Ratni zločini, procesi, kazne...

Rat u BiH, te ratovi izazvani raspadom SFRJ. Zločini, presude, kronologija jedne agresije.
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Re: Vojno redarstvena akcija OLUJA 95'

Post Postao/la carobnjak_N »

Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 13:00
carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 12:47
Da, ta dvojica su bihaćki autonomaši , Šabići neki . Međutim, prije toga su strijeljali ove iz Kladuše što nekako mogu i da razumijem, to se
moglo čak i po nekom ratnom zakonom strijeljati za izdaju .
Međutim, hodati preko tih leševa i još pred kamerama je neozbiljno, no Dudak se volio tako razmetati. Sam je sebi kriv.
Ova dvojica što je naredio da ih strijeljaju nisu strijeljani vjerovatno zbog porodica iz Bihaća ali jesu ih onda vozali gole i svezane kroz grad.
Opet pred kamerama.

Objektivno i fikretovi i korpus su radili brutalne zločine . Ovaj jedan fikretov isljednik je tjerao zatvorenike da goli leže na mravinjaku.
Ovaj drugi jedan iz korpusa je tjerao fikretove da se u sred ciče zime skinu goli i polijevaju vodom iz potoka.
Uglavnom, brutalno vrijeme tako zgodno za psihopate da se ižive krijući se iza patriotizma.
Gore je, bez sumnje, svega bilo. Nemoj se ljutiti, ali se ne mogu sloziti da se neko moze strijeljati za izdaju, po jednostavnoj komandi bilo koga. To odlucuje Vojni sud. A gore su se bukvalno familije borile medjusobno, te mislim da je to najvise doprinijelo tim javnim ponizenjima.

Opet kazem, moramo cekati sudsku odluku. Ne zaboravimo koliko se stavljalo na teret Gotovini i ostalima, ali je Zalbeno vijece odbacilo presudu. Nikqda nije sve tako crnoi bijelo. ( A, velikosprska masinerija se itekako sluzi svacim, pa i socijalnimmrezama, ne bi li se nekako sve izjednacilo i reklo "svako je cinio zlocine". Generalno gledajuci, to je tacno. Ali razmjeri zlocina su neporedivi. Pogotovo sto je ta strana to radila sistemski i sistematicno, sto nikako nije bio slucaj u Armiji BiH).
Ja sam "od gore" :oo
Pa i mislio sam na vojni sud ali u biti to su suđenja po kratkom postupku.
Po meni, nije izjednačavanje krivice ako ti osudiš "svoje" , nego baš suprotno . Baška ratne zasluge, baška što si radio ono što nije trebalo.
Mislim da bi se tako i stvarao neki pozitivniji odnos druga dva naroda prema državi.
Što bi mi dan danas bili taoci tih neraščišćenih zločina. Naravno, Dudaković nije kriv osim ako ne bude osuđen ali nešto sumnjam da
će to biti kod nas prihvaćeno i da se neće opet dizati tenzije.

Isto kao u onom slučaju skoro što je za lika koji je osuđen u Bg , pisano u medijima da je bio komandant u ArBiH , a on bio
upravnik vojnog zatvora i po mnogim, javnim svjedočenjima, prodavao humanitarnu pomoć građanima Sarajeva.

https://zurnal.info/novost/23252/bices- ... 3iyrOvwHN8
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 13:22
Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 13:00

Gore je, bez sumnje, svega bilo. Nemoj se ljutiti, ali se ne mogu sloziti da se neko moze strijeljati za izdaju, po jednostavnoj komandi bilo koga. To odlucuje Vojni sud. A gore su se bukvalno familije borile medjusobno, te mislim da je to najvise doprinijelo tim javnim ponizenjima.

Opet kazem, moramo cekati sudsku odluku. Ne zaboravimo koliko se stavljalo na teret Gotovini i ostalima, ali je Zalbeno vijece odbacilo presudu. Nikqda nije sve tako crnoi bijelo. ( A, velikosprska masinerija se itekako sluzi svacim, pa i socijalnimmrezama, ne bi li se nekako sve izjednacilo i reklo "svako je cinio zlocine". Generalno gledajuci, to je tacno. Ali razmjeri zlocina su neporedivi. Pogotovo sto je ta strana to radila sistemski i sistematicno, sto nikako nije bio slucaj u Armiji BiH).
Ja sam "od gore" :oo
Pa i mislio sam na vojni sud ali u biti to su suđenja po kratkom postupku.
Po meni, nije izjednačavanje krivice ako ti osudiš "svoje" , nego baš suprotno . Baška ratne zasluge, baška što si radio ono što nije trebalo.
Mislim da bi se tako i stvarao neki pozitivniji odnos druga dva naroda prema državi.
Što bi mi dan danas bili taoci tih neraščišćenih zločina. Naravno, Dudaković nije kriv osim ako ne bude osuđen ali nešto sumnjam da
će to biti kod nas prihvaćeno i da se neće opet dizati tenzije.

Isto kao u onom slučaju skoro što je za lika koji je osuđen u Bg , pisano u medijima da je bio komandant u ArBiH , a on bio
upravnik vojnog zatvora i po mnogim, javnim svjedočenjima, prodavao humanitarnu pomoć građanima Sarajeva.

https://zurnal.info/novost/23252/bices- ... 3iyrOvwHN8
Pa ovaj covjek, kao i mnogi koji su sada optuzeni, postaju zrtve ovoga sto sam pomenuo. I svakako da se radi o izjednacavanju krivice. Alagic je takodjer bio optuzen. Da bi uspjeli u izjednacavanju zlocina, NEKO VELIKI mora biti osudjen. Zato i tolike tajne optuznice u Srbiji. Ako si bio u Armiji, nikad ne znas hoce li te uhapsiti odmah na granici, ko zna zbog cega.

Nravno da treba suditi svima. Ali, ne kao sto ti kazes "OSUDITI". Nego SUDITI. Dvije razlicite stvari. Ne mozemo nekog unaprijed osuditi?

Na kraju, Fikret Abdic, otvoreno ratovao rame uz rame sa VRS i dobrovoljcima iz Srbije tokom vremena pocinio ratne zlocine. Osudjen, izdrzao kaznu. Medjutim, iako je Bosnjak, to nije dovoljno jer "nije bio na pravoj strani za suditi". I kako vidim, jos je jako popularan gore, uprkos svemu. Iako je dokazano da je kriv za ratne zlocine. Pobjedjuje na izborima za nacelnika opstine?

Izvini, ali ako ovo sve ne uzmes u obzir, rizikujes da mnogi dobiju percepciju, da ustvari zelis da neko od Bosnjaka koji su obnasali visoke pozicije mora biti osudjen.

Pustimo to sudovima.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 12:37
Insomnia je napisao/la: 02 aug 2020, 12:27 Vecina toga je srpska propaganda kao i u ostalim slucajevima dje na foru pokusavaju maznuti veci ulov
nije propaganda , iako je nesrazmjer u zločinima njihovim i našim ogroman , naša politika se uhvatila ko pijan plota da nije kod
nas radio niko nikakve zločine po naređenju, eventualno neke "mrlje" i pojedinci .
što se tiče tih videa sa Sane, Ključa i Petrovca , ja to gledao još 96 godine kao i svako ko je htio .
Revidiranje povjesti na ovaj način, na koji ti pokušavaš, može biti mač sa dvije oštrice. Ne kažem da zločine treba baciti pod tepih, ali svakako sam za 1. optužbu, 2.dokazni postupak, 3.odbranu i 4.presudu.
Po obimu/razmjeru, brutalnosti, brojnosti i etc. srpski su neusporedivi i sa HR i sa B.
Zločin po komandnoj odgovornosti, je opet priča za sebe. Ja ne znam je li tebi cilj da svojim angažmanom po internetskim bespućima daš srpskoj strani alibi za "oslobodilačku borbu srpskog naroda"?
Ako jeste? Dobar posao radiš. Ako nije, onda razmisli prije no šalješ post.
1
1 slika
A sad adio :sara
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Ne želim ja ništa, ja govorim o bošnjačkom krivom odnosu prema (ne)djelima ArBih jer se taj odnos direktno tiče našeg
sadašnjeg stanja . Dakle, neprihvaćanja druga dva naroda države BiH , koji smatraju da u istoj nisu ravnopravni.
Naravno da to ima političkog spinovanja i pretjerivanja ali mi prvenstveno moramo dokazati da to nije tako i da ima mjesta za
sve dobronamjerne ljude i narode.

