Zasto i kako je poceo rat u BiH?
Re: Zasto i kako je poceo rat u BiH?
..osvrnuo se na ovaj stormov post..slažem se da je bila reakcija bih stanovništva s izuzetkom srba al dosta površno u smislu nedamo dicu čuvajmo yugu i slično al ne zaboravimo da je alija totalno nespreman uša rat po bilo kom smislu od izjava neće jna na nas do to nije naš rat i čak sam uvjerenja da je on virova u to što je bilo prilično naivno..
0
..Jedan od takvih trenutaka bio je zloglasni govor prvaka SDS-a Radovana Karadžića u Skupštini BiH 14. listopada 1991., u kojem je izjavio: ‘Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se obrani ako bude rata ovdje.’ Lider SDA i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović - koji je na tu poziciju došao nakon što mu ju je, nota bene, prepustio Fikret Abdić kao političar s najviše glasova na prvim izborima - replicirao je da ‘rata neće biti’. Izetbegović je u to vrijeme tvrdio i da je ‘za rat potrebno dvoje’ te ignorirao ono što se događa u Hrvatskoj, u kojoj se već zahuktavala opsada Vukovara.
0
Realno su tada pomalo svi bili naivni, ili bolje reći, nitko nije baš vjerovao, da će se JNA toliko žestoko staviti na stranu Srba...laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 10:11 ..osvrnuo se na ovaj stormov post..slažem se da je bila reakcija bih stanovništva s izuzetkom srba al dosta površno u smislu nedamo dicu čuvajmo yugu i slično al ne zaboravimo da je alija totalno nespreman uša rat po bilo kom smislu od izjava neće jna na nas do to nije naš rat i čak sam uvjerenja da je on virova u to što je bilo prilično naivno..
Jedino su Slovenci ozbiljno shvatili... Ne davsi oružje teritorijalne obrane, na prvi incident, opkoljena je svaka vojarna na teritoriju Slovenije, odrezane komunikacije...
Tako da je moguć bio jedino direktni vojni udar na dezelu, što se JNA ipak nije usudila, a blokade su bile i u sjevernoj hrvatskoj...
Hrvatska je već malo naivnije pristupila, loše naoružana u prvi moment...
Ne znam otkud Aliji tolika sigurnost tada, kad je vidio epiloge u druge dvije republike...
Ne vjerujem da nije imao informacije, možda je samo htio kupiti vrijeme, svjestan, da ima goloruk narod...
Lako je naknadno biti pametan, kontekst vremena treba uvijek uzeti u obzir.
0
..alija je vidio što se dešava u hr ajde da su hrvati virovali da neće bit i nekako..a slo je bio fingiranje rata i jasna namjera srba da se slovenci odlijepe dok je račan bio u početku naivan i preda je oružje teritorijalne srbima..posli je račan odigra pozitivnu ulogu al tog trenutka je mislio da juga može opstat u nekavoj formi..
0
da tamo onu temu ne off-amo, možda je ovdje najprimjerenije jer je usko vezano za rat u BiH i njegove same početke
Ali nisu to samo HVO radili, i tadašnji UN je imao svojih bisera...
Primjer jedan gdje je AR BiH opkolila Bazu UN-a i tadašnji Kanadski bataljon smješten u Visokom
Ovo je posebno interesantan i vrijedan snimak jer se radi o jednom od sukoba AR BiH i pripadnika UN-a. Kako se tada izvještavalo u Visokom radilo se o tome da je jedan od ratnih komandanata HVO-a iz Kiseljaka usred sukoba AR BiH i HVO-a bio na ručku u bazi UN-a u Visokom, a zabilježen je još jedan sličan sukob kada su navodno pripadnici UN-a stacionirani u Visokom prevodioce iz Ilijaša prevozili preko linija razgraničenja bez potrebe i posebnih zadataka u jeku sukoba na što su također reagovali pripadnici AR BiH iz visočkih jedinica pod sumnjom da se radi u špijunaži.
U Visokom je tokom rata bio smješten GLOC (Glavni Logistički Operativni Centar) pa stoga i jako interesantna meta....
pa da, sve je bio interes, pa čak i saradnja sa mrskim neprijateljem, dozvole da se trupe premještaju preko teritorije pod kontrolom HVO-a, kako bi se vršile taktičke ofanzive na položaje AR BiH odakle se najmanje očekuju i tako.laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 10:29..prika sve je i bilo iz interesa..i trgovina oružjem..i naftom il isliš da smo bili zaljubljeni u srbe..mad_max_ba je napisao/la: ↑06 aug 2020, 20:37
U mom gradu je izvrsen prvi napad u BiH na četnike 92 03.05.
