Osumnjičen za osam silovanja: Srbijanskom učitelju glume prijeti do 15 godina zatvora

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
storm
Administrator
Reactions: 38080

Re: Osumnjičen za osam silovanja: Srbijanskom učitelju glume prijeti do 15 godina zatvora

Post Postao/la storm »

lejlamo je napisao/la: 20 jan 2021, 20:34
Ommadawn je napisao/la: 20 jan 2021, 20:25

Ma bilo je toga i prije samo eto sad izlazi na vidjelo.

A ima toga i u Swe.
Instruktor koji je obučavao moju sestru je bio poznat po tome. Bila neka cura koju je on pipkao dok je ona grčevito držala volan rukama. Ta više nije dolazila.
Ali sestru nije nikad dirao. Znao je dobro da bi mu sljedeća stanica bila šok-soba ili taksiratska kapija.
Ja popizdio kad sam čuo.
naravno da je bilo i ima svugdje pedofila, silovatelja i sličnih... ali neke stvari kao roditelji, vaspitači, društvo u cjelini itekako možemo prevenirati pravilnim odgojem.
Ima tu taj jedan level više monstruoznosti...
Naučiš dijete oprezu sa strancima, iskrenosti u razgovoru, izbjegavanju nekih mjesta i situacija, i sve je to poprilično jednostavno...
Onda udje u priču osoba od autoriteta, osoba koja treba imati osim svega i moralnu konotaciju u životu djeteta... Učitelj, svećenik, pa čak i netko blizak u obitelji... Tu dijete upada u kosmar.
Razmišlja kolike su šanse da mu iko povjeruje?
I teško nalaze hrabrost i izlaz, a ne mogu sami...
A nekad ni roditelji jednostavno ne žele prihvatiti činjenice. Gadne stvari.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17657

Re: Osumnjičen za osam silovanja: Srbijanskom učitelju glume prijeti do 15 godina zatvora

Post Postao/la Ommadawn »

Skoro sam pogledao jedan turski film na ovu temu.
Jezivo ali baš!
0
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

storm je napisao/la: 20 jan 2021, 20:42

naravno da je bilo i ima svugdje pedofila, silovatelja i sličnih... ali neke stvari kao roditelji, vaspitači, društvo u cjelini itekako možemo prevenirati pravilnim odgojem.
Naučiš dijete oprezu sa strancima, iskrenosti u razgovoru, izbjegavanju nekih mjesta i situacija, i sve je to poprilično jednostavno...
Onda udje u priču osoba od autoriteta, osoba koja treba imati osim svega i moralnu konotaciju u životu djeteta... Učitelj, svećenik, pa čak i netko blizak u obitelji... Tu dijete upada u kosmar.
zato sam i otvorila temu o strogoći i autoritetu.
mi smo pomiješali neke stvari.

najviše ovakvih stvari se događa iz straha i neznanja.

zato razgovor/podučavanje i sloboda (u izražavanju, mišljenju, razgovoru, svemu) trebaju biti u osnovi odgoja.

nema beskompromisne poslušnosti, i tu riječ poslušnost ne volim.

sve što sadrži strah i stegu, silu.....nije maj kap of ti.
2
2 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

To je veliki problem, a kod nas još izraženiji. Strah od autoriteta je jedan od ostataka ex Yu i on se jednostavno treba totalno razbiti i preoblikovati. Prošla su vremena kad su učitelji i profesori bili strah i trepet za djecu, tako da su pojedinci to iskorištivali za radnje kao ovaj učitelj. To je najveći razlog zašto su se djeca odlučivala na šutnju.
3
3 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

lejlamo je napisao/la: 20 jan 2021, 20:46

zato sam i otvorila temu o strogoći i autoritetu.
mi smo pomiješali neke stvari.

najviše ovakvih stvari se događa iz straha i neznanja.

zato razgovor/podučavanje i sloboda (u izražavanju, mišljenju, razgovoru, svemu) trebaju biti u osnovi odgoja.

nema beskompromisne poslušnosti, i tu riječ poslušnost ne volim.

sve što sadrži strah i stegu, silu.....nije maj kap of ti.

Ja mislim da u ovom slučaju nije u pitanju strah i neznanje. Isključivo. Neznanje pogotovo. Strah donekle. Djevojke su ćutale iz raznoraznih razloga. Ali ne bih rekla da je u većini slučajeva neznanje posrijedi.
Radulovićka je sad bukvalno stavila svoj cjelokupan i umjetnički i osobni zivot na kocku, da bi raskrinkala predatora. Bilo joj je potrebno sebe kao osobu, dovesti upravo na „nivo silovatelja koji je posjedovao društveni i umjetnički ugled“... Pa da onda istupi. I krene raskrinkavanje.
Ostale zene su ćutale iz neugode, straha tj bojeći se za karijeru i budućnost, strepeći od nevjerice Ili osudu okoline, predatorovog ugleda i sl.
Upravo taj autoritet koji silovatelj je posjedovao u umjetničkim krugovima i javnom zivotu BG i Srbije, mu je omogućavao nedodirljivost. A anonimnim i poluanonimnim djevojkama uz njegova suptilna upozorenja ćutnju.
Ko bi vam povjerovao, naglašavao bi. Nikad ne ostavljajući mogućnost da bude svjedok/inja i sl.
0
A sad adio :sara
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Sve su to optuzbe bez dokaza..
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

Sarajka je napisao/la: 20 jan 2021, 22:34

Ja mislim da u ovom slučaju nije u pitanju strah i neznanje. Isključivo. Neznanje pogotovo. Strah donekle. Djevojke su ćutale iz raznoraznih razloga. Ali ne bih rekla da je u većini slučajeva neznanje posrijedi.
ona je sama izjavila da je mislila kako su razgovori o seksualnosti, dodirivanja, zagledanja i sve što je prethodilo adekvatne pedagoške metode. nije posumnjala da nešto nije ok. dakle, neinformisanost.
djeca nisu osjetila potrebu roditeljima ispričati kako im nastavnik govori o seksu, kako ih zagleda i dodiruje. da jesu, vjerujem da bi roditelji reagovali.

zato je vrlo bitno svaki dan s djetetom od trenutka kada krene u vrtić posvetiti makar petnaestak minuta na temu "šta je bilo u vrtiću/školi/treningu" i pažljivo saslušati detalje.
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

lejlamo je napisao/la: 20 jan 2021, 22:44
Sarajka je napisao/la: 20 jan 2021, 22:34

ona je sama izjavila da je mislila kako su razgovori o seksualnosti, dodirivanja, zagledanja i sve što je prethodilo adekvatne pedagoške metode. nije posumnjala da nešto nije ok. dakle, neinformisanost.
djeca nisu osjetila potrebu roditeljima ispričati kako im nastavnik govori o seksu, kako ih zagleda i dodiruje. da jesu, vjerujem da bi roditelji reagovali.

zato je vrlo bitno svaki dan s djetetom od trenutka kada krene u vrtić posvetiti makar petnaestak minuta na temu "šta je bilo u vrtiću/školi/treningu" i pažljivo saslušati detalje.

U toj dobi u kojoj je Radulovićka bila, vjerujem da je smatrala da su neke stvari uobičajne. Osobito jer je tome predhodilo i poznavanje monstruma. I njegovo ljigavo licemjerno potenciranje takvih stvari kao normalnosti izmedju učenika i profesora.
No ne vjerujem, ni da bi se po takvim pitanjima povjerila roditeljima. Osobito jer joj je cijeli svijet bila ta glumačka škola i jer je i sama kao što kaze poštovala predatorova pravila. Svojevoljno. Otrpila bi kazne i sl. A i društvo joj je bilo u istom krugu. E sad kad je predator smatrao da je lukavo izvršio pripremu, sam čin je prevazišao sve „uobičajno“ forsirano i došlo je do monstruoznog silovanja.
Nije on to nimalo glupo ni izhitreno radio. Naprotiv. Nego smišljeno i podmuklo.
Opuštao bi zrtve, forsirao prisnost i uzdizao svoj autoritet i ego i onda uradio zločin nas nevinim djevojkama.
2
2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Moj nastavnik opstetehnickog u BL je redovno milovao djevojcice po guzi i virio u majicu "Jao finog lancica".
Curice se zalile razrednici, ona vjerovatno to iznosila na nastavnickom vijecu... Mi tad isli 6-7 razred. Niko nista, dok ga nisu otjerali jer je bio nepodoban zbog imena i prezimena.
2
2 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

da, nije toliko rijetko da se na prijavljene slučajeve uznemiravanja gleda kao da to nije ništa bitno. hajde boga ti, nisi od papira, da vidiš šta tek sve život nosi, to je ništa. otprilike ta retorika. i lično sam prisustvovala takvim izjavama ljudi sa pedagoškim obrazovanjem.

gledam jutarnji program, i kako je ova tema u fokusu, voditeljica je postavila jedno skroz logično, a jako bitno pitanje.....
pod čijom su nadležnošću škole glume, plesa, sporta, pjevanja... kao što je ova aleksićeva?

odgovor je, pod ničijom. :zbunj

ne znam znaju li roditelji koji upisuju svoju djecu u takve programe, koje nazivaju školama, da niko nikada ne prati rad tih ljudi koji su zaposlenici te firme (a firma je, jer nije službeno registrovana kao škola niti je zadovoljen standard)....

ko radi u tim firmama? biti glumac i predavati glumu nikako nije isto. osoba koja se osposobi za neko zanimanje nije automatski edukator o tom zanimanju....za edukatora su potrebne druge vještine.

ja ne znam kako se o tome ne vodi računa, kako niko to ne preispituje...
2
2 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Definitivno potpisujem @lejlamo

Navodno roditelji i dalje dobije djecu u tu ustanovu, a zena od optuzenog vodi nastavu. Procitah to čini mi se u Muhinom komentaru na kliksu.
Ne mogu vjerovati...
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

