Ratni zločini, procesi, kazne...

Rat u BiH, te ratovi izazvani raspadom SFRJ. Zločini, presude, kronologija jedne agresije.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Ratni zločini, procesi, kazne...

Post Postao/la Fatih »

storm je napisao/la: 02 aug 2020, 17:51
Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 17:43

Upravo je u boldovanom problem. Da, svaki zlocin treba kazniti. Ali, pokusati da se u ovih 10-ak posto zlocina "natiska" dovoljno optuznica (pa i presuda), da bi slika izgledala bas bukvalno "SVI SU CINILI ZLOCINE". Da, jeste tacno. Ali, ekvacije nema niti ce to iko uspjeti sprovesti. Srbija ima hiljade "svojih" optuznica. Otkud to? Zar Srbija nije bila "cista" od rata? A ako se pozivaju na mogucnost procesuiranja ratnih zlocina iz bilo kog kraja svijeta, volio bih da cujem da li na tom spisku postoji jedno srpsko ime?

Pa, Djukic se seta tamo po Srbiji, a oni kao nesto traze ratne zlocince. Fuj...
Sve to...a konkretno armija bih 3%...
Ne znam samo zašto je priča o našim zločinima, relativizacija i neka uravnilovka, i čim progovoriš, odmah si nalijepljen etiketom?
Ja sam isto doživio na nekim hr forumima...
NEMA relativizacije, jer samim činom agresije, genocida, uzp, nestaje u startu uvjet za to...
Ali da treba jedno jedino ubojstvo civila kaznit, treba...vojska je drugo...
Ja sam mišljenja da to treba zbog sebe uraditi, gdje smo ako se ugledamo na srbe, ili bolje da kažem na trenutnu srpsku političku vrhušku?
Bravo... zaista sam u momentu "trokirao", te ne zelim da napisem nesto izhitreno. Ali, to je to. :oke (Nedostaju reakcije, je li i kod vas ostalih tako?)
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Vojno redarstvena akcija OLUJA 95'

Post Postao/la Fatih »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 17:59
Fatih je napisao/la: 02 aug 2020, 14:08

Sasvim suprotno. Incko bi sada trebao da radi. Teski "temerut". Kada (i ako) dodju "normalni", on vise i nije potreban.
Ono sto mi ocekujemo od njega da bi trebao i ono sto njemu sugerisu iz centara moci koji stoje iza njega je ocigledno drukcije.
Nesto se promjenilo sa zadnja dva visoka predstavnika .
Prestali su sa intervenisu i pocet ce opet kad nasa politika odustane od igranja hejterskog ping ponga sa Dodikom i Covicem.
Zato sto to ne vodi BiH nikud, osim u nefunkcionalnost i produbljivanje podjela.
Trebalo bi to pametnije odigrati da ohr ponovo pocne ukidati likove poput Dodika.
Moras imati atmosferu u kojoj se nece stvarati novi Dodici. Tu ne treba velika pamet ali treba izgubiti na popularnosti jer populisticke price tipa Becirovic ili Dzaferovic donose glasove strankama.

Mislim ako nam je bitna Bih mi bi morali tako.
Podnijeti taj teret brutalne objektivnosti kojeg Srbi i Hrvati ne moraju nositi, oni ce da uzivaju u nacionalistickim mitovima. Mi nemamo tu komociju osim ako nam ostali dio Bih i nije toliko vazan, osim za ove lazne patritske internet brigade .

Ma kakav Becirovic, kakav Dzaferovic. Mi da imamo Sarovica (ovo onako, "ofrlje", mogao sam bilo koga pomenuti) za vodju Bosnjaka, nama ce ti biti isto. Zasto se uvijek od nas trazi najvise? Nekada mi i ta majorizacija ide na nerve. Evo, neka, sto se mene tice, moj narod majorizira bilo koji drugi, u smislu funkcija u drzavi.

Samo radi za sve gradjane, mani se spike o podjeli i ostalih gluposti, i slobodno vladaj do Sudnjeg dana. Ali, ja zaista ne mogu da shvatim da Bosnjak poziva na (jos) vise tolerancije, a 90% problema dolazi iz/zbog RS. Evo, Dodik skoro ponovo pomenu odvajanje. Pa to ti je najgori oblik krsenja ustava (u koga se kunu kada njima ide u prilog). I gdje je taj Incko? Ako kazes da i on slusa sta mu se kaze, pa pita li se nas ista?

Zasto mi ne trazimo da reaguje na takve stvari. Ah, da. Mi moramo biti tolerantni, da nam se Mile ne uzbudjuje.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Moraš zato što ti hoćeš državu BiH , a on neće , i zato moraš biti čist 100 % .
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 18:56 Moraš zato što ti hoćeš državu BiH , a on neće , i zato moraš biti čist 100 % .
Pa dobro to za čistoću i procesuiranje zločina. Ali zar moramo ući u mazohizam?
1
1 slika
A sad adio :sara
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Post Postao/la respo »

da je samo jedan vojnik arbih napravio zlocin treba to procesuirati i rijesena stvar
zasto mi i na tog jednog vojnika govorimo a sta su radili vrs hvo kamikaze rusi ceceni itd
mi se uvijek al uvijek vadimo a jesi vidio onoga a kako onaj i sl
kazni ovog jednog iz svojih redova pa onda s pravim prozivaj drugu stranu jer tvoju stranu ne moze niko prozivati nakon procesuiranja zlocina sa tvoje strane
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

respo je napisao/la: 02 aug 2020, 19:13 da je samo jedan vojnik arbih napravio zlocin treba to procesuirati i rijesena stvar
zasto mi i na tog jednog vojnika govorimo a sta su radili vrs hvo kamikaze rusi ceceni itd
kazni ovog jednog iz svojih redova pa onda s pravim prozivaj drugu stranu jer tvoju stranu ne moze niko prozivati nakon procesuiranja zlocina sa tvoje strane
Pa koga smo to mi skrivali? Navedi jednog. Naser sam otišao.
Od ovih sa haških potjernica i glavnih.

Sad što su Srbi ulozili vise u prikrivanje svojih zlocinaca, pa prodaju njihovu tokom godina, a manje u optuznice nasih, krivnja je na njima.

A tako i kod susjeda.
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 19:26
respo je napisao/la: 02 aug 2020, 19:13 da je samo jedan vojnik arbih napravio zlocin treba to procesuirati i rijesena stvar
Pa koga smo to mi skrivali? Navedi jednog. Naser sam otišao.
Od ovih sa haških potjernica i glavnih.

Sad što su Srbi ulozili vise u prikrivanje svojih zlocinaca, pa prodaju njihovu tokom godina, a manje u optuznice nasih, krivnja je na njima.

A tako i kod susjeda.
Nisam nigdje rekao da smo skrivali nemoj ubacivati nesto sto nisam rekao
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ok. Što zeliš reći onda?
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 19:52 Ok. Što zeliš reći onda?
Je li trebam crtati?
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 19:00
carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 18:56 Moraš zato što ti hoćeš državu BiH , a on neće , i zato moraš biti čist 100 % .
šta ti je mazohizam konkretno, od ovih slučajeva koje sam iznio na temi ?
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

respo je napisao/la: 02 aug 2020, 20:19
Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 19:52 Ok. Što zeliš reći onda?
Je li trebam crtati?
Pa pojasni. Bilo bi poželjno..Replicirala sam i očigledno da je nesporazum posrijedi.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 20:24
Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 19:00

Mnogo toga. Poštujem samokritiku. I poželjna je. No treba razgraničiti kad ona prelazi u mazohistički oblik. Ja kompromis i suživot sam takodjer. No ne bezuvjetan. I ne samo sa ustupcima sa bošnjačke strane.
Za početak.
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 20:39
carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 20:24

Mnogo toga. Poštujem samokritiku. I poželjna je. No treba razgraničiti kad ona prelazi u mazohistički oblik. Ja kompromis i suživot sam takodjer. No ne bezuvjetan. I ne samo sa ustupcima sa bošnjačke strane.
Za početak.
moraš biti konkretna jer sam ja navodio sve precizno, ta generalizacija nije odgovor, više možda tvoj utisak
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 20:37
respo je napisao/la: 02 aug 2020, 20:19

Je li trebam crtati?
Pa pojasni. Bilo bi poželjno..Replicirala sam i očigledno da je nesporazum posrijedi.
Vidim da se pominje cifra od 3% zlocina od arbih
Ako je samo jedan od 250000 vojnika napravio zlocin treba ga procesuirati i rijesiti sve polemike oko toga i cist si tek onda mozemo prozuvati a sto na drugoj strani nisu ovo nisu ono

To je poenta prvo procistis ispred svojih vrata i u svojoj avliji pa onda ostalo
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 02 aug 2020, 20:44
Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 20:39

Za početak.
moraš biti konkretna jer sam ja navodio sve precizno, ta generalizacija nije odgovor, više možda tvoj utisak
Pa konkretno:

1. Mi želimo 100% BiH, zato moramo:

-

-

-

BiH je međunarodni projekt, i mi nikakve ustupke nikome ne moramo činiti. Jer jednostavno ta RS da se može odvojiti i biti samostalna, davno bi to uradili. No oni su pacijent na aparatima. Koji ovisi o novcu MMF-a. I u okviru BiH kao entitet. A nisu zamišljeni kao samostalna drzava. Zato ne bi bili ni održavani u zivotu, da proglase samostalnost.

2. Procesuiranje zločina s naš strane dovelo bi do boljeg suživota i medjuljudski odnosa?
To nije tačno. Mi nijednog haškog optuženika ABiH nismo skrivali. Komšije jesu. Je li ta naša spremnost da najveće časnike ABiH dovedemo pred Hag rezultirala nečim pozitivnim od strane Srbije? Nije.
Da procesuiramo sve borce i zapovjedni kadar ABiH, isto bi bilo.

Itd itd

Jedno je biti kritičan, drugo raditi nesmotrene i nepotrebne ustupke.

Doći ćemo u situaciju da ABiH bude okarakterizirana pretećom ISIL-a a Srbi na braniku kršćanske Evrope.

Itd itd
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

respo je napisao/la: 02 aug 2020, 20:50
Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 20:37

Ako je samo jedan od 250000 vojnika napravio zlocin treba ga procesuirati i rijesiti sve polemike oko toga i cist si tek onda mozemo prozuvati a sto na drugoj strani nisu ovo nisu ono

To je poenta prvo procistis ispred svojih vrata i u svojoj avliji pa onda ostalo
Ne budi naivan. Da procesuiramo kompletnu ABiH sa zapovjednim kadrom, ne bi bilo dovoljno.
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Sarajka je napisao/la: 02 aug 2020, 21:09
respo je napisao/la: 02 aug 2020, 20:50

Ne budi naivan. Da procesuiramo kompletnu ABiH sa zapovjednim kadrom, ne bi bilo dovoljno.
Za sta ne bi bilo dovoljno?
Ja ako u svojim redovima ocistim lose stvarine moze mi niko to nabijati na nos
Mislim moze al bez osnova jer mu samo pokazes dokaze da si to vec procesuirao

Ps. Problem je sto toni nasim politicarima ne odgovara jer onda ne bi mogli stvarati napetost i sl
0
Odgovori

Natrag na “Rat u BiH”