Dan sjećanja na žrtve totalitarnih, i autoritarnih režima
Re: Dan sjećanja na žrtve totalitarnih, i autoritarnih režima
Zbilja, usporediti Mladića, sa bilo kim od nesrbskih zapovjednika, pomalo je bizarno... Da ste rekli recimo Šljivancanin, u redu.
Bila je i hrpa hrvatskih oficira u JNA, za vrijeme rata u sloveniji,, nakon toga se izlazi masovno... Jednako su tako neki bih oficiri izašli tada, te posebno kad se sukob prelilo na bih...
Lako je biti danas naknadno pametan.
Bila je i hrpa hrvatskih oficira u JNA, za vrijeme rata u sloveniji,, nakon toga se izlazi masovno... Jednako su tako neki bih oficiri izašli tada, te posebno kad se sukob prelilo na bih...
0
vehabije i narkomaniju sam pomenuo samo kao primjer kako se moze covjek okrenuti za 180 stepeni nisam uposte uporedjivao sa mladicemOmmadawn je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:42To oko vehabija i narkomanije je sasvim nešto drugo.respo je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:32
ne znam to je samo moje vidjenje po onome sto sam saznao iz medija tj dokumentaraca najvise
ne tvrdim da nije
moguce je da je od malena bio zadojen
ja samo kazem ko zna sta se sve desavalo kao sto znam ljudi koji promijene svijest za 180 stepeni (doduse pricam o danas narkomanima a sutra su najvece vehabije)
Kažem ti, nije Mladić jedini koji je bio vojno lice i rušenjem Jugoslavije se našao na raskršću.
Moj komšija Miloš je bio vojno lice. Taman negdje tamo 1991 bio pravoslavni Uskrs. Sretne ga stari na stubištu i čestita mu, je li, komšije su, poštovanje. Čovjek primi i reče “Pogrešnom čovjeku čestitaš komšo. Ja sam ateist i komunista. I tu sve prestaje”.
Do dana kada sam napustio BL 1993 nam je svima pomagao koliko je mogao, što se za bivšeg Udbaša Rajka nije moglo reći jer taj je preko noći bio četnik. Prvi Miloš je upozorio starog i sve ostale komšije da se paze njega.
Ne znam šta je bilo sa njim kasnije ali znam da mu je kćerka sa porodicom dva dana poslije mene također izašla u Swe.
ja sam samo iznio sta mislim da se desilo mladicu na osnovu onoga sto znam iz medija
mozda ja nisam nikako u pravu sa svojom teorijom i sasvim je nebitno sada to
da se vratimo temi
moguce da je dosta njih bilo prikriveno za vrijeme juge pa su 90ih samo pokazali lice kao sto je milosevic bio predsjednik mladih komunista valjda pa je postao skoro najveci um svih ratova i sl a da ne pominjemo sve te funkcionere od 45 do raspada
uz to mislim na sve ne samo srbe nego i hrvate i muslimane makedonce slovence albance itd
vjerovatno je rijetko ko bio cisti pristalica komunizma i ideje jugoslavije kao takve
0
nigdje nisam uporedio mladica i nanica kao vojnike i njihove svjetonazore nego samo situaciju da si do juce jna i boris se protiv hrvatske a sutra branis svoju bih u ratu protiv te iste jnastorm je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:51 Zbilja, usporediti Mladića, sa bilo kim od nesrbskih zapovjednika, pomalo je bizarno... Da ste rekli recimo Šljivancanin, u redu.
1
1
Respo majko, ja ti velim da su drugačiji mehanizmi narkoman-vehabija i ono što je Mladić. On nije prošao kroz nikakvu metamorfozu.respo je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:54vehabije i narkomaniju sam pomenuo samo kao primjer kako se moze covjek okrenuti za 180 stepeni nisam uposte uporedjivao sa mladicemOmmadawn je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:42
To oko vehabija i narkomanije je sasvim nešto drugo.
Kažem ti, nije Mladić jedini koji je bio vojno lice i rušenjem Jugoslavije se našao na raskršću.
Moj komšija Miloš je bio vojno lice. Taman negdje tamo 1991 bio pravoslavni Uskrs. Sretne ga stari na stubištu i čestita mu, je li, komšije su, poštovanje. Čovjek primi i reče “Pogrešnom čovjeku čestitaš komšo. Ja sam ateist i komunista. I tu sve prestaje”.
Do dana kada sam napustio BL 1993 nam je svima pomagao koliko je mogao, što se za bivšeg Udbaša Rajka nije moglo reći jer taj je preko noći bio četnik. Prvi Miloš je upozorio starog i sve ostale komšije da se paze njega.
Ne znam šta je bilo sa njim kasnije ali znam da mu je kćerka sa porodicom dva dana poslije mene također izašla u Swe.
ja sam samo iznio sta mislim da se desilo mladicu na osnovu onoga sto znam iz medija
da se vratimo temi
moguce da je dosta njih bilo prikriveno za vrijeme juge pa su 90ih samo pokazali lice kao sto je milosevic bio predsjednik mladih komunista valjda pa je postao skoro najveci um svih ratova i sl a da ne pominjemo sve te funkcionere od 45 do raspada
uz to mislim na sve ne samo srbe nego i hrvate i muslimane makedonce slovence albance itd
vjerovatno je rijetko ko bio cisti pristalica komunizma i ideje jugoslavije kao takve
Narkoman-vehabija možeš porediti tek sa ljevičar-desničar i obratno.
Mladić nije bio zadrti komunista koji odjednom više nije imao vođu, kao Tita, pa ga je našao u Miloševiću. On je prilično jaka ličnost kojem ne trebaju idoli i vođe ali je bio zadojen nekim mitovima i mržnjom.
0
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
-
John Cleese
- Moderator

- Reactions: 2502
Bila je to zapravo teza o komunistima makijavelistima, procitaj ponovo, prilicno je jasno.carobnjak_N je napisao/la: ↑24 aug 2020, 19:21 To sto ti pises je bas drakonski primjer spinovanja samo da se potvrdi besmislena teza komunista- cetnika.
Ne vidim svrhu dalje to objasnjavati.
Ko hoce da vidi , vidjet ce.
Takodjer je i primjer nenaucnog pristupa istoriji.
Prvo smislis tezu i onda trazis bilo sta da je potvrdis, umjesto prvo analiza dogadjaja, pa onda zakljucak i teza.
A u tom makijavelizmu nisu im se ni, ne cetnici, nego okorjeli zlocinci, ubice, gadili.
Djuranovic je, u tom kontekstu, mnogo manje bitan od, primjera radi, samog Josipa Broza i njegove neljudske izjave o "vrlo sposobnom mladicu" koji je par dana prije prijema u partizanske redove poklao boga pitaj koliko ljudi i monstruozno uspjesno podsticao i druge da to rade.
I par postova prije ces naci post koji si ocito zaboravio, gdje se spominju bas ta zbivanja koja jasno upucuju na zakljucak o komunistickom makijavelizmu, pa ne bih rekao da je osnovana tvoja tvrdnja o "nenaucnom pristupu istoriji".
0
a jbg ti pa i napisao sam da sam pomenuo to samo kao primjer da se moze neko promijeniti a nikako nisam uporedjivao njih i da sam rekao e mladicu se desilo to i toOmmadawn je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:58Respo majko, ja ti velim da su drugačiji mehanizmi narkoman-vehabija i ono što je Mladić. On nije prošao kroz nikakvu metamorfozu.respo je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:54
vehabije i narkomaniju sam pomenuo samo kao primjer kako se moze covjek okrenuti za 180 stepeni nisam uposte uporedjivao sa mladicem
da se vratimo temi
Narkoman-vehabija možeš porediti tek sa ljevičar-desničar i obratno.
