Švicarska

Geopolitika, države, novi svjetski poredak i zavjere...
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Švicarci na referendumu glasaju o zabrani pokrivanja lica: ‘Kod nas je tradicija drugačija‘

Post Postao/la Fatih »

Heidi je napisao/la: ↑06 mar 2021, 12:48 Hidzab razumijem, ok, ali nikab ili burka, to je vec druga prica.
Problem je kada se i hidzab pocne od samog pocetka pogresno tretirati, tvrditi da je to religijski simbol. To nije simbol, nego obaveza u vjeri. To treba razdvojiti. Ako neko recimo neko nosi mjesec i zvijedu na lancicu, kao simbol islama (iako islam nema zvanicnog simbola) i drzava, firma ne daju da to nosis, to je valjda jasno, SKIDAJ. Ali, muslimanke koje nose hidzab, nose ga iz razloga, sto se striktnije drze propisa u islamu. Nije to simbol, nego neodvojivi dio neke osobe.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27536

Re: Švicarci na referendumu glasaju o zabrani pokrivanja lica: ‘Kod nas je tradicija drugačija‘

Post Postao/la Heidi »

Meni ne smeta, @Fatih. Ako je to necije uvjerenje, ja postujem. Sa mnom rade pokrivene zene, fakultetski obrazovane i veoma dobro se snalaze.

Hidzab nije nikab ili burka. Slazem se.
2
2 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Fatih je napisao/la: ↑06 mar 2021, 12:55 Pa nije tema, da li hidzab izvan dzamije/mesdzida, ima za cilj identifikaciju ili je to Bozja zapovijed. Nadji u suri Nur...da ne trazim sad. Imas Google, na kraju. I zaista, ne znam kako bih to ja mogao imati licni stav o ovome o cemu pisemo (ako si mislila na hidzab). Ko sam ja, da tu imam svoje misljenje (osim sto mislim da ne bi trebalo da se buni radi restrikcija//zarane nikaba, a zivis u zemlji u kojoj nije serijatski zakon), ako sam o tome obavijesten Kur'aniom ili Sunnetom?
Lijepo, očigledno imamo drugačije stavove a koristimo iste izvore.

Tema je upravo to, interno sukobljavanje mišljenja izmedju muslimana , zato se ne čudim reakcijama vanjskih faktora , koji odlično zloupotrebljavaju neosviještenost islamske zajednice sirom svijeta.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 13:21
Fatih je napisao/la: ↑06 mar 2021, 12:55 Pa nije tema, da li hidzab izvan dzamije/mesdzida, ima za cilj identifikaciju ili je to Bozja zapovijed. Nadji u suri Nur...da ne trazim sad. Imas Google, na kraju. I zaista, ne znam kako bih to ja mogao imati licni stav o ovome o cemu pisemo (ako si mislila na hidzab). Ko sam ja, da tu imam svoje misljenje (osim sto mislim da ne bi trebalo da se buni radi restrikcija//zarane nikaba, a zivis u zemlji u kojoj nije serijatski zakon), ako sam o tome obavijesten Kur'aniom ili Sunnetom?

Tema je upravo to, interno sukobljavanje mišljenja izmedju muslimana , zato se ne čudim reakcijama vanjskih faktora , koji odlično zloupotrebljavaju neosviještenost islamske zajednice sirom svijeta.
OK, mada i ako imamo drugacije stavove, oni se ne bi smjeli ovoliko razilaziti. Ovo je razlika, skoro pa na nivou, "siti-suniti".
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Fatih je napisao/la: ↑06 mar 2021, 13:00
Heidi je napisao/la: ↑06 mar 2021, 12:48 Hidzab razumijem, ok, ali nikab ili burka, to je vec druga prica.
Problem je kada se i hidzab pocne od samog pocetka pogresno tretirati, tvrditi da je to religijski simbol. To nije simbol, nego obaveza u vjeri. To treba razdvojiti. Ako neko recimo neko nosi mjesec i zvijedu na lancicu, kao simbol islama (iako islam nema zvanicnog simbola) i drzava, firma ne daju da to nosis, to je valjda jasno, SKIDAJ. Ali, muslimanke koje nose hidzab, nose ga iz razloga, sto se striktnije drze propisa u islamu. Nije to simbol, nego neodvojivi dio neke osobe.
Odlično , muslimanke u BiH i sirom svijeta nemaju stav nošenja hidžaba kao religijske obaveze , naravno , isti je argumentirano opravdan.

