U susret Ramazanu

Vjeroispovijesti, i smisao...
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Re: U susret Ramazanu

Post Postao/la Socrates »

Sad cu vam ja priredjivati sehur derneke.
4
2 slika 1 slika 1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Iako je propis jasan, i podrazumjeva uz ostalo uzdrzavanne od hrane i pica, ja nikada nisam ni pomislila zamjeriti nekom sto ne posti, a ipak osjeca ramazan, u smislu da pazi na svoje postupke prema drugim ljudima, da se okrece sebi i preispituje svoje bice..i to je ibadet i to se racuna, A Nas Gospodar je Milostiv, i ne zaboravlja , prasta i nagradjuje nas.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

smajlic je napisao/la: 18 mar 2021, 17:10 bila sam i ja :medzed
Dusa draga... :ljub

E jesam ja plakala ono predzadnje jutro, kad sam banovana pa ni zanijetiti vam nisam mogla.

E Boze budale. :D
3
2 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Kada nastupi prva noc ramazana Uzviseni Allah naredi da se otvore kapije Dzennetske i da se zatvore kapije Dzehennemske, kako se navodi u hadisu u kojem Poslanik s.a.v.s. kaze: "Kada nastupi prva noc ramazana otvore se kapije Dzennetske i ne zatvara se ni jedna od tih kapija, i zatvore se kapije Dzehennemske i ne otvara se ni jedna njena kapija. Svake noci povice telal: "O, ti koji radis dobro, povecaj ga, i, o ti koji radis zlo, prekini sa njim. A Allah svake noci oslobadja i spasava robove od vatre Dzehennemske." (Biljeze Tirmizi i Hakim)
1
1 slika
exliberal
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6703

Post Postao/la exliberal »

ajd nevazi za mene al hvala u svakom slucaju... onim sto poste da isposte u miru

Ja kad se sjetim sta sam radio bivsim kolegama, dode ramazan ujutro na poslu svi nervozni, nemogu pusit, kafe piti...

A ja odem po kafu pa sjednem medju njih i kazem ja kao chafir sam ovdje poslan od sejtana da testiram vasu vjeru pa skrnem ........hoce da me udave.... :) al niko to nije uzimao kao uvredu znali su da se zajebavam

zato su jedva cekali kad je slava pa dodju kod mene a stara sve pripremi na ulju maksuz za njih... ...eh zoru smo znali docekat, izac iz kuce na sve cetri :fiju
5
5 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Evo i od mene. Ne moze se kvotati nazalost. Halalite narode :)
1
1 slika
Zadnja izmjena: Sarajka, dana/u 18 mar 2021, 22:31, ukupno mijenjano 1 put.
A sad adio :sara
uvijek_kontra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6621

Post Postao/la uvijek_kontra »

Ja sam vam podrska, u svemu. :srce

Nego.. misljenja sam kako bi se trebalo svaki dan u godini pridrzavati svega sto vazi za Ramazan vezano za ljudske odnose i odnosenje prema svemu i svakome oko nas. :)

Nisam vjernik, bar ne po propisima ali nastojim da vjerujem u dobre ljude i dobrotu koju svako od nas nosi u sebi.

Hvala Iskri sto me spomenula zajedno sa vama. :ljubi
11
8 slika 3 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

uvijek_kontra je napisao/la: 18 mar 2021, 22:30 Ja sam vam podrska, u svemu. :srce

Nego.. misljenja sam kako bi se trebalo svaki dan u godini pridrzavati svega sto vazi za Ramazan vezano za ljudske odnose i odnosenje prema svemu i svakome oko nas. :)

Nisam vjernik, bar ne po propisima ali nastojim da vjerujem u dobre ljude i dobrotu koju svako od nas nosi u sebi.

Grijeh bi bio tebe ne spomenuti. Ja znam kakva si, i znas da te volim puno...i ne zaboravljam, nikad. Tvoje je srce ko svemir veliko. Hvala ti.
1
1 slika
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

uvijek_kontra je napisao/la: 18 mar 2021, 22:30 Ja sam vam podrska, u svemu. :srce

:ljub
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Iskra je napisao/la: 18 mar 2021, 14:40
storm je napisao/la: 18 mar 2021, 14:09 Nekako nisam raspoložen oprostiti ogovaranja :D
Tbj i na sam.o tome razmisljala.

Molim Allaha da mi srcee otvori i da snage ali....moje je pravo i da ne oprostim.
Iskra, hvala 💫

Pronašla sam zanimljivo obrazloženje o opraštanju, a isto je dio koncepta oprosta u Islamu:
Opraštanje ne znači da je ono što su učinili bilo ispravno ili opravdano; to znači da se više ne kažnjavate tugom i frustracijom zbog onoga što su učinili. Znači da prihvaćate prošlost onakvu kakva ona jest, kako biste mogli ići naprijed. Možda će ponekad biti teško oprostiti, ali puno je teže nastaviti nositi težinu bijesa i tuge. Oprostite čak i kad im nije žao, nemojte se vezati za maloumnost i ljudsku zabludu, to će vam ukrasti dobrobit.
Lakše je oprostiti, umjesto tražiti oprost.

Želim ti lagan sehur i iftar.
3
1 slika 2 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27327

Post Postao/la Heidi »

Ima nesto u mjesecu Ramazanu. Djed moj mi je ostavio lijepu uspomenu na ove dane.
Ja postim samo vikendom, tako mogu da obavim i molitvu pa je sve kako treba. MIslim najvise na one koji vise nisu tu, a nekako sam povezana sa mamom i sestrom, na istom smo levelu u to vrijeme. Ima nesto.

Mubarec Ramazan, volja i strpljenje postacima.
7
5 slika 2 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Moram.vam.napisati kasnije, kako izgleda ramazan u Dohi.
2
2 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Sto se tice oprosta,u sustini nisam u svadji ni s kim.Medjutim,s nekim osobama ne pricam jer nemam toliko zivaca da trpim neke stvari konstantno.Jel grijeh ili nije,to neka Bog sudi.Ja se ne znam ljutit,zaboravim brzo ako me neko povrijedi :zbunj
4
4 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Atomic je napisao/la: 20 mar 2021, 07:29 Sto se tice oprosta,u sustini nisam u svadji ni s kim.Medjutim,s nekim osobama ne pricam jer nemam toliko zivaca da trpim neke stvari konstantno.Jel grijeh ili nije,to neka Bog sudi.Ja se ne znam ljutit,zaboravim brzo ako me neko povrijedi :zbunj
Bolje je tako, nego da "na silu" trpis svasta. Tada moze i doci do svadje. :ok
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Volio bih da me muslimani isprave ako grijesim, ali meni se cini da Ramazan nekako ima veci znacaj kod prosjecnog muslimana nego Bajram.

Kako se to objasnjava?
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7843

Post Postao/la Malena »

Socrates je napisao/la: 20 mar 2021, 16:32 Volio bih da me muslimani isprave ako grijesim, ali meni se cini da Ramazan nekako ima veci znacaj kod prosjecnog muslimana nego Bajram.

Kako se to objasnjava?
Bajram je šlag na tortu.
Ramazan je mjesec kojem se svaki musliman raduje jer je vrijedniji od svih ostalih mjeseci. U Ramazanu se sve dupla.
Naravno svaki čovjek žudi za nagradama, za nekim većim stepenom duhovnosti. Zato se radujemo Ramazanu.
Eh, znam sad se postavlja pitanje pa zar se svemu tome ne žudi i ostalim mjesecima. Odgovor je jer smo samo obični ljudi, svako se opusti kad je sve u opštoj varijanti, ali kad imaš bilo kakav stimulans, svi se aktiviramo više.
Zašto ne ostajemo i dalje kakvi smo u Ramazanu, to mogu samo oni najjači.
Eh na kraju Ramazana, kao nagrada dolazi Bajram, kao šlag na tortu kada se nadoknađuje sve ono što smo u Ramazanu propuštali, druženje s prijateljima i familijom jer smo u Ramazanu bili posvećeni molitvama koje traju danonoćno, pa hrana koje smo imali ali organizam se nakon par dana navikne na vrlo male količine pa i bez neke hrane npr bez slatkiša i sl, zatim taj sam osjećaj da smo ispunili jedan zadatak ostavljen u amanet da se približimo Uzvišenom, da se preispitamo...
Posle Bajrama ponovo krećemo u ispit jačine našeg vjerovanja i snage da ostanemo onakvi kakvi smo u Ramazanu bili. A cilj je ostati što bolji do slijedećeg Ramazana.
Nadam se da sam ti makar malo pojasnila :ljub
1
1 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25359

Post Postao/la Russki »

kaće ramazan da mogu somune jest ko lud
1
1 slika
abysmal depths are flooded
Odgovori

Natrag na “Religija”