Mladić nije bio zadrti komunista koji odjednom više nije imao vođu, kao Tita, pa ga je našao u Miloševiću. On je prilično jaka ličnost kojem ne trebaju idoli i vođe ali je bio zadojen nekim mitovima i mržnjom.
moja teorija je da mu se nesto desilo jer ono sto sam kako kazem znao o njemu i sada znam zasnovano je po gledanju dokumentaraca o jugi i sl i stekao sam dojam da je bio jugosloven
sto ne mora biti tacno samo sto je to moje zapazanje
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

- Reactions: 310
Ne stavljam Nanica ni u kakav kontekst, nego si pitala kako se neko promijeni iz komuniste u sta god.
Nanic u vjernika , Mladic u cetnika.
I to nije isto samo je primjer promjene.
Nanic u vjernika , Mladic u cetnika.
I to nije isto samo je primjer promjene.
0
Da, pa to je tako...respo je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:55nigdje nisam uporedio mladica i nanica kao vojnike i njihove svjetonazore nego samo situaciju da si do juce jna i boris se protiv hrvatske a sutra branis svoju bih u ratu protiv te iste jnastorm je napisao/la: ↑24 aug 2020, 20:51 Zbilja, usporediti Mladića, sa bilo kim od nesrbskih zapovjednika, pomalo je bizarno... Da ste rekli recimo Šljivancanin, u redu.
I ja sam jednu večer zaspao kao jugosloven, sutradan bio slovenac
Ljudima to bio posao, ne treba smesti ni medijsku blokadu u JNA tih mjeseci, dril po mozgovima, propaganda...
Ovdje su prilikom sukoba na granici sa Austrijom (teritorialna obrana slo vs JNA) iz aviona bacali letke, da smo sigurni, da je SFRJ napadnuta, ali tu je JNA da vas čuva...
Sve je danas to jasno iz naše perspektive, imamo info... Bgm tada nije bilo tako jednostavno....
Mada Janezi su bili spremni. Isti sat,, slepe rima su opkoljene kasarne, prerezane komunikacije... Ježevi, blokade na cestama... Mrdnuti nisu mogli državom, osim zrakom... Nije bilo bagera, traktora, kamiona, nije bilo pokretnog željeza,, da nije stajalo spremno na cesti...
0
naravno da je sada lako nama pricatistorm je napisao/la: ↑24 aug 2020, 21:08Da, pa to je tako...
Ljudima to bio posao, ne treba smesti ni medijsku blokadu u JNA tih mjeseci, dril po mozgovima, propaganda...
Ovdje su prilikom sukoba na granici sa Austrijom (teritorialna obrana slo vs JNA) iz aviona bacali letke, da smo sigurni, da je SFRJ napadnuta, ali tu je JNA da vas čuva...
Sve je danas to jasno iz naše perspektive, imamo info... Bgm tada nije bilo tako jednostavno....
Mada Janezi su bili spremni. Isti sat,, slepe rima su opkoljene kasarne, prerezane komunikacije... Ježevi, blokade na cestama... Mrdnuti nisu mogli državom, osim zrakom... Nije bilo bagera, traktora, kamiona, nije bilo pokretnog željeza,, da nije stajalo spremno na cesti...
s tim da se ne moze porediti situacija u sloveniji hrvatskoj i u bih
srbi sloveniju i nisu vidjeli u toj nekoj velikoj srbiji ili jugoslaviji pa je i to mozda dio odgovora zasto je slovenija prosla kako je prosla
mi o svemu mozemo nagadjati i zakljucivati na osnovu onoga sto znamo a to je sto je javno a sta je sve tu pozadina i sl mozda nikad necemo saznati
0
Nikako ni nije za usporediti...respo je napisao/la: ↑24 aug 2020, 21:12naravno da je sada lako nama pricatistorm je napisao/la: ↑24 aug 2020, 21:08
Da, pa to je tako...
