Žena u islamu

Vjeroispovijesti, i smisao...
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Re: Žena u islamu

Post Postao/la R4IN »

Ljubomora lvl pro :zbunj
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
Mehaning
Proleter
Reactions: 6637

Post Postao/la Mehaning »

Sandeman je napisao/la: 24 sep 2020, 12:28 Mi smo evolucijski podešeni da prepoznajemo lica. To nam je prvo trebalo da prepoznamo da li je nešto šta nam prilazi pripadnik naše vrste ili predator, pa kada smo postajali sve više ljudi da prepoznamo prijatelje od neprijatelja. Mogućnost prepoznavanja lica je prirodna potreba i evolucijska nužnost.

I zbog toga je pokrivanje lica fundamentalno neprirodno i nehumano, ima nešto na nivou maltene ćelije šta pokrivanje lica čini monstruoznim, neljudskim u suštini neprirodnim (jer i druge vrste imaju istu potrebu).

Lice se prirodno pokriva samo iz dva razloga, zaštita od opasnosti (vjetra, prašine itd) ili skrivanje identiteta šo je u suštini maliciozno.

Možda je i to jedan od razloga zašto i tamo gdje se pokrivanje lica daje kao mogućnost, ili negdje i kao obaveza, ljudi pokušavaju da pokrivanje izbjegnu. Bili razlozi vjerski ili uključujući maske zbog koronavirusa. U svojim genima osjećaju da to nije ljudski.

Pokrivanje lica, očiju pogotovo, je u suštini brisanje identiteta. I svako ko to nameće ženama želi da izbriše identitet ženama. Da ih dehumanizuje, Da ih svede na stvari.

Pa mene ne čudi da muškarci i religije koje vode muškarci to žele.

Ali me čude žene koje na to pristaju.
Ako djete indoktriniraš od malena, glupo je kasnije upotrebljavati termin, "slobodna volja"... :djed

A znamo, da sve religije zahtjevaju indoktrinaciju djece od malena, kad još nemaju svojih stavova... :djed

Rijetki su izuzetci, koji u kasnijim godinama nađu u sebi neke poluge, da ih vjera potegne... :hm
4
4 slika
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 393

Post Postao/la Nasrudin hodža »

Iskra je napisao/la: 06 aug 2020, 16:26 Samo ću na brzinu pa.kasnije opširnije

Allah, dž.š., je rekao
“I Gospodar njihov im se odazva: ‘Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi – vi ste jedni od drugih…’” (Ali Imran, 195) 
Ovo je cijela filozofija života. Jednakost za sve, naravno ne u obliku političke poruke nego istinke težnje za jednakošću.
1
1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Nasrudin hodža je napisao/la: 24 sep 2020, 12:59
Iskra je napisao/la: 06 aug 2020, 16:26 Samo ću na brzinu pa.kasnije opširnije

Allah, dž.š., je rekao
“I Gospodar njihov im se odazva: ‘Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi – vi ste jedni od drugih…’” (Ali Imran, 195) 
Ovo je cijela filozofija života. Jednakost za sve, naravno ne u obliku političke poruke nego istinke težnje za jednakošću.
Ma ovom svijetu jedina jednakost za sve je smrt :zbunj
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član

To je početak totalne jednakosti.

Međutim ima nas još malo "konja" koji bi i na dunjaluku da uspostavimo ravnopravnost za sve, al ne ispravi lako krivu drinu.
1
1 slika
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7843

Post Postao/la Malena »

Nasrudin hodža je napisao/la: 24 sep 2020, 13:11 To je početak totalne jednakosti.

Međutim ima nas još malo "konja" koji bi i na dunjaluku da uspostavimo ravnopravnost za sve, al ne ispravi lako krivu drinu.
"Drinu" molit ću lijepo :malagani
0
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Nasrudin hodža je napisao/la: 24 sep 2020, 13:11 To je početak totalne jednakosti.

Da li jednakost podrazumijeva ravnopravnost?
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Nasrudine, de malo se angazuj ako ti nije posebno tesko. Danas mi covjek, skoro pa razvali prednju desnu stranu auta. Nikako nisam za ovu temu danas.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17431

Post Postao/la Polaris »

Fatih je napisao/la: 24 sep 2020, 20:04 Nasrudine, de malo se angazuj ako ti nije posebno tesko. Danas mi covjek, skoro pa razvali prednju desnu stranu auta. Nikako nisam za ovu temu danas.
Sto forumas dok vozis
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Ariel je napisao/la: 24 sep 2020, 20:07
Fatih je napisao/la: 24 sep 2020, 20:04 Nasrudine, de malo se angazuj ako ti nije posebno tesko. Danas mi covjek, skoro pa razvali prednju desnu stranu auta. Nikako nisam za ovu temu danas.
Sto forumas dok vozis
Ma jok. Vozio putem sa prvenstvom prolaza...lik mislio da ima prvenstvo jer sam mu dolazio sa lijeve strane. :malagani
2
1 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član

Malena je napisao/la: 24 sep 2020, 16:11

"Drinu" molit ću lijepo :malagani
Izvini. Drinu lahko ne ispavismo.
1
1 slika
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član

Iskra je napisao/la: 24 sep 2020, 17:25

Da li jednakost podrazumijeva ravnopravnost?
Donekle podrazumijeva, ali nažalost ne i pravednost.
0
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član

Da Bogdo mogu, nemam ti puno slobodnog vremena.

Šteta, ali ako je samo materijalna ne mari puno, nadoknadit će se.
1
1 slika
Nasrudin hodža
Perspektivni član
Perspektivni član

Vidi mene kad dolazim kući. Teško ti je sa ženama u islamu. :)
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Nasrudin hodža je napisao/la: 26 sep 2020, 00:09 Vidi mene kad dolazim kući. Teško ti je sa ženama u islamu. :)
Pa eto, ali kako to objasniti ovima koji tvrde da je zena u islamu "objekat", "niza rasa", itd.? A nama ti je ustvari "igrati kako one sviraju". (Sto donekle, ako zaboravimo na brutalne zloupotrebe :crni , ima mjesta u hadisu u kojem se kaze da su najbolji od nas, oni koji su najbolji prema svojim zenama...drugo je sada sto nase zene imaju svoju interpretaciju tog hadisa :fiju ).
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6637

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 26 sep 2020, 13:15
Nasrudin hodža je napisao/la: 26 sep 2020, 00:09 Vidi mene kad dolazim kući. Teško ti je sa ženama u islamu. :)
Pa eto, ali kako to objasniti ovima koji tvrde da je zena u islamu "objekat", "niza rasa", itd.? A nama ti je ustvari "igrati kako one sviraju". (Sto donekle, ako zaboravimo na brutalne zloupotrebe :crni , ima mjesta u hadisu u kojem se kaze da su najbolji od nas, oni koji su najbolji prema svojim zenama...drugo je sada sto nase zene imaju svoju interpretaciju tog hadisa :fiju ).
Kad ću imati vremena i volje, imao bi te puno toga pitati u vezi toga... :hm
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Mehaning je napisao/la: 26 sep 2020, 13:33
Fatih je napisao/la: 26 sep 2020, 13:15

Kad ću imati vremena i volje, imao bi te puno toga pitati u vezi toga... :hm
Pa kada god budes imao, napisi. A ja ti odgovorim najbolje sto mogu. Tu smo. Forum ce, siguran sam, dugo biti gdje jeste. :ok
0
Odgovori

Natrag na “Religija”