Malena je napisao/la: ↑29 okt 2020, 11:43
Članom 8 i 9 Zakona o radu FBiH definisana je diskriminacija i mobing.
Međutim, država nam je takva kakva trenutno jeste, bespravna, tako da ove definicije ne znače ništa, bar po mom mišljenju.
Iz ličnog iskustva, aršini se ne primjenjuju prema svima isto, tako da je jako teško komentarisati na ovu temu. Na žalost još nismo dosegli nivo revolucije gdje će običan narod uspjeti postići pravdu i pravo.
Pod "običan narod" podrazumijevam porodice koje su prvenstveno apolitične, nisu članovi nikakvih stranaka, nemaju bliže u strankama, nisu bogatuni, nisu intesešdžije...
S druge strane, radnici koji ne prijavljuju mobing i diskriminaciju su ili prevelike inačije, čija je parola"gonićemo dokle god, pa kom opanci, kom obojci" ili toliko slabi psihički da će radije trpiti torturu nego dići glas.
Ima ih koji znaju plivati u tim vodama, ali ih je malo. Primjer moj kolega i ja, ista direkcija. Ja dva puta zavrsio na hitnoj zbog stresa koji mi je nabijao direktor, a isti direktor radi stresa koji mu je nabijao kolega.
Kako nije znao sta sa njim, uvali ga u moj tim, a ja ga pustim da radi sta hoce i - uzivam ...
Zove nas direktor i prigovara mu predamnom zasto nije uradio neki posao koji mu je zadao prije pola godine - neka smijurija, poslije ja to zavrsio za par dana, a on kaze mudro - Direktore, ja ne odbijam da to uradim, ali ne znam ... u skoli nas tome nisu ucili ... ako ima neki kurs (u pitanju je prikupljanje informacije koliko se stampa izvoda po sluzbama

), ja cu rado otici da naucim.
Direktor se trese od muke, baca olovke po kancelariji, a on mene pogleda ispod oka kao "vidi levata" ...
... ali zena mu je pravnica i dobro ga upoznala sa zakonima. Nije odbio da uradi, trazi kurs koji ne postoji ... ne moze da izvrsi trazeni zadatak.

A direktor zna da ce ona stati iza tuzbe o povredi radnih prava ako mu ista naudi ...
Ja nazalost nisam znao tako, sve sta mi se da ja shvatim profesionalno, a zatim ide trpanje poslova dok vise ne mozes izdrzati, i za svaki uvijek pritisak kad ce biti gotovo, cak me je zvao ujutru prije nego krenem na posao da pita da li cu stici na vrijeme iako nikad nisam kasnio, uz napomenu to mora hitno biti gotovo.
Kad sam dao otkaz doveo svog covjeka koji nema pojma, ne urade ni pola mog posla ali to mu nije pravilo problem.