s tim da se ne moze porediti situacija u sloveniji hrvatskoj i u bih
srbi sloveniju i nisu vidjeli u toj nekoj velikoj srbiji ili jugoslaviji pa je i to mozda dio odgovora zasto je slovenija prosla kako je prosla
mi o svemu mozemo nagadjati i zakljucivati na osnovu onoga sto znamo a to je sto je javno a sta je sve tu pozadina i sl mozda nikad necemo saznati
Prvo, nije bila dežela ni cilj, jednostavno, nije bilo srpske manjine (tako da odmah tu pada filozofija JNA da su se borili za jugu... Ne, za veliku Srbiju)
Drugo, jedino je slovenska TO zadržala komplet oružje, i to ne samo lako pješačko, nego je tu bilo i minobacaca, beztrzajaca, patova, vozila... Nabavljeni su armbrust ubice tenkova... Znači otpor je imao potencijal, a JNA nije željela gubitke... Još... I ne tu...
Zato smo dobro prošli.
0
da se vratimo na temu
ako su bili svi prikriveni cetnici i sl jel znaci da to nije totalitarni i autoritarni rezim biou jugi?
ako su bili svi prikriveni cetnici i sl jel znaci da to nije totalitarni i autoritarni rezim biou jugi?
0
Banaliziras...
Ali da je nastavila živjeti ideja velike Srbije, u obliku te juge, jest....
Devedesete su pokazale, njihovu percepciju juge...
0
pa dobro jel to znaci da je juga bila totalitarna i sl?
0
Na vlasti nominalno komunistička partija, doživotni predsjednik, dirigirana ekonomija, verbalni delikt, politički zatvorenici... Koja još značajka totalitarnog režima nedostaje?
1
1
Bratstvo i jedinstvo i ta priča.
Q-rac se iko smio deklarisati javno da je četnik ili veliki Srbin - ako je mislio ostati živ ili nemarginaliziran. Nego šuti, a ako hoćeš da napreduješ bez puno peripetija, učlani se u Partiju i urlaj bratstvo i jedinstvo. Ali šuti i čekaj svoj tren.
jbt, ti su znali i svom narodu da smjeste frku, da bi se pokazalo da ima državnih neprijatelja pa da to Udba efektivno obavlja posao - primjerice slučaj “desetorica sa Ilidže” iz 1986. Baš ti optuženi za nacionalizam ni jedan nije stao uz velikosrpsku politiku devedesetih, ali zato jesu oni koji su ih progonili, kao primjerice Duško Zgonjanin.
Q-rac se iko smio deklarisati javno da je četnik ili veliki Srbin - ako je mislio ostati živ ili nemarginaliziran. Nego šuti, a ako hoćeš da napreduješ bez puno peripetija, učlani se u Partiju i urlaj bratstvo i jedinstvo. Ali šuti i čekaj svoj tren.
jbt, ti su znali i svom narodu da smjeste frku, da bi se pokazalo da ima državnih neprijatelja pa da to Udba efektivno obavlja posao - primjerice slučaj “desetorica sa Ilidže” iz 1986. Baš ti optuženi za nacionalizam ni jedan nije stao uz velikosrpsku politiku devedesetih, ali zato jesu oni koji su ih progonili, kao primjerice Duško Zgonjanin.
1
1
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
super i je lli to bila komunisticka drzava ili sta?
0
Odveli ste temu u neočekivanom pravcu, ali nema veze. I to je zanimljivo.
Titova masovna abolicija četnika, pa i potvrdjenih najgorih koljaca, kako neko rece, tokom i nakon Drugog Svjetskog Rata je neupitna. Prelasci iz cetnika u partizane (i obrnuto) nisu bili izuzeci nego pravilo. Svetozar Vukmanovic Tempo je govorio da njegovi borci, za svaki slučaj, nose i kokarde i petokrake u džepu, pa ih mjenjaju kako situacija nalaze. Kako fašista Brana Crncevic napisa "pametan Srbin odlazi u četnike a vraća se iz partizana".
