Jasna Đuričić, Aida iz filma Jasmile Žbanić za "Avaz": Svijet je rekao da ima smisla to što radimo!
Slavimo. Ovo je posebna situacija u kojoj smo se svi pronašli, kaže nam Đuričić.
Srbijanska glumica Jasna Đuričić u ostvarenju "Quo vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić, koje je upravo nominirano za prestižnog Oskara, igra glavnu ulogu.
Đuričić je Aida, žena koja u julu 1995. godine u Srebrenici pokušava spasiti živote svojih sinova i muža. Ni kao prevoditeljica za UN to nije uspjela učiniti.
Na naš poziv Jasna oduševljeno govori kako slavi s porodicom nominaciju za Oskara.
- Slavimo. Ovo je posebna situacija u kojoj smo se svi pronašli. Uzbuđenje je veliko, ne poznajem ništa slično. Prosto, to je to. To je Oskar. Kod kuće smo i pijemo piće - govori nam Đuričić.
- Fantastično je da kada nešto radite, radite kao i sve ostalo u životu. Uvijek sam isto pristupala, ali eto, onda to posmatra čitav svijet i kažu da to što radiš ima smisla i da je to fantastično i možeš da stojiš rame uz rame s bilo kim iz svijeta. To je nešto što sam uvijek željela. Znala sam oduvijek da nije važno gdje je čovjek, gdje se nalazi, gdje živi, da jednostavno može biti jednak sa svima - zaključila je Đuričić
Zahuktava se utrka za Oscara: Kakve su šanse filma "Quo Vadis, Aida?"
Re: Jasmila Žbanić niže svjetske uspjehe! Rediteljica nakon nominacije za BAFTA-e: Presretna sam
Treba odati priznanje svima koji su radili na ovom filmu. 
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Re: Jasmila Žbanić niže svjetske uspjehe! Rediteljica nakon nominacije za BAFTA-e: Presretna sam
Sjecam se proslog oskara koji smo osvojili,mislim da je bilo uzivo na nekom programu ili radio stanici,onaj voditelj skoro pa zaplakao 
0
Bravo!!
al ja ga ne mogu gledati, meni je to stres
al ja ga ne mogu gledati, meni je to stres
2
1
1
1
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27286
Ja sam prvo bila ljuta sa knedlom u grlu. Pa dodje momenat da prokinem plakat i moram pauzirat.
Na tri puta pocinjala gledati i cetvrti put sam zavrsila.
Ja sabur, ja salamet
Na tri puta pocinjala gledati i cetvrti put sam zavrsila.
Ja sabur, ja salamet
2
1
1
1
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27286
I uvijek na istoj sceni zakazem.
0
Nisam ni pokušala pogledati, pogotovo se to ne usuđujem u martu...
Voljela bih, ali ne mogu, sačekaću mjesec ili dva
Voljela bih, ali ne mogu, sačekaću mjesec ili dva
2
1
1
1
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Sa klixa;
Srbijanski glumac Boris Isaković kratko je prokomentarisao nominaciju filma "Quo Vadis, Aida?" za Oscara, kazavši kako je sada u cijelom svijetu očigledno kako se radi o vrhunskom filmu.
Isaković kaže kako od momenta kada je proglašena nominacija za Oscara njegov telefon, kao i telefon njegove supruge Jasne Đuričić, ne prestaje zvoniti.
Sada je sasvim jasno da se radi o vrhunskom filmu. Po mom mišljenju, ovo je bilo jasno i ljetos kad smo prvi put prikazali film, ali ovo je poseban momenat - film sada postaje svjetska umjetnička baština", emotivno kaže Isaković.
Dodaje kako je izrazito sretan zbog činjenice da je film o genocidu u Srebrenici nominovan za Oscara i dvije BAFTA nagrade, kao i da je nagrađen u nekolicini zemalja širom svijeta.
"Od početka sam vrlo optimističan što se tiče Oscara, iako je sada Aida bila posljednja prozvana za nominaciju. Supruga nije mogla da dočeka, na kraju je ustala i na nogama dočekala proglašenje. A proglašavanje je, izgleda, išlo abecednim redom. Dobro je rekao Haris Pašović, Q je bilo teško dočekati", kroz smijeh govori.
Ističe kako su Đuričić i on već kratko proslavili nominaciju, ali i kako se raduju normalizaciji epidemiološke situacije, kada će moći slaviti sa ostatkom ekipe koja je radila na ovom filmu.
