Hoću da kažem!
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

- Reactions: 10739
Re: Hoću da kažem!
Joj bio na razgovoru za poso u xy firmi, ispituju kandidate u magacinu, doslovno. Hhahahaha. To ne prilični jednoj takvoj kompaniji, ja sebi to ne bi nikada dozvolio.
Da mi je pozajmiti 10-20.000 KM za opreme da započenim svoj biznis. Jebo ovo, treba da se na glavu nasadiš za posao.
Svaki početak je jebeno težak, trebale bi mi 1-2 godine da postanem profitabilan.
Doslovno, plata koju očekuješ ti određuje da li će te pozvati u drugi kug ili ne.
Da mi je pozajmiti 10-20.000 KM za opreme da započenim svoj biznis. Jebo ovo, treba da se na glavu nasadiš za posao.
Svaki početak je jebeno težak, trebale bi mi 1-2 godine da postanem profitabilan.
Doslovno, plata koju očekuješ ti određuje da li će te pozvati u drugi kug ili ne.
2
1
1
1
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
- medvjed23
- Administrator
- Reactions: 10954
- Kontakt:
Kolega pito kolegicu kako je.
Ona nabrajala pola sata. Boli me ovo, boli me ono, ušćaklo me ovo, ušćaklo me ono, nije mi dobar ovaj nalaz, nije mi onaj nalaz dobar...
Kolega je strpljivo, kimajući, saslušo. Onda reko: hajd, nek se zdravo. I otišo.
Ne znam šta da mislim o tome.
Ona nabrajala pola sata. Boli me ovo, boli me ono, ušćaklo me ovo, ušćaklo me ono, nije mi dobar ovaj nalaz, nije mi onaj nalaz dobar...
Kolega je strpljivo, kimajući, saslušo. Onda reko: hajd, nek se zdravo. I otišo.
2
1
1
1
Ja kako radim, plata mi se mjenjala jedno 5-6 puta, na vise naravnoWhiskeyPete je napisao/la: ↑21 sep 2026, 17:35 Joj bio na razgovoru za poso u xy firmi, ispituju kandidate u magacinu, doslovno. Hhahahaha. To ne prilični jednoj takvoj kompaniji, ja sebi to ne bi nikada dozvolio.
1
1
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Ma jarane, većina hoće da im se radi za 1.500 KM sa toplim i kartom. To je smešna cifra, ne može ti biti da iduzraš mjesec dana.Polaris je napisao/la: ↑21 sep 2026, 17:55Ja kako radim, plata mi se mjenjala jedno 5-6 puta, na vise naravnoWhiskeyPete je napisao/la: ↑21 sep 2026, 17:35 Joj bio na razgovoru za poso u xy firmi, ispituju kandidate u magacinu, doslovno. Hhahahaha. To ne prilični jednoj takvoj kompaniji, ja sebi to ne bi nikada dozvolio.
3
2
1
1
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Prije 20 godina sam preko studentskog servisa znao izaći oko 900 KM dok sam radio u FDS.
1
1
ti nisi taj kolega?medvjed23 je napisao/la: ↑21 sep 2026, 17:49 Kolega pito kolegicu kako je.
0
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. 
Mene su tako zvali i tokom corone intervjuisali telefonski za posao prevodioca.WhiskeyPete je napisao/la: ↑21 sep 2026, 17:35 Joj bio na razgovoru za poso u xy firmi, ispituju kandidate u magacinu, doslovno. Hhahahaha. To ne prilični jednoj takvoj kompaniji, ja sebi to ne bi nikada dozvolio.
Pitali me koja su mi očekivanja za platu, ja pokušavala da izbjegnem odgovor i pitaju me opet i kažu moraju znati da bi mogli odrediti hoću li u naredni krug. Ja lupim "oko 1200 KM". (bila sam očajna)
Naredni dan stiže mail da ne idem u naredni krug, jer mi nažalost ne mogu ponuditi platu u okviru očekivanja.
3
2
1
1
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Mizerno, još prevođenje koje nimalo nije jednostavno. Ja sam sa eng na naš prevodio lakšu literaturu iz fizike za svoje potrebe i znam koliko mi je vremena oduzelo, da sam morao nekada kotekstualno prevesti a da se ne izgubi srž teksta.sikiriki je napisao/la: ↑21 sep 2026, 18:21Mene su tako zvali i tokom corone intervjuisali telefonski za posao prevodioca.WhiskeyPete je napisao/la: ↑21 sep 2026, 17:35 Joj bio na razgovoru za poso u xy firmi, ispituju kandidate u magacinu, doslovno. Hhahahaha. To ne prilični jednoj takvoj kompaniji, ja sebi to ne bi nikada dozvolio.
