Psihologija ljubavi

Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Psihologija ljubavi

Post Postao/la Iskra »

Zašto se uopće zaljubimo?

Odnosno, pravo pitanje glasi: zašto se zaljubimo baš u jednu osobu prije nego u neku drugu? Odgovor leži u 4 efekta:

Efekt blizine – prijatelji i ljubavnici ljudima najčešće postaju oni s kojima se igrom slučaja najčešće sreću i s kojima su najčešće u interakciji.

Efekt sličnosti – naziva se i Byrne-ov zakon sličnosti i smatra se središnjim efektom privlačnosti i započinjanja romantične veze. U narodnoj mudrosti mogao bi se opisati izrekom Svaka ptica svome jatu leti i istraživanja su ga potvrdila više nego izreku Suprotnosti se privlače. Dakle, obilježje uspješnih veza je sličnost među partnerima (s obzirom na stavove, vrijednosti, osobine ličnosti, demografska obilježja/ socioekonomski status, intelektualni status, kulturalna obilježja). Uz to, neka su istraživanja pokazala da su veze osoba koje su usklađene (sličnije) i po fizičkom izgledu stabilnije i dugotrajnije.

Efekt uzajamnog sviđanja – Općenito, ljudi vole one koji ih vole i ne vole one koji ih ne vole. U većini slučajeva, to da se osoba A sviđa osobi B snažno određuje to da će biti i obrnuto – da će se i osoba B sviđati osobi A

Efekt fizičke privlačnosti – Dion i Berscheied (1974) utvrdili su da već mala djeca za prijatelje preferiraju lijepu djecu, a neatraktivnu doživljavaju kao neprijateljsku i agresivnu. Pokazalo se da oba spola cijene fizičku privlačnost, ali da je muškarci cijene nešto više. Fizička privlačnost ima veliku ulogu u sviđanju jer ju većina ljudi povezuje s drugim poželjnim osobinama (stereotip „lijepo je dobro“), npr. društvenošću, popularnošću, seksipilom,  asertivnošću
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Hellen mi je super, jako zanimljiva

0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Kako se cesce verbalizira ljubav od strane zena?

Kako muskarci cesce pokazuju ljubav djelima od zena?

Nekako zvuci cudno, jer takvim (gornjim) tvrdnjama, zvuci kao da zene rijedje neverbalno dokazuju ljubav, a pretjeruju sa verbaliriranjem iste.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 20 feb 2021, 09:33 Kako se cesce verbalizira ljubav od strane zena?

Nekako zvuci cudno, jer takvim (gornjim) tvrdnjama, zvuci kao da zene rijedje neverbalno dokazuju ljubav, a pretjeruju sa verbaliriranjem iste.
Pa de , daj svoje misljenje. Kontrapitanja nisu odgovori
0
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Ljubav je univerzalna. Nema ni vagine a ni penisa.
Jednostavno voliš i to je to.
A kako ko ispoljava (bilo kome) ljubav, može biti diskutabilno.. Mnogo zavisi i od karaktera..
2
2 slika
Neka ljubav caruje..
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Iskra je napisao/la: 19 feb 2021, 19:45 "Ljubav je jedina stvar koja ima smisla u apsurdnim uslovima.spoljasnjeg svijeta" - Frojd
ljubav-e1445589832780-696x435.jpg
Pa ipak iako univerzalna definicija bila apsolutno prihvatljiva i istinita, ljubav je jako kompleksno osjecanje, razlicito za oba spola bar onoliko koliko su razliciti i oni sami.
Nacin ispoljavanja ljubavi kod muskaraca i zena je razlicit, i to je najveci benefit u emotivnim vezama ali i najveci kamen spoticanja.

Sta ocekuju zene a sta muskarci? Kako doživljavamo i da li znamo da prihvatimo i spoznamo ljubav? Jesmo li slijedom vremena u kojem zivimo toliko postali skepticni ili uplaseni da nismo vise u stanju dati a ni prepoznati ljubav?
Da li su nasi licni strahovi najveci uzrok sto je veliki broj mladih danas single? Sta nas to koci?
Ne bih se osvrtala na tu neku definiciju, bar ne univerzalnu.
Također, ne mislim da se razlikuje ispoljavanje ljubavi, kad se ona već osjeća, između muškaraca i žena već se razlikuje od osobe do osobe. Nevažan je spol tu.
Šta očekujemo od ljubavi?
Sve.
Ali... problem je što se mora i pružiti sve.
Inače, ljubav bi trebalo biti jednostavno osjećanje, pruži i prihvati ono najljepše u sebi i voljenoj osobi.
1
1 slika
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Nisam nikome izjavio ljubav. Aa vala, nije nijedna ni meni. Tako da... Ljubav je more, pučina crna.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 20 feb 2021, 10:10
Crvena Nit je napisao/la: 20 feb 2021, 09:33 Kako se cesce verbalizira ljubav od strane zena?

Mogu napisati na bazi osobnog iskustva. Primjetila sam da se nase ponasanje mjenja u skladu sa obostranim utjecajem na nasu vezu.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 22 feb 2021, 09:21
Iskra je napisao/la: 20 feb 2021, 10:10

Mogu napisati na bazi osobnog iskustva. Primjetila sam da se nase ponasanje mjenja u skladu sa obostranim utjecajem na nasu vezu.
Kako to.muslis...jel.itjecaj uzrokovan promjenom.ponasanja, ili je ponasanje.produkt nekih vanjskih utjecaja, sto se onda refleksira na vezu?
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 22 feb 2021, 10:06
Crvena Nit je napisao/la: 22 feb 2021, 09:21

Kako to.muslis...jel.itjecaj uzrokovan promjenom.ponasanja, ili je ponasanje.produkt nekih vanjskih utjecaja, sto se onda refleksira na vezu?
Nitko ne utjece identicno na nas u zivotu, a istovremeno, drugacije utjecemo na druge osobe.

Veze su nasa osjetljiva zona, tad smo vise ranjivi, zato veze dozivljavamo intenzivno, lakse primjetimo kvalitet veze.

"Volim te ne zbog onoga što si ti, već zbog onoga što sam ja kad sam s tobom.“
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Psihologija”