Ratni zločini, procesi, kazne...

Rat u BiH, te ratovi izazvani raspadom SFRJ. Zločini, presude, kronologija jedne agresije.
Odgovori
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Re: Ratni zločini, procesi, kazne...

Post Postao/la respo »

Fatih je napisao/la: 03 aug 2020, 13:54 Niko nije tvrdio da se kod nas nikad nista nije desilo, oko ratnih zlocina. Ali, je ne znam sta vise da ti kazem da te razuvjerim da Bosnjaci (bar velika vecina) nemaju problem da priznaju da je bilo zlocina i sa nase strane. Ali,ono sto i takve gurne u "inat" jeste javno slavljenje osudjenih ratnih zlocinaca. Molim te, tako ti svega, ti ocekujes od naroda koji izgubio najvise DMS-om, da se i kolektivno izvinjavaju za zlocine pojedinaca (koji, uzimajaci u obzir brojnosti naroda,nema jakomnogo). Ti ako tvrdis, da neko javno, cisto deklarativno osudjuje zlocine koje su pocinili Bosnjaci, a "onda u podrumu - ili gdje vec, psuju i govore "i neka su",ja ne znam sa kakvim se ti onda ljudima druzis, ako si prisustvovao tome.

Sto se tice referenduma, broj onih koji su izasli, govori dasu to bili Bosnjaci i Hrvati. Svi znamo da su oni to bojkotovali.

I ne, nije ovo jednodimenzijalni pogled. On je samo objetivan. Ne moze iskrivljivati cinjenice, da bi se neko osjecao lijepo. Sigurno je da je ostalo slucajeva gdje nekood Bosnjaka nije odgovorao. Ali pravda i zakon nisu isto. Pravda uvijek kaska za zakonima i politikom. Ja se nadam da ce svako odgovarati za zlocine, pa makar bio moj brat.

Ali,moras da pogledas i drugu stranu. Cesto iz RS-a cujemo kako je haski tribunal samo za Srbe. Nije tacno. Zaboravljaju valjda da su VRS i MUP RS-a pocinili 90 svih zlocina tokom rata. U tome lezi "tajna", zasto je najvise osudjenih Srba. Ponavljam, vecina se njima i danas ponosi. Srbija krije zlocince...

Izvini, pravda zaista treba biti na prvom mjestu. Ali, ne pristaje nam mazohizam. To nije pravda.
kako je bolan objektivan kad gledas samo kroz prizmu bosnjackog naroda
evo laganini je hercegovac koliko sam upratio katolik po vjeri i ajmo reci hrvat da se ne uvrijedi iako ako cemo mak na konac nije hrvat al nebitno sada za pricu

neki dan smo pricali o pocetku rata u bih i on je naravno branio stav da hrvatska nista nije kriva za rat u bih i da je hr s tudjamnom na celu samo pomogla bih a nikako odmogla
zatim dodje neko sa "nase" strane i kritikuje sve hrvatsko jer smo bili u ratu sa hvo-om
ok meni je jasno da ces ti mrziti isti taj hvo ako si bio direktno u ratu protiv njih al mi nije jasno da se na kraju ne kaze ok do 94e smo bili neprijatelji al od 94 hvo je pomogao da se oslobodi tamo po dinari oko bihaca ili gdje vec nebitno

u tome je problem sto i bosnjaci i srbi i hrvati gledaju samo svoju stranu i za sve njih samo ta strana je pozitivna

ako pravda treba biti na prvom mjestu onda budi samo objektivan al ne nacionalno objektivan i reci jeste caco i juka su bacali srbe sa nebodera
da su bacili samo jednog covjeka treba to osuditi
a po mom saznanju baceno je mozda 4-5

ok oni su mrtvi pa se ne mogu osuditi al caco je i dalje heroj u starom gradu juka manje vise u novom mada ga je zeznulo to sto je otisao sa hvo-om i dalje da ne sirimo pricu

opet ponavljam nisi objektivan ni ti ni dragan iz bijeljine ni mirko iz posusja

po godinama sam vjerovatno stariji od tebe citajuci te po forumu pa je moguce da znam i nesto vise od tebe jer sam mogao zapamtiti vidjeti i sl
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Ne sudi po mom pisanju koliko sam star. Forum je ovo, nije akademija nauka. ( Ja, za razliku od tebe nisam, mislio da ti tim pitanjem aludiram da si "nezreo" ili sl., to sam samo naveo jer sam htio da znam jesi li bio direktni ucesnik rata).

Kako god, eto ti pominjes primjere, jedan ustvari (laganini i taj neki "nas" nacionalista). Nista se iz toga ne da izvuci. Cak, to je sasvim druga tema (HR i BiH) jer je nemoguce to poistovijetiti.

Ali, kako stavri stoje, ti neces biti zadovoljan dok se mi koji nismo tvog misljenja, ne izvinemo velikosrpskoj ideji 90-tih. "Hajde, malo sta nas ubijali, i danas slavite zlocince, ali mi moramo pokazti da vas opet postujemo, jer postoje nas u BiH najvise, nosimoi najvecu odgovornost (nema veze sto imamo oko 23% BiH, mi vam tako pokazujemo svoj merhamet.

Da, Caco i Juka su oba zlocinci. Iako nisu dobili sudski proces, znamo kako su i po cijem nalogu zavrsili.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 03 aug 2020, 13:59 ...srbi su politički neracionalan narod...uzmimo ovu gestu u hr s miloševićem medvedem u srbiji osuđuju ne tamo neka grupacija nego vrh vlasti kako u rs tako i u srbiji.. :cek :odm
Laganini, reci to ovome @respo. On je ubijedjen da Bosnjaci na takve politike treba da "okrenu i drugi obraz". I ako ti nije tesko, recimu da se,kad si medju Bosnjacima, ne osjecas "neUrozno". :fiju
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Post Postao/la respo »

Fatih je napisao/la: 03 aug 2020, 22:29 Ne sudi po mom pisanju koliko sam star. Forum je ovo, nije akademija nauka. ( Ja, za razliku od tebe nisam, mislio da ti tim pitanjem aludiram da si "nezreo" ili sl., to sam samo naveo jer sam htio da znam jesi li bio direktni ucesnik rata).

Kako god, eto ti pominjes primjere, jedan ustvari (laganini i taj neki "nas" nacionalista). Nista se iz toga ne da izvuci. Cak, to je sasvim druga tema (HR i BiH) jer je nemoguce to poistovijetiti.

Ali, kako stavri stoje, ti neces biti zadovoljan dok se mi koji nismo tvog misljenja, ne izvinemo velikosrpskoj ideji 90-tih. "Hajde, malo sta nas ubijali, i danas slavite zlocince, ali mi moramo pokazti da vas opet postujemo, jer postoje nas u BiH najvise, nosimoi najvecu odgovornost (nema veze sto imamo oko 23% BiH, mi vam tako pokazujemo svoj merhamet.

Da, Caco i Juka su oba zlocinci. Iako nisu dobili sudski proces, znamo kako su i po cijem nalogu zavrsili.
Zasto ja da ne sudim po tvom pisanju a ti po mom mozes?

Stvari stoje tako da stavlkas recenice u usta koje nisu izgovorene i pominjes izvinjenje velikosrpskoj ideji

Zasto to spominjes kad to niko niti pominje niti spori
Mogu li ja tebe onda obilježiti da zelis smrt svima o ima koji nisu muslimani?
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

respo je napisao/la: 03 aug 2020, 14:27
Fatih je napisao/la: 03 aug 2020, 13:54 Niko nije tvrdio da se kod nas nikad nista nije desilo, oko ratnih zlocina. Ali, je ne znam sta vise da ti kazem da te razuvjerim da Bosnjaci (bar velika vecina) nemaju problem da priznaju da je bilo zlocina i sa nase strane. Ali,ono sto i takve gurne u "inat" jeste javno slavljenje osudjenih ratnih zlocinaca. Molim te, tako ti svega, ti ocekujes od naroda koji izgubio najvise DMS-om, da se i kolektivno izvinjavaju za zlocine pojedinaca (koji, uzimajaci u obzir brojnosti naroda,nema jakomnogo). Ti ako tvrdis, da neko javno, cisto deklarativno osudjuje zlocine koje su pocinili Bosnjaci, a "onda u podrumu - ili gdje vec, psuju i govore "i neka su",ja ne znam sa kakvim se ti onda ljudima druzis, ako si prisustvovao tome.

Sto se tice referenduma, broj onih koji su izasli, govori dasu to bili Bosnjaci i Hrvati. Svi znamo da su oni to bojkotovali.