Ja govorim o faktima, činjenicama koje ne interpretiram na način na koji to rade nacionalistički mediji i politike sa bilo koje strane.
Na primjer, slučaj ubistva fratara u Fojnici od strane vojnika ArBiH. Ubistva fratara iz srednje Bosne koje npr radikal Raspudić naziva
"dajdžama" , koji su bili sveštenici, što ima svoju simboliku, lojalni ljudi i dan danas.
Međutim, čak i oni imaju problem s tim da je taj vojnik nakon što je osuđen , čak 5 puta pomilovan, 4 puta od Alije i zadnji put ga
oslobodio Ganić . To je stvarno smiješno, ubio je nevine ljude i trebao je odslužiti svih 14 godina, a ne da za par godina izađe iz zatvora.
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 13:53 Ne želim ja ništa, ja govorim o bošnjačkom krivom odnosu prema (ne)djelima ArBih jer se taj odnos direktno tiče našeg
sadašnjeg stanja . Dakle, neprihvaćanja druga dva naroda države BiH , koji smatraju da u istoj nisu ravnopravni.
Naravno da to ima političkog spinovanja i pretjerivanja ali mi prvenstveno moramo dokazati da to nije tako i da ima mjesta za

Ja govorim o faktima, činjenicama koje ne interpretiram na način na koji to rade nacionalistički mediji i politike sa bilo koje strane.
Na primjer, slučaj ubistva fratara u Fojnici od strane vojnika ArBiH. Ubistva fratara iz srednje Bosne koje npr radikal Raspudić naziva
"dajdžama" , koji su bili sveštenici, što ima svoju simboliku, lojalni ljudi i dan danas.
Međutim, čak i oni imaju problem s tim da je taj vojnik nakon što je osuđen , čak 5 puta pomilovan, 4 puta od Alije i zadnji put ga
oslobodio Ganić . To je stvarno smiješno, ubio je nevine ljude i trebao je odslužiti svih 14 godina, a ne da za par godina izađe iz zatvora.
Nije tačno. Slažem se da propusta ima. I da bi svako onaj koje okrvavio ruke nevinim trebao odgovarat.
No da bi Srbin pripadnik VRS zavolio BiH i postao Bosanac da mi i sve od vojnika do zapovjednog kadra ABiH osudimo, su notorne gluposti.
Isto kao što je i Projekt Bosanstva mrtvorođenče, ne zbog bošnjačke strane, nego komšijske (najvećim dijelom) tako je i propaganda za koju ti misliš da ispravna notorna nebuloza. Izvini.
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

mislim da smo otišli s teme, povuklo me ovo s pričom ovog Miloševića koji će ipak prisustvovati proslavi Oluje.
Izvinjavam se .
Mislim da je to s njegove strane pametno, osim što će prihvatiti legitimnost te akcije kao predstavnik Srba, moći će i reći ono
što ga muči u vezi toga . Plenković je pomjerio Hdz dobrano ka centru , odhebao radikale i gradi bolje odnose sa manjinama.
Pošto je on evropski igrač, to je u biti ono što Merkelova i Brisel hoće, desni centar i umjerene opcije.
Isto to hoće i kod nas, zato Incko i neće nikad ništa uraditi dok ne budemo imali neke umjerene političare koji ne nasjedaju
na Dodika .
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 13:53 Ne želim ja ništa, ja govorim o bošnjačkom krivom odnosu prema (ne)djelima ArBih jer se taj odnos direktno tiče našeg

Za ubistva fratara se slazem. Primjer klasicnog ratnog zlocina. Kao sto se slazem i sa konstatacijom da je trebao da odlezi cijelu kaznu (iako,ja bih mu dao i vise).

Ali, sada na ovo tvoje da druga dva naroda osjecaju da su neravnopravni. Prvo, koliko je Bosnjaka u BiH, a na koliko procenata BiH imaju efektivnu kontrolu? Ako bi mjerili time, onda bi Bosnjaci bili najugrozeniji. Kako mislis da recimo Srbima, objasnimo da imaju mjesta u BiH? Pa oni su dobili entitet, gdje skoro vlada aparthejd. Negira se bosanski jezik,negiraju se zlocini, slave se osudjeni ratni zlocinci, itd, itd.! Trebamo li im dati i Sarajevo, da osjecaju " da imaju mjesta" u BiH?

Sto se Hrvata tice, mislim da je federalno uredjenje sa kantonima njima dalo sasvim dovoljno da se mogu osjecati da je BiH i njihova. Jos, ako se nadje modus u izbornom zakonu oko glasanja za predsjednistvo, jos bolje (iako, bar trenutno, to najvise potencira HDZ zbog sebe - meni je svejedno odakle i iz koje partije dolazi predstavnik hrvatskog naroda, ali je Covicu izgleda samo HDZ kadar legitiman, sto nije niti moze biti tacno).
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 14:03 mislim da smo otišli s teme, povuklo me ovo s pričom ovog Miloševića koji će ipak prisustvovati proslavi Oluje.
Izvinjavam se .
Mislim da je to s njegove strane pametno, osim što će prihvatiti legitimnost te akcije kao predstavnik Srba, moći će i reći ono
što ga muči u vezi toga . Plenković je pomjerio Hdz dobrano ka centru , odhebao radikale i gradi bolje odnose sa manjinama.
Pošto je on evropski igrač, to je u biti ono što Merkelova i Brisel hoće, desni centar i umjerene opcije.
Isto to hoće i kod nas, zato Incko i neće nikad ništa uraditi dok ne budemo imali neke umjerene političare koji ne nasjedaju
na Dodika .
Sasvim suprotno. Incko bi sada trebao da radi. Teski "temerut". Kada (i ako) dodju "normalni", on vise i nije potreban.
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

možemo o tome na nekoj drugoj temi ;)
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38020

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 14:05

Za ubistva fratara se slazem. Primjer klasicnog ratnog zlocina. Kao sto se slazem i sa konstatacijom da je trebao da odlezi cijelu kaznu (iako,ja bih mu dao i vise).

Ali, sada na ovo tvoje da druga dva naroda osjecaju da su neravnopravni. Prvo, koliko je Bosnjaka u BiH, a na koliko procenata BiH imaju efektivnu kontrolu? Ako bi mjerili time, onda bi Bosnjaci bili najugrozeniji. Kako mislis da recimo Srbima, objasnimo da imaju mjesta u BiH? Pa oni su dobili entitet, gdje skoro vlada aparthejd. Negira se bosanski jezik,negiraju se zlocini, slave se osudjeni ratni zlocinci, itd, itd.! Trebamo li im dati i Sarajevo, da osjecaju " da imaju mjesta" u BiH?

Sto se Hrvata tice, mislim da je federalno uredjenje sa kantonima njima dalo sasvim dovoljno da se mogu osjecati da je BiH i njihova. Jos, ako se nadje modus u izbornom zakonu oko glasanja za predsjednistvo, jos bolje (iako, bar trenutno, to najvise potencira HDZ zbog sebe - meni je svejedno odakle i iz koje partije dolazi predstavnik hrvatskog naroda, ali je Covicu izgleda samo HDZ kadar legitiman, sto nije niti moze biti tacno).
Samo da se tu dodam...
Dok se god budu poistovjećivali hrvati u bih - hdz i covic, ništa dobro tu neće biti, prvenstveno hrvatima samima.
Potom cijeloj federaciji...
RS je naravno odlično da ima trvljenja u federaciji.
Oko navodne ugrozbe, teško imam šta reći, ne živim u bih, ali kad se pogleda omjer populacije i particioiranje u vlasti... Ne vidim je, naprotiv.
Otišli smo u off, ali otvoriti ću temu za to... Ima itekako smisla...
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 02 aug 2020, 16:00
Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 14:05

Samo da se tu dodam...
Dok se god budu poistovjećivali hrvati u bih - hdz i covic, ništa dobro tu neće biti, prvenstveno hrvatima samima.
Potom cijeloj federaciji...
RS je naravno odlično da ima trvljenja u federaciji.
Oko navodne ugrozbe, teško imam šta reći, ne živim u bih, ali kad se pogleda omjer populacije i particioiranje u vlasti... Ne vidim je, naprotiv.
Otišli smo u off, ali otvoriti ću temu za to... Ima itekako smisla...
Slazem se, to je ipak tema za sebe i ima se tu oko cega pricati. :oke
storm
Administrator

Ratni zločini, procesi, kazne...

Post Postao/la storm »

Ovdje ćemo nastaviti tematiku...Započeli smo stavom, osudom zločina sa strane nesrbskih vojnih postrojbi, iako gotovo 90% evidentiranih zločina, potpisuju VRS i JNA tzv...
Fatih
PRObehar
PRObehar

Re: Ratni zločini, procesi, kazne...

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 02 aug 2020, 17:33 Ovdje ćemo nastaviti tematiku...Započeli smo stavom, osudom zločina sa strane nesrbskih vojnih postrojbi, iako gotovo 90% evidentiranih zločina, potpisuju VRS i JNA tzv...
Upravo je u boldovanom problem. Da, svaki zlocin treba kazniti. Ali, pokusati da se u ovih 10-ak posto zlocina "natiska" dovoljno optuznica (pa i presuda), da bi slika izgledala bas bukvalno "SVI SU CINILI ZLOCINE". Da, jeste tacno. Ali, ekvacije nema niti ce to iko uspjeti sprovesti. Srbija ima hiljade "svojih" optuznica. Otkud to? Zar Srbija nije bila "cista" od rata? A ako se pozivaju na mogucnost procesuiranja ratnih zlocina iz bilo kog kraja svijeta, volio bih da cujem da li na tom spisku postoji jedno srpsko ime?

Pa, Djukic se seta tamo po Srbiji, a oni kao nesto traze ratne zlocince. Fuj...
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ja nemam problema s tim da se svi zločinci kazne, bez obzira na nacionalnost. No revidiranje događaja devedesetih krenula bi od tačke agresije.

1.Ko je počeo agresiju na medjunarodno priznate susjedne države?

2.Na čijim teritorijama se vodila?

3. Po obimu, brutalnosti i logistici provođenja koga bi stavili u prvi plan?

I nastavite. Naravno.
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 17:43
storm je napisao/la: 02 aug 2020, 17:33 Ovdje ćemo nastaviti tematiku...Započeli smo stavom, osudom zločina sa strane nesrbskih vojnih postrojbi, iako gotovo 90% evidentiranih zločina, potpisuju VRS i JNA tzv...
Upravo je u boldovanom problem. Da, svaki zlocin treba kazniti. Ali, pokusati da se u ovih 10-ak posto zlocina "natiska" dovoljno optuznica (pa i presuda), da bi slika izgledala bas bukvalno "SVI SU CINILI ZLOCINE". Da, jeste tacno. Ali, ekvacije nema niti ce to iko uspjeti sprovesti. Srbija ima hiljade "svojih" optuznica. Otkud to? Zar Srbija nije bila "cista" od rata? A ako se pozivaju na mogucnost procesuiranja ratnih zlocina iz bilo kog kraja svijeta, volio bih da cujem da li na tom spisku postoji jedno srpsko ime?

Smijurija je pomisliti da Srbija nije odgovorna za agresiju na BiH. A predhodno na dio HR.
Podrinjem, a predhodno Semberijom i Bijeljinom preko mostova na Rači i Malom Zvorniku defilovala je JNA, rezervisti i zločinačke srpske paravojne formacije.
Zloglasni Škorpioni bili su pod direktnom kontrolom MUP-a Srbije.. Itd itd
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 17:43

Sve to...a konkretno armija bih 3%...
Ne znam samo zašto je priča o našim zločinima, relativizacija i neka uravnilovka, i čim progovoriš, odmah si nalijepljen etiketom?
Ja sam isto doživio na nekim hr forumima...
NEMA relativizacije, jer samim činom agresije, genocida, uzp, nestaje u startu uvjet za to...
Ali da treba jedno jedino ubojstvo civila kaznit, treba...vojska je drugo...
Ja sam mišljenja da to treba zbog sebe uraditi, gdje smo ako se ugledamo na srbe, ili bolje da kažem na trenutnu srpsku političku vrhušku?
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 14:08
carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 14:03 mislim da smo otišli s teme, povuklo me ovo s pričom ovog Miloševića koji će ipak prisustvovati proslavi Oluje.
Izvinjavam se .
na Dodika .
Sasvim suprotno. Incko bi sada trebao da radi. Teski "temerut". Kada (i ako) dodju "normalni", on vise i nije potreban.
Ono sto mi ocekujemo od njega da bi trebao i ono sto njemu sugerisu iz centara moci koji stoje iza njega je ocigledno drukcije.
Nesto se promjenilo sa zadnja dva visoka predstavnika .
Prestali su sa intervenisu i pocet ce opet kad nasa politika odustane od igranja hejterskog ping ponga sa Dodikom i Covicem.
Zato sto to ne vodi BiH nikud, osim u nefunkcionalnost i produbljivanje podjela.
Trebalo bi to pametnije odigrati da ohr ponovo pocne ukidati likove poput Dodika.
Moras imati atmosferu u kojoj se nece stvarati novi Dodici. Tu ne treba velika pamet ali treba izgubiti na popularnosti jer populisticke price tipa Becirovic ili Dzaferovic donose glasove strankama.

Mislim ako nam je bitna Bih mi bi morali tako.
Podnijeti taj teret brutalne objektivnosti kojeg Srbi i Hrvati ne moraju nositi, oni ce da uzivaju u nacionalistickim mitovima. Mi nemamo tu komociju osim ako nam ostali dio Bih i nije toliko vazan, osim za ove lazne patritske internet brigade .
Odgovori

Natrag na “Rat u BiH”