Klub serije i filma: Train Dreams (2025) - do 23.04.

Od sedme umjetnosti, pa sve do mulja estrade...
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 34457

Re: Klub serije i filma: Train Dreams (2025) - do 23.04.

Post Postao/la dmr »

Socrates je napisao/la: 25 apr 2026, 13:30 Eto, može i tako. Samo to ne objašnjava šta se misli pod tim. Na našem jeziku. Na engleskom mi je lakše. :valja
zato su kod mene telefoni i računari uvijek na engleskom, lakše se snaći u settings :oo i pronaći help :D
jednostavno je sadržajniji. možda što je sve uglavnom i pravljeno na engleskom pa kasnije prevođeno na ostale jezike
0
:damir
smajlic
Administrator
Reactions: 45140

Post Postao/la smajlic »

Narator :hm pa ne znam, nije mi smetao... da njega nije bilo film bi se otegao bespotrebno...
mozda nam on i godi...kao sto djeci pricas price za laku noc :keke

a ona cura, kontala sam da ce i tu biti neke romantike :keke
nekako joj nisam bas ulogu shvatila....
1
1 slika
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Nierika
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 271

Post Postao/la Nierika »

Nisam gledala Peaky Blinders al' mi je na listi za nekad definitivno. :oo

Narator mi je okej, ne znam koliko bi uspjeli ispričati priču bez njega jer ima dosta scena sa samo jednim likom i bez puno dijaloga. A i po knjizi je snimljen film a narator mislim da se najviše koristi u romanima, pričama i sl.
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14897

Post Postao/la Socrates »

Narator uvijek postoji, da se razumijemo. I u knjigama i u pjesmama, i u filmovima, itd. U prvom ili trećem licu, ali postoji.

U filmu, i kad nema voice-over naratora, priču predstavlja scenarista, režiser, ponekad čak i montažer i kamerman. Oni su naratori. Druga je stvar da li oni koji "konzumiraju" umjetnost dovoljno preispituju namjere naratora. Na vješto upakiranoj naraciji sa jasnim (političkim) ciljem je bazirana i propaganda, između ostalog.

Nekad umjetnici uvedu naratora koji očigledno nije "reliable". To služi njihovoj namjeri. Nekad, međutim, to nije tako lako otkriti.

Svejedno, meni voice-over naratori u filmovima uglavnom smetaju. U Train Dreams mi nije smetao. Da li je "reliable", u potpunom smislu te riječi, moraću još razmisliti.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Nierika
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 271

Post Postao/la Nierika »

Slažem se al' je to nešto drugačija definicija naratora, naracija kao autorska vizija ili perspektiva (ili način pripovijedanja). Mislim da nije svaki film autorski film.

Online definicija:

An auteur film is a movie directed by a filmmaker with a distinct, personal artistic vision, where they exert strong creative control over all aspects of production, effectively acting as the film's "author".
0
Odgovori

Natrag na “Film, serije, TV”