"Radujem se i normalnoj premijeri... Nadam se da ćemo takvo nešto imati priliku organizovati u skorijem periodu. Volio bih da se cijela ekipa ponovo okupi, to je jedan svijet u malom. Sve su to divni ljudi koji su dali maksimum da bi stigli do ovoga gdje smo danas. Zbog toga sam presretan što sam dio cijele ove priče", ističe.
Na koncu se osvrće na činjenicu da je svijet imao priliku vidjeti šta se 11. jula 1995. dogodilo u Srebrenici:
"To i jeste poenta dobrog filma. Ovo je priča ispričana na pravi način i ljudi to prepoznaju. Za jedno umjetničko djelo nema važnije stvari od toga", zaključuje Isaković.
0
Sa klixa;
Žbanić nakon nominacije za Oscara: Film nije napravljen da bi dijelio i sukobio ljude
Iz produkcije Deblokada su se oglasili povodom nominacije filma "Quo Vadis, Aida?" scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić za najprestižniju filmsku nagradu Oscar, u kategoriji za najbolji strani film.
Nagradu Oscar dodjeljuje Američka filmska akademija, a ovogodišnja 93. dodjele nagrada će biti održana 25. aprila 2021. godine.
"Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za Quo vadis Aida?, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma: To je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv - da bismo bolje razumjeli jedni druge", izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić
"Quo Vadis, Aida?" nominovan je i za nagradu BAFTA, Britanske filmske akademije u dvije kategorije, za najbolji strani film i Jasmila Žbanić za najbolju rediteljicu.
Film nastavlja da niže uspjehe na filmskim festivalima širom svijeta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade "Grand Prix by Orange" i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na Miami film festivalu osvojio glavnu nagradu "Knight MARIMBAS" kao i Nagradu kritike.
Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.
Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Entertainment (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.
Kampanju za nominaciju filma za nagradu Oscar podržali su partneri BH Telecom, BBI Banka i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.
0
Slušam neki dan Emira Hadzihafizbegovica...
Pričao je o filmu, financiranju, svemu što ide uz to...
I rekao je jednu mocnu stvar...
"malo snimimo, ali o tome se priča poslije!"
I na pitanje, jel dosta više o ratu, jednako je rekao, da nije dosta. Da treba, da je to zapravo dužnost umjetnika, da narodu da i komediju, i triler, i sve emocije, pa tako i ovu...
A on je baš vezan korijenima za Srebrenicu, njegovi su od tamo.. Majka mu ratno siroce od iste grupe ljudi 40ih, kao i ostali 90ih...
Pričao je i kako su za nekih scena, statisti padali unesvijest zbog atmosfere (kako se snimalo na području Stolac, Počitelj, mnogi su od njih bili zatočeni i u logoru Dretelj) dozivljajuci flash back svojih bolnih iskustava...
Zato je film moćan, izmedju ostalog i zato.
O Jasmili sam malo čitao ostale, i složno pišu, vrhunski, studiozan režiser...
Ja se još pripremam pogledati. Neću nešto na brzinu, gdje uhvatim pa virnem, ne mogu to tako.
Pričao je o filmu, financiranju, svemu što ide uz to...
I rekao je jednu mocnu stvar...
"malo snimimo, ali o tome se priča poslije!"
I na pitanje, jel dosta više o ratu, jednako je rekao, da nije dosta. Da treba, da je to zapravo dužnost umjetnika, da narodu da i komediju, i triler, i sve emocije, pa tako i ovu...
A on je baš vezan korijenima za Srebrenicu, njegovi su od tamo.. Majka mu ratno siroce od iste grupe ljudi 40ih, kao i ostali 90ih...
Pričao je i kako su za nekih scena, statisti padali unesvijest zbog atmosfere (kako se snimalo na području Stolac, Počitelj, mnogi su od njih bili zatočeni i u logoru Dretelj) dozivljajuci flash back svojih bolnih iskustava...
Zato je film moćan, izmedju ostalog i zato.
O Jasmili sam malo čitao ostale, i složno pišu, vrhunski, studiozan režiser...
Ja se još pripremam pogledati. Neću nešto na brzinu, gdje uhvatim pa virnem, ne mogu to tako.
1
1
Maloprije sam odgledala film.
Odlican je.
Evo link da se odgleda bez registracije ukoliko ga ne uklone uskoro.
https://filmoton.net/online-sa-prevodom ... aida-2020/
Odlican je.
Evo link da se odgleda bez registracije ukoliko ga ne uklone uskoro.
https://filmoton.net/online-sa-prevodom ... aida-2020/
2
2
Ler o "Quo vadis, Aida": Nismo znali koliko će film biti veliki, ali smo znali da je važan
N. V.

Foto: D. S./Klix.ba
Boris Ler koji glumi Muhidina, starijeg sina prevoditeljice Aide, glavne uloge u filmu o Srebrenici bh. rediteljice Jasmile Žbanić, komentarisao je za Klix.ba osjećaj nakon nominacije filma za Oscara u kategoriji za najbolji strani film.
Vijest o nominaciji za Oscara je objavljena danas zbog ćega glumci u filmu "Quo vadis, Aida" još uvijek nisu imali vremena da u potpunosti saberu utiske. U uzbuđenju i sreći zbog velikog uspjeha, zatekli smo i glumca Borisa Lera.
"Ovo je jedna od emotivnijih stvari koje sam doživio, pogotovo u ovom ružnom periodu koji živimo, citirat ću svog kolegu i reći 'koliko je lijepo kad kultura donese lijepe vijesti u tmurno vrijeme', to na neki način i jeste zadatak umjetnosti i nas umjetnika - da učinimo ljudima život boljim", kazao je on.
Komentarišući važnost nominacije i samog filma kazao je kako je uspjeh sigurno velika satisfakcija za rediteljicu Jasmilu Žbanić i producenta Damira Ibrahimovića, međutim da je od toga bitniji ogroman značaj za Bosnu i Hercegovinu i svijet.
"Mislim da je važno što će kroz ovu nominaciju puno više ljudi imati priliku da vidi film i da se zainteresuje za temu. Ovo otvara vrata ka puno više ljudi, ka puno široj i globalnijoj publici da tema genocida u Srebrenici postane važna u svijetu i da bude opomena da se više nikada ne ponovi", kazao je Ler.
Svijet će imati priliku da vidi i sa radošću dočeka "Quo vadis, Aida", međutim pitanje je da li će sa istim entuzijazmom biti dočekan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.
"Ja sam siguran da ljudi žele i gledaju film i u Republici Srpskoj, samo je napravljen takav sistem represije političke i medijske da je to kao zabranjeno, da se ne prikazuje. U tom smislu želim biti pozitivan da ima puno ljudi i u Banjoj Luci i Bijeljini i Beogradu koji su pogledali film i koji ga žele pogledati", rekao je izrazivši još nadu da ćemo u BiH "doći do takvog stanja svijesti da prestanemo crtati granice, makar u umjetnosti".
Ističe kako zna da je film u Beogradu gledan jer su mu se javljale mnoge kolege iz srbijanske prestonice.
"Kolege iz Beograda su također oduševljene, kažu da je jako emotivno na njih film djelovao. Ljudi koji su se meni javljali su ljudi koji odavno u javnom prostoru u Srbiji rade na tome da se ne negira genocid", rekao je Ler.
Za titulu najboljeg stranog filma "Quo Vadis, Aida?" će se takmičiti sa filmovima “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”. Glumca Borisa Lera smo pitali kakve su šanse ovom značajnom bh. filmu da odnese nagradu.
"Nismo mnogo razgovarali o tome da li ćemo dobiti Oscara ili ne, ekipa je više razgovarala o sreći zbog svega što se dešava. Dok smo snimali, o tome smo puno govorili. Nismo znali koliko će film biti veliki, ali naravno imali smo povjerenja u Jasmilu. I tada smo osjećali da radimo važan film, koliko velik to nismo znali. Osjećali smo odgovornost spram teme, žrtava, majki koje još uvijek pokušavaju pronaći kosti svojih najmilijih", prokomentarisao je Ler.
S obzirom na to da su film i pozorište u Bosni i Hercegovini marginalizovani, nada se da će ova nominacija biti signal vlastima da počnu više ulagati u bh. umjetnost i kinematografiju.
"Ovo je dokaz da možemo više, ovo su pravi ambasadori naše zemlje, naši projekti, filmovi, predstave koje putuju. Mi tako malo stvari radimo, ali svaki projekat pronađe svoju važnost u svijetu i to treba da bude signal da se mora više ulagati", zaključak je glumca Borisa Lera.
N. V.

Foto: D. S./Klix.ba
Boris Ler koji glumi Muhidina, starijeg sina prevoditeljice Aide, glavne uloge u filmu o Srebrenici bh. rediteljice Jasmile Žbanić, komentarisao je za Klix.ba osjećaj nakon nominacije filma za Oscara u kategoriji za najbolji strani film.
Vijest o nominaciji za Oscara je objavljena danas zbog ćega glumci u filmu "Quo vadis, Aida" još uvijek nisu imali vremena da u potpunosti saberu utiske. U uzbuđenju i sreći zbog velikog uspjeha, zatekli smo i glumca Borisa Lera.
"Ovo je jedna od emotivnijih stvari koje sam doživio, pogotovo u ovom ružnom periodu koji živimo, citirat ću svog kolegu i reći 'koliko je lijepo kad kultura donese lijepe vijesti u tmurno vrijeme', to na neki način i jeste zadatak umjetnosti i nas umjetnika - da učinimo ljudima život boljim", kazao je on.
Komentarišući važnost nominacije i samog filma kazao je kako je uspjeh sigurno velika satisfakcija za rediteljicu Jasmilu Žbanić i producenta Damira Ibrahimovića, međutim da je od toga bitniji ogroman značaj za Bosnu i Hercegovinu i svijet.
"Mislim da je važno što će kroz ovu nominaciju puno više ljudi imati priliku da vidi film i da se zainteresuje za temu. Ovo otvara vrata ka puno više ljudi, ka puno široj i globalnijoj publici da tema genocida u Srebrenici postane važna u svijetu i da bude opomena da se više nikada ne ponovi", kazao je Ler.
Svijet će imati priliku da vidi i sa radošću dočeka "Quo vadis, Aida", međutim pitanje je da li će sa istim entuzijazmom biti dočekan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.
"Ja sam siguran da ljudi žele i gledaju film i u Republici Srpskoj, samo je napravljen takav sistem represije političke i medijske da je to kao zabranjeno, da se ne prikazuje. U tom smislu želim biti pozitivan da ima puno ljudi i u Banjoj Luci i Bijeljini i Beogradu koji su pogledali film i koji ga žele pogledati", rekao je izrazivši još nadu da ćemo u BiH "doći do takvog stanja svijesti da prestanemo crtati granice, makar u umjetnosti".
Ističe kako zna da je film u Beogradu gledan jer su mu se javljale mnoge kolege iz srbijanske prestonice.
"Kolege iz Beograda su također oduševljene, kažu da je jako emotivno na njih film djelovao. Ljudi koji su se meni javljali su ljudi koji odavno u javnom prostoru u Srbiji rade na tome da se ne negira genocid", rekao je Ler.
Za titulu najboljeg stranog filma "Quo Vadis, Aida?" će se takmičiti sa filmovima “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”. Glumca Borisa Lera smo pitali kakve su šanse ovom značajnom bh. filmu da odnese nagradu.
"Nismo mnogo razgovarali o tome da li ćemo dobiti Oscara ili ne, ekipa je više razgovarala o sreći zbog svega što se dešava. Dok smo snimali, o tome smo puno govorili. Nismo znali koliko će film biti veliki, ali naravno imali smo povjerenja u Jasmilu. I tada smo osjećali da radimo važan film, koliko velik to nismo znali. Osjećali smo odgovornost spram teme, žrtava, majki koje još uvijek pokušavaju pronaći kosti svojih najmilijih", prokomentarisao je Ler.
S obzirom na to da su film i pozorište u Bosni i Hercegovini marginalizovani, nada se da će ova nominacija biti signal vlastima da počnu više ulagati u bh. umjetnost i kinematografiju.
"Ovo je dokaz da možemo više, ovo su pravi ambasadori naše zemlje, naši projekti, filmovi, predstave koje putuju. Mi tako malo stvari radimo, ali svaki projekat pronađe svoju važnost u svijetu i to treba da bude signal da se mora više ulagati", zaključak je glumca Borisa Lera.
1
1
Dobar film. Drugi je pored kao favorit za Oskara. Postoji mogućnost fakat da slavimo.
0
A sad adio 
A “Dara iz Jasenovca” - to ništa?
0
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Dobro je Jasmila ovo “ izbalansirala”.
Ja prva, bi lično podlegla, sigurno da cijelu priču prilažem brutalnijom. Ali eto žena je to dobro dozirala.
0
A sad adio 
Tako različito, jesi vidio...
Nadam se da će Zafranović uspjeti skupiti sredstva, da im pokaže kako se to radi.
1
1
Srbiji nije cilj bilo da odradi film. Mislim film u sklopu umjetnosti. Nego da napravi državni projekat. I onda su filmski kritičari i ljudi od struke prepoznali naum. Zato su i ispali iz utrke.
3
3
A sad adio 
200 filmova o Jasenovcu ako treba, neka se snimi. Ali da su sve i jedan kvalitetni.
1
1
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.