ovaj zapeo, Bosanci nekulturni... :face

U životu sam sreo par Bosanaca. Zet mi je Bosanac. I od tih par koje sam upoznao, zajedničko im je bilo samo to, da smiješno govore... :malagani

A budala me gura u nacionaliste... :ccc
Zar ti nisi vec rekao sve sto si imao reci? :ooo

Ne bih se detaljnije bavio tom najnovijom salatom od rijeci, a ne bih ni rekao da sam igdje napisao da su "Bosanci nekulturni" niti da si ti "nacionalista" - mogao bi ko spontano pomisliti da, ako mozda i nisi budala, ni budalina, ni mentalno retardiran, mozda cak ni beznadezno glupav, zanemarivsi sve sto bi na to upucivalo, ipak ne percipiras bas najjasnije tekstualnu komunikaciju :ooo

I da neko tebe "gura u nacionaliste"... :D
Tvoj je vokabular bas toliko oskudan? "Nacionalista"?
Zasto ne: ljigavi beskicmenjak koji niti smrdi niti mirise?
Mozda i: neko ko nece direktno govoriti lose o "juznjakima", pogotovo ne u njihovom prisustvu niti ce urlati "cefurji raus", ali potpuno razumije one koji se ne mogu tako dobro kontrolirati?

Nekoliko postova prije gadljivo frkces na okolicu Pirota i cudis se kako bi takva vukojebina i "vi" spadali u istu drzavu. Ne nalazim valjan razlog da vjerujem da mislis drugacije o bosanskim vukojebinama, boravio ikad u njima ili ne.
A poslije bi, kao, o "kulturoloskim razlikama"...
Ma bi li, ozbiljno? :ooo

Uzgred, znas li da su hiljade Slovenaca prezivile Drugi svjetski rat upravo u tim ili od tih ne odvec udaljenim srbijanskim vukojebinama gdje su ih seljaci primili i hranili nakon sto su ih Nijemci protjerali (iz Stajerske, na primjer)? Sta mislis da li je neki od njih tada gadljivo frktao na te selendre kao ti danas i cudio se kako su do jucer mogli biti u istoj drzavi? :ooo
0
John Cleese
Moderator
Moderator

MunDzi je napisao/la: 26 jul 2025, 18:20 Ja bih malo da se umjesam u vasu " svadju".

Nema potrebe, jer nije rijec o neodgovarajucoj interpretaciji termina iz jednog njegovog postu nego o opcem dojmu o autoru iz svega sto je tu ovih dana napisao :ooo

Mada... mozda i grijesim - ipak je njemu ovo strani jezik :D
0
John Cleese
Moderator
Moderator

Šabović Adis je napisao/la: 26 jul 2025, 20:12 Đzžon Kliz se ponaša ko da brastvojedinstvo još nije mrtvo.
Meha se ponaša ko da jes.
Dakle, Meha je u pravu! :valja
Oduvijek sam slutio da si petokolonas...

Zao mi je sto KPJ vise ne postoji i to samo zato sto ti sad ne mogu oduzeti clanstvo :D
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5230

Post Postao/la Duh »

balkanske nacije nisu toliko u kulturoloskom zaostatku, koliko u mentalnom.
na vama je gajiti nadu.

gledajuci danas za vecinu je dzingis kan sa svojim mongolcima veliki, najveci vojskovodja...
u stvari je rijec o najvecim genocidasima u povjesti. pobili su desetke miliona , ostavljajuci u zivotu samo one koje mogu silovati.

a danas-danas su mongolci jedan od najmiroljubljivijih naroda na svijetu.
0
John Cleese
Moderator
Moderator

:D

Ma zajebavam onog levata - sta bih drugo s njim... :ooo
Da posve ozbiljno o bilo cemu diskutiram s nekim ko bi, kao, da docira o svom papanskom kriteriju po kojem nesto bi ili ne bi spadalo s necim negdje: hvala, radije ne bih :ooo
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Bar u Bosni je jasna stvar. I fasisti i antifasisti bi da druga strana nestane.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10255

Post Postao/la MunDzi »

Kad malo bolje razmislim, tacna je ona - gdje logika prestaje, tu Bosna pocinje.
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Logika je za filozofe.
Ovo je drugi slucaj.
Mozete lako poznati i mentalno nestabilne osbe i mentalno nestabilne narode. Mentalno nestabilne osobe izbjegavaju odgovornost i krivicu prebacuju na druge. Uz previse emocija i problema-nista ne rjesavaju i svoju nestabilnost prakticno njeguju.
Suocavanje sa sopstvenim unutrasnjim borbama moze biti zastrasujuce, pa se moze javiti potreba da se krive drugi kako bi se izbegla ta konfrontacija.

