Bor, jelka, nova godina...
Re: Bor, jelka, nova godina...
Kakve sad veze ima drvo, ili plastična verzija istog, sa poklonima?
Nema nikakve sumnje da je Božić iskomercijaliziran praznik. Mnogi drugi praznici u mnogim drugim kulturama su takođe iskomercijalizirani.
Ali, ako već spominješ. Božićni pokloni i na Zapadu su uglavnom u porodičnom krugu. Ako nekom drugom osim članova porodice pokažeš neku manju pažnju nekim manjim poklončićem, to ne mijenja ništa. I dalje stoji da se pokloni daju, u ogromnoj većini, u porodičnom krugu.
Nema nikakve sumnje da je Božić iskomercijaliziran praznik. Mnogi drugi praznici u mnogim drugim kulturama su takođe iskomercijalizirani.
Ali, ako već spominješ. Božićni pokloni i na Zapadu su uglavnom u porodičnom krugu. Ako nekom drugom osim članova porodice pokažeš neku manju pažnju nekim manjim poklončićem, to ne mijenja ništa. I dalje stoji da se pokloni daju, u ogromnoj većini, u porodičnom krugu.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
A ne daju na poslu, razmjena poklona, ili zabave sa ručkom kod tebe u Kanadi? Pitam, jer na Zapadu to jeste običaj, SAD, a i EU.Socrates je napisao/la: ↑29 dec 2021, 15:57 Kakve sad veze ima drvo, ili plastična verzija istog, sa poklonima?
Ne kužiš, koliko svih praznika tokom cijele godine u raznim kulturama je ovoliko iskomercijalizirano kao na Zapadu?
0
Ma nemoj mi reci! Uopće nije fol u kopiji, komercijalizaciji, niti sličnom, ovdje je riječ da se digla dreka sto neko ko je musliman okiti bor .Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 15:24U BiH nema jelki na svakom koraku kao u Kanadi ili Zapadu, a bogate naftaške arapske države kopiraju Zapad.
Znam o čemu pišem. :haya
Ja navela.primjer i da se to radi i u srcu muslimansko svijeta i niko to ne dozivljava kao da se neko odriče svog imana
0
Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:02A ne daju na poslu, razmjena poklona, ili zabave sa ručkom kod tebe u Kanadi? Pitam, jer na Zapadu to jeste običaj, SAD, a i EU.Socrates je napisao/la: ↑29 dec 2021, 15:57 Kakve sad veze ima drvo, ili plastična verzija istog, sa poklonima?
Ne kužiš, koliko svih praznika tokom cijele godine u raznim kulturama je ovoliko iskomercijalizirano kao na Zapadu?
Moj tata svojim radnicima dijeli Božićnice. Pošto su mahom stranci, kršćani, ima dosta i muslimana naravno, ali da i njima, nema smisla da jedni dobiju drugi ne. I za Bajram isto.
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član

Ta dreka se dešava svake godine, postala je ritual.Iskra je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:07Ma nemoj mi reci! Uopće nije fol u kopiji, komercijalizaciji, niti sličnom, ovdje je riječ da se digla dreka sto neko ko je musliman okiti bor .Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 15:24
U BiH nema jelki na svakom koraku kao u Kanadi ili Zapadu, a bogate naftaške arapske države kopiraju Zapad.
Znam o čemu pišem. :haya
Ja navela.primjer i da se to radi i u srcu muslimansko svijeta i niko to ne dozivljava kao da se neko odriče svog imana
Naravno da je komercijalizacija, biznis, kopija Zapadnjačkog kiča.
Tko je na temi rekao da muslimani u kući ne kite jelku ili u muslimankom svijetu?
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Stranci biznis potpuno razumljivo, to je nasljedstvo kapitalističkog Zapada, a ne Istoka.Iskra je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:09Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:02
A ne daju na poslu, razmjena poklona, ili zabave sa ručkom kod tebe u Kanadi? Pitam, jer na Zapadu to jeste običaj, SAD, a i EU.
