Pad Bosanske Posavine
Re: Pad Bosanske Posavine
Derventu je VRS ljeta 1992 izgranatirala gotovo k’o Vukovar, a polomili zube na istoj baš kao i na Jajcu.
Dok su te borbe trajale, dobar dio mladih ljudi je dezertirao tada jer pružio se jak otpor na koji VRS nije računala.
Za to vrijeme u BL je vladala nestašica hrane i cigareta koji su prethodno dolazili iz Srbije te se počelo ozbiljno zabrinjavati kako dalje jer zalihe nemilice nestaju.
I odjednom pad Dervente, pad Posavine, uspostavlja se koridor prema Srbiji i grad se polako ponovo puni bazičnim potrepštinama.
Maja 1993 sam prošao kroz Posavinu izlazeći iz BL i ono što sam tad vidio je bilo strava i užas, mada ni danas ne izgleda mnogo bolje.
Dogovor Tuđmana i Miloševića je bio da se povuku Hrvati, kako bi i jedan i drugi mogli ostvariti svoje ciljeve u BiH, a znamo i dogovor Karadžića i Tuđmana iz zime 1995 po pitanju Bljeska.
Dok su te borbe trajale, dobar dio mladih ljudi je dezertirao tada jer pružio se jak otpor na koji VRS nije računala.
Za to vrijeme u BL je vladala nestašica hrane i cigareta koji su prethodno dolazili iz Srbije te se počelo ozbiljno zabrinjavati kako dalje jer zalihe nemilice nestaju.
I odjednom pad Dervente, pad Posavine, uspostavlja se koridor prema Srbiji i grad se polako ponovo puni bazičnim potrepštinama.
Maja 1993 sam prošao kroz Posavinu izlazeći iz BL i ono što sam tad vidio je bilo strava i užas, mada ni danas ne izgleda mnogo bolje.
Dogovor Tuđmana i Miloševića je bio da se povuku Hrvati, kako bi i jedan i drugi mogli ostvariti svoje ciljeve u BiH, a znamo i dogovor Karadžića i Tuđmana iz zime 1995 po pitanju Bljeska.
4
3
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Tek zadnjih godina, ponešto se uradilo, iako mislim,, da je i dalje grad sa najvećim otiskom rata... Mnogo je još kuća i zgrada, potpuno istih kao 1993. Geler do geleraOmmadawn je napisao/la: ↑08 okt 2020, 05:54 Derventu je VRS ljeta 1992 izgranatirala gotovo k’o Vukovar, a polomili zube na istoj baš kao i na Jajcu.
0
Ma najviši procenat kuća-kabrioleta, baš kao i u Krajini.
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ja Derventu pamtim najvise zbog "Mese Selimovica" i jos jednog lika, koji je tu u komsiluku, stalno motri pa ne bih o njemu.storm je napisao/la: ↑08 okt 2020, 06:05Tek zadnjih godina, ponešto se uradilo, iako mislim,, da je i dalje grad sa najvećim otiskom rata... Mnogo je još kuća i zgrada, potpuno istih kao 1993. Geler do geleraOmmadawn je napisao/la: ↑08 okt 2020, 05:54 Derventu je VRS ljeta 1992 izgranatirala gotovo k’o Vukovar, a polomili zube na istoj baš kao i na Jajcu.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Šta imaju Meša i Derventa zajedničko
Možda sam neinformiran...
0
..hm..kakve veze ima tudjman s Posavinom prije bi triba imat Alija al naravno to nije njegov rat bio..i da kolko je muslimana bilo u Posavini a Alija nije metka opalio u proboju 92-druge..nemojte vise pisat na ovoj temi jer će te doznat jos stvari o bošnjačkoj pokvarenoj politici ..bolje da smanjite..dakle da zaključimo zasto se forsira tema o Hrvatskoj Posavini kad su muslimani bili podjednako zastupljeni..ako je tudjman proda sto je armija izdala HV-Slavonce koji su branili vasu državu..koji licemjeri na temi il da ne kazem neznalice tj da ublazim
1
1
U Derventi su bosnjacki dobrovoljci osnovali cetu Mesa Selimovic koja je bila u sastavu vojske RS-a.
