Intuicija
Intuicija
"Šta je intuicija? Pojam za koji često čujemo u svakodnevnom životu, gde se poistovećuje ili povezuje sa šestim čulom, podsvešću, unutrašnjim glasom, predosećanjem, predviđanjem, ali koji u psihologiji i filozofiji, premda dosta razmatran i izučavan, ipak nije do kraja razjašnjen i jednoznačno određen."
"Poznati švajcarski psiholog Karl Gustav Jung navodi intuiciju kao jednu od četiri psihičke funkcije, pored opažanja, mišljenja i osećanja. Prema njegovoj teoriji, inuticija je iracionala psihička funkcija koja predstavlja nesvesno opažanje i vrstu nesvesnog razumevanja određenih sadržaja." On još kaže
intuicija je proces koji pruža čoveku sposobnost da poseduje znanje o nečemu i da to znanje stekne neposredno, bez analitičkog razmišljanja, pri čemu predstavlja sponu između svesnog i nesvesnog dela ljudskog uma, kao i između instinkta i razuma.
Imate li ju, koliko joj vjerujete?
Ja sebe smatram veoma intuitivnom osobom, ne vara me.iz razloga što mi se ni ne javlja ukoliko baš nešto nije ok. Ne znam.kako se to dešava ni zašto.
"Poznati švajcarski psiholog Karl Gustav Jung navodi intuiciju kao jednu od četiri psihičke funkcije, pored opažanja, mišljenja i osećanja. Prema njegovoj teoriji, inuticija je iracionala psihička funkcija koja predstavlja nesvesno opažanje i vrstu nesvesnog razumevanja određenih sadržaja." On još kaže
intuicija je proces koji pruža čoveku sposobnost da poseduje znanje o nečemu i da to znanje stekne neposredno, bez analitičkog razmišljanja, pri čemu predstavlja sponu između svesnog i nesvesnog dela ljudskog uma, kao i između instinkta i razuma.
Imate li ju, koliko joj vjerujete?
Ja sebe smatram veoma intuitivnom osobom, ne vara me.iz razloga što mi se ni ne javlja ukoliko baš nešto nije ok. Ne znam.kako se to dešava ni zašto.
2
2
Re: Intuicija
Imam jako razvijenu intuiciju.
Nekad sam to potiskivala al se puno puta ispostavila tačnom da sad htjela ne htjela je pažljivo osluškujem.
Nekad sam to potiskivala al se puno puta ispostavila tačnom da sad htjela ne htjela je pažljivo osluškujem.
2
2
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Dobra definicija "spona izmedju savjesnog i nesvjesnog" dijela razuma, razmišljanja...
I mislim da se sa godinama pojačava, ukoliko joj dopustimo i osluhnemo sebi...
Sve više i više znam neke rasplete, vjerojatno to i dijelom iskustva ide... No nije najbitnije kod intuicije.
I mislim da se sa godinama pojačava, ukoliko joj dopustimo i osluhnemo sebi...
Sve više i više znam neke rasplete, vjerojatno to i dijelom iskustva ide... No nije najbitnije kod intuicije.
1
1
Šta misliš...odakle nam to "osjecanje"...antropoliski ja intuiciju povezujem sa nagonom za preživljavanje, evolucijski svedeno na minimum i to je to.
1
1
Ovisno s kojeg aspekta gledas, sve je to neki išaret. Reakcija razuma i organizma na neke stvari koje se povrsno i ne vide.
Koliko jako poznajes sebe toliko dobro prepoznas i osluškujes intuiciju.
Iskreno, često bi voljela da me prevari, ali rijetko se desi.
1
1
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Teško bi čovjek prošao evoluciju, bez iste... Tako da mi je to smisleno...
Borim se sa mišlju, da li je čovjek bio prije više intuitivan, ili je sad?
Ipak smo sad svjesniji sebe, čitamo puno više nego naši preci, nekad je to bilo rezervirano za elitu, a sve je to trening...
