Pa znas najveca je zabluda kad covjek misli da sve u zivotu moze iskontrolisati...
Ono...Dovoljno da sam ja pametan/na i sve je ok...A kad te nesto opauci u zivotu...ne znas ko je svjetlo ugasio...
Pa znas najveca je zabluda kad covjek misli da sve u zivotu moze iskontrolisati...
Drug, ovdje ne pricamo o necemu van ljudskih mogucnosti. U USA, komsija cuje jauke u stanu,odmah zove policiju, koja je tu za ne vise od 5 minuta. Cesto, radi se o seksu (da, i toga bude), glasnom svadjanju i histericnom vristanju koje zvuci kao nasilje. Ali, ako je poziv "potrefio", macho iz stana izlazi sa lisicama na rukama.
Nisam. I danas dan na tog momka mislim, jer sam promijenio posao.Iskra je napisao/la: ↑23 aug 2020, 18:27Ommadawn je napisao/la: ↑23 aug 2020, 18:22 Nisam jednom otišao kući s posla sa grčom u stomaku.
Koliko sam raporta napisao socijali - nemam pojma.
Samo u dva slučaja je nešto poduzeto a ostatak - veži mačku o rep.
Najgore je kad otac (ili očuh) zlostavlja majku i dijete. I taman sve prijaviš, nadaš se dobrom ishodu, to su mučni izvještaji, mučni sastanci - užas.
I šta se desi? Majka se vrati tom čovjeku jer “ipak postoji nada da se popravi, nije on toliko ni loš čovjek”.
Pa Hbm ti mater! Misli na svoje dijete glupačo!!
I dalje ne možeš ništa - ni socijala, ni policija. Do slijedećeg puta kad ga vidiš u majici dugih rukava a vani vruće da zemlja gori.
A jednog sam jarana odjebao kad sam vidio kako tretira dijete svoje nove žene. Srećom razvela se. Ali jadno dijete i danas ima traume.
Pa.barem si prijavio, učinio si nešto, bar s te strane ti je savjest mirna.
Zlostavljane žene obično pate od manjka samopouzdanja, sindroma manje vrijednosti, zato se najčešće i vrate nasilniku.

pa šta će žena jadna kad je društveno prihvatljivo u tradicionalnim sredinama kakva je i naša, da muškarac povremeno možeOmmadawn je napisao/la: ↑23 aug 2020, 18:22 Nisam jednom otišao kući s posla sa grčom u stomaku.
Najgore je kad otac (ili očuh) zlostavlja majku i dijete. I taman sve prijaviš, nadaš se dobrom ishodu, to su mučni izvještaji, mučni sastanci - užas.
I šta se desi? Majka se vrati tom čovjeku jer “ipak postoji nada da se popravi, nije on toliko ni loš čovjek”.
I dalje ne možeš ništa - ni socijala, ni policija. Do slijedećeg puta kad ga vidiš u majici dugih rukava a vani vruće da zemlja gori.
A jednog sam jarana odjebao kad sam vidio kako tretira dijete svoje nove žene. Srećom razvela se. Ali jadno dijete i danas ima traume.
Ja sam u Bosni, bijeli svijet me ne interesuje....Fatih je napisao/la: ↑23 aug 2020, 18:46Drug, ovdje ne pricamo o necemu van ljudskih mogucnosti. U USA, komsija cuje jauke u stanu,odmah zove policiju, koja je tu za ne vise od 5 minuta. Cesto, radi se o seksu (da, i toga bude), glasnom svadjanju i histericnom vristanju koje zvuci kao nasilje. Ali, ako je poziv "potrefio", macho iz stana izlazi sa lisicama na rukama.
Jarane u Švedskoj.carobnjak_N je napisao/la: ↑23 aug 2020, 18:51pa šta će žena jadna kad je društveno prihvatljivo u tradicionalnim sredinama kakva je i naša, da muškarac povremeno možeOmmadawn je napisao/la: ↑23 aug 2020, 18:22 Nisam jednom otišao kući s posla sa grčom u stomaku.
namlatiti ženu , a dijete već može i sedmično.
ali je takvima i dalje problem lgbt parada , a ne nasilje u porodici

Ali nije nevezano. Ukazujem ti na to kuda nas vodi taj mentalitet "sta me briga, njihovi problemi". Tamo rijeseno, i to jednostavno.Rajvosa je napisao/la: ↑23 aug 2020, 18:51Ja sam u Bosni, bijeli svijet me ne interesuje....Fatih je napisao/la: ↑23 aug 2020, 18:46
Drug, ovdje ne pricamo o necemu van ljudskih mogucnosti. U USA, komsija cuje jauke u stanu,odmah zove policiju, koja je tu za ne vise od 5 minuta. Cesto, radi se o seksu (da, i toga bude), glasnom svadjanju i histericnom vristanju koje zvuci kao nasilje. Ali, ako je poziv "potrefio", macho iz stana izlazi sa lisicama na rukama.