2
1
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
- East_side
- Etablirani član

- Reactions: 3738
Glupo mi je samog sebe citirati ali evo, ovdje sam napisao kakve veze ima Tudjman:laga-nini je napisao/la: ↑09 okt 2020, 14:45 ..hm..kakve veze ima tudjman s Posavinom prije bi triba imat Alija al naravno to nije njegov rat bio..i da kolko je muslimana bilo u Posavini a Alija nije metka opalio u proboju 92-druge..nemojte vise pisat na ovoj temi jer će te doznat jos stvari o bošnjačkoj pokvarenoj politici ..bolje da smanjite..dakle da zaključimo zasto se forsira tema o Hrvatskoj Posavini kad su muslimani bili podjednako zastupljeni..ako je tudjman proda sto je armija izdala HV-Slavonce koji su branili vasu državu..koji licemjeri na temi il da ne kazem neznalice tj da ublazim
Ukratko, pitanje Posavine je stvar više strateške politike i plod nagodbe na relaciji Tuđman-Milošević.
Nakon Oluje, veliki broj Slavonskih Srba se stacionirao u BL i nešto u Posavinu, mada danas ti isti sve više migriraju ka zapadu. Srbi iz Like su tokom/nakon rata većinom otišli u Srbiju ili negdje na zapad.
Dakle, zamisao je bila vrlo jednostavna. Hrvatska se trajno rješava 'suvišnog' srpskog stanovništva i oni se naseljavaju na teritorij koji je sličan onom Slavonskom, u kojem su rođeni, odrasli, živjeli, radili... plodna zemlja također, bogata vodom i td. Prema tome, tadašnjem (a bojim se i današnjem) HDZ-u je upravo takvo rješenje Posavine u interesu.
S druge strane, Posavina u okviru RS-a kao 'dijela velike Srbije' je očišćena od Hrvata i Bošnjaka i naseljena 'dodatnim' Srbima što u konačnici osigurava i dodatno pojačava dugoročnu populacijsku premoć Srba nad ostalim narodima u Posavini. To je, opet, Srbima u interesu. Hrvati su uglavnom migrirali u Hrvatsku, Sloveniju ili dalje na zapad, kao i dio Bošnjaka, mada su neki Hrvati i Bošnjaci otišli u BH predjele gdje su većina
Prije nekih 15-ak godina dok sam kampovao u Blatu (Hr), sasvim slučajno sam upoznao jednu porodicu iz Banja Luke a ljudi su zapravo (slagat ću, zaboravio sam) iz Vinkovaca, Osijeka ili tako nešto.
Susreo sam još nekoliko ovakvih, živih primjera koji potvrđuju ovu, gore navedenu paklenu tezu.
Međutim, ne kaže se džaba "čovjek snuje a Bog određuje". Pa tako danas ipak nemamo 'veliku Srbiju' (barem ne zvanično/institucionalno) a osim toga, što @storm reče, sada upravo Srbi (i domicilni i naseljeni iz Hr i drugih dijelova BiH) napuštaju tu istu Posavinu i idu ka zapadu.
Iako nije tema, nažalost, ništa bolja situacija nije ni u Slavoniji. Barem ako govorimo o prostoj egzistenciji.
0
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Pa što se ustručavaš, daj da doznamo. No argumentirano molim. I dokumentirano.laga-nini je napisao/la: ↑09 okt 2020, 14:45 ..hm..kakve veze ima tudjman s Posavinom prije bi triba imat Alija al naravno to nije njegov rat bio..i da kolko je muslimana bilo u Posavini a Alija nije metka opalio u proboju 92-druge..nemojte vise pisat na ovoj temi jer će te doznat jos stvari o bošnjačkoj pokvarenoj politici ..bolje da smanjite..dakle da zaključimo zasto se forsira tema o Hrvatskoj Posavini kad su muslimani bili podjednako zastupljeni..ako je tudjman proda sto je armija izdala HV-Slavonce koji su branili vasu državu..koji licemjeri na temi il da ne kazem neznalice tj da ublazim
I nadji popis stanovništva 1991g pa ga prouči dobro. Osobito u dijelovima gdje su Hrvati u tkz; RS bili nadpolovična većina.
Pa ćemo onda o zadtupljenosti H/B u pojedinim okupiranim dijelovima RS. I dilovima izmedju Tudjmana i Miloševića.
1
1
A sad adio 
..a gospe moja koja veličina Hrvata brinuli se diče sa Srbima iz Slavonije..logično protjeraj ih al Bogu da se ne zamjeriš nadii im smještaj..svašta sam čuo al ovaku budalaštinu u povjesti foruma nisam..haha..ovo je ubilo sve gluposti ikad izrečene ..haha..East_side je napisao/la: ↑09 okt 2020, 15:08Glupo mi je samog sebe citirati ali evo, ovdje sam napisao kakve veze ima Tudjman:laga-nini je napisao/la: ↑09 okt 2020, 14:45 ..hm..kakve veze ima tudjman s Posavinom prije bi triba imat Alija al naravno to nije njegov rat bio..i da kolko je muslimana bilo u Posavini a Alija nije metka opalio u proboju 92-druge..nemojte vise pisat na ovoj temi jer će te doznat jos stvari o bošnjačkoj pokvarenoj politici ..bolje da smanjite..dakle da zaključimo zasto se forsira tema o Hrvatskoj Posavini kad su muslimani bili podjednako zastupljeni..ako je tudjman proda sto je armija izdala HV-Slavonce koji su branili vasu državu..koji licemjeri na temi il da ne kazem neznalice tj da ublazim
Ukratko, pitanje Posavine je stvar više strateške politike i plod nagodbe na relaciji Tuđman-Milošević.
Nakon Oluje, veliki broj Slavonskih Srba se stacionirao u BL i nešto u Posavinu, mada danas ti isti sve više migriraju ka zapadu. Srbi iz Like su tokom/nakon rata većinom otišli u Srbiju ili negdje na zapad.
Dakle, zamisao je bila vrlo jednostavna. Hrvatska se trajno rješava 'suvišnog' srpskog stanovništva i oni se naseljavaju na teritorij koji je sličan onom Slavonskom, u kojem su rođeni, odrasli, živjeli, radili... plodna zemlja također, bogata vodom i td. Prema tome, tadašnjem (a bojim se i današnjem) HDZ-u je upravo takvo rješenje Posavine u interesu.
S druge strane, Posavina u okviru RS-a kao 'dijela velike Srbije' je očišćena od Hrvata i Bošnjaka i naseljena 'dodatnim' Srbima što u konačnici osigurava i dodatno pojačava dugoročnu populacijsku premoć Srba nad ostalim narodima u Posavini. To je, opet, Srbima u interesu. Hrvati su uglavnom migrirali u Hrvatsku, Sloveniju ili dalje na zapad, kao i dio Bošnjaka, mada su neki Hrvati i Bošnjaci otišli u BH predjele gdje su većina
Prije nekih 15-ak godina dok sam kampovao u Blatu (Hr), sasvim slučajno sam upoznao jednu porodicu iz Banja Luke a ljudi su zapravo (slagat ću, zaboravio sam) iz Vinkovaca, Osijeka ili tako nešto.
Susreo sam još nekoliko ovakvih, živih primjera koji potvrđuju ovu, gore navedenu paklenu tezu.
