medvjed23 je napisao/la: ↑18 dec 2025, 20:08
Pa jeste.
Nacionalnost nisam birao i rijetko predstavlja išta više od nekog suhoparnog podatka u rodnom listu.
Muziku sam birao. I oblikovala me. I obilježila je i najljepše i najcrnje momente mog života. Kao što tijelo treba hljeb, tako i duša treba notu, riječ... Nemoj mi trovati dušu, bar ne jeftinim otrovom...
Poštujem.
Samo pitam i pokušavam razumjeti.
Recimo upoznaš osobu iz Indije, potpuno različitog načina života, odgoja, teško se razumijete al je važna muzika.
Zanimljivo, medeni
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran
Miss Y. je napisao/la: ↑17 dec 2025, 15:08
koliko su sličnosti u vezama/prijateljstvima važne?
koje različitosti vas privlače, a koje su vam eliminatorne?
koje različitosti ste iskusili i kako se to pokazalo?
geografska distanca, porijeklo, različite nacionalnosti, karakteri, emotivni statusi, prošla iskustva, porodična okruženja, obrazovanje i vjerska uvjerenja ...
koje su razlike presudne?
gdje su granice kompatibilnosti?
Ne znam kako da odgovorim na ovo. Ne bi mi bilo presudno da je on druge vjere ali bi geografska distanca.. ali eto potrefilo se da smo iste vjere i da zivimo blizu (dok smo bili u vezi 15 minuta njegova kuca od moje)... ne znam mislim da ne bih mogla biti s nekim ko je glasan, namece se i misli da je najpametniji. On je malo tvrdoglav ali iskreno i ja sam pa smo po tome kompatibilni
U suštini, svijet introverta je njegova soba. Ako je ona svoj život u Indiji provela u nekom sobičku slušajući The Cure, dobre su šanse da se savršeno razumijemo.
medvjed23 je napisao/la: ↑18 dec 2025, 20:22
E taj podatak je zanimljiv doprinos temi. Kako to funkcioniše? Hodate li kuda? Pričate li ili dijelite tišine?
Pa nekad budemo po mome nekad po njegovom. Izadjemo mi ali to nije toliko cesto. Ja ne volim da izlazim na glasna mjesta. On ima grupu prijatelja s kojima se druzi. Ode s njima na kafu cesto. Meni to ne smeta jer ja vise volim kuci biti. Trenutno nam se desava nesto nadam se lijepo i pozitivno pa nam je iskreno to vecinom tema. Cesto znamo i jednostavno uzivati i u tisini zajedno. Ko ona Merlinova pjesma
Nema tu pravila. Jedna takva veza može da funkcionira savršeno a druga da se raspadne brzo. To, znači, nije neki odlučujući faktor.
Da me neko sad pritisne, ne bih znao odgovoriti da li sam ekstrovert ili introvert. Zavisi od situacije. Dok sam bio omladinac bio sam isključivi ekstrovert, sad više, mada ne potpuno, vučem ka introvertnosti.
Meni je nacionalnost i vjera daleko iza njenog umjeca da hoda u stiklama.
Izgled...stas, glas, miris i ukus moraju biti na nivou.
I kad pipnem, da osjetim vibracije... Ako ne zna, da je voljna uciti.
Da nije prepisivala lektiru i da neznam rastavi...
Tvrdoglavost ne dolazi u obzir. Tvrdoglavost je samo kocnica za naprijed ili gas za u zid...
Nemam nista protiv muzike, samo neka ne lijepe etikete. Ili ce za dva dana morati nauciti otpjevati bar 3 pjesme od kalesijskih zvuka meni... i jednu ariju po zelji na balkonu za komsiluk.
geografska distanca - nije problem
porijeklo - problem
različite nacionalnosti - problem
karakteri - problem
emotivni statusi - sta je ovo? Ako je emotivac za mnom - nije problem
prošla iskustva - nije problme
porodična okruženja - problem
obrazovanje - prblem ako nemamo isti nivo obrazovanja
vjerska uvjerenja - nije problem ako smo iste vjere, druga vjera ne dolazi u obzir
Ommadawn je napisao/la: ↑18 dec 2025, 10:41
Sto se tice partnerice:
- vjerska pripadnost - ja sam nisam religiozan, pa mi to ne predstavlja nesto posebno. Ali bitno je da ima postovanja prema drugim vjerama i prema meni kao agnostiku.
- muzicki ukus - ne igra neku veliku ulogu. Ali ako slusa Cecu i forsira Zvijezde Granda i slicno - idi mlada trazi nekog drugog. Nema sanse da ce ti se svidjeti moj muzicki ukus.
- politicki stavovi - vrlo bitno. Ili isti ili slicni. Sve drugo je samo bezveze gubljenje vremena.
- da se osjeca sa mnom opusteno i da se ja isto tako osjecam opusteno s njom, da mozemo ama bas o svemu opusteno i otvoreno razgovarati.
Jako je bitno da ima razumijevanje za vrijeme koje mi je potrebno da sam sam, za moje hobije, za moja interesovanja i za vrijeme koje zelim provesti s prijateljima.
Najbitnija stvar koja moze biti odrednica je - mora da se slozi s tim da je moja kcerka UVIJEK na prvom mjestu i ima privilegije.
Jedna potencijalna partnerka je jednom protestvovala i ja sam samo spustio slusalicu.
i…jel’te ijedna osvojila?
0
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."