Masovna abolicija četnika pred kraj i nakon Drugog Svjetskog Rata je zvanični proglas a ne predmet špekulacije. Suđenja cetnicima za bilo kakav zločin u Drugom Svjetskom Ratu su bila rijetka. Osuđen je Draža Mihailovic, ali više zato što je bio politički opasan po Tita.
Veliki broj ovih abolicioniranih četnika su bili dzelati koji su pobili žrtve Bleiburga. Dakle, ne samo da ih Tito nije kaznio ili bio oprezan sa njima (jer pobogu zločinci su), nego ih je nagradio da izvrše još jedan pokolj nad uglavnom nenaoruzanim ljudima, ženama i djecom.
Da li je Tito osudio četničku ideologiju? Da li su (bivsi) četnici bili važni funkcioneri u državi? A da li je to uopste važno? Važno je kako je bila konstruirana ta bivša Jugoslavija. A konstruirana je tako da dobijemo ono što smo dobili devedesetih. Krvavu mašinu za ostvarivanje Velike Srbije koja pred sobom gazi sve sto im stane na put. Ima tu više komponenata da se analizira ali ne da mi se u ovom postu.
Napisao sam na temi o UZP-u. Agresija Srbije na BIH (i na Hrvatsku, naravno) je bila bazirana na širokom konsenzusu srpskog naroda u Jugoslaviji oko onoga sta im pripada. Zato danas imamo u Srbiji veoma malo političara koji osuđuju Miloševića zbog počinjanja ratova, već ga osuđuju zato sto ih je izgubio.
Titova masovna abolicija četnika, pa i potvrdjenih najgorih koljaca, kako neko rece, tokom i nakon Drugog Svjetskog Rata je neupitna. Prelasci iz cetnika u partizane (i obrnuto) nisu bili izuzeci nego pravilo. Svetozar Vukmanovic Tempo je govorio da njegovi borci, za svaki slučaj, nose i kokarde i petokrake u džepu, pa ih mjenjaju kako situacija nalaze. Kako fašista Brana Crncevic napisa "pametan Srbin odlazi u četnike a vraća se iz partizana".
Masovna abolicija četnika pred kraj i nakon Drugog Svjetskog Rata je zvanični proglas a ne predmet špekulacije. Suđenja cetnicima za bilo kakav zločin u Drugom Svjetskom Ratu su bila rijetka. Osuđen je Draža Mihailovic, ali više zato što je bio politički opasan po Tita.
Veliki broj ovih abolicioniranih četnika su bili dzelati koji su pobili žrtve Bleiburga. Dakle, ne samo da ih Tito nije kaznio ili bio oprezan sa njima (jer pobogu zločinci su), nego ih je nagradio da izvrše još jedan pokolj nad uglavnom nenaoruzanim ljudima, ženama i djecom.
Da li je Tito osudio četničku ideologiju? Da li su (bivsi) četnici bili važni funkcioneri u državi? A da li je to uopste važno? Važno je kako je bila konstruirana ta bivša Jugoslavija. A konstruirana je tako da dobijemo ono što smo dobili devedesetih. Krvavu mašinu za ostvarivanje Velike Srbije koja pred sobom gazi sve sto im stane na put. Ima tu više komponenata da se analizira ali ne da mi se u ovom postu.
Napisao sam na temi o UZP-u. Agresija Srbije na BIH (i na Hrvatsku, naravno) je bila bazirana na širokom konsenzusu srpskog naroda u Jugoslaviji oko onoga sta im pripada. Zato danas imamo u Srbiji veoma malo političara koji osuđuju Miloševića zbog počinjanja ratova, već ga osuđuju zato sto ih je izgubio.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima