Moj razgovor sa prijateljem ateistom

Vjeroispovijesti, i smisao...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Moj razgovor sa prijateljem ateistom

Post Postao/la Iskra »

respo je napisao/la: 01 sep 2020, 22:36
Iskra je napisao/la: 01 sep 2020, 21:56

Ma.neszo razmišljam....reče ti juče smeta ti sellam jer je na stranom jeziku i ne razumiješ ga i smatras ga nametanjem vjere. U isto vrijeme Ti ne smeta Pomozi Bog, jer to kao razumiješ. U pozdravi Pomozi Bog , direktno se pominje Bog, što sugerira da je to vjerski pozz, i ne smatras ga nametanjem ,sellam ( prijevod znas) ne pominje Boga eksplicitno, a naveo si razloge zbog kojih ne.prihvatas takav pozdrav.
Ne misli s li da kod tebe postoje dupla mjerila u vezi gore spomenutog?

Odgovori sutra, sad he malo pokasno za diskusiju. Hvala
Nisi me shvatila ne smeta meni selam kao selam niti pomozi bog ni ave marija ni bilo sta
Meni smeta nametanje bilo to selam ili pomozi bog ili kako vec
Kad nekog vidis da gura selam i pomoz bog gdje ne treba to je problem
Nikad mi nece biti problem kad prodjem pored begove i cujem one starce kako se selame i sl
Znaas da je to vec njihova navika odgojeni tako i sl
Da ne budem pogresno shvacen kao inace to se ne odnosi samo na te oko begove i sl nego bilo koja carsija u bih
Tako isto kad baba u nekom selu u hercegovini ti kaze pomoz bog sine neka ti je sretan put i sl isto se odnosi kao i ovi starci
Da se vratimo na pitanje
Ako selam ima znacenje mir s tobom i zelis to iskazati nekoj osobi a nije u cilju vjere zasto ne kazes mir s tobom a ne eselamu alejkum i sl?
O tome se radi
Kao kad bih ja poceo sve na bosanskom a za kafu te pitam na kineskom
To pomoz bog sto se direktno odnosi na vjeru i sl mene ne dotice jer ne vjerujem u to
Meni je to besmislena recenica u stvarnom znacenju i vise ima smisla ono mir s tobom nego pomoz bog

Pa.ako ti ne smeta značenje salama, mislim.da je malo kontradiktorno da ti smeta ako se izgovori na arapskom. ALI ok je i to, hajde, kako kaže Maxo svakom svačije.. u arapskim zemljama
Ima.i kršćana, u Libanonu naročito i svi se pozdravljaju sa es selamu alejkum, ne smatraju ga vjerskim pozdravom uopće..
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Post Postao/la respo »

Iskra je napisao/la: 01 sep 2020, 23:06
respo je napisao/la: 01 sep 2020, 22:36

Nisi me shvatila ne smeta meni selam kao selam niti pomozi bog ni ave marija ni bilo sta
Meni smeta nametanje bilo to selam ili pomozi bog ili kako vec
Kad nekog vidis da gura selam i pomoz bog gdje ne treba to je problem
Nikad mi nece biti problem kad prodjem pored begove i cujem one starce kako se selame i sl
Znaas da je to vec njihova navika odgojeni tako i sl
Da ne budem pogresno shvacen kao inace to se ne odnosi samo na te oko begove i sl nego bilo koja carsija u bih
Tako isto kad baba u nekom selu u hercegovini ti kaze pomoz bog sine neka ti je sretan put i sl isto se odnosi kao i ovi starci
Da se vratimo na pitanje
Ako selam ima znacenje mir s tobom i zelis to iskazati nekoj osobi a nije u cilju vjere zasto ne kazes mir s tobom a ne eselamu alejkum i sl?
O tome se radi
Kao kad bih ja poceo sve na bosanskom a za kafu te pitam na kineskom
To pomoz bog sto se direktno odnosi na vjeru i sl mene ne dotice jer ne vjerujem u to
Meni je to besmislena recenica u stvarnom znacenju i vise ima smisla ono mir s tobom nego pomoz bog

Pa.ako ti ne smeta značenje salama, mislim.da je malo kontradiktorno da ti smeta ako se izgovori na arapskom. ALI ok je i to, hajde, kako kaže Maxo svakom svačije.. u arapskim zemljama
Ima.i kršćana, u Libanonu naročito i svi se pozdravljaju sa es selamu alejkum, ne smatraju ga vjerskim pozdravom uopće..
Ti ne shvatas izgleda o cemu ja pricam
Krscani u libanoni kazu eselamu alejkum kao sto ti kazes dobar dan kao sto su poslije rata pojedinci to smatrali srpskim pozdravom
I onda libanonka abu iskra kaze abu respi pa u bosni ima i muslimana kazu dobar dan