Moj tata svojim radnicima dijeli Božićnice. Pošto su mahom stranci, kršćani, ima dosta i muslimana naravno, ali da i njima, nema smisla da jedni dobiju drugi ne. I za Bajram isto.
0
Misliš da arapi i sami ne baštine umjece biznisa? De malo izguglaj Siriju, Damask i tako to.Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:18Stranci biznis potpuno razumljivo, to je nasljedstvo kapitalističkog Zapada, a ne Istoka.
0
Naravno da se u okviru posla na neki način proslavlja, pa se dijele manji poklončići, ili se održi neki ručak i slično. To je zbog toga što je sezona praznika i kraj godine. Sve češće, u multikulturalnoj sredini, je upravo to. Sezona praznika. Zbog ljudi koji nisu kršćani gleda se da se smanji religioznost takvih masovnih proslava.Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:02A ne daju na poslu, razmjena poklona, ili zabave sa ručkom kod tebe u Kanadi? Pitam, jer na Zapadu to jeste običaj, SAD, a i EU.Socrates je napisao/la: ↑29 dec 2021, 15:57 Kakve sad veze ima drvo, ili plastična verzija istog, sa poklonima?
To nema nikakve veze sa porodičnim proslavama, koje su, u zavisnosti od porodice, manje ili više religiozne. S tim da ima ljudi koji iako nisu kršćani drvo vezuju za Novu Godinu. Znam da je bila neka kontroverza kad je Sallah ( fudbaler iz Egipta) objavio sliku drveta u krugu svoje porodice. Čovjek je musliman, i to što ima drvo (i poklone ispod njega) ne mora značiti da slavi kršćanski praznik.
Samo praznično drvo je čak i u Kini, koja nije kršćanska a nije ni pretjerano religiozna, steklo neku tradiciju. Porodično se ne slavi, i malo koja porodica ima drvo u kući, ali u svim tržnim centrima ima drvo, čak su i (zapadne) božićne pjesme veoma popularne u Kini, mada je tamo samo 1% kršćana. Mladi su to uglavnom pretvorili u neku vrstu Valentinova.
Dakle, samo drvo je steklo neku popularnost širom svijeta, i dobilo neka lokalna obilježja. Drvo su ljudi kitili i u bivšim socijalističkim zemljama, u mnogim slučajevima bez ikakvog religioznog značenja.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
- Crvena Nit
- Etablirani član

To nisam napisala, već sam opisala čašćenje van porodičnog kruga je na Zapadu za vrijeme Božića postalo dio biznisa.Iskra je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:19Misliš da arapi i sami ne baštine umjece biznisa? De malo izguglaj Siriju, Damask i tako to.Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:18
Stranci biznis potpuno razumljivo, to je nasljedstvo kapitalističkog Zapada, a ne Istoka.
0
Ne desava, ove godine su počeli i.plqkate lijepiti. Ne kontam, ako trebaš zalijepili plakat, da bi tako educirao muslimana, sta onda rade efendije po džamijama.. ako je već takav stav, nije običaj, onda se to lijepo kaze, i objasni. Zalijepili plakat je glupo i nebulozmo. A u Krajini skinuli plakat Sretan Božić i Nova Godina?Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:15Ta dreka se dešava svake godine, postala je ritual.Iskra je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:07
Ma nemoj mi reci! Uopće nije fol u kopiji, komercijalizaciji, niti sličnom, ovdje je riječ da se digla dreka sto neko ko je musliman okiti bor .
Tko je na temi rekao da muslimani u kući ne kite jelku ili u muslimankom svijetu?