Sa druge smo strane uljuljani u neku sigurnost, otupjele nas sve te informacije, ritam života... Imamo pravo na grešku... Čovjek kroz povijest, često je na prvu, skupo platio manjak intuicije...
0
Vise logika nego intuicija, ode baba u shumu a pod jednom miskom times a pod drugom cajtung, a baba ne nezna ni engelski ni njemacki logicno da ode srati 
1
1
ALPHA ET OMEGA
Ja procita "Institucija". Rekoh, bas su kreativni u naslovima tema. 
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Aaa...evolucija. Da, da. Zapisano.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27203
Intuiciju dozviljavam kao direktan pristup znanju koje postoji izvan naseg razuma, nesto kao perspektiva duse, nase najvise Ja.
Ego ili razum se cesto odluce protiv glasa duse iz straha da nesto ne izgube ili propuste I kroz to nikako ne mogu razumjeti poticaje intuicije. Moze pristupiti samo svjesno pohranjenim informacijama, koje su ogranicene u odnosu na podatke nase podsvijesti.
I Einstein je rekao da je intuicija bozanski dar, a razum vjeran sluga. Paradoksalno je da smo danas poceli postovati slugu I skrnaviti bozanski dar.
Mnogi umjetnici I naucnici su stvarali djela I otkrivali svijet iz intuicije. Sjetih se, Karpov je jednom izjavio, kad bi poceo da razmislja o potezima I iskljuci intuiciju, poceo bi da gubi.
Ako posmatramo iz ugla, da smo zivjeli vise zivota, moze se objasniti unutarnja baza podataka.
Intuciju mozemo povezati I sa nasom genetikom, nasim precima I informacijom u krvi.
Sve u svemu, za zivot iz intuicije je potrebna visa svijest, hrabrost I povjerenje u sebe.
Ego ili razum se cesto odluce protiv glasa duse iz straha da nesto ne izgube ili propuste I kroz to nikako ne mogu razumjeti poticaje intuicije. Moze pristupiti samo svjesno pohranjenim informacijama, koje su ogranicene u odnosu na podatke nase podsvijesti.
I Einstein je rekao da je intuicija bozanski dar, a razum vjeran sluga. Paradoksalno je da smo danas poceli postovati slugu I skrnaviti bozanski dar.
Mnogi umjetnici I naucnici su stvarali djela I otkrivali svijet iz intuicije. Sjetih se, Karpov je jednom izjavio, kad bi poceo da razmislja o potezima I iskljuci intuiciju, poceo bi da gubi.
Ako posmatramo iz ugla, da smo zivjeli vise zivota, moze se objasniti unutarnja baza podataka.
Intuciju mozemo povezati I sa nasom genetikom, nasim precima I informacijom u krvi.
Sve u svemu, za zivot iz intuicije je potrebna visa svijest, hrabrost I povjerenje u sebe.
0
Ne vodim se uvijek intuicijom, koji put me znala i prevariti. Mada, u nekim težim izazovima, radila je super.
0
"Treba otimati radost danima što bježe".
- vjesticanametli
- PRObehar

- Reactions: 13963
Do sada se uvijek pokazala tačnom i pokajala sam se svaki put kada sam je ignorisala...
1
1
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
može li biti da se intuicija temelji na nekakvom transgeneracijskom prenosu modela ponašanja i iskustva?
ono putem dnk zapisa i to, genetski prenos kojeg smo dobili sa svim ostalim materijalom i, kako nije nastao pod uticajem isključivo vlastitog iskustva i promišljanja, javi se kao to neko šesto čulo?
ono putem dnk zapisa i to, genetski prenos kojeg smo dobili sa svim ostalim materijalom i, kako nije nastao pod uticajem isključivo vlastitog iskustva i promišljanja, javi se kao to neko šesto čulo?
0
Ja mislim da se to bazira samo na vlastitom iskustvu i saznanju, te razvijenom sposobnoscu za analiziranje.
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem