Preminuo Mustafa Nadarević

Od sedme umjetnosti, pa sve do mulja estrade...
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Re: In memoriam/ Počivali u miru..

Post Postao/la laga-nini »

..evo sin mi od brata dosa koji je stariji od mene poprilično
kaze sin brat plaće punim suza za suzom. :zbunj
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38060

Re: Preminuo Mustafa Nadarević

Post Postao/la storm »

1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17522

Post Postao/la Ommadawn »

lejlamo je napisao/la: 22 nov 2020, 18:53 ne znam šta fali i toj ulozi u lzn...nasmijavao nas je....

rahmet mu duši, laka zemlja...
LZN je bila interesantna serija samo ispočetka, prvu sezonu.
Ali ništa posebno. Kreveljenje, stari izlizani fazoni...
Nekom je to smiješno - sve okej. Meni lično nije.
No praviti od toga neki mit ili kult je fakat previše.
Ali mi smo skloni tome, pa sad...
0
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

Ommadawn je napisao/la: 22 nov 2020, 20:03
lejlamo je napisao/la: 22 nov 2020, 18:53 ne znam šta fali i toj ulozi u lzn...nasmijavao nas je....

rahmet mu duši, laka zemlja...
ja sam reagovala na nipodaštavanje njegove glume u toj ulozi...takva je serija, lagana, opuštajuća, za široke mase....ulogu izeta mustafa je super iznio...i to je to....
2
2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

lejlamo je napisao/la: 22 nov 2020, 20:12
Ommadawn je napisao/la: 22 nov 2020, 20:03

ja sam reagovala na nipodaštavanje njegove glume u toj ulozi...takva je serija, lagana, opuštajuća, za široke mase....ulogu izeta mustafa je super iznio...i to je to....
A to već naravno, Mustafa je to odradio odlično. Mada mi se čini, da ga je gonio neki vrag da glumi u tome ali hajd’ znaj. Honorar je možda bio dobar, ko će mu znati.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27286

Post Postao/la Heidi »

Pocivaj u miru, Mustafa.
0
storm
Administrator
Reactions: 38060

Post Postao/la storm »

Glembay, amidža Idriz, pijanista Mihailo: Zašto Nadarevića ne trebamo pamtiti samo kao Izeta
Piše: Ines Mrenica

Vijest o smrti glumačkog velikana Mustafe Nadarevića uzdramala je javnost širom regiona, a šok je potaknuo retrospektivno sjećanje na umjetnika koji je posljednje dane karijere proveo uveseljavajući televizijsku publiku ulogom u sitcomu “Lud, zbunjen, normalan”.

Međutim, teško da se išta može nositi s njegovom filmskom i pozorišnom biografijom.

Igrati Leona Glembaya i Izeta Fazlinovića zahtjeva isti talenat i jednako glumačko umijeće. Obje uloge Mustafe Nadarevića se maestralne, međutim, razorna moć današnje televizije učinila je da jedan od najvećih glumaca s ovih prostora odlazi u sjeni tipske uloge koja je učinila bosanskohercegovački sitcom popularnim do te mjere da se bjesomučno reprizira godinama, s uvijek istom gledanošću i frenetičnom regionalnom pomamom za Izetovim spletkama, rakijom maksuzijom i “kalajisanim suncem”.

Ipak, onima čije pamćenje seže do zlatnih vremena televizije, proslavljeni glumac će se pojaviti u sjećanju kao osnivač Hajduka, inžinjer Duje u seriji Televizije Zagreb “Velo misto” s početka osamdesetih, a potom i kao Zijo iz “Oca na službenom putu”, koji na svadbi pjeva sevdalinku “Smrt braće Morića”. Jedna od najupečatljivijih scena u filmu bio je upravo trenutak na svadbi kada Zijo zbog životne pogreške i rasturanja porodice, u naletu pijanstva čelom razbija staklenu flašu, nakon čega nastavlja pjevati.