0
Pa.ja ti kazem da je i kod nas isto, eto ti primjer mog tateCrvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:23To nisam napisala, već sam opisala čašćenje van porodičnog kruga je na Zapadu za vrijeme Božića postalo dio biznisa.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Ama ne smeta mi drvo ni obićaj kičenja istog, već kičeraj sa istim na svakom javnom mjestu, a to je u Kanadi, SAD, EU doslovno na svakom javnom mjestu. Toga nema toliko na Balkanu.Socrates je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:22Naravno da se u okviru posla na neki način proslavlja, pa se dijele manji poklončići, ili se održi neki ručak i slično. To je zbog toga što je sezona praznika i kraj godine. Sve češće, u multikulturalnoj sredini, je upravo to. Sezona praznika. Zbog ljudi koji nisu kršćani gleda se da se smanji religioznost takvih masovnih proslava.Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:02
A ne daju na poslu, razmjena poklona, ili zabave sa ručkom kod tebe u Kanadi? Pitam, jer na Zapadu to jeste običaj, SAD, a i EU.
To nema nikakve veze sa porodičnim proslavama, koje su, u zavisnosti od porodice, manje ili više religiozne. S tim da ima ljudi koji iako nisu kršćani drvo vezuju za Novu Godinu. Znam da je bila neka kontroverza kad je Sallah ( fudbaler iz Egipta) objavio sliku drveta u krugu svoje porodice. Čovjek je musliman, i to što ima drvo (i poklone ispod njega) ne mora značiti da slavi kršćanski praznik.
Samo praznično drvo je čak i u Kini, koja nije kršćanska a nije ni pretjerano religiozna, steklo neku tradiciju. Porodično se ne slavi, i malo koja porodica ima drvo u kući, ali u svim tržnim centrima ima drvo, čak su i (zapadne) božićne pjesme veoma popularne u Kini, mada je tamo samo 1% kršćana. Mladi su to uglavnom pretvorili u neku vrstu Valentinova.
Dakle, samo drvo je steklo neku popularnost širom svijeta, i dobilo neka lokalna obilježja. Drvo su ljudi kitili i u bivšim socijalističkim zemljama, u mnogim slučajevima bez ikakvog religioznog značenja.
Ti pišeš o dijelu koji uopće nije dio moje debate sa tobom, a istovremeno mi je sve to poznato.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Gdje kod vas? U Kataru.Iskra je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:25Pa.ja ti kazem da je i kod nas isto, eto ti primjer mog tateCrvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:23
To nisam napisala, već sam opisala čašćenje van porodičnog kruga je na Zapadu za vrijeme Božića postalo dio biznisa.
0
Jok bona ja sam s Marsa! Nego gdje drugo?
2
2
- Crvena Nit
- Etablirani član

Vidjela sam, ali ti plakati su dio politike, netko je platio da se stave. Cilj je da odu takve gluposti u medije, naročito strane medije, Orban če se upiškiti od sreće.Iskra je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:24Ne desava, ove godine su počeli i.plqkate lijepiti. Ne kontam, ako trebaš zalijepili plakat, da bi tako educirao muslimana, sta onda rade efendije po džamijama.. ako je već takav stav, nije običaj, onda se to lijepo kaze, i objasni. Zalijepili plakat je glupo i nebulozmo. A u Krajini skinuli plakat Sretan Božić i Nova Godina?Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:15
Ta dreka se dešava svake godine, postala je ritual.
Tko je na temi rekao da muslimani u kući ne kite jelku ili u muslimankom svijetu?![]()
0
Slažem se. U cijelosti. Sve sto se desava je instrumentirano, usuđujemo se reći i aminovano od bosnjackih čelnika , cim ne progovaraju ni slova niti se bune.Crvena Nit je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:32Vidjela sam, ali ti plakati su dio politike, netko je platio da se stave. Cilj je da odu takve gluposti u medije, naročito strane medije, Orban če se upiškiti od sreće.Iskra je napisao/la: ↑29 dec 2021, 16:24
Ne desava, ove godine su počeli i.plqkate lijepiti. Ne kontam, ako trebaš zalijepili plakat, da bi tako educirao muslimana, sta onda rade efendije po džamijama.. ako je već takav stav, nije običaj, onda se to lijepo kaze, i objasni. Zalijepili plakat je glupo i nebulozmo. A u Krajini skinuli plakat Sretan Božić i Nova Godina?![]()
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član

Nisam znala gdje žive tvoji, a ti pišeš kod nas.
Katar slijedi Zapad u tome.
0