Međutim, ne kaže se džaba "čovjek snuje a Bog određuje". Pa tako danas ipak nemamo 'veliku Srbiju' (barem ne zvanično/institucionalno) a osim toga, što @storm reče, sada upravo Srbi (i domicilni i naseljeni iz Hr i drugih dijelova BiH) napuštaju tu istu Posavinu i idu ka zapadu.
Iako nije tema, nažalost, ništa bolja situacija nije ni u Slavoniji. Barem ako govorimo o prostoj egzistenciji.
0
..bili su relativna većina Hrvati al u dosta općina su muslimani bili većina..nije to bio apsolutno hrvatski..naravnoni Srba je bilo..neda mi se vadit podatke mogu ako zelis al sam to jednom prostudira..Sarajka je napisao/la: ↑09 okt 2020, 15:11Pa što se ustručavaš, daj da doznamo. No argumentirano molim. I dokumentirano.laga-nini je napisao/la: ↑09 okt 2020, 14:45 ..hm..kakve veze ima tudjman s Posavinom prije bi triba imat Alija al naravno to nije njegov rat bio..i da kolko je muslimana bilo u Posavini a Alija nije metka opalio u proboju 92-druge..nemojte vise pisat na ovoj temi jer će te doznat jos stvari o bošnjačkoj pokvarenoj politici ..bolje da smanjite..dakle da zaključimo zasto se forsira tema o Hrvatskoj Posavini kad su muslimani bili podjednako zastupljeni..ako je tudjman proda sto je armija izdala HV-Slavonce koji su branili vasu državu..koji licemjeri na temi il da ne kazem neznalice tj da ublazim
I nadji popis stanovništva 1991g pa ga prouči dobro. Osobito u dijelovima gdje su Hrvati u tkz; RS bili nadpolovična većina.
Pa ćemo onda o zadtupljenosti H/B u pojedinim okupiranim dijelovima RS. I dilovima izmedju Tudjmana i Miloševića.
0
Daj ti nama te podatke, mene baš zanimaju za Posavinu...laga-nini je napisao/la: ↑09 okt 2020, 16:27..bili su relativna većina Hrvati al u dosta općina su muslimani bili većina..nije to bio apsolutno hrvatski..naravnoni Srba je bilo..neda mi se vadit podatke mogu ako zelis al sam to jednom prostudira..Sarajka je napisao/la: ↑09 okt 2020, 15:11
Pa što se ustručavaš, daj da doznamo. No argumentirano molim. I dokumentirano.
Da naučim nesto "novo"
1
1
- East_side
- Etablirani član

- Reactions: 3738
Drug, koliko sam uspio primjetiti, ti zivis u jednonacionalnoj sredini gdje vlada jednoumlje. Sve informacije su strogo filtrirane i prilagodjene namjeni HDZ-ove propagande. To je "jedini pravi" izvor informiranja, dok su svi drugi "pogresni i lazni". Ali te ne krivim zbog toga. Ko zna, mozda bih ja bio jos zagrizeniji da sam na tvom mjestu...laga-nini je napisao/la: ↑09 okt 2020, 16:18..a gospe moja koja veličina Hrvata brinuli se diče sa Srbima iz Slavonije..logično protjeraj ih al Bogu da se ne zamjeriš nadii im smještaj..svašta sam čuo al ovaku budalaštinu u povjesti foruma nisam..haha..ovo je ubilo sve gluposti ikad izrečene ..haha..
Ja sam, s druge strane, odrastao i danas zivim u sredini gdje se preplicu razlicite kulture, razmisljanja, pa samim tim i razliciti izvori informacija. Vidim spominjes Aliju. A ja veze nemam s njim, niti favoriziram njegovu stranku. Cak naprotiv. Smatram da nema gotovo nikakve razlike izmedju SDA, HDZ i SNSD.
Nazalost, dokle god je pojedinaca koji razmisljaju kao ti, ove tri stranke ce i ubuduce pobjedjivati. Imaju snazno nacionalisticko glasacko tijelo... i tako podobni budu progurani na odgovorne funkcije a sposobni bjeze vani trbuhom za kruhom.