I ne, nije ovo jednodimenzijalni pogled. On je samo objetivan. Ne moze iskrivljivati cinjenice, da bi se neko osjecao lijepo. Sigurno je da je ostalo slucajeva gdje nekood Bosnjaka nije odgovorao. Ali pravda i zakon nisu isto. Pravda uvijek kaska za zakonima i politikom. Ja se nadam da ce svako odgovarati za zlocine, pa makar bio moj brat.

Ali,moras da pogledas i drugu stranu. Cesto iz RS-a cujemo kako je haski tribunal samo za Srbe. Nije tacno. Zaboravljaju valjda da su VRS i MUP RS-a pocinili 90 svih zlocina tokom rata. U tome lezi "tajna", zasto je najvise osudjenih Srba. Ponavljam, vecina se njima i danas ponosi. Srbija krije zlocince...

Izvini, pravda zaista treba biti na prvom mjestu. Ali, ne pristaje nam mazohizam. To nije pravda.
kako je bolan objektivan kad gledas samo kroz prizmu bosnjackog naroda
evo laganini je hercegovac koliko sam upratio katolik po vjeri i ajmo reci hrvat da se ne uvrijedi iako ako cemo mak na konac nije hrvat al nebitno sada za pricu

neki dan smo pricali o pocetku rata u bih i on je naravno branio stav da hrvatska nista nije kriva za rat u bih i da je hr s tudjamnom na celu samo pomogla bih a nikako odmogla
zatim dodje neko sa "nase" strane i kritikuje sve hrvatsko jer smo bili u ratu sa hvo-om
ok meni je jasno da ces ti mrziti isti taj hvo ako si bio direktno u ratu protiv njih al mi nije jasno da se na kraju ne kaze ok do 94e smo bili neprijatelji al od 94 hvo je pomogao da se oslobodi tamo po dinari oko bihaca ili gdje vec nebitno

u tome je problem sto i bosnjaci i srbi i hrvati gledaju samo svoju stranu i za sve njih samo ta strana je pozitivna

ako pravda treba biti na prvom mjestu onda budi samo objektivan al ne nacionalno objektivan i reci jeste caco i juka su bacali srbe sa nebodera
da su bacili samo jednog covjeka treba to osuditi
a po mom saznanju baceno je mozda 4-5

ok oni su mrtvi pa se ne mogu osuditi al caco je i dalje heroj u starom gradu juka manje vise u novom mada ga je zeznulo to sto je otisao sa hvo-om i dalje da ne sirimo pricu

opet ponavljam nisi objektivan ni ti ni dragan iz bijeljine ni mirko iz posusja

po godinama sam vjerovatno stariji od tebe citajuci te po forumu pa je moguce da znam i nesto vise od tebe jer sam mogao zapamtiti vidjeti i sl
Respo za diskusiju na politici, trebao bi neke osnovne pojmove poznavati. Dakle, mi smo od početka rata pa do 93‘ g bili saveznici sa Hrvatima. Nakon početka B/H sukoba, 93‘ neki dijelovi HVO gdje sukob nije eskalirao stavljeni su pod kontrolu ABiH. HOS predvodjen Blazom Kraljevićem opet, stavljen je pod kontrolu HVO. Pokojni Blaz je ubijen. Od Bobanovaca i dan danas se naziva izdajnikom. Dakle priča o ratu i sukobu u BiH nije crno/ bijeli film.
Ipak, i pored svega što sam navela, kad je Praljku i šestorki presudjeno za UZP, mišljenja sam bila da je trebalo to odvagnuti obzirom na pomoć koju smo imali. I Podršku.
Jednostavno moralno mi nije bilo u redu da Hrvati dobiju tu presudu, bez obzira na pokušaj stvaranja HB i sve ono što se dogadjalo u Hercegovini i srednjoj Bosni.
No ja i ti smo iz Sarajeva i logično je da nemamo averziju za razliku od nekog Bošnjaka iz Hercegovine ili srednje Bosne.
Rasčlani malo priču.
Meni lično hapšenje Gotovine je bilo kao da su uhvatili nekog generala ABiH. I s nestrpljenjem sam očekivala epilog. Čovjek je profesionalni vojnik i po komandnoj odgovornosti suditi mu u onom kaosu nestanka RSK za mene je bilo nebulozno.
Taj osjećaj nisam imala za šestorku. Heliodrom i Dretelj su dokazani.
Laganini to gleda drugacije. Normalno. I neka.
0
A sad adio :sara
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

