Traumaticna iskustva

blinkonce
Reactions:

Re: Traumaticna iskustva

Post Postao/la blinkonce »

Evo dosla sam kuci pa da napisem. Ukratko cu. Uglavnom imala sam komsiju, koji me je maltretirao i to je isti komsija koji je neku noc mom ocu prijetio da ce ga ubiti. Kad sam imala 15 godina taj komsija je svaki put kad bi me sreo govorio kako sam lijepa, kako sam zgodna, vrijedna, i stalno trazio da mi ruku ljubi (ono kao sto bi nekog starijeg u ruku poljubio). Ja sam tad mislila hajde nije to nista. Jednog dana, nasa garaza je bila otvorena i ja sam nesto tu radila. On je usao unutra i sve se fino pozdravio sa mnom i uzeo ruku da poljubi i umjesto da je poljubio on je jezikom do lakta polizao 😐 i samo mi se osmjehnuo. Ja sam se tad sokirala i kad je otisao brzo oprala ruku. To je jedan dogadjaj. Dva puta je pokusao da me napadne (seksualno najvjerovatnije), ja tad naivna pustim ga u kucu jer bi mi rekao da ga je tata zvao da nesto popravi, i kad bi usao, prvi put kad je pokusao uhvatio me za ruku i povukao u moju spavacu i sva sreca da je tata bio (doduse spavao). Kako me je gurnuo na krevet ja sam tad nesto rekla u smislu odoh da pitam tatu nesto eno ga u sobi. On kad je to cuo je samo skocio i trceci izletio iz kuce. Drugi put sta se desilo ne zelim da pricam. Ja sam se njega bojala da kad god bi vidjela da se vrti oko kuce srce bi mi pocelo snazno lupati i samo bi ili se okrenula pa napravila krug ne bi li on otisao da mogu normalno uci u kucu bez da me on maltretira... ili bi otisla u prodavnicu i tu bila....jednom me je na ulici zaustavio i kad sam mu rekla zurim snazno uhvatio za ruku i nesto mi je ispod glasa rekao cega se sad stvarno ne sjecam ali samo znam da je bilo prijetecim glasom...
I to je trajalo tako jedno pola godine.. i samo je prestalo. Ne znam sta kako je odlucio da me prestane dirati ali neka je Hvala Bogu. Samo mi je krivo sto nisam ocu rekla za njega ali opet ne bi mogli nista uraditi, jer me nije nikad fizicki povrijedio, bilo je par pokusaja ali nije nikad uspio.

I da taj komsija ima preko 70 godina sad, tad je imao preko 60. Njega Mimi ne voli nikako, kad ga vidi pocne nenormalno lajati, valjda osjeti da on ne valja.
blinkonce
Reactions:

Mozda nisam trebala ovo pisati :hm
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

blinkonce je napisao/la: 17 sep 2020, 15:03 Evo dosla sam kuci pa da napisem. Ukratko cu. Uglavnom imala sam komsiju, koji me je maltretirao i to je isti komsija koji je neku noc mom ocu prijetio da ce ga ubiti. Kad sam imala 15 godina taj komsija je svaki put kad bi me sreo govorio kako sam lijepa, kako sam zgodna, vrijedna, i stalno trazio da mi ruku ljubi (ono kao sto bi nekog starijeg u ruku poljubio). Ja sam tad mislila hajde nije to nista. Jednog dana, nasa garaza je bila otvorena i ja sam nesto tu radila. On je usao unutra i sve se fino pozdravio sa mnom i uzeo ruku da poljubi i umjesto da je poljubio on je jezikom do lakta polizao 😐 i samo mi se osmjehnuo. Ja sam se tad sokirala i kad je otisao brzo oprala ruku. To je jedan dogadjaj. Dva puta je pokusao da me napadne (seksualno najvjerovatnije), ja tad naivna pustim ga u kucu jer bi mi rekao da ga je tata zvao da nesto popravi, i kad bi usao, prvi put kad je pokusao uhvatio me za ruku i povukao u moju spavacu i sva sreca da je tata bio (doduse spavao). Kako me je gurnuo na krevet ja sam tad nesto rekla u smislu odoh da pitam tatu nesto eno ga u sobi. On kad je to cuo je samo skocio i trceci izletio iz kuce. Drugi put sta se desilo ne zelim da pricam. Ja sam se njega bojala da kad god bi vidjela da se vrti oko kuce srce bi mi pocelo snazno lupati i samo bi ili se okrenula pa napravila krug ne bi li on otisao da mogu normalno uci u kucu bez da me on maltretira... ili bi otisla u prodavnicu i tu bila....jednom me je na ulici zaustavio i kad sam mu rekla zurim snazno uhvatio za ruku i nesto mi je ispod glasa rekao cega se sad stvarno ne sjecam ali samo znam da je bilo prijetecim glasom...
I to je trajalo tako jedno pola godine.. i samo je prestalo. Ne znam sta kako je odlucio da me prestane dirati ali neka je Hvala Bogu. Samo mi je krivo sto nisam ocu rekla za njega ali opet ne bi mogli nista uraditi, jer me nije nikad fizicki povrijedio, bilo je par pokusaja ali nije nikad uspio.

I da taj komsija ima preko 70 godina sad, tad je imao preko 60. Njega Mimi ne voli nikako, kad ga vidi pocne nenormalno lajati, valjda osjeti da on ne valja.

Bas gadno.

Ali, trebala si reci ocu. Otac nije sudija pa da mu treba mnogo dokaza. Uglavnom, nastavi da izbjegavas budalu. Da ne bi opet probudila sejtana u njemu. Jer neko moze zaginuti tu.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

Najgore je kad djeca imaju strah to reci roditeljima. :tugi
4
4 slika
Zadnja izmjena: Heidi, dana/u 17 sep 2020, 15:19, ukupno mijenjano 1 put.
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 9945

Post Postao/la WhiskeyPete »

Piši kada imaš potrebu, ako smatraš da će ti biti lakše. Ja se nikada po tom pitanju ne dvoumim. Kažem što mislim, unutar granica ukusa. Doduše, savjetujem ti ubuduće da obavezno razgovaraš sa svojim roditeljima, to je neka prva linija obrane. Have a faith.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

Once, žao mi je zbog tog iskustva...

djeca moraju biti informisana i znati da se takve stvari moraju prijaviti..
a taj stari kenjac :smaja fuj
1
1 slika
Mehaning
Proleter
Reactions: 6464

Post Postao/la Mehaning »

Once, trebaš mu neke stepenice politi vodom, usred zime... :ovaj

Nek se govno razbije po njima... :malagani
2
1 slika 1 slika
blinkonce
Reactions:

Hvala vam svima. Ja sam tad mislila da mi nece niko vjerovati jer se taj komsija ponasao sasvim normalno pred mojim roditeljima, sestrom i majkom... a sad je proslo dugo godina od toga i pokusala sam par puta da ispricam tati ali me svaki put obuzme strah i panika...

Ne znam sta bi da se nesto gore desilo... .
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

blinkonce je napisao/la: 17 sep 2020, 17:06 Hvala vam svima. Ja sam tad mislila da mi nece niko vjerovati jer se taj komsija ponasao sasvim normalno pred mojim roditeljima, sestrom i majkom... a sad je proslo dugo godina od toga i pokusala sam par puta da ispricam tati ali me svaki put obuzme strah i panika...

Ne znam sta bi da se nesto gore desilo... .
Ne znam koliko si imala godina tada, ali trebala si reći, baš zato da se ne bi nešto gore dogodilo...
Ako te samo ružno pogleda, zabij mu prste u oči, pa će drugi put razmisliti :oo

Fakat, danas više ne povezujem starost sa mudrošću, npr., jer i sama naletim na takve budale, da ne mogu povjerovati :palm
Zadnji put me jedan djedica lupi rukom po stražnjici, na ulici :sok
Prvo sam pomislila da je slučajno, ali se tako slatko keslao i pobjegao na drugu stranu ulice da mi se sve samo razjasnilo...
Na njegovu nesreću, jedan drugi prolaznik, inače moj komšija, koji je sve vidio, očitao mu je dobru lekciju :oo

A traume imam samo od vožnje, nakon jedne teške saobraćajke mislila sam da nikada neću sjesti za volan...
Trebalo mi je vremena da pobjedim taj strah...
3
2 slika 1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

iza sebe imam nekoliko traumatičnih iskustava. bio mi je ugrožen i tjelesni i psihički integritet, to se dešavalo u djetinjstvu u okviru ratnih iskustava.
proživjela sam i niz težih životnih iskustava u mladalačkom dobu i adolescenciji.

nikada nisam imala karakteristične simptome ptsp, ali oni se mogu javiti i 30 godina nakon... :zbunj

povremeno se priupitam kako sam uopšte održala mentalno zdravlje, u čemu se tačno manifestuju posljedice izlaganju traumatskim situacijama i ne znam mogu li baš tačno razdvojiti koje reakcije su posljedica godina i normalnog odrastanja, a koje uticaja trauma koje sam proživjela.

mislim da mi od svega najviše pomaže racionalizacija i prihvatanje...
9
4 slika 4 slika 1 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

Ja ne mogu pisati o tome.
5
3 slika 1 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Heidi je napisao/la: 17 sep 2020, 17:48 Ja ne mogu pisati o tome.

Upravo hoću napisati isto...mislim mogu ali...vjerujem da bi mnogima bio apsurd to što je meni trauma.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Samo ću reći kako sam u stvari shvatila da je produkt onog što mi se desilo na bosanskom forumu , jeste trauma. Ja sam se iz nikakvog razloga počela zakljuvacati u kući. I po danu. I provjeravati jesam li aktivirala alarm po par puta. Vani nisam.htjela .sama, ma.ni do.prodavnice...itd itd
11
3 slika 3 slika 5 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Ko momcic sa prijateljem na betnbasa bazenima da se trkamo ko ce prije preroniti bazen i skocimo i ronim kad odjednom osjetim dodir,pogledam i to nikad necu zaboraviti mrtav covjek na dnu bazena u polusjedecem polozaju i ruke dignute, izletimo iz bazena,neki ga momci izvukose probali ga ozivjeti al nista.

Uglavnom lik je radio pored bazena u restoranu i valjda dosao da se rashladi i vruc uletio u bazen i presjeklo ga srce.
11
5 slika 4 slika 2 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Post Postao/la pink floydd »

Russki je napisao/la: 17 sep 2020, 14:31
Fatih je napisao/la: 17 sep 2020, 13:51

PTSP. Gadno je to bilo. Drago mi je da si spasio ruku. Ali, ako ista pozitivnog u svemu tome ima, bices jako oprezan sa masinama, posto te uvijek podsjeti na taj prilicno strasan dogadjaj. Drzi se zmaju. :oke
Ma da. Valjda. Sada jako rijetko radim sa pojedinim masinama, pa opet nezgodno. Ostale su i fizicke posljedice. Oziljak je nebitan taj fizicki, ali psihicki jeste.

Imao sam ja jos ozbiljnih ozljeda poslije toga, ali zasad nista ne moze opeliti ruci.

Ma opet se kontam, sta je sve moglo biti, dobro sam i prošao...
Vjeruj da je gore kad kontaš šta je moglo biti, i ja sam imao sličnu situaciju i kad razmišljam o tome panika me hvata i nekad bude gore nego neposredno poslije nesreće.
20191120_104941.jpg
Ja sam bio u ovom, nazovimo ga rezervoaru za vodu, trebao nešto da izmjerim. Visina je 2.50, a široko je 1.10m. Unutra ima osovina na kojoj su dva metalna propelera koji izbacuju vodu. Dok sam bio unutra aktivirao sam senzor za nivo vode i propeleri su počeli da vrte.

Rezultat: dislocirano rame, 3 napukla rebra, višestruki uboji po cijelom tijelu...oba koljena "hafifna" poslije toga. Predviđeno vrjeme za fizički oporavak: 6 mjeseci, psihički možda nikad.

Inače sam uvijek bio oprezan u bilo kojem poslu, opominjao i kolege uvijek ali eto, dešava se. Sad još više jer kažu: "Koga su guje ujedale i guštera se boji."
10
6 slika 2 slika 2 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
blinkonce
Reactions:

Nesto razmisljam, pravo sam sretna sto nisam nikad imala neku nesrecu, saobracajnu, ili da sam se teze ozljedila...sva sreca stvarno
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10369

Post Postao/la MunDzi »

Kad malo bolje razmislim imala sam 3 kao djevojcurak (nekom vjerovatno sitna stvar, ali na mene je ostavilo traga), kasnije i jedan zdravstveni.

Plus saobracajna nesreca.
3
3 slika
Odgovori

Natrag na “Psihologija”