Hidžab nije simbol, ali nije ni striktno dio islamske garderobe. Nije ni bilo moguće pisati drugačije u Kur’anu o oblačenju u tadašnje vrijeme?
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Fatih je napisao/la: ↑06 mar 2021, 13:24
Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 13:21

OK, mada i ako imamo drugacije stavove, oni se ne bi smjeli ovoliko razilaziti. Ovo je razlika, skoro pa na nivou, "siti-suniti".
Smjeli ili ne , to je realnost!

Zahvaljujući internom pritisku na žene , imamo cirkus širom svijeta. Mnogim je važnija forma od suštine , zahvali Ulemi na diskriminaciji žena.
0
storm
Administrator
Reactions: 38091

Post Postao/la storm »

Podrinjac je napisao/la: ↑06 mar 2021, 10:52 Pa ako je to tradicija Švicarske-sloboda. Zašto im onda smetaju zamotane? I to je sloboda.
Oni pričaju o "svojoj slobodi"... Ne o tvojoj, mojoj, i ostalih sa strane...
Mislim, ovo su teme, gdje treba ići po redu...
Od teze, svi su tolerantni, kad se ono nešto događa negdje daleko... Zgroženi i zabrinuti.
E kad se igra na domaćem terenu, puno njih malo okrene stavove.
Primjer je bio očiti...
Satrase se naricajuci nad sudbinom Sirijaca (ja ću se zadržati na deželi, a vidite po svojim državama) no kad je postalo izvjesno, da bi ponekog sirijca trebalo i tu zbrinuti, ehhhh... Šta će oni tu... Kultura truć, mi truć, oni truć...
Prazne priče.
2
2 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 13:27
Fatih je napisao/la: ↑06 mar 2021, 13:00

Odlično , muslimanke u BiH i sirom svijeta nemaju stav nošenja hidžaba kao religijske obaveze , naravno , isti je argumentirano opravdan.

Hidžab nije simbol, ali nije ni striktno dio islamske garderobe. Nije ni bilo moguće pisati drugačije u Kur’anu o oblačenju u tadašnje vrijeme?
A ko je to po tebi autor Kur'ana, pa ga se moralo tako pisati u tadasnje vrijeme? Da je ulema pisala Kur'an, shvatio bih tvoju frustraciju. Ovako, ti samo ponavljas kako je ulema kriva za pogresnu interpretaciju Kur'ana.
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Fatih je napisao/la: ↑06 mar 2021, 14:02
Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 13:27

A ko je to po tebi autor Kur'ana, pa ga se moralo tako pisati u tadasnje vrijeme? Da je ulema pisala Kur'an, shvatio bih tvoju frustraciju. Ovako, ti samo ponavljas kako je ulema kriva za pogresnu interpretaciju Kur'ana.
Da podvucem, nisam isfrustrirana, ali jeste iritantno svjedociti diskrimiranje zena od strane drugih, jer se konstantno izbjegava prica o losem tretiranju zena u vezi pokrivanja u islamskim drzavama, i u islamskim zajednicama sirom svijeta.
Naravno da je Ulema odgovorna za interpretacije Kur'ana, i postavljanja zabrana zenama u serijatskim drzavama o nacinu oblacenja. Autorstvo Kur'ana uopce nije tema, jer o istom je besmisleno raspravljati.
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 14:12
Fatih je napisao/la: ↑06 mar 2021, 14:02

Da podvucem, nisam isfrustrirana, ali jeste iritantno svjedociti diskrimiranje zena od strane drugih, jer se konstantno izbjegava prica o losem tretiranju zena u vezi pokrivanja u islamskim drzavama, i u islamskim zajednicama sirom svijeta.
Naravno da je Ulema odgovorna za interpretacije Kur'ana, i postavljanja zabrana zenama u serijatskim drzavama o nacinu oblacenja. Autorstvo Kur'ana uopce nije tema, jer o istom je besmisleno raspravljati.
Dobro. Procitaj tefsir ajeta koji se odnosi na hidzab, od strane ashaba koji je poznavao Kur'an najbolje od svih drugih, Abdullah ibn Abbas. Ako ces kriviti i njega, ja zaista ne znam sta da vise kazem.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Fatih je napisao/la: ↑06 mar 2021, 14:25
Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 14:12

Dobro. Procitaj tefsir ajeta koji se odnosi na hidzab, od strane ashaba koji je poznavao Kur'an najbolje od svih drugih, Abdullah ibn Abbas. Ako ces kriviti i njega, ja zaista ne znam sta da vise kazem.
Zaboravio si spomenuti važnu sitnicu:

Hidzab, koristenje, ucenje i treniranje nosenja se prakticira od djecijeg doba, djevojcicama se takva obaveza nameće. Hidzab bi trebao biti izbor zrelije osobe, koja samostalno donosi odluke!

