Ja sam "od gore"Fatih je napisao/la: ↑02 aug 2020, 13:00Gore je, bez sumnje, svega bilo. Nemoj se ljutiti, ali se ne mogu sloziti da se neko moze strijeljati za izdaju, po jednostavnoj komandi bilo koga. To odlucuje Vojni sud. A gore su se bukvalno familije borile medjusobno, te mislim da je to najvise doprinijelo tim javnim ponizenjima.carobnjak_N je napisao/la: ↑02 aug 2020, 12:47
Da, ta dvojica su bihaćki autonomaši , Šabići neki . Međutim, prije toga su strijeljali ove iz Kladuše što nekako mogu i da razumijem, to se
moglo čak i po nekom ratnom zakonom strijeljati za izdaju .
Međutim, hodati preko tih leševa i još pred kamerama je neozbiljno, no Dudak se volio tako razmetati. Sam je sebi kriv.
Ova dvojica što je naredio da ih strijeljaju nisu strijeljani vjerovatno zbog porodica iz Bihaća ali jesu ih onda vozali gole i svezane kroz grad.
Opet pred kamerama.
Objektivno i fikretovi i korpus su radili brutalne zločine . Ovaj jedan fikretov isljednik je tjerao zatvorenike da goli leže na mravinjaku.
Ovaj drugi jedan iz korpusa je tjerao fikretove da se u sred ciče zime skinu goli i polijevaju vodom iz potoka.
Uglavnom, brutalno vrijeme tako zgodno za psihopate da se ižive krijući se iza patriotizma.
Opet kazem, moramo cekati sudsku odluku. Ne zaboravimo koliko se stavljalo na teret Gotovini i ostalima, ali je Zalbeno vijece odbacilo presudu. Nikqda nije sve tako crnoi bijelo. ( A, velikosprska masinerija se itekako sluzi svacim, pa i socijalnimmrezama, ne bi li se nekako sve izjednacilo i reklo "svako je cinio zlocine". Generalno gledajuci, to je tacno. Ali razmjeri zlocina su neporedivi. Pogotovo sto je ta strana to radila sistemski i sistematicno, sto nikako nije bio slucaj u Armiji BiH).
Pa i mislio sam na vojni sud ali u biti to su suđenja po kratkom postupku.
Po meni, nije izjednačavanje krivice ako ti osudiš "svoje" , nego baš suprotno . Baška ratne zasluge, baška što si radio ono što nije trebalo.
Mislim da bi se tako i stvarao neki pozitivniji odnos druga dva naroda prema državi.
Što bi mi dan danas bili taoci tih neraščišćenih zločina. Naravno, Dudaković nije kriv osim ako ne bude osuđen ali nešto sumnjam da
će to biti kod nas prihvaćeno i da se neće opet dizati tenzije.
Isto kao u onom slučaju skoro što je za lika koji je osuđen u Bg , pisano u medijima da je bio komandant u ArBiH , a on bio
upravnik vojnog zatvora i po mnogim, javnim svjedočenjima, prodavao humanitarnu pomoć građanima Sarajeva.
https://zurnal.info/novost/23252/bices- ... 3iyrOvwHN8