Film Emira Kusturice iz 1985. godine je pokazao slojevitost uloge koju je u stanju iznijeti Nadarević, potvrdivši mu reputaciju karakternog glumca, zahvaljujući čemu se paralelno s njegovom pozorišnom i televizijskom karijerom, počela graditi i ona filmska.

"A TI SE MUZAFERE KUPAJ"5.1.2020. u 09:11
"Otac na službenom putu" i parket Emira Kusturice: Kad politika uništava porodicu

“Mutno je to sve u nama, draga moja Beatrice, nevjerovatno mutno”, replika je Leonea Glembaya, kojom počinje Krležino kapitalno djelo, drama koja kao da je opisala današnje vrijeme. Glemabyevi su bili ubojice i varalice, a prikazali su svijet u kojem bogati svojim kočijama gaze sirotinju te da ljubav traje do trenutka kada nestane novaca.

Međutim, televizijska verzija Krležine drame, reditelja Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine pokazuje i kakvu su funkciju televizija i glumački posao imali nekada. Danas je gotovo nemoguće da se dogodi “Velo misto” Miljenka Smoje ili neki novi glumački kalibar poput Nadarevića, koji će biti u stanju nositi klasičnu literaturu i igrati neshvaćenog umjetnika nasuprot Eni Begović kao barunici Castelli, a da to ne bude artificijelno i potpuno u suprotnosti sa zahtjevima današnje publike.
slika
Scena iz filma Scena iz filma "Već viđeno" Gorana Markovića 1987. godine

No, lament o prošlosti tu ne završava. Dvije godine nakon “Oca”, 1987. godine, Nadarević se okušao u jugoslavenskom psihološkom trileru “Već viđeno” Gorana Markovića, koji je prikazao mučne scene rezanja prstiju šake i opsesivno ljubavno ludilo koje je instruktora klavira odvelo u tragediju. U naponu glumačke snage, a nasuprot Anici Dobroj, Nadarević je odigrao lik pijaniste Mihajla, koji se bori s demonima vlastitog djetinjstva i profesionalim preokupacijama vezanim za sviranje klavira.

A onda je ponovo stigao u Sarajevo

Mustafa Nadarević ostvario je zapaženu ulogu u debitantskom dugometražnom filmu prerano preminulog reditelja Benjamina Filipovića “Praznik u Sarajevu” (1991.), koji je govorio o “šanerima”, ljudima s margine društva. Oni su u inostranstvu radne dane provodili kradući, a potom su za praznike dolazili u Sarajevo, gdje su imali priliku biti “vikend gospoda”.

Zanimljivo je da je upravo Mustafa Nadarević obilježio prvi bosanskohercegovački poslijeratni dugometražni film o opsadi Sarajeva. Bio je to “Savršeni krug” Ademira Kenovića, iz 1996. godine, u kojem je igrao ulogu pjesnika Hamze. Nakon što su mu žena i dijete otišli iz opkoljenog grada, Hamza pronalazi dvoje siročadi, počinje se brinuti za njih te ih nastoji izvesti iz Sarajeva i poslati kod rodbine u Njemačku.

FIlm je ostao upamćen po poeziji Abdulaha Sidrana, ali i po autentičnim snimkama razorenog grada, gdje u potrazi za devastiranim enterijerima nije trebalo previše scenografski intervenirati. Mustafa Nadarević je igrao i u Oscarom nagrađenom filmu Danisa Tanovića “Ničija zemlja” 2001. godine. Iako je njegov talenat bio vidljiv u brojnim projektima koji su izašli iz granica bivše Jugoslavije, Nadarević nikada nije zaigrao u stranim produkcijama, kao što su to uspjeli ostvariti njegove jednako talentovane kolege, glumci Rade Šerbedžija i Miki Manojlović.

Zapažena je bila i njegova uloga u kratkometražnom igranom filmu “Troskok” (2000.) reditelja Srđana Vuletića. Film nagrađen u Berlinu je govorio o bivšim ljubavnicima, koji su se u ratu našli na suprotnim stranama.