U vezi znacenja ne smeta uopste samo sto to mozes reci i na bosanskom i razumjet ce te i musliman i katolik i pravoslavac i ateista jer si rekla mir s tobom

Smeta namjerno koristenje selama s namjerom da se to siri kao islamski pozdrav kao sto to rade vehabije i sl

Jasnije?
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

respo je napisao/la: 01 sep 2020, 23:19
Iskra je napisao/la: 01 sep 2020, 23:06

Krscani u libanoni kazu eselamu alejkum kao sto ti kazes dobar dan kao sto su poslije rata pojedinci to smatrali srpskim pozdravom
I onda libanonka abu iskra kaze abu respi pa u bosni ima i muslimana kazu dobar dan

U vezi znacenja ne smeta uopste samo sto to mozes reci i na bosanskom i razumjet ce te i musliman i katolik i pravoslavac i ateista jer si rekla mir s tobom

Smeta namjerno koristenje selama s namjerom da se to siri kao islamski pozdrav kao sto to rade vehabije i sl

Jasnije?
Jasno je meni šta govori a ali se ne slažem s tobom da je kazivanja salama u biti nameta je Islama.
Selam.je izraz najvišeg stupnja dobrote tj plemenitih želja osobi kojoj se upućuje. To što se ovdje sellam i vjera u mnogočemu a greškom uleme , smatraju politickim pitanjem, je druga stvar.
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Iskra je napisao/la: 01 sep 2020, 23:22
respo je napisao/la: 01 sep 2020, 23:19

Jasnije?
Jasno je meni šta govori a ali se ne slažem s tobom da je kazivanja salama u biti nameta je Islama.
Selam.je izraz najvišeg stupnja dobrote tj plemenitih želja osobi kojoj se upućuje. To što se ovdje sellam i vjera u mnogočemu a greškom uleme , smatraju politickim pitanjem, je druga stvar.
To sam vec gore objasnio ne mislim da onaj pored begove namece selam namece ga bakir i sl kad pocnu selamati tamo gdje ne treba
Kao npr obilježavanja godisnjica i sl

U tome je poenta a to sto tvoja nana kaze selam sine necu uzeti za zlo ni pod razno
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6508

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 01 sep 2020, 19:15
Mehaning je napisao/la: 01 sep 2020, 19:13

Ateizam ne garantira pameti... :djed
Uvjerio sam se na nekoliko postova ovdje, na forumu. :D
Mogu slično konstatirati i za vašu stranu... :ehe
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14897

Post Postao/la Socrates »

Pazljivo sa razmetanjem pamecu.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Mehaning je napisao/la: 02 sep 2020, 06:41

ne da se moze slicno konstatirati nego se moze sigurno tvrditi
0
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Jako su vam besmislene konstatacije...
Nikakve poveznice nema sa inteligencijom, pamecu, sposobnošću...
Naveo je soc osobe iz povijesti, kojima dugujemo dosta toga, na čemu počiva današnja kultura i znanost, pa su bili vjernici, kako naravno i ateistima, i i ostalim uvjerenjima.
Osobna iskustva su ipak samo to... Osobna i ništa više.
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Ni teizam he garantira pamet ... osim ako sebe ne ubijedis da si time sto vjerujes u nesto sto je napisala grupa jevrejskih cobana u dokolici postao pametniji od onih koji ne vjeruju u te bajke. Halo baaa ... nagurao po dvije zivotinje od sve vrste u barku i od toga nastao novi zivot ... i toliki vjeruju da se to zaista desilo ... :palm
0
Zadnja izmjena: Ramzess, dana/u 02 sep 2020, 09:21, ukupno mijenjano 1 put.
Mehaning
Proleter
Reactions: 6508

Post Postao/la Mehaning »

Buki je napisao/la: 02 sep 2020, 09:10
Mehaning je napisao/la: 01 sep 2020, 19:13