Sarajka je napisao/la: 21 jan 2021, 10:30 Definitivno potpisujem @lejlamo

Navodno roditelji i dalje dobije djecu u tu ustanovu, a zena od optuzenog vodi nastavu. Procitah to čini mi se u Muhinom komentaru na kliksu.
Ne mogu vjerovati...
evo i ja sam gledala. novinarka stoji ispred zgrade u kojoj je ta škola i komšije iz zgrade kažu da polaznici redovno dolaze na časove u 18h.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Vecina roditelja zeli da im djeca imaju neke aktivnosti u slobodno vrijeme koje poticu i razvijaju njihovo interesovanje za nesto - bilo da se radi o sportu, muzici, plesu, glumi.... you name it.
Eh sad, neke od tih skola/ustanova/klubova su drzavne i prati se rad istih dok su neke privatne. Privatne nekad znaju biti dobro materijalno opskrbljene pa roditelji u nadi da ce im djeca imati bolje uslove, upisuju djecu u iste.
Ne mora znaciti nuzno da su drzavne bolje niti da su ljudi koji su nastavnici bolji edukatori iako imaju adekvatno obrazovanje za iste. Sto bi rekla moja nekadasnja sefica "Nastavnik/ucitelj nije zanimanje - to ti je dijagnoza". Ili jesi ili nisi.
Znam slucaj lika koji je nekada bio visoki policijski sluzbenik, optuzen i kaznjen za silovanja, kupovinu prostitutskih usluga i sta vec ne a danas ima skolu jahanja gdje roditelji dovode svoju djecu. Te roditelje ja ne razumijem - nema sanse da bi ja svoje dijete tamo odveo.

A evo izgleda da i ovo u Srbiji mi se nazalost cini "Trla baba lan, da joj prodje dan".
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

stoji to sve.
ali državna ustanova ima redovne kontorle, nastavnici se sigurno prate.
u privatnim firmama to nije slučaj. ne podliježu prosvjetnoj inspekciji.

ne kažem da će u državnoj ustanovi inspekcija propisno odraditi posao u svim slučajevima, ali sam svjedok da je radila. u ovakvim školicama niko ni na koji način ne nadgleda proces.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Posljedice seksualnog nasilja

Seksualno nasilje ostavlja brojne posljedice, prije svega na psihičko i fizičko zdravlje. Često se zaboravlja kako jedna od posljedica seksualnog nasilja može biti i smrt. Ona može biti uzrokovana samoubojstvom, HIV infekcijom ili ubojstvom – koje se događa za vrijeme samog seksualnog napada ili naknadno, kao „ubojstvo zbog časti“.

Psihičke posljedice

Većinom smo svjesni fizičkih povreda, mogućnosti zaraze spolno prenosivim bolestima, onima manje opasnim i lako izlječivim, kao i onima koje mogu imati dugoročne implikacije. Međutim, psihološke posljedice, manje jasne i vidljive, mogu biti teže i dugotrajnije od fizičkih povreda.

U okviru psihičkih posljedica često se govori o post-traumatskom stresnom poremećaju ili sindromu traume silovanja.

Vrlo teško je razdijeliti psihološke posljedice od posljedica manifesnih u ponašanju osobe. Iz tog razloga navodimo neke od čestih promjena ponašanja, koje su reakcija na traumatsko iskustvo i psihološke posljedice.

Važno je naglasiti kako nema ispravnog ili pogrešnog načina reagiranja na traumatsko iskustvo. Svaka osoba reagira na traumatsko iskustvo na svoj karakterističan način i kako god se osjećala, ima pravo na to – to je za nju jedino ispravno i normalno. Svi smo različiti i imamo svoj način nošenja s traumatskom situacijom i njezinim posljedicama.

Psihološke posljedice i promjene u ponašanju adolescenata/ica izloženih seksualnom nasilju

psihološke posljedice
•    strahovi, razvijanje fobija
•    noćne more
•    depresija
•    anksioznost
•    problemi s koncentracijom
•    nizak osjećaj samopouzdanja
•    kronične psihičke i fizičke smetnje
•    seksualni problemi
•    suicidalne misli
•    post-traumatski stresni poremećaj

Seksualna viktimizacija može dovesti do promjena u razvoju slike o sebi, svojoj seksualnosti i vjerovanju parterima/cama u kritičnim godinama razvoja. Kod osoba koje su preživjele seksualno nasilje rizik od depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja prisutan je u daleko većoj mjeri. Značajno je povećana i vjerojatnost suicidalnog ponašanja.
0
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Mikini ljudi juče medijima dostavili fotografiju na kojoj se vidi glumica Milena Radulović kako nasmejana stoji do Aleksića.

SMEH JE MASKA ZA BOL Prema rečima psihologa koji nije želeo da mu se ime pominje u medijima, smeh je zapravo maska za bol.

Znac
i, plakanje je nevidjena radost.

Psiholoske zavrzlame.
1
1 slika
Kako se pise "Ti si idiot"?
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ma naravno.
Dok kuja repom ne mahne, ni pas se za njom ne okrene.

Ko joj je kriv što je dolazila utegnuta k’o Mercedesov lanac.
0
Odgovori

Natrag na “Društvo”