Da bi se rasteretilo ljudstvo oko Sarajeva i dostavili vrlo bitno oruzje iz Kreseva prema Sa.
To je jedina pomoc od strane HVOa za koju ja znam. Sve ostalo je bilo šurovanje sa njima. Dakle od 92-uge. A vjeruj da znam mnogo toga obzirom na polozaje moje rodbine i čače u AR BiH.
Opet kazem, kao sto je interes oluje oko Bihaća bio kakav jeste, u Centralnoj Bosni je bio drugačiji. Ahmići svjedoče o tome...![]()
Ali nisu to samo HVO radili, i tadašnji UN je imao svojih bisera...
Primjer jedan gdje je AR BiH opkolila Bazu UN-a i tadašnji Kanadski bataljon smješten u Visokom
Ovo je posebno interesantan i vrijedan snimak jer se radi o jednom od sukoba AR BiH i pripadnika UN-a. Kako se tada izvještavalo u Visokom radilo se o tome da je jedan od ratnih komandanata HVO-a iz Kiseljaka usred sukoba AR BiH i HVO-a bio na ručku u bazi UN-a u Visokom, a zabilježen je još jedan sličan sukob kada su navodno pripadnici UN-a stacionirani u Visokom prevodioce iz Ilijaša prevozili preko linija razgraničenja bez potrebe i posebnih zadataka u jeku sukoba na što su također reagovali pripadnici AR BiH iz visočkih jedinica pod sumnjom da se radi u špijunaži.
U Visokom je tokom rata bio smješten GLOC (Glavni Logistički Operativni Centar) pa stoga i jako interesantna meta....
1
1
I say what I think, I think what I say
..naravno bilo je toga ..išla je roba u sarajevo kroz onaj čuveni tunel što misliš odakle i kroz koje je vojske prolazila.. :tada
0
Moram ti reći da je to što je prolazilo do nas 40% onoga što je došlo, sva pomoć koja je dolazila je uredno oduzimana na potezu od Splita do Kiseljaka.
Čak je postojala uzrečica kod nas..
Nedo Bog HVO da te hrani a Četnik da te brani....
Bosanski Muslimani su čudom preživjeli jer je sve bilo spremno i planski urađeno kako od strane susjednih država, tako i od strane Međunarodne zajednice.
Rekao bih da smo opstali samo iz Inata.
A ko god da je bio na čelu u to vrijeme nije mogao zaobić ovo što se desilo. Previše je tu bilo faktora (koje sada tek vidimo) u igri, načini bi možda bili drugačiji ali rat u BiH je bio neminovan.
0
..ajde budi realan da je hvo bio u okruženju kakvoj je armija bih i to u ratnom stanju kako bi se ponašal..al iskreno..i s te pozicije
0
Percepcija da su Hrvati izazvali i počeli sukobe s Armijom RBiH, koju je bošnjačko-muslimanska strana uspjela u medijima nametnuti, zanemaruje činjenicu da su sukobi između Bošnjaka-muslimana i Hrvata u pravilu počinjali u mjestima gdje su Bošnjaci-muslimani (odnosno Armija RBiH) bili nadmoćniji, te da su se iz srednje Bosne preko Konjica proširili u Hercegovinu, a ne obratno!-dobro znaš prepostavljam da je od vlade bih bila priznata i hvo i armija i da tamo gdje jevećina bila tu bi bila ta vojska a armija je taj princip narušila i tu su počeli sukobi logično po meni..
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

- Reactions: 310
nećete nikad razumjeti sukob, bez poznavanja istorije, opet kažem .
napisat ću jednom u kratkim crtama kako je došlo do rata , a počinje tamo 1900.godine
napisat ću jednom u kratkim crtama kako je došlo do rata , a počinje tamo 1900.godine
1
1
Čak i to je premalo... Ima niz prekretnica, od 15.stoljeca dalje, vezanih na antagonizme ovih područja...carobnjak_N je napisao/la: ↑07 aug 2020, 12:07 nećete nikad razumjeti sukob, bez poznavanja istorije, opet kažem .
napisat ću jednom u kratkim crtama kako je došlo do rata , a počinje tamo 1900.godine![]()
Ali da, direktni uzroci počinju tako nekako, kako si naveo...
0
ali vidi, nije bila...
pokušavam ti dočarati da nije sve tako kako se tebi čini a presuđena je UZP za zlodjela.
Mi nismo napali na Hrvatski teritorij, ali Hrvatska jeste na BiH.
Pa iako je sa jedne strane žestoko ratovala protiv četnika da bi oslobodila svoju teritoriju, u mojoj državi je surađivala sa istim....
A vjerujem da smo imali resurse, podršku i MTS sa kojim je HVO raspolagao, rat bi bio gotov 93.
0
Prika, nije to baš tako.laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 11:31 Percepcija da su Hrvati izazvali i počeli sukobe s Armijom RBiH, koju je bošnjačko-muslimanska strana uspjela u medijima nametnuti, zanemaruje činjenicu da su sukobi između Bošnjaka-muslimana i Hrvata u pravilu počinjali u mjestima gdje su Bošnjaci-muslimani (odnosno Armija RBiH) bili nadmoćniji, te da su se iz srednje Bosne preko Konjica proširili u Hercegovinu, a ne obratno!-dobro znaš prepostavljam da je od vlade bih bila priznata i hvo i armija i da tamo gdje jevećina bila tu bi bila ta vojska a armija je taj princip narušila i tu su počeli sukobi logično po meni..
U momentima kada imamo embargo na uvoz oružja, gdje su borci AR BiH i gladni i žedni i neopremljeni, hladno se uzimaju konvoji pomoći i opskrbe od strane "saradnika", hladno se dozvoljava neprijateljskim trupama prelaz preko teritorija pod kontrolom "saradnika" i ti mi tu sada pišeš kako je armija narušila princip...
nemoj laganini, nisi upravu i nije to fer...
Mogao bih i ja tebi postaviti kontra pitanje
Kako to da se u Kaknju i okolici, gdje su bile borbe HVO-a i Armije za kontrolu nad tim krajem, nisu desili Ahmići. Sela oko Kaknja su i dan danas puna katolika i nisu im se desili Ahmići. Kako to?
Lovren je rodom sa tog kraja....
0
Zasto u mom kraju (regija Tuzla, zona odgovornosti 2. korpusa ABiH) nije bilo sukoba s HVO?
A u većini smo.
1
1
Kraljeva Sutjeskamad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 12:32Prika, nije to baš tako.laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 11:31 Percepcija da su Hrvati izazvali i počeli sukobe s Armijom RBiH, koju je bošnjačko-muslimanska strana uspjela u medijima nametnuti, zanemaruje činjenicu da su sukobi između Bošnjaka-muslimana i Hrvata u pravilu počinjali u mjestima gdje su Bošnjaci-muslimani (odnosno Armija RBiH) bili nadmoćniji, te da su se iz srednje Bosne preko Konjica proširili u Hercegovinu, a ne obratno!-dobro znaš prepostavljam da je od vlade bih bila priznata i hvo i armija i da tamo gdje jevećina bila tu bi bila ta vojska a armija je taj princip narušila i tu su počeli sukobi logično po meni..
U momentima kada imamo embargo na uvoz oružja, gdje su borci AR BiH i gladni i žedni i neopremljeni, hladno se uzimaju konvoji pomoći i opskrbe od strane "saradnika", hladno se dozvoljava neprijateljskim trupama prelaz preko teritorija pod kontrolom "saradnika" i ti mi tu sada pišeš kako je armija narušila princip...
nemoj laganini, nisi upravu i nije to fer...
Mogao bih i ja tebi postaviti kontra pitanje
Kako to da se u Kaknju i okolici, gdje su bile borbe HVO-a i Armije za kontrolu nad tim krajem, nisu desili Ahmići. Sela oko Kaknja su i dan danas puna katolika i nisu im se desili Ahmići. Kako to?
Lovren je rodom sa tog kraja....
Treba kronološki gledati... Ne posljedice, nego uzroke.laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 11:31 Percepcija da su Hrvati izazvali i počeli sukobe s Armijom RBiH, koju je bošnjačko-muslimanska strana uspjela u medijima nametnuti, zanemaruje činjenicu da su sukobi između Bošnjaka-muslimana i Hrvata u pravilu počinjali u mjestima gdje su Bošnjaci-muslimani (odnosno Armija RBiH) bili nadmoćniji, te da su se iz srednje Bosne preko Konjica proširili u Hercegovinu, a ne obratno!-dobro znaš prepostavljam da je od vlade bih bila priznata i hvo i armija i da tamo gdje jevećina bila tu bi bila ta vojska a armija je taj princip narušila i tu su počeli sukobi logično po meni..
A uzroci su na poduzem spisku...
Harac na humanitarnoj pomoći, oružju, surovanje sa zajedničkim neprijateljem, Blaž Kraljevic???...
E kad dodje do posljedica, onda, ajme kakvi su...
Ne zezaj..
0
Jednostavno
nije bilo ni blizu priliva love koliko je to bilo ovamo....
0
naupade mi
toliko love je dolazilo da je liku palo na pamet da pravi aerodrom u Visokom i to projekat gdje bi, da se ostvario, Sarajevski aerodrom postao sekundarni....
0