a koliko ti Sarajka , kad već govoriš o poznavanju elementarnih stvari iz rata, znaš o slučaju Ševe, o kojima je
pisao u Danima , Senad Pećanin ?
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..a halilovicu..!!??
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 04 aug 2020, 09:34 a koliko ti Sarajka , kad već govoriš o poznavanju elementarnih stvari iz rata, znaš o slučaju Ševe, o kojima je
O ratnoj tematici znam dovoljno. To ti moze Celjo potvrditi. Sa 20 godina, dakle punih deset, bila sam aktivna na političkim forumima. I to HR. Ne kliksu. Punih deset godina znaci. I jače. Ne znam šta te zanima? Da su ubili sarajevskog Romea i Juliju. AID-ova produzena ruka? Koji slucajevi konkretno?
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

Fatih je napisao/la: 03 aug 2020, 22:33
laga-nini je napisao/la: 03 aug 2020, 13:59 ...srbi su politički neracionalan narod...uzmimo ovu gestu u hr s miloševićem medvedem u srbiji osuđuju ne tamo neka grupacija nego vrh vlasti kako u rs tako i u srbiji.. :cek :odm
Laganini, reci to ovome @respo. On je ubijedjen da Bosnjaci na takve politike treba da "okrenu i drugi obraz". I ako ti nije tesko, recimu da se,kad si medju Bosnjacima, ne osjecas "neUrozno". :fiju
..nemam ti problema ni s Srbima ..al politički gledano Srbi su teški ljudi sve drugo ok..a to sto volim verbalni rat nema veze s nacijama u mojoj ekipi prevladavaju ljevičari i nista je ovo na forumu ko kad se mi uhvatimo politike..naravno posli nas zene ribaju da smo im upropastili večer..i obećamo da se nece ponovit..i nije dok se ponovo ne sastanemo i onda litra po litra..
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

laga-nini je napisao/la: 04 aug 2020, 09:36 ..a halilovicu..!!??
Konkretno? Da je kao zapovjednik JNA ratovao u HR. Ima niz raznih varijanti.
Da su mu zenu ubili „nasi“ zbog odmazde?
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..naši mu kače neke zločine al ne poznam materiju
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..kolko se sicam odgovornost za uzdol mu se kaci..
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Pa zato ti kazem ima raznih varijacija na temu njegove odgovornosti.
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Sarajka je napisao/la: 04 aug 2020, 09:42
carobnjak_N je napisao/la: 04 aug 2020, 09:34 a koliko ti Sarajka , kad već govoriš o poznavanju elementarnih stvari iz rata, znaš o slučaju Ševe, o kojima je
O ratnoj tematici znam dovoljno. To ti moze Celjo potvrditi. Sa 20 godina, dakle punih deset, bila sam aktivna na političkim forumima. I to HR. Ne kliksu. Punih deset godina znaci. I jače. Ne znam šta te zanima? Da su ubili sarajevskog Romea i Juliju. AID-ova produzena ruka? Koji slucajevi konkretno?
Pa ako sve znaš o tome, onda da ne pišem.
Kako ti gledaš na to da je Ševe optužio Edin Garaplija , čovjek koji je bio regularni pripadnik obavještajne službe ArBiH , za izazivanje
što većeg sukoba u Sarajevu, tako što su snajperisali civile po Grbavici , koja je tad bila pod srpskom okupacijom?
Da ih je optužio kako su paralelna neligitimna struktura , koja je pod komandom ljudi iz političkog vrha ?
Da je taj isti regularni pripadnik službe, zbog toga što je uhapsio pripadnika "Ševa" , osuđen za otmicu na 13 godina zatvora.
Kako to, da tu njegovu priču potvrđuje bivši komandant ArBiH i ne samo to, nego Ševe optužuje da su mu ubili suprugu i njenog brata,
u pokušaju da izvrše atentat na njega ?
Jel to Sefer nasjeo na srpsku propagandu ili kako ti vidiš to ?
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 04 aug 2020, 09:56
Sarajka je napisao/la: 04 aug 2020, 09:42

Kako ti gledaš na to da je Ševe optužio Edin Garaplija , čovjek koji je bio regularni pripadnik obavještajne službe ArBiH , za izazivanje
što većeg sukoba u Sarajevu, tako što su snajperisali civile po Grbavici , koja je tad bila pod srpskom okupacijom?
Da ih je optužio kako su paralelna neligitimna struktura , koja je pod komandom ljudi iz političkog vrha ?
Da je taj isti regularni pripadnik službe, zbog toga što je uhapsio pripadnika "Ševa" , osuđen za otmicu na 13 godina zatvora.
Kako to, da tu njegovu priču potvrđuje bivši komandant ArBiH i ne samo to, nego Ševe optužuje da su mu ubili suprugu i njenog brata,
Pazi nešto, uvjek se sa „ nepodobnim“ obračunavalo. To nije svojstveno samo nama i kod nas, nego ćeš vidjeti masu američkih filmova na tu temu. I masu teorija zavjere pročitati. Gdje i od ratnih veterana I heroja napravljeni su nepodobni.
Tako da me ništa ne iznenadjuje i ne bi iskljucila mogućnost, da je tačno to što Garaplija tvrdi.
Što se tiče Sefera, mislim da on lično nikad nije bio zadovoljan svojim tretmanom i da je se smatra podcijenjenim. Tu je sukob sa vrhuškom nastao, a sve drugo što se dešavalo rezultat je tih nerasčišcenih odnosa. Mozda mu je to bila opomena. Niko ne moze znati pravu pozadinu, jer druga strana naravno nema interes je otkriti. Niti ce ikada srusiti svoj ugled. I priznati paralelno nezakonito zapovjedništvo i pokušaj atentata. Ubistva i sl.
Mi Samo mozemo nagadjati o pozadini
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član

Sarajka je napisao/la: 04 aug 2020, 10:07
carobnjak_N je napisao/la: 04 aug 2020, 09:56

Pazi nešto, uvjek se sa „ nepodobnim“ obračunavalo. To nije svojstveno samo nama i kod nas, nego ćeš vidjeti masu američkih filmova na tu temu. I masu teorija zavjere pročitati. Gdje i od ratnih veterana I heroja napravljeni su nepodobni.
Tako da me ništa ne iznenadjuje i ne bi iskljucila mogućnost, da je tačno to što Garaplija tvrdi.
Što se tiče Sefera, mislim da on lično nikad nije bio zadovoljan svojim tretmanom i da je se smatra podcijenjenim. Tu je sukob sa vrhuškom nastao, a sve drugo što se dešavalo rezultat je tih nerasčišcenih odnosa. Mozda mu je to bila opomena. Niko ne moze znati pravu pozadinu, jer druga strana naravno nema interes je otkriti. Niti ce ikada srusiti svoj ugled. I priznati paralelno nezakonito zapovjedništvo i pokušaj atentata. Ubistva i sl.
Ja mislim da je postojanje tih paralelnih struktura bio smišljen i organizovan čin.
Cilj mu je bio suprotan od onog zvaničnog ili od onog što je načelno bila ideja same ArBiH, a to je borba za građansku državu.
Oni su potkopavali tu ideju iznutra i danas to rade isto.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

carobnjak_N je napisao/la: 04 aug 2020, 10:56
Sarajka je napisao/la: 04 aug 2020, 10:07

Ja mislim da je postojanje tih paralelnih struktura bio smišljen i organizovan čin.
Cilj mu je bio suprotan od onog zvaničnog ili od onog što je načelno bila ideja same ArBiH, a to je borba za građansku državu.
Oni su potkopavali tu ideju iznutra i danas to rade isto.
Sve je moguće. No nemaš ti što ni Sefera tu idealizirati. Ako je postojalo paralelno zapovjedništvo i ako je cilj bio suprotan od načelne ideje ABiH, Sefer je bio na takvom položaju od početka, da je to morao znati. Dakle, on je bio vojni obučeni kadar JNA. U EX YU takve stvari također su bile normala. Vojno obavještajne službe i agencije su ubijale po Njemačkoj i diljem Europe60' i 70' izbjegle i nepodobne Titovom režimu.
Sefer je sebe vidio kao vrhovnog dozivotnog zapovjednika ABiH u ratu, a i kasnije u miru. Kad mu se to izmaklo, počeo je vjerovatno ucjenjivati i buniti se tek onda. Pa ne ide to tako.
0
Odgovori

Natrag na “Rat u BiH”