U priči Pjera Žalice o “čovjeku koji je došao da popravi bojler, a popravio je ljudska srca”, filmu “Kod amidže Idriza” (2004.), Mustafa Nadarević je igrao naslovnog junaka i osvojio simpatije publike, jer je zajedno sa kolegicom Semkom Sokolović Bertok iznio suštinu mentaliteta i filozofije sarajevske mahale. Amidža Idriz, sa sakoom prebačenim preko ramena i crvenom vunenom kapom, uvukao se u pamćenje filmskih entuzijasta kao jedan od najbolje odigranih likova poslijeratne bh kinematografije.
slika
Scena iz filma Scena iz filma "Kod amidže Idriza" Pjera Žalice iz 2004. godine

Mustafa Nadarević je rođen u Banja Luci 1943. godine. U Zagrebu je završio glumu na Akademiji dramskih umjetnosti, a od 1969. do 2018. godine je bio član glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Na pozorišne daske je postavio drame “Hamlet u selu Mrduša Donja”, “Balkanski špijun”, “Hasanaginica”… Pojavio se u nebrojeno filmova i televizijskih projekata, među kojima su i oni vezani za produkciju BiH (“Gori vatra” Pjera Žalice, “Halimin put” Arsena Ostojića i “Nafaka” Jasmina Durakovića). Od 2007. godine je intenzivno boravio uglavnom u Sarajevu, radeći na seriji “Lud, zbunjen, normalan”, koja je osvojila regionalnu publiku, upravo zbog neprikosnovenog šarma glavnog lika, popularnog Izeta Fazlinovića.

Živio je skromno, držeći privatni život daleko od medija, a često je govorio kako ima puno boljih glumaca od njega. Glumački posao je shvatao kao i svaki drugi posao, bez nepotrebne mistifikacije, s jednostavnošću kakvu mogu posjedovati samo oni najveći. U “Savršenom krugu” Mustafa Nadarević je izgovorio simboličan, bezvremenski stih Sidranove pjesme “Uzevši kost i meso”:

Meni više ništa, ni ružno ni dobro
ne može da se desi. Ostalo je naprosto
da brojim dane, ko smjeran redov, s malom
razlikom u smislu i žestini.
3
2 slika 1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Jest volio cigaru bas sam ga gledao na snimanju LZN svako malo zapali.. i hoda ljevo desno..

Al dobar glumac, RIP legendo ☝🏻
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Sta reci ... tuga velika. Legenda ... glumcina ... vjecni mu rahmet. :tugi
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

I veliki protivnik politike Franje Tuđmana.
Čak je i javno protestvovao tokom rata između Hrvatske i BiH.
2
1 slika 1 slika
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31152

Post Postao/la hani_jong_un »

sad mi je pao u ocima
2
2 slika
1811
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Od onoga sto sam odgledao, uloge u Miris Dunja i Otac na Sluzbenom Putu su vrhunski odradjene.

LZN sam odgledao par epizoda i citava serija mi nije sjela. Njegova uloga je mozda i jedino sto se moze izdvojiti.

R.I.P. :tugi
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

20201123_165936.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tokmak
Novi behar
Novi behar
Reactions: 78

Post Postao/la Tokmak »

RIP :izv

0
Vuk dlaku mijenja,ćud nikada.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

...u vječnom životu u lipoj našoj..
POGREB Mustafe Nadarevića održat će se na zagrebačkom krematoriju, navedeno je u osmrtnici objavljenoj na stranici osmrtnice.hr.
"Ispraćaj dragog pokojnika bit će u krugu obitelji u krematoriju na Mirogoju", stoji u osmrtnici.
U oči upada da nije objavljeno vrijeme ispraćaja, vjerojatno zato da bi se osigurala privatnost i tako ispunila glumčeva želja da se sprovod održi u najužem krugu obitelji.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Hoce li biti hodza prisutan, sta kazu?
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

...inače je bio jako tašt malo je gleda s visine na trgovkonje kumice na placu i slične..eto da se ne idealizira previše...al valjda je većina glumaca takva..
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Film, serije, TV”