1
1
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Brkaš stvari kakve veze ima sto smo jednonacionalna sredina s jednoumlje..????ajde brate to mi objasni pa mozemo dalje pricat..padaš na elementarnim stvarima.
0
..jel ti kužiš sto je relativno sto apsolutno..ako ne znas relativno ti je u postocima pa ćeš vidit kolko u postocima bilo bosnjaka kolko Hrvata..a i općina di je u postotku bilo vise bosnjaka nego Hrvata..
0
..al da ne mislis da lupa u prazno evo tebi posavcu ilnkako se kaze osnove:
da prostor Bosanske Posavine nikada nije bio zasebna administrativna cjelina, a obzirom na prirodno-zemljopisna i gospodarska obilježja u prostor Bosanske Posavine ušle bi iduće općine: Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Derventa, Odžak, Orašje, najveći dio općine Brĉko i Modriĉa, velik dio općine Gradaĉac, dio općine Doboj i mali dio općine Srebrenik,
, iznosi podatke o broju te nacionalnoj strukturi stanovništva u osam općina Bosne i Hercegovine, na podruĉju Bosanske Posavine, i to redom: Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Brĉko, Derventa, Gradaĉac, Modriĉa, Odžak i Orašje. Prateći dalje spomenute podatke važno je za istaknuti kako je u vrijeme popisa stanovništva, odnosno 1991., tik pred nadolazeće ratne sukobe na tom podruĉju, živjelo ukupno 361.100 ljudi. Od tog broja, Hrvati su ĉinili 128.741 ili 35,65%, Muslimani 104.773 ili 29,01%, Srbi 100.252 ili 27,76%, Jugoslaveni 19.227 ili 5,32% te
ostali 8.107 ili 2,25%. U skladu sa spomenutim podacima, oĉito je da su Hrvati na
predmetnom podruĉju bili relativna većina stanovništva u velikoj većini općina, a tek u dvije su ĉinili većinsko stanovništvo. Dvije općine gdje su Hrvati bili apsolutna većina, jesu Odžak, gdje su Hrvati ĉinili 16.598 ili 54,15%,
te Orasje gdje je 21400 ili 75 posto..
da prostor Bosanske Posavine nikada nije bio zasebna administrativna cjelina, a obzirom na prirodno-zemljopisna i gospodarska obilježja u prostor Bosanske Posavine ušle bi iduće općine: Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Derventa, Odžak, Orašje, najveći dio općine Brĉko i Modriĉa, velik dio općine Gradaĉac, dio općine Doboj i mali dio općine Srebrenik,
, iznosi podatke o broju te nacionalnoj strukturi stanovništva u osam općina Bosne i Hercegovine, na podruĉju Bosanske Posavine, i to redom: Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Brĉko, Derventa, Gradaĉac, Modriĉa, Odžak i Orašje. Prateći dalje spomenute podatke važno je za istaknuti kako je u vrijeme popisa stanovništva, odnosno 1991., tik pred nadolazeće ratne sukobe na tom podruĉju, živjelo ukupno 361.100 ljudi. Od tog broja, Hrvati su ĉinili 128.741 ili 35,65%, Muslimani 104.773 ili 29,01%, Srbi 100.252 ili 27,76%, Jugoslaveni 19.227 ili 5,32% te
ostali 8.107 ili 2,25%. U skladu sa spomenutim podacima, oĉito je da su Hrvati na
predmetnom podruĉju bili relativna većina stanovništva u velikoj većini općina, a tek u dvije su ĉinili većinsko stanovništvo. Dvije općine gdje su Hrvati bili apsolutna većina, jesu Odžak, gdje su Hrvati ĉinili 16.598 ili 54,15%,
te Orasje gdje je 21400 ili 75 posto..
0
Ti bi da HDZu vrijedite kao Hercegovci...
Ne može...
3
1
1
1
1
1