Ateizam ne garantira pameti... :djed
Ni teizam ... osim ako sebe ne ubijedis da si time sto vjerujes u nesto sto je napisala grupa jevrejskih cobana u dokolici postao pametniji od onih koji ne vjeruju u te bajke. Halo baaa ... nagurao po dvije zivotinje od sve vrste u barku i od toga nastao novi zivot ... i toliki vjeruju da se to zaista desilo ... :palm
Ti se mene zamijenio sa nekim... :sok
1
1 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Ramzess »

Kazivanje selama nema nikakvog magijskog ni vjerskog znacenja, to su samo rijeci. Dedo moj rahmetli jednom rece - ljudi su neuki, misle da je arapski nekakav magijski jezik, a on je samo jezik kao nas ili bilo ciji. Misle da su zapisi neka magija, a nisu. Ako hoces da se molis Bogu koristi jezik koji ti je Bog dao a ne tudji koji ne razumijes, jer nije Bog arap porijeklom, a i kakva svrha moliti se a izgovaras nesto sto sam ne razumijes.
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Ramzess »

Mehaning je napisao/la: 02 sep 2020, 09:18 Ti se mene zamijenio sa nekim... :sok
Aaaaa sory, sam' se nadovez'o na tvoje sa svojim mislima, sacu popravit' ... :mmm
1
1 slika
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Buki je napisao/la: 02 sep 2020, 09:19 Kazivanje selama nema nikakvog magijskog ni vjerskog znacenja, to su samo rijeci. Dedo moj rahmetli jednom rece - ljudi su neuki, misle da je arapski nekakav magijski jezik, a on je samo jezik kao nas ili bilo ciji. Misle da su zapisi neka magija, a nisu. Ako hoces da se molis Bogu koristi jezik koji ti je Bog dao a ne tudji koji ne razumijes, jer nije Bog arap porijeklom, a i kakva svrha moliti se a izgovaras nesto sto sam ne razumijes.
ma uopste nije problem da se neko moli na klingonskom ako hoce
poenta je da time ne pokusava siriti vjeru ubjedjenje stavove okolo sa tim
evo licno ti da mi dodjes i da me pocnes pozdravljati sa tim malajskim jezikom ili koji vec se tamo koristi ne bih nista rekao
al kad bi ti poceo pa vidis ima tamo jedna religija pa njihov pozdrav pa njihove te rituale nameces odhebo bi i tebe i te malajce i obicaje i obrede itd
ako zelis da mi kazes malajskim mir s tobom u tom znacenju reci mi na bosanskom da te razumijem
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Mehaning je napisao/la: 02 sep 2020, 06:41

Ma salim se malo. A kada se ne bih salio, ne bih bas tebi to napisao. Znas ti Mehaning da ja tebe gotivim (nije uvijek bilo tako, ali sam te malo bolje shvatio kako si vise pisao). :izv
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Buki je napisao/la: 02 sep 2020, 09:19 Kazivanje selama nema nikakvog magijskog ni vjerskog znacenja, to su samo rijeci. Dedo moj rahmetli jednom rece - ljudi su neuki, misle da je arapski nekakav magijski jezik, a on je samo jezik kao nas ili bilo ciji. Misle da su zapisi neka magija, a nisu. Ako hoces da se molis Bogu koristi jezik koji ti je Bog dao a ne tudji koji ne razumijes, jer nije Bog arap porijeklom, a i kakva svrha moliti se a izgovaras nesto sto sam ne razumijes.
Pa evo, i ti koristis arapsku rijec koja se obicno koristi medju muslimanima kada se pominje neko ko je umro. Ako ces slusati djeda, onda si trebao napisati "pokojni', posto se ta rijec "svodi na isto", tj, nema bas isto znacenje ali se se obje koriste u istom kontekstu.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

mozda zato sto pise o svom dedi koji je bio musliman
vjerovatno je i buki musliman nebitno
i ja kao ateista bi za nanu ako je bila muslimanka i vjernica rekao rahmetli iz postovanja prema njoj
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 02 sep 2020, 11:23 mozda zato sto pise o svom dedi koji je bio musliman
vjerovatno je i buki musliman nebitno
i ja kao ateista bi za nanu ako je bila muslimanka i vjernica rekao rahmetli iz postovanja prema njoj
Tako se izjasnio. A, ako se drzis svojih ubjedjenja, postoji niz nacina da se ukaze postovanje prema umrlom. Ako je neko moj koristio neke izraze koje ja nisam prihvatao kao svoje, sumnjam da bi meni ostavio u amanet da to isto radim, kad god ih pomenem, kada ih vise ne bude.
0
Odgovori

Natrag na “Religija”