Šabović Adis je napisao/la: ↑21 aug 2025, 14:20
Spock je napisao/la: ↑21 aug 2025, 09:36
Samo konstatujem da drzave to rade, ne znaci da podrzavam to sto rade.
Sto bi rekli nadrealisti - gospodjo ja samo citam vijesti.
E jebiga, drug...reći
ima pravo i reći
države to rade ni ublizu nije jedno te isto, niti znači jedno te isto.
To kao prvo, a kao drugo, da ti neko poturi vijest da je Zemlja ravna ploča - bi li to pročitao naglas za javnost? Sunce se oko Zemlje vrti, a?

Je li to vijest uopšte? Znaš, kako komarca malaričara nećemo smatrati odgovornim za malariju ali hoćemo smatrati odgovornom za širenje iste (zato odmah pljas!

) tako ni spikera ne smatramo odgovornim za vijesti ali ga smatramo odgovornim za čitanje. Ni tamoneki mitraljezac nije odgovoran za rat al jes za mitraljiranje, za svoja djela si uvijek odgovoran kolikogod ti mislio da je neko preuzeo odgovornosta za tebe na sebe. To što ti informaciju možda
nisi provjerio ne abolira te od odgovornosti za širenje
neprovjerenih informacija jer nezanje nije validan argument. A u neznanju je svo zlo.
Elem, ako ja priznam da sam te navlačio bi li ti mogao da priznaš da si nesmotreno istrčao pred rudu? Trebalo bi da možeš, dešava se to. I najboljima.
Back on topic:
Da sam austrijski Sud proglasio bih se nenadležnim za ono što se dešava van mojih granica zato što skupa s mojim granicama prestaje i svaka moja nadležnost - pa samim tim i odgovornost. Time dokazujem da sam neutralan, da poštujem granice, da se ne miješam u unutrašnje stvari suverenih država, da nemam pretenzija na bilo šta osim na ono što već imam, da ne izigravam, pretenciozno, moralnu vertikalu, da se ne svrstavam ni u amerike ni u rusije itd. itd. No po Austrijancima nesvrstanost, izgleda, nije vrlina.
OK, nije mi problem priznati da me jesi navukao, a da sam ja malo preletio i pogresno se odrazio. Slazem se da "ima pravo" nije bas adekvatan izraz, vise mozemo reci da je to ustaljena praksa i nesto na sta smo navikli, ali nije nesto na sta drzave imaju pravo i na sta bi trebale imati pravo. Pogrijesio sam tu, priznajem.
To za nadleznost van granica, tesko da ce i jedan sud tako nesto proglasiti. Puno je mogucih primjera kako neko van granice drzave moze naskoditi toj istoj drzavi, recimo da odaje neke vojne ili bilo koje druge tajne, a to sto neko odaje tajne van granica tesko da moze biti olaksavajuca okolnost, gdje god da se to desi steta je nanesena. Da ne govorimo o tome sta se sve danas u vrijeme interneta moze uraditi, da sa drugog kraja planete radis hakerske napade na recimo institucije drzave, vojne baze ili tako nesto. Bilo sta od toga da uradis, sigurno ce te svaka drzava koju ostetis proganjati i cak traziti izrucenje od drugih drzava, bez obzira na to sto to sto si uradio nisi radio na teritoriji te drzave. Samo je pitanje hoces li se ikad vratiti da te mogu uhapsiti i sa kim imaju dogovor o izrucenju.
Ovo sa fasistickim obiljezjima je sigurno manje ozbiljan prekrsaj, nije nesto zbog cega ce te neko ganjati u drugoj drzavi i traziti izrucenje, ali je nesto sto steti ugledu drzave ako njeni gradjani idu na fasisticke skupove, tako da je ocekivano da po povratku mogu dobiti novcanu kaznu.
Svakako ostavljam sa rezervom da li se to stvarno dogodilo, ali sam porpilicno siguran da imaju zakonsku osnovu za to, kao sto imaju i zakonsku osnovu da posalju u zatvor hakera koji je iz druge drzave nanio drugu vrstu stete toj drzavi.