Kad posao postane treći partner u braku

Intrigantne teme, koje niste sigurni gdje postaviti...
smajlic
Administrator
Reactions: 46038

Re: Kad posao postane treći partner u braku

Post Postao/la smajlic »

dmr je napisao/la: 28 feb 2026, 08:36 Meni je u firmu na razgovor za posao došao čovjek u pratnji sa ženom :oo ... i ona je ispunila obrazac, pričala, odgovarala na pitanja, on ćutao ko debil. Ja pitam njega nešto, on krene da priča a ona ga prekine i odgovori ona. Hvala lijepo, pozvat ćemo Vas ako se ukaže potreba :rola

U prethodnoj firmi muževi su dolazili sa svojom ličnom šihtaricom da uporede s našom, ako bi imali neko neslaganje u računici :oo
sto nisi nju zaposlio? :keke

zeni dotuzio valjda pa se trudila da ga zaposli a on nece :keke
1
1 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 35221

Post Postao/la dmr »

smajlic je napisao/la: 28 feb 2026, 09:09
dmr je napisao/la: 28 feb 2026, 08:36 Meni je u firmu na razgovor za posao došao čovjek u pratnji sa ženom :oo ... i ona je ispunila obrazac, pričala, odgovarala na pitanja, on ćutao ko debil. Ja pitam njega nešto, on krene da priča a ona ga prekine i odgovori ona. Hvala lijepo, pozvat ćemo Vas ako se ukaže potreba :rola

U prethodnoj firmi muževi su dolazili sa svojom ličnom šihtaricom da uporede s našom, ako bi imali neko neslaganje u računici :oo

Jedino da sam joj ustupio svoje mjesto, kakva je oštrokondža :D :D
Njeno opravdanje je bilo da poznaje neke moje kolege, komšinica im, udata u drugo selo za ovog levata, pa će ona bolje probiti led.
A on je tad radio negdje drugo, nije joj dosađivao nezaposlen, samo ona nije bila zadovoljna uslovima pa mu je tražila bolje :oo
1
1 slika
:damir
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5231

Post Postao/la Duh »

Koga zena zaposli, tesko da smije dati otkaz.
2
2 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

dmr je napisao/la: 28 feb 2026, 09:15
smajlic je napisao/la: 28 feb 2026, 09:09

Njeno opravdanje je bilo da poznaje neke moje kolege, komšinica im, udata u drugo selo za ovog levata, pa će ona bolje probiti led.
A on je tad radio negdje drugo, nije joj dosađivao nezaposlen, samo ona nije bila zadovoljna uslovima pa mu je tražila bolje :oo
kad Mundzi sad uleti u firmu.

@MunDzi
Posto se u USA moze nabaviti oruzje, najbolje je da odes u firmu i pitas sefa, gdje mozes sebi kupii dobru pusku za 8.mart.
Ili pitas na tel...kazes da si pogrijesila broj i napomenes nezadovoljstvo.
jos svasta mozes napomenuti...npr da ti je zao da ljudi umru gladni.
2
1 slika 1 slika
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 689

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 27 feb 2026, 19:31
Spock je napisao/la: 27 feb 2026, 16:28
Zavisi kakav je posao, ako ne zavisi od drugih onda se moze i treba tako razmisljati, da mu se jebe za poslom i za drugim.
Ako radi timski i zavisi od drugih, onda je to malo teze. Kad drugi ne rade kako treba, utice na tvoj posao, moras raditi za druge da osvjetlas svoj obraz i slicno.

Nekad ljudima fali i zrelosti da se ne sekiraju oko gluposti i stvari koje ne mogu promijeniti.
Ne moras raditi za druge.
Tom tvojom logikom se i postaje budala na koju svi racunaju da ce potegnuti za druge. Radis onoliko koliko mozes. Sve dok ti nisi uzrok necijeg pada, dobro je. Nek se neko drugi sikira zbog cega se nije desilo ovo ili ono, i rjesava probleme.