U ovo novo doba, krivica koja se prebacuje na druge moze biti nacin da se izazove paznja i empatija okoline od Vardara pa do Triglava. Neupucena i mentalno nestabilna okolina reagira kako kad, zavisno od godisnjeg doba i velicine troskova zivota.

Osobe koje se bore sa mentalnim zdravljem mogu imati iskrivljenu percepciju stvarnosti, sto utjecati na to kako vide interakciju s drugim narodima i narodnostima.

Osobe koje se osjecaju nesigurno cesto traze vanjske uzroke svojih problema kako bi izbjegli licnu krivicu.

Razumevanje ovoga moze pomoci u pruzanju podrske i pomoci osobama i narodima koji se suocavaju s mentalnim izazovima.
Ako te osobe i narodi pristanu na terapiju.
0
John Cleese
Moderator
Moderator

Šabović Adis je napisao/la: 27 jul 2025, 00:35 De, de, žele što i svi - da se jebu a da im ne ulazi, da piju a da ne plaćaju, da se pitaju a da ne odgovaraju, nadležnosti bez odgovornosti... :valja
Ljudi, pa ovo ne zvuči loše! :ooo
0
John Cleese
Moderator
Moderator

Duh je napisao/la: 27 jul 2025, 07:04 Bar u Bosni je jasna stvar. I fasisti i antifasisti bi da druga strana nestane.
Nije bas uvijek jasno.
Na primjer kad Skaka bas devetog maja ili sestog aprila slavi i velica nasu borbu protiv antifasizma :ooo
0
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 651

Post Postao/la Spock »

Duh je napisao/la: 27 jul 2025, 07:04 Bar u Bosni je jasna stvar. I fasisti i antifasisti bi da druga strana nestane.
Pa i ne bas, to i jeste glavna razlika, onaj ko nije fasista nema nista protiv drugih i drugacijih, po bilo kojem osnovu, cak sta vise moze razlike medju ljudima smatrati bogatstvom a ne razlogom za podjelama, mrznjom...
Na onaj duzi post ti nisam zaboravio odgovoriti, samo dok budem za tastaturom. :oo
0
John Cleese
Moderator
Moderator

MunDzi je napisao/la: 27 jul 2025, 07:12 Kad malo bolje razmislim, tacna je ona - gdje logika prestaje, tu Bosna pocinje.
Ako je tako, sta bi onda znacila ona - zbogom Bosno, odoh u Sarajevo? :ooo

Ne mogu, doduse, tvrditi da kod nas nema zbunjujucih pojava.
Kazu da je zadnji Skaka koji se bavio zanimanjem ocekivanim od nekoga ko se tako preziva u izlog radnje bio stavio - sat, kao da je, gluho bilo, sajdzija.
A opet, posteno govoreci - sta bi drugo ahlakli hinsan u njegovoj situaciji i stavio u izlog...
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Spock je napisao/la: 27 jul 2025, 09:17
Pa i ne bas, to i jeste glavna razlika, onaj ko nije fasista nema nista protiv drugih i drugacijih, po bilo kojem osnovu, cak sta vise moze razlike medju ljudima smatrati bogatstvom a ne razlogom za podjelama, mrznjom...
Na onaj duzi post ti nisam zaboravio odgovoriti, samo dok budem za tastaturom. :oo
Ti vala smatraj razliku izmedju sebe i neke budaletine bogatstvom. Ja necu. Iako se vi lupte u prsa protiv mrznje i podjela, lako iz vas izadju razne ograde koje djele itekako. Mrznja je samo nedostatak ljubavi. Nailazimo cesto na objasnjenja kako se mrze oni koji su se voljeli. To nije tako i ta ljubav je upitna. Ko istinski voli moze samo pasti u patnju i ocaj. Mrznjom vlada zlo. Cak i kad se pojavi mrznja kao odgovor na mrznju je-zlo.
0
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”