Hidzab kao vjerska obaveza je tako kategorisan fetvom, a ne naredjenjem iz Kur'ana. Muhamed je govorio svojim ženama da ne moraju pokriti lice i šake, to je bilo nametnuto pravilo, jer nepokrivene zene su tad, povijesno bile nižeg ranga, ili eventualno prostitutke.
3
1 slika 1 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Daj izvor, citat, bilo sta , sto bi potvrdilo tvoje rijeci.

U Islamu dakle, po milioniti out ,NEMA prisile. Pa ni u obavljanju namaza, ili nosenju nikaba. N E M A .
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Hm, ali ima indoktrinacije.

Kritika je usmjerena ka svima koji Islam prezentiraju i prakiciraju na vrlo pogresan nacin.

Prije nekoliko godina Austrija je zabranila nosenje hidzaba djevojcicama ispod 10 godina.

Prisla u okviru serijata u odredjenim drzavama postoji.

Nosenje hidzaba kao vjerska obaveza nije pod prisilom ili prijetnjom, ali jeste oblik nametanja stava i uvjeravanja ženama.
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14935

Post Postao/la Socrates »

Molio bih da se bilo koji argument barem pokusa vezati za samu temu.

Dakle, primjer;

Argument; Hidzab i/ili nikab nisu propisani u Kur'anu.

Zakljucak; Posto hidzab i/ili nikab nisu propisani u Kur'anu, Svicarska ne krsi nicija religiozna prava ovom zabranom.

Ovo nisu ni moj argument ni zakljucak, samo primjeri. Ako se nastavi ovako, na svakoj temi o islamu (ili bilo kojoj drugoj religiji) ce se pricati i raspravljati iste stvari unedogled, a to nije prihvatljivo.
2
2 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 17:26 Molio bih da se bilo koji argument barem pokusa vezati za samu temu.

Dakle, primjer;

Zakljucak; Posto hidzab i/ili nikab nisu propisani u Kur'anu, Svicarska ne krsi nicija religiozna prava ovom zabranom.

Ovo nisu ni moj argument ni zakljucak, samo primjeri. Ako se nastavi ovako, na svakoj temi o islamu (ili bilo kojoj drugoj religiji) ce se pricati i raspravljati iste stvari unedogled, a to nije prihvatljivo.
Zvuci savrseno, ali... Muslimanke sa hidzabom ce reci da je takva zabrana ipak akt diskriminacije njihovog prava da slijede vjersku obavezu. :face Korijen problema je u uvjeravanju da je marama religijska obaveza, a ne običan odjevni predmet.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14935

Post Postao/la Socrates »

Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 17:51
Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 17:26 Molio bih da se bilo koji argument barem pokusa vezati za samu temu.

Dakle, primjer;

Zvuci savrseno, ali... Muslimanke sa hidzabom ce reci da je takva zabrana ipak akt diskriminacije njihovog prava da slijede vjersku obavezu. :face Korijen problema je u uvjeravanju da je marama religijska obaveza, a ne običan odjevni predmet.
I? Ti znas bolje od njih sta one osjecaju?

To uopste nije korijen problema. Korijen problema je da li drzava ima pravo zabraniti bilo koji odjevni predmet i zasto. Pod kojim uslovima?
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:05
Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 17:51

I? Ti znas bolje od njih sta one osjecaju?

To uopste nije korijen problema. Korijen problema je da li drzava ima pravo zabraniti bilo koji odjevni predmet i zasto.
To jeste korijen problema, jer odjevni predmet se tretira kao religijska obaveza, a ti vjerovatno ne poznaješ reakcije žena sa hidžabom.

Drzave brane, odnosno, odredjene kompanije, da se vidi tatoo na ruci radnika, ali on ne može reći da je iz religijskog uvjerenja, zato se može tretirati kao nediskriminiran.
1
1 slika
Odgovori