Ta igra se zove pass the parcel. Moras znati sebe zastititi na radnom mjestu.
Pa opet zavisi kakav je posao, negdje ne moras, ali negdje je posao drugih tvoj obraz.
Kod mene na primjer nema bas nesto timskog rada, odnosno svako radi svoj dio i u tom smislu nije moj problem ako neko drugi zajebe, zna se jasno sta je cija odgovornost.
Problem je kad dodju novi na istu poziciju kao moja, u pocetku dok se ne nauce i osamostale rade moje projekte i ja nadgledam i odgovoran sam za to sto rade, i ja sam u kontaktu sa klijentom za kojeg zvanicno ja sa timom radim. Kad nesto posaljem, onda je to moj obraz jer moj potpis stoji iza toga, i nije mi bas svejedno sta cu poslati. Sreca pa toga nemam puno.
Vjerujem da i u drugim poslovima ima slicnih situacija, gdje se ljudi nerviraju kad neko njih bruka.
3
3 slika
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2007

Post Postao/la Pekmeza »

Duh je napisao/la: 28 feb 2026, 07:41
Pekmeza je napisao/la: 28 feb 2026, 04:27 Vidim da se je Sokrat jako upucen u ovo sto se desilo sa Duhovom ženom i Duhom i ženinim šefom.
Sada treba neko da ispriča šta je to zaista bilo.
Malo je reći da mi je ofirno da neki muž ili partner zove nekoga na mom poslu izdire se i pravi neke scene.
Ja sam napisao sta je zaista bilo, bez namjere da ja postanem tema po obicaju ovima sa gnjavatorske liste.
Da bi ti neko napravio scenu na poslu, mora i doci na posao. Ako bas hoces ici u neku firmu, moras biti svjestan i spreman, jer se to ne smije. Svudje stoji da je ulaz nezaposlenima zabranjen. Nisam se bas nesto ni derao. Ne mora se dati ni otkaz. Jednostavno ne odes na posao. Mozes izgubiti nesto para. Mogu ti navesti i sta u Austriji se sta strucno zove.
Kad neko zove iz firme i pita-dje si..., mozes opet dati muzu tel i nek on prica. Mozes da se i ne javis. Nema robova.
Ako ne znas svoje probleme rjesavati, a ne dozvoljavas pomoc ili podrsku u tome da promjenis posao, ne trtebas ni kukati i gnjaviti druge.
Nije to nikakva prisila, nego ultimatum. Imas dakle izbor. Ili ne ides na posao i ne dozvolis dalje maltretiranje na poslu (ili kako vec to dozivljavas)...
Drugo ti je da pakujes kofer i cuvas posao, jer si dosla do spoznaje da si u stvari maltretirana kod kuce i muz nema razumjevanja za tvoje kukanje. Branis sefa ili nekog poslovidju, jer se on mozda ne zna izraziti i ne zna objasniti novijim radnicima.
Neko razumije. Neko ne. neko stiti zenu, neko ne. Neko nece kukanje, nekome ne smeta.
Neko ti normalno ne bi ni odgovorio, ali eto ja odgovori.
Ali sigurno ce dalje priupitivanja za tebe biti samo gubljenje vremena.
Ne znam sta bi ti rekla, iskreno ne razumijem nista od napisanog.

Jedno sam sigurna, niposto davati otkaz ne pojavljivanjem na posao. Pa ko je to vidio da se to tako radi? Nije ti 12 godina.
Otkaz dati na pristojan naci kako se profesionalno daje, ne zatvaraj nikad vrata guzicom.
Ne potaj me kako znam.
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

smajlic je napisao/la: 28 feb 2026, 08:29 @Socrates Ali fakat, nije Duh tema. Sto je bitno jel to uradio ili nije?
Retoricko pitanje.

Nemoj ga izazivati please.
I ti našla za shodno da mene javno opominješ, kad raspravljam nešto što je rečeno na temi?

A njega nisi opomenula kad, recimo, vrijeđa invalide rata ili nečije roditelje? To je samo u nekoliko zadnjih dana. Da ne spominjem konstantnu mizoginiju. Ali konstantnu, iz teme u temu. Pa onda ud'ri u skriboreju kako on zapravo nije mislio tako.

Čudni standardi, al' hajde. Ne mogu ja komentirati ni nečije standarde. Razumijem i tebe. :cvijece
1
1 slika
Zadnja izmjena: Socrates, dana/u 28 feb 2026, 13:32, ukupno mijenjano 1 put.
Tražili smo se po prethodnim životima
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Pekmeza je napisao/la: 28 feb 2026, 12:02
Duh je napisao/la: 28 feb 2026, 07:41

Ja sam napisao sta je zaista bilo, bez namjere da ja postanem tema po obicaju ovima sa gnjavatorske liste.
Da bi ti neko napravio scenu na poslu, mora i doci na posao. Ako bas hoces ici u neku firmu, moras biti svjestan i spreman, jer se to ne smije. Svudje stoji da je ulaz nezaposlenima zabranjen. Nisam se bas nesto ni derao. Ne mora se dati ni otkaz. Jednostavno ne odes na posao. Mozes izgubiti nesto para. Mogu ti navesti i sta u Austriji se sta strucno zove.
Kad neko zove iz firme i pita-dje si..., mozes opet dati muzu tel i nek on prica. Mozes da se i ne javis. Nema robova.
Ako ne znas svoje probleme rjesavati, a ne dozvoljavas pomoc ili podrsku u tome da promjenis posao, ne trtebas ni kukati i gnjaviti druge.
Nije to nikakva prisila, nego ultimatum. Imas dakle izbor. Ili ne ides na posao i ne dozvolis dalje maltretiranje na poslu (ili kako vec to dozivljavas)...
Drugo ti je da pakujes kofer i cuvas posao, jer si dosla do spoznaje da si u stvari maltretirana kod kuce i muz nema razumjevanja za tvoje kukanje. Branis sefa ili nekog poslovidju, jer se on mozda ne zna izraziti i ne zna objasniti novijim radnicima.
Neko razumije. Neko ne. neko stiti zenu, neko ne. Neko nece kukanje, nekome ne smeta.
Neko ti normalno ne bi ni odgovorio, ali eto ja odgovori.
Ali sigurno ce dalje priupitivanja za tebe biti samo gubljenje vremena.

Jedno sam sigurna, niposto davati otkaz ne pojavljivanjem na posao. Pa ko je to vidio da se to tako radi? Nije ti 12 godina.
Otkaz dati na pristojan naci kako se profesionalno daje, ne zatvaraj nikad vrata guzicom.
Ne potaj me kako znam.
Ja ti mogu reci samo da bi ti, cini mi se - ne pojavljivanje trebala sastaviti.
Ja nekad radim sta mi se hoce i sta mi se moze.
Toliko od mene na temu od mene.
1
1 slika
smajlic
Administrator
Reactions: 46038

Post Postao/la smajlic »

Socrates je napisao/la: 28 feb 2026, 12:09
smajlic je napisao/la: 28 feb 2026, 08:29 @Socrates Ali fakat, nije Duh tema. Sto je bitno jel to uradio ili nije?
Retoricko pitanje.

Nemoj ga izazivati please.
I ti našla za shodno da mene javno opominješ, kad raspravljam nešto što je rečeno na temi?

A njega nisi opomenula kad, recimo, vrijeđa invalide rata ili nečije roditelje? To je samo u nekoliko zadnjih dana. Da ne spominjem konstantnu mizoginiju. Ali konstantnu, iz teme u temu. Pa onda udari u skriboreju kako on zapravo nije mislio tako.

Čudni standardi, al' hajde. Ne mogu ja komentirati ni nečije standarde. Razumijem i tebe. :cvijece
pa prijavite ga :hani
mazi nije smetalo to za roditelje inace bi mu rekla ili ga ignorisala...
da je tvoje vrijedjao opomenula bih ga

ne rijesava se to na ovakav nacin
ruzno je to citati od tebe fakat

znas koliko te gotivim ali argumentima ga vezano za temu ubijaj, pametan si...
0
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

smajlic je napisao/la: 28 feb 2026, 12:17
Socrates je napisao/la: 28 feb 2026, 12:09

A njega nisi opomenula kad, recimo, vrijeđa invalide rata ili nečije roditelje? To je samo u nekoliko zadnjih dana. Da ne spominjem konstantnu mizoginiju. Ali konstantnu, iz teme u temu. Pa onda udari u skriboreju kako on zapravo nije mislio tako.

pa prijavite ga :hani
mazi nije smetalo to za roditelje inace bi mu rekla ili ga ignorisala...
da je tvoje vrijedjao opomenula bih ga

ne rijesava se to na ovakav nacin
ruzno je to citati od tebe fakat

znas koliko te gotivim ali argumentima ga vezano za temu ubijaj, pametan si...
Pa ja argumentujem. Šta na ovoj temi nije argument?

Šta je ružno čitati? Što sam napisao da je abnormalno ono što je uradio? Da li je ono što je uradio u granicama normalnog ponašanja ili ne? Čovjek je napisao da je nasiljem prijetio šefu svoje žene preko telefona. I to zbog stvari koje, po svemu sudeći, ne prelaze granicu normalnih ljudskih odnosa na poslu.

Ne možeš ti pretpostavljati šta je nekoga uvrijedilo ili ne. Budalast komentar o nečijim roditeljima ne bi trebao biti prihvatljiv. Tačka. Passive-aggresive osoba uvijek nađe način da nastavi po starom, bez posljedica. To što su neki ljudi navikli na to pa prihvataju kao normalno nije izgovor da svi budemo takvi.

Bila si tu, i nasmijala se. Na prvu. Nisi čekala njenu reakciju. Prijavljivanje koje si spomenula je samo izgovor.

Ali, kao što rekoh, ja ne mogu komentarisati nečije standarde. Takvi su, kakvi su. Ne vidim potrebu da nastavljam ovu diskusiju sa tobom.

I ja tebe poštujem.
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10705

Post Postao/la MunDzi »

Duh je napisao/la: 28 feb 2026, 09:30
dmr je napisao/la: 28 feb 2026, 09:15

@MunDzi
Posto se u USA moze nabaviti oruzje, najbolje je da odes u firmu i pitas sefa, gdje mozes sebi kupii dobru pusku za 8.mart.
Ja sam protiv nasilja.:oo
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 28 feb 2026, 09:35
MunDzi je napisao/la: 27 feb 2026, 19:31
Ne moras raditi za druge.
Tom tvojom logikom se i postaje budala na koju svi racunaju da ce potegnuti za druge. Radis onoliko koliko mozes. Sve dok ti nisi uzrok necijeg pada, dobro je. Nek se neko drugi sikira zbog cega se nije desilo ovo ili ono, i rjesava probleme.

Ta igra se zove pass the parcel. Moras znati sebe zastititi na radnom mjestu.
Pa opet zavisi kakav je posao, negdje ne moras, ali negdje je posao drugih tvoj obraz.
Kod mene na primjer nema bas nesto timskog rada, odnosno svako radi svoj dio i u tom smislu nije moj problem ako neko drugi zajebe, zna se jasno sta je cija odgovornost.
Problem je kad dodju novi na istu poziciju kao moja, u pocetku dok se ne nauce i osamostale rade moje projekte i ja nadgledam i odgovoran sam za to sto rade, i ja sam u kontaktu sa klijentom za kojeg zvanicno ja sa timom radim. Kad nesto posaljem, onda je to moj obraz jer moj potpis stoji iza toga, i nije mi bas svejedno sta cu poslati. Sreca pa toga nemam puno.
Vjerujem da i u drugim poslovima ima slicnih situacija, gdje se ljudi nerviraju kad neko njih bruka.
Pa da, ima istine u tome. Projekt pati.
Ali ne mozes stalno u ime tog svog dobrog obraza tegliti druge na svojim ledjima. Mislim mozes, ali onda pati tvoje mentalno zdravlje I zdravlje tvoje porodice. Moras znati izbalansirati taj problem. Povuci kocnicu i naci rjesenje tom problemu. Ima raznoraznih nacina da se rijesi problem. Daviti svoju porodicu svakodnevno I samom sebi dizati pritisak svakodnevno nije rjesenje. To je samo put ka eksploziji.

Uostalom ti kad vec imas izgradjen profesionalni ugled, svi vec znaju ko si i kakvog si kova. Nece tvoj licni ugled otici u helac u poslovnom svijetu, ali mozda hoce kompanije za koju radis ako povuces kocnicu, pa nek se onda kompanija bavi problemog oko svog ugleda. Mozda onda investiraju vrijeme da rijese stvarne probleme zbog kojih tebi pritisak raste.
1
1 slika
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2007

Post Postao/la Pekmeza »

Duh je napisao/la: 28 feb 2026, 12:16
Pekmeza je napisao/la: 28 feb 2026, 12:02

Ne potaj me kako znam.
Ja ti mogu reci samo da bi ti, cini mi se - ne pojavljivanje trebala sastaviti.
Ja nekad radim sta mi se hoce i sta mi se moze.
Toliko od mene na temu od mene.
Izvini, ali ja sam davno izgubila lektora. I sad, kako je tako je :haha
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

MunDzi je napisao/la: 28 feb 2026, 14:57
Duh je napisao/la: 28 feb 2026, 09:30

@MunDzi
Razumijem..
Onda trpi.
Ja ću se suosjećati sa tobom.
Izdrži!
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Duh je napisao/la: 28 feb 2026, 16:29
MunDzi je napisao/la: 28 feb 2026, 14:57
Razumijem..
Onda trpi.
Ja ću se suosjećati sa tobom.
Izdrži!
Ko ti kaze da moram trpiti ili da cu trpiti.
Niti moram trpiti, niti moram zvati iciji posao sa prijetecim porukama. Takvo ponasanje je meni neprihvatljivo.
0
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 689

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 28 feb 2026, 15:17
Spock je napisao/la: 28 feb 2026, 09:35
Pa da, ima istine u tome. Projekt pati.
Ali ne mozes stalno u ime tog svog dobrog obraza tegliti druge na svojim ledjima. Mislim mozes, ali onda pati tvoje mentalno zdravlje I zdravlje tvoje porodice. Moras znati izbalansirati taj problem. Povuci kocnicu i naci rjesenje tom problemu. Ima raznoraznih nacina da se rijesi problem. Daviti svoju porodicu svakodnevno I samom sebi dizati pritisak svakodnevno nije rjesenje. To je samo put ka eksploziji.

Uostalom ti kad vec imas izgradjen profesionalni ugled, svi vec znaju ko si i kakvog si kova. Nece tvoj licni ugled otici u helac u poslovnom svijetu, ali mozda hoce kompanije za koju radis ako povuces kocnicu, pa nek se onda kompanija bavi problemog oko svog ugleda. Mozda onda investiraju vrijeme da rijese stvarne probleme zbog kojih tebi pritisak raste.
Naravno, slazem se da to nije u redu da vuces za druge i da porodica ispasta, pogotovo dugorocno to ne moze biti rjesenje. Samo kazem da razumijem da u nekim situacijama nije lako biti ravnodusan prema neradu drugih i da te boli neka stvar, ako si i sam ukljucen i ako je u pitanju i tvoj obraz.
Nije jednostavno naci rjesenje, ali vjerovatno je najbolje pustiti sto kazes da firna pocne gubiti ugled, da jos neko to shvati kao problem i pocne rjesavati, onaj ko treba.
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21593

Post Postao/la Miss Y. »

dmr je napisao/la: 28 feb 2026, 08:36 Meni je u firmu na razgovor za posao došao čovjek u pratnji žene :oo ... i ona je ispunila obrazac, pričala, odgovarala na pitanja, on ćutao ko debil. Ja pitam njega nešto, on krene da priča a ona ga prekine i odgovori ona. Hvala lijepo, pozvat ćemo Vas ako se ukaže potreba :rola

A kod mene redovno za nešto zovu muževi da pitaju u ime žene a nakon mog pitanja A vi ste Mirela? :ehe kaže Ne njen muž, rekoh ako nemate punomoć nisam u mogućnosti da odgovaram na ta pitanja, neka gospodja nazove :missy

I sve onda missi vaka naka ters

I da, mame zovu isto za sinove većinom, nekad za kćerke.
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Odgovori

Natrag na “Razne diskusije”