Islamofobija
Re: Islamofobija
Trebate uzeti u obzir cjelokupnu situaciju u svijetu, kad raspravljate o tome.
Sah je bio zivotinja, to je, istina, prema politickim neistomisljenicima. Iranski narod je tada zelio da svrgne Pahlavija. Homeini je tada bio izlaz.
Ako uzmete situaciju danas, iranski narod ne podrzava ovu I ovakvu vlast. Naprotiv.
Uostalom, rijetko ih se sta I pita, ali po onome sto se da vidjeti po drustvenim mrezama, jasno je. Iranci su mnogo diverzifikovaniji politicki nego sto vecina ljudi misli.
Sah je bio zivotinja, to je, istina, prema politickim neistomisljenicima. Iranski narod je tada zelio da svrgne Pahlavija. Homeini je tada bio izlaz.
Ako uzmete situaciju danas, iranski narod ne podrzava ovu I ovakvu vlast. Naprotiv.
Uostalom, rijetko ih se sta I pita, ali po onome sto se da vidjeti po drustvenim mrezama, jasno je. Iranci su mnogo diverzifikovaniji politicki nego sto vecina ljudi misli.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Uostalom, treba dobro razmisliti prije nego sto se vlast neke drzave "poistovjeti" sa religijom.
Sto puta razmislite prije nego sto to uradite.
Sto puta razmislite prije nego sto to uradite.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Tko god če iz žena raditi nindže, u mojim je očima idiot... 
To je mišljenje, oko koga ne odstupam ni milimetar...
To je mišljenje, oko koga ne odstupam ni milimetar...
1
1
Potpuno te razumijem. Ovo sto pominjes za Emirate i Izrael... sta mislis ko je svemu tome "aminovao"? Isto je i sa sankcijama Qataru. Razjedinjeni smo jer nas razjedinjuju.Iskra je napisao/la: ↑19 sep 2020, 16:34Fatih je napisao/la: ↑19 sep 2020, 16:26
A sta smo trebali, sta smo mogli? Ako je "radikalni islam" problem, ja se onda pitam zasto nisu naapli Iran i smijenili Homeinija na samom pocetku. Zato sto tada nije trebalo nikome. Neka budala dole laje nesto, koga briga... A sada, ovolika briga oko Irana? Vjeruj mi, tu se nista ne prepusta slucaju. Da je Homeini predstavljao ikakav potencijal za stvaranje opasnosti Zapadu, on bi ziviojos nekoliko sedmic nakon sto posstade "ajatollah".
I drugo, dokle ce vise muslimani biti optuzivani za ovo sto si navela gore? Pa jesu li to muslimani, kao vjerska skupina bez centralne institucije/osobe, duzni da sprjecavaju da se medju njih 1.8 milijardi ne provuce koja hiljada budala? Taman posla.
Budala ima svugdje ne samo kod nas muslimana. Ali to nije opravdanje, da mladi ljudi, sad, odmah, počnu da mijenjaju stvari iz temelja. Svojim naobrazbom, življenje Islama koji propovijeda suživot, lijep ahlak, i na taj način pokazivati primjerom da Islamofobija ne stoji.
Osim toga, mi prvo izmedju sebe moramo da postignemo jedinstvo "vanjske.politike" koje se apsolutno mora temeljiti na razbijanju predrasuda.
Osim toga.. ...vidi Šta uradis Emiracani a na štetu Palestinaca? Neko ih natjerao? Jasta je! Nametanje sankcija Qatru? I to nas neko natjerao? Razjedinjeni smo...to ti je.
Na koncu....što Turcima neko ne dovede i ne instalira vodju? Ma.koliko se ne slagala s nekim stavovima i politikom koju vodi Erdogan, priznati se mora da je trenutno najveći lider iz reda Islama. I ide mu. Jednom sam gledala emisiju u kojoj spanski istoricar kaže
."Turska je islamska velesila na tlu Europe i mi ne znamo što ćemo s tim"!
Do nas je, bar 50%. Najmanje
Turska jeste postala velesila, htio ko to priznati ili ne. Zatim, valjda je jasno zasto Turska nije u EU, kada su u nju usle zemlje, koje su na nivou BiH.
Dvolicna Evropa, pa i Amerika je "reda radi" osudila pokusaj drzavnog udara u Turskoj, da bi brzo zatim pocela sa kritikama, o tome koliko je zatvorenih koji su optuzeni za ucescu u istom. A u USA, bilo bi ih mnogo osudjenih na smrt.
Evropa nikada nije primila Tursku u EU jer ne zeli jos 80+ miliona muslimana unutar nje. Tacka na temu. Islamofobija na drzavnom nivou.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Slazem se potpuno. Ali Mehaning je govorio protiv nametanja vlasti. Kada sam pomenuo saha, nije mi odgovorio. Ali,necu se na tome zadrzavati jer je potpuni off-topic. Tema je islamofofobija. Ali, tvrdnja da je Homeini tu najzaluzniji, nije je tacna. Bez obzira na nacin na koji je on dosao na vlast (sto si ti vec lijepo odgovorio).Socrates je napisao/la: ↑19 sep 2020, 20:05 Trebate uzeti u obzir cjelokupnu situaciju u svijetu, kad raspravljate o tome.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Je li ti i to fobija?
1
1
Ako nekad pogledaš van svog uvjerenja...
Ali dobro. Različitost nas obogaćuje...
0
Ne zaista, bez obzira na smajli, zaista je tako. Ima mnogo njih koje nose nikabe jer to same zele. I to je cinjenica, da li gledali iz tvog ili mog ugla/ubjedjenja. A sve zabrane, pa cak i obicne marame, gdje se cijelo lice vidi, nimalo ne vuce na demokraciju i ljudske slobode. Tu zaista ne igra ulogu iz kog ugla to posmatramo. Kada casne sestre pokriju glavu, to je znak poboznosti. Kada to isto uradi muslimanka, radi se o necemu drugome, te se negdje i zabrani. Kako to opravdati?
1
1
Nemoj molim zaboraviti, da se ja ne Uklapam u baš ni jednu vjeru...Fatih je napisao/la: ↑19 sep 2020, 21:02Ne zaista, bez obzira na smajli, zaista je tako. Ima mnogo njih koje nose nikabe jer to same zele. I to je cinjenica, da li gledali iz tvog ili mog ugla/ubjedjenja. A sve zabrane, pa cak i obicne marame, gdje se cijelo lice vidi, nimalo ne vuce na demokraciju i ljudske slobode. Tu zaista ne igra ulogu iz kog ugla to posmatramo. Kada casne sestre pokriju glavu, to je znak poboznosti. Kada to isto uradi muslimanka, radi se o necemu drugome, te se negdje i zabrani. Kako to opravdati?
0
Nisam zaboravio. Ali ti govorim o onome sto si pomenuo o pokrivanju. Nekada OK, nekada nije. Ubi me ako ne vuce na rezultat islamofobije.Mehaning je napisao/la: ↑19 sep 2020, 21:13Nemoj molim zaboraviti, da se ja ne Uklapam u baš ni jednu vjeru...Fatih je napisao/la: ↑19 sep 2020, 21:02
Ne zaista, bez obzira na smajli, zaista je tako. Ima mnogo njih koje nose nikabe jer to same zele. I to je cinjenica, da li gledali iz tvog ili mog ugla/ubjedjenja. A sve zabrane, pa cak i obicne marame, gdje se cijelo lice vidi, nimalo ne vuce na demokraciju i ljudske slobode. Tu zaista ne igra ulogu iz kog ugla to posmatramo. Kada casne sestre pokriju glavu, to je znak poboznosti. Kada to isto uradi muslimanka, radi se o necemu drugome, te se negdje i zabrani. Kako to opravdati?
0
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

- Reactions: 10484
Nije jedina, recimo i prva sezona Homelanda je bukvalno odisala fino upakovanom Islamofobijom da bi Brody (Damian Lewis) na kraju treće ( ili početkom četvrte, ne mogu se tačno sjetiti) sezone simbolično skončao obješen u jednoj od Tehranskih ulica.Iskra je napisao/la: ↑19 sep 2020, 14:39 JutroS gledam neku talijansku krimiseriju, pa me to nagnalo na ovu temu...dakako...musliman može biti samo terorista u serijama filmovima...šta je to i kako je nastala Islamofobija? Kokiko smo sami doprinijeli tome da nas se gleda kroz negativan kontekst? Kako se boriti protiv toga?
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Fatih je napisao/la: ↑19 sep 2020, 20:40Potpuno te razumijem. Ovo sto pominjes za Emirate i Izrael... sta mislis ko je svemu tome "aminovao"? Isto je i sa sankcijama Qataru. Razjedinjeni smo jer nas razjedinjuju.Iskra je napisao/la: ↑19 sep 2020, 16:34
Budala ima svugdje ne samo kod nas muslimana. Ali to nije opravdanje, da mladi ljudi, sad, odmah, počnu da mijenjaju stvari iz temelja. Svojim naobrazbom, življenje Islama koji propovijeda suživot, lijep ahlak, i na taj način pokazivati primjerom da Islamofobija ne stoji.
Osim toga, mi prvo izmedju sebe moramo da postignemo jedinstvo "vanjske.politike" koje se apsolutno mora temeljiti na razbijanju predrasuda.
Osim toga.. ...vidi Šta uradis Emiracani a na štetu Palestinaca? Neko ih natjerao? Jasta je! Nametanje sankcija Qatru? I to nas neko natjerao? Razjedinjeni smo...to ti je.
Na koncu....što Turcima neko ne dovede i ne instalira vodju? Ma.koliko se ne slagala s nekim stavovima i politikom koju vodi Erdogan, priznati se mora da je trenutno najveći lider iz reda Islama. I ide mu. Jednom sam gledala emisiju u kojoj spanski istoricar kaže
."Turska je islamska velesila na tlu Europe i mi ne znamo što ćemo s tim"!
Do nas je, bar 50%. Najmanje
Turska jeste postala velesila, htio ko to priznati ili ne. Zatim, valjda je jasno zasto Turska nije u EU, kada su u nju usle zemlje, koje su na nivou BiH.
Dvolicna Evropa, pa i Amerika je "reda radi" osudila pokusaj drzavnog udara u Turskoj, da bi brzo zatim pocela sa kritikama, o tome koliko je zatvorenih koji su optuzeni za ucescu u istom. A u USA, bilo bi ih mnogo osudjenih na smrt.
Evropa nikada nije primila Tursku u EU jer ne zeli jos 80+ miliona muslimana unutar nje. Tacka na temu. Islamofobija na drzavnom nivou.
Nije to tema naravno ali šta će bolan Turcima EU? . Osim nekih možda intimnih aspiracija i moralne zadovoljština koju bi dobili ulaskom u EU.
0
- Moonlight
- Menadžerska legenda

- Reactions: 15632
Ja sam, dok sam bila mlađa, otprilike tako razmišljala.
Sve dok nisam bila u Egiptu. Tada sam rekla da živim tamo I ja bih bila umotana od glave do pete.
Prvo jer je klima takva. Sunce prži, samo gledaš da prekriješ svaki mm kože I zaštitiš. Pijesak je užasan. Gdje dohvati tu prži. Ako ima vjetra, a ima skoro stalno, ne vidiš od pijeska, ulazi u oči, usta, nos, uši... Mi smo lokalce angažovali da nas fino u motaju.
Drugo, muškarci su divljaci, uz dužno poštovanje. Da li zbog hrane koju jedu, sta već... libido im je level max.
Tada smo odsjeli u najluksuznijem hotelu. Konobari stipkaju gošće, udaraju se. Nosači prtljaga i sobarice (isključivo je svaka muško) se uvlače u sobe, bacaju cure na krevet itd. Ako se ne boje kazne u da izgube posao, čega dr će se bojati. Strašno su nametljivi I bezobrazni. Žena se tako koliko toliko može zaštititi.
Mada je tužno da se žena mora umotavati I sakrivati jer muškarci se ne mogu kontrolisati.
1
1
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Moonlight je napisao/la: ↑20 sep 2020, 08:19Ja sam, dok sam bila mlađa, otprilike tako razmišljala.
Sve dok nisam bila u Egiptu. Tada sam rekla da živim tamo I ja bih bila umotana od glave do pete.
Prvo jer je klima takva. Sunce prži, samo gledaš da prekriješ svaki mm kože I zaštitiš. Pijesak je užasan. Gdje dohvati tu prži. Ako ima vjetra, a ima skoro stalno, ne vidiš od pijeska, ulazi u oči, usta, nos, uši... Mi smo lokalce angažovali da nas fino u motaju.
Drugo, muškarci su divljaci, uz dužno poštovanje. Da li zbog hrane koju jedu, sta već... libido im je level max.
Tada smo odsjeli u najluksuznijem hotelu. Konobari stipkaju gošće, udaraju se. Nosači prtljaga i sobarice (isključivo je svaka muško) se uvlače u sobe, bacaju cure na krevet itd. Ako se ne boje kazne u da izgube posao, čega dr će se bojati. Strašno su nametljivi I bezobrazni. Žena se tako koliko toliko može zaštititi.
Mada je tužno da se žena mora umotavati I sakrivati jer muškarci se ne mogu kontrolisati.
Egipćani su inače raskalaseni. Ali me to baš čudi što si napisala.
0
Pa dobro, zaista je nebitno sta ce Turskoj EU. Cak, Erdogan se vise bas i ne trudi. Ne bih ni ja. Ali razlog koji lezi u tome zasto Turska nije u EU (mislim da je to zemlja za najduzim pregovorima oko ulaska) je vezan za ovu temu. Naci ce oni milion drugih razloga, ali nije niko toliko naivan. Dovoljno je pogledati koje su zemlje zadnje usle u u EU.Iskra je napisao/la: ↑20 sep 2020, 08:06Fatih je napisao/la: ↑19 sep 2020, 20:40
Potpuno te razumijem. Ovo sto pominjes za Emirate i Izrael... sta mislis ko je svemu tome "aminovao"? Isto je i sa sankcijama Qataru. Razjedinjeni smo jer nas razjedinjuju.
Nije to tema naravno ali šta će bolan Turcima EU? . Osim nekih možda intimnih aspiracija i moralne zadovoljština koju bi dobili ulaskom u EU.
0
Baš ništa, u što sam prisiljen, ne odobravam...
I uvijek ću tvrditi, da se vjera u državu nema baš ništa miješati...
0
Mehaning, zar ne vidis da je u slucaju zabrane hidzaba (nosnja gdje se cijelo lice vidi) obratno, da se drzava mijesa u vjeru? Ja zivim u BiH i pristalica sam sekularne BiH. Ali, zabraniti maramu, to je zaista prekoracenje onoga za sta drzava sluzi.
A prisilu ne podrzajem niti ja licno, a u islamu je mozda i najpoznatiji princip, da "nema prisile u vjeri". Lako provjerljivo.
0