Takav vakat dosao, da svako gleda sebe u svakom smislu.
Dina je napisao/la: ↑23 aug 2020, 19:01 Nažalost, kod nas nije nimalo jednostavno reagovati...
Pogotovo ako nemaš nikoga da štiti tvoja leđa! Jednom sam se obratila socijalnom radu zbog zlostavljanja djeteta, i mada su već bili upoznati s tim slučajem, niko nije htio zvanično potpisati izjavu, svjedočiti, a svi su znali...
Naravno, to je meni dotičnu budalu nakačilo na vrat, i ko zna kako bi se završilo da me nije podržao jedan muški član porodice, zaštitio, potegao svoje "veze" tako da je dotična osoba dobila upozorenje od šefa da me se okani... Inače, već sam počela razmišljati o povratku u Sa...
Znači, tek kada se dotaklo finansija, situacija se smirila...
Nije mi žao što sam to uradila, dijete je imalo šest godina... Ali, ne znam bi li opet imala hrabrosti uraditi isto!
I kaže mi socijalni radnik, sve znam, ljudi su mi privatno pričali, ali ne žele da bude službeno, da se zamjere, mala sredina i to ...
Pedagog, psholog, svi u školi su znali situaciju, učiteljica... I svi su ponavljali da su mi ruke svezane :(
2
1
Možda ne naviknuti, ali uzeti kao dio posla, koji je često sa tim situacijama isprepleten, morati ćeš...
E too...storm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 19:35 Nisam miran ni na jedno nasilje...
Kad vidiš da se dva balvana pohvataju, naravno okrenuti ću se, u svim ostalim slučajevima, nema šanse...
Nažalost nemam dobra iskustva, ono malo što sam intervenirao, žrtva i nasilnik, opet su nekako našli zajednički jezik...
Mada sa druge strane, možda je ta ili bilo čija intervencija bila nekome klik!
Svejedno i kako god, ne mogu si pomoći...
Ako ništa, uvijek prijaviti policiji.
Bolje da bude deset prijava, nego dvije, sve to može žrtvi koristiti samo, ako dodje do nekih epiloga.
Ne volim stav, briga me... Zbog punog tramvaja tih stavova, ubijen je momak u tramvaju, par godina nazad u Sarajevu.
Ne treba se tući, stani blizu, daj gestom do znanja, da ne ide tako, zovi policiju, nešto.
Oke žene, fizički inferiorne (mada sam vidio da znaju itekako odlučno stati u zaštitu žrtve) nerviraju me Kofol muškarci, koji okrenu glavu, a mogu u zubima nasilnika odnijeti...
storm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 19:44Možda ne naviknuti, ali uzeti kao dio posla, koji je često sa tim situacijama isprepleten, morati ćeš...
Mada tvoja uža struka i ne toliko...
Ali uposlenici urgentnog centra recimo, svakodnevno imaju tih slučajeva..
Ali tamo je i zakonski propisano, koliko znam, trenutno obavijestiti policiju, na svaku sumnju nasilja... Obiteljskog ili općeg.
A i to vjerujem... Toliko mogu nekad iskomplicirati proces, da ne može, da se čovjek ne zapita... Jel meni treba ovo?Iskra je napisao/la: ↑23 aug 2020, 19:46storm je napisao/la: ↑23 aug 2020, 19:44
Možda ne naviknuti, ali uzeti kao dio posla, koji je često sa tim situacijama isprepleten, morati ćeš...
Mada tvoja uža struka i ne toliko...
Ali uposlenici urgentnog centra recimo, svakodnevno imaju tih slučajeva..
Ali tamo je i zakonski propisano, koliko znam, trenutno obavijestiti policiju, na svaku sumnju nasilja... Obiteljskog ili općeg.
Da, jeste . Ali po strogom protokolu. Nažalost, nekada taj protokol sputava i ne dozvoljava da se uradi sve što bi se moglo ili htjelo.