Pitali me koja su mi očekivanja za platu, ja pokušavala da izbjegnem odgovor i pitaju me opet i kažu moraju znati da bi mogli odrediti hoću li u naredni krug. Ja lupim "oko 1200 KM". (bila sam očajna)
Naredni dan stiže mail da ne idem u naredni krug, jer mi nažalost ne mogu ponuditi platu u okviru očekivanja.![]()
Moja koleginica koja je samnom u isto vrijeme dobila otkaz nije htjela da kasnije ni honorarno prihvati da za našu bivšu firmu radi prevod i analize. Doktor joj rekao da se mora oporavljati pola godine jer je uz sjebana leđa dobila i pojebenu anksioznost. Sreća da joj muž ima pravo dobro plaćen posao tako da ne mora ni u suštini da radi više. Meni je bio ponuđeno pola ugovora pred otkaz, na što nisam ni pomislioi pristati, jer ne bi dobio ništa manji obim posla, a dobio bi doslovno pola plate, i to da mi pola plaća firma pola kooperant. Ja to svom radniku nikada ne bi mogao reći niti mu priuštiti takvo poniženje, radije bi mu uručio oktaz da se ne sramotim.
Jbt ja sam nakon otkaza kao tehnički višak morao dva mjeseca da odvojim kako bi se naspavao normalno.
4
1
3
3
Ma najgore je to što kažeš kad nemaju ni dovoljno poštovanja ni dati otkaz kako treba, nego prave budalu od čovjeka.
Ja sam sama dala otkaz u maju, jer, kao i tvoja kolegica, dobila sam samo zeznuta leđa, anksioznost i "profesionalni" nazadak, zahvaljujući činjenici da se sada sve više koristi AI za prevođenje.
Pa ko veli, hajd' mi sad budi potrčko i radi raznorazne gluposti, a AI će da nam prevodi.
Ja sam sama dala otkaz u maju, jer, kao i tvoja kolegica, dobila sam samo zeznuta leđa, anksioznost i "profesionalni" nazadak, zahvaljujući činjenici da se sada sve više koristi AI za prevođenje.
Pa ko veli, hajd' mi sad budi potrčko i radi raznorazne gluposti, a AI će da nam prevodi.
3
2
1
1
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Ma i AI ima svojih nedostataka, ne moze svako vidjeti greske u prevodjenju, prvo vecina ne zna pravilno koristi AI, i onda kada laik - pametnjakovic od šefa ili ti šta već, ubaci engleski teskt u Claude da mu prevede na bosanski ili obrnuto, nece znati da mu vecina terminilogije ne sukladna kontekstu u kojem se tekst prevodi.Pa onda kada klijent dobije prevod, pogotovo amerikanci ili englezi, primjetit će dosta tehničkih termina koji se ne upotrebljavaju recimo u medicini, književnosti i sl. Za posljedicu, dođe ti na mail firme umanjena faktura sa napomenom da manje koristiš AI.sikiriki je napisao/la: ↑21 sep 2026, 18:43 Ma najgore je to što kažeš kad nemaju ni dovoljno poštovanja ni dati otkaz kako treba, nego prave budalu od čovjeka.
0
Ma jasno, ovdje se radilo o internim prevodima tj. prevodima za matičnu firmu koja je svakako austrijska, pa ne bendaju baš hoće li se izofirati.WhiskeyPete je napisao/la: ↑21 sep 2026, 18:58Ma i AI ima svojih nedostataka, ne moze svako vidjeti greske u prevodjenju, prvo vecina ne zna pravilno koristi AI, i onda kada laik - pametnjakovic od šefa ili ti šta već, ubaci engleski teskt u Claude da mu prevede na bosanski ili obrnuto, nece znati da mu vecina terminilogije ne sukladna kontekstu u kojem se tekst prevodi.Pa onda kada klijent dobije prevod, pogotovo amerikanci ili englezi, primjetit će dosta tehničkih termina koji se ne upotrebljavaju recimo u medicini, književnosti i sl. Za posljedicu, dođe ti na mail firme umanjena faktura sa napomenom da manje koristiš AI.sikiriki je napisao/la: ↑21 sep 2026, 18:43 Ma najgore je to što kažeš kad nemaju ni dovoljno poštovanja ni dati otkaz kako treba, nego prave budalu od čovjeka.
Pa ko veli, hajd' mi sad budi potrčko i radi raznorazne gluposti, a AI će da nam prevodi.![]()
Kod nas (BiH) je svakako sve u fazonu daj da se nešto odradi, nema veze liči li to i na šta...
1
1
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Tragedija ko nam je marketing vodi i kako, sa tom osobom se nešto nisam mogao neki dan pozdraviti, samo sam se napravio u drutšvu za stolom da je ne vidim. Doslovno su otpušteni najbolji radnici sa širokim dijapazonom soft skills.a, tek sam o tome nešto razmišljao ovih dana. Moj rad i snalažljivost u rješavanju problema će sada morati debelo da plate. To je kada firmu vodi lik koji kaže kako je on mozak čitave operacije a mi samo izvšravamo njegova naređenja, a nije donedavno znao poslati mail. Koliko sam samo puta računare, koje sam mogao, vratio u život, koliko je loše vođenje firme omoguićilo da se državi plati više PDV.a, umjesto da se kroz investicije u opremu ganjao povrat istog. i time bi firma imala extra keša za narednu fiskalnu godinu.
Nikada mi neće biti jasno, ali nikada, kakav je to marketing koji spušta cijenu fakture umjesto da ide kod klijenta i objasni mu fino i bori se za kolektiv, da je cijena rada poskupljala te da se kvalitet usluge ogleda u utrošenom radu pojedinca koji mora biti plaćen, kako većina faktura izgubi do čak 70% spoje nekadašnje vrijednosti. I tek tako se lahko povuče ono uže na vodokotliću kako bi šef svoj ugled spasio kod svoje nadređene u Hrvatskoj, ispao "odličan menaĐer" kroz otpuštanje radne snage kako bi konto bio u plusu dodatnih jebenih 5200 KM, a mogao je biti 50.000 da se vodilo računa o poslovanju.
Kao laik u pogledu ekonomije koji ima odličnu logiku; Kako je moguće da su (većinom) fakture za samo 3 godine od 2023 - 2026 toliko bile vrijendosno srozane, i umjesto da xx osoba koja godinama to radi bude sa pravom otpuštena zbog lijenosti da radi svoj posao, umjesto nje biva otpušteno 6 radnika koji imaju mozak i viziju kako bi se poslovanje moglo poboljšati. Ta ista xx osoba je doslovno, a to sam naknadno saznao iz razgovora sa koleginicom koja je otpuštena 2025 godine, saznao da je xx osoba doslovno iz ureda istjerala revizora kojeg je direktor doveo da mu posao izvuče iz govana, nakon što je rezivor tada tražio da da na vidi listu naših klijenata, na što ima pravo, jer ti papiri se nisu pokazivali konkurenciji. Strah od promjene na bolje nas je koštao nevjerovatne prilike za dobrim poslovanjem i da imamo neto plate od 2.000 i više KM, ali sujeta pojedinih, i strah da se radnik natječe sa šefom, što je i bio dio radnog ugovora, je unazadio stvar do neprepoznatljivosti.
Kako je moguće da direktor od radnika u kritičnim trenucima, kojima to nije u opisu posla, a umjesto xx osobe kojoj je to stroga obaveza po radnom ugovoru, traži nove klijente peko poznanika.
Kako? Nikada mi neće bit jasno!!!!
Dok je bilo parara prije korone, xx osoba i šef su svako malo išli po restoranima na račun firme a da nam plate nisu bile povećavane.
Nikada mi neće biti jasno, ali nikada, kakav je to marketing koji spušta cijenu fakture umjesto da ide kod klijenta i objasni mu fino i bori se za kolektiv, da je cijena rada poskupljala te da se kvalitet usluge ogleda u utrošenom radu pojedinca koji mora biti plaćen, kako većina faktura izgubi do čak 70% spoje nekadašnje vrijednosti. I tek tako se lahko povuče ono uže na vodokotliću kako bi šef svoj ugled spasio kod svoje nadređene u Hrvatskoj, ispao "odličan menaĐer" kroz otpuštanje radne snage kako bi konto bio u plusu dodatnih jebenih 5200 KM, a mogao je biti 50.000 da se vodilo računa o poslovanju.
Kao laik u pogledu ekonomije koji ima odličnu logiku; Kako je moguće da su (većinom) fakture za samo 3 godine od 2023 - 2026 toliko bile vrijendosno srozane, i umjesto da xx osoba koja godinama to radi bude sa pravom otpuštena zbog lijenosti da radi svoj posao, umjesto nje biva otpušteno 6 radnika koji imaju mozak i viziju kako bi se poslovanje moglo poboljšati. Ta ista xx osoba je doslovno, a to sam naknadno saznao iz razgovora sa koleginicom koja je otpuštena 2025 godine, saznao da je xx osoba doslovno iz ureda istjerala revizora kojeg je direktor doveo da mu posao izvuče iz govana, nakon što je rezivor tada tražio da da na vidi listu naših klijenata, na što ima pravo, jer ti papiri se nisu pokazivali konkurenciji. Strah od promjene na bolje nas je koštao nevjerovatne prilike za dobrim poslovanjem i da imamo neto plate od 2.000 i više KM, ali sujeta pojedinih, i strah da se radnik natječe sa šefom, što je i bio dio radnog ugovora, je unazadio stvar do neprepoznatljivosti.
Kako je moguće da direktor od radnika u kritičnim trenucima, kojima to nije u opisu posla, a umjesto xx osobe kojoj je to stroga obaveza po radnom ugovoru, traži nove klijente peko poznanika.
Kako? Nikada mi neće bit jasno!!!!
Dok je bilo parara prije korone, xx osoba i šef su svako malo išli po restoranima na račun firme a da nam plate nisu bile povećavane.
1
1
Zadnja izmjena: WhiskeyPete, dana/u 21 sep 2026, 19:29, ukupno mijenjano 2 puta.