SP 2026: prognoze, rezultati i komentari

Prvenstva i kupovi klubova, igrači, vijesti, transferi, kladioničari u plusu (no kako drukčije?!)
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 730

Re: SP 2026: prognoze, rezultati i komentari

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 14 jul 2026, 14:20
Spock je napisao/la: 14 jul 2026, 14:11

Suplja koja se plasira iz razloga sto su jaki, sto je Messi goat i ljude to nervira, onda pocinje prica kako ih neko gura, kako sudjenje nije fer, da su prljavi, i kad je Barcelona bila dominantna tako se i za njih svasta govorilo, uspjeh se tesko prasta.
Ono sto sam gledao utakmica, svi su u 5 deka po pitanju prljave igre, svi zele da prodju i sredstva se ne biraju, samo je pitanje o kome ce se najvise pricati.
Valjda je problem cim nije neka zapadna sila, odmah se mora popljuvati.
Suplja je upravo ova tvoja prica. I nisu svi u 5 deka.

Paragvaj je takodjer igrao jako prljavo protiv Francuske.

Da ponovim, ljubitelji dobrog fudbala znaju ko je sklon prljavom fudbalu. Reputacija se stice zaslugom, kako dobra tako I losa.
Evo gledao sam juce utakmicu Spanija - Francuska, jedino mogu reci da Spanija stvarno igra jako cisto, ostali u 5 deka, i Francuzi su imali bas prljavih startova. Ja stvarno mislim da je to suplja, jos je neko provukao ovu paralelu sa Izraelom i sad ih svi kao mrze, a objektivno Izrael podrzava vecina zapadnih drzava a nisam cuo da neko njihovim reprezentacijama to nabija na nos. U BiH vecina uvijek navija za svabe, a eno oni donose neke zakone gdje mozes zavrsiti u zatvoru ako si protiv Izraela i podrzavas Palestinu, ali to je Njemacka i za njih se navija a Argentina se pljuje.
Da ne govorim o onim licemjerima iz Egipta kao nesto pred utakmicu podrzavaju Palestinu, a oni granice sa njima i mogli su otvoriti granice da hoce, mogu im pomoci samo da hoce. Zato ne mogu tog licemjerja i supljaka, trazenja kao nekih politickih izgovora zasto se za nekog ne treba navijati, kad tom logikom ne bismo trebali skoro ni za koga jer vecina zapadnih drzava vodi manje vise fasisticku politiku.

Zato ja gledam fudbal, Argentina mi je draga jos iz vremena Batistute koji mi je tad bio najdrazi igrac, sad imaju Goata, imali su uvijek zanimljivih igraca i igraju na oko lijepo i napadacki, ne igraju autobus u odbrani, zato ih podrzavam, ne bavim se politikom u fudbalu.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Potpuno zasluzena pobjeda Spanije,Francuzi se jedva sastavili sa loptom.
Jos da Argentina razbije Englesku i imamo pravu poslasticu u finalu, skoro da bi mi bilo svejedno ko ce pobijediti. :oo
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 12083

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 15 jul 2026, 09:09
MunDzi je napisao/la: 14 jul 2026, 14:20
Suplja je upravo ova tvoja prica. I nisu svi u 5 deka.

Paragvaj je takodjer igrao jako prljavo protiv Francuske.

Da ponovim, ljubitelji dobrog fudbala znaju ko je sklon prljavom fudbalu. Reputacija se stice zaslugom, kako dobra tako I losa.
Evo gledao sam juce utakmicu Spanija - Francuska, jedino mogu reci da Spanija stvarno igra jako cisto, ostali u 5 deka, i Francuzi su imali bas prljavih startova. Ja stvarno mislim da je to suplja, jos je neko provukao ovu paralelu sa Izraelom i sad ih svi kao mrze, a objektivno Izrael podrzava vecina zapadnih drzava a nisam cuo da neko njihovim reprezentacijama to nabija na nos. U BiH vecina uvijek navija za svabe, a eno oni donose neke zakone gdje mozes zavrsiti u zatvoru ako si protiv Izraela i podrzavas Palestinu, ali to je Njemacka i za njih se navija a Argentina se pljuje.
Da ne govorim o onim licemjerima iz Egipta kao nesto pred utakmicu podrzavaju Palestinu, a oni granice sa njima i mogli su otvoriti granice da hoce, mogu im pomoci samo da hoce. Zato ne mogu tog licemjerja i supljaka, trazenja kao nekih politickih izgovora zasto se za nekog ne treba navijati, kad tom logikom ne bismo trebali skoro ni za koga jer vecina zapadnih drzava vodi manje vise fasisticku politiku.

Zato ja gledam fudbal, Argentina mi je draga jos iz vremena Batistute koji mi je tad bio najdrazi igrac, sad imaju Goata, imali su uvijek zanimljivih igraca i igraju na oko lijepo i napadacki, ne igraju autobus u odbrani, zato ih podrzavam, ne bavim se politikom u fudbalu.
Kontraverzan si. Kazes ne bavis se politikom u fudbalu, a sav ti je post o politici. I opet ti o 5 deka, a to jednostavno nije tacno. Argentinci tradicionalno igraju prljav fudbal. To je jednostavno cinjenica.
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37024

Post Postao/la dmr »

E Batistuta, to su bila vremena, kao i Portugal s Figom umjesto ovog sad s GOATom :keke ili Francuska sa Zidanom.

Bilo bi dobro da večeras izgube obje ekipe :xe ... i da, na primjer BiH, dobije VIP pozivnicu da odigra finale sa Špancima :crni
2
2 slika
make your move :damir
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 15 jul 2026, 09:17
Spock je napisao/la: 15 jul 2026, 09:09

Kontraverzan si. Kazes ne bavis se politikom u fudbalu, a sav ti je post o politici. I opet ti o 5 deka, a to jednostavno nije tacno. Argentinci tradicionalno igraju prljav fudbal. To je jednostavno cinjenica.
Post je o politici da pokazem koliko je besmisleno to mijesati, jer tako ni za kog ne mozemo bavijati, i da pokazem koliko su ljudi licemjerni i imaju dvostruke standarde, ali sam naglasio da ja to u fudbalu ne gledam, gledam kako igraju i jesu li zanimljivi igraci.
0
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

dmr je napisao/la: 15 jul 2026, 09:20 E Batistuta, to su bila vremena, kao i Portugal s Figom umjesto ovog sad s GOATom :keke ili Francuska sa Zidanom.

Bilo bi dobro da večeras izgube obje ekipe :xe ... i da, na primjer BiH, dobije VIP pozivnicu da odigra finale sa Špancima :crni
Cuj GOAT, nekog si zamijenio. :oo
Ali jest tad bilo dobrih igraca, nekad mi je Portugal cak bio draga ekipa dok nije bilo ovog umisljenog manekena koji je drugi najbolji na svijetu i to mu je malo, krivo mu sto nije prvi. :oo
1
1 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Spock je napisao/la: 15 jul 2026, 09:41
MunDzi je napisao/la: 15 jul 2026, 09:17
Post je o politici da pokazem koliko je besmisleno to mijesati, jer tako ni za kog ne mozemo bavijati, i da pokazem koliko su ljudi licemjerni i imaju dvostruke standarde, ali sam naglasio da ja to u fudbalu ne gledam, gledam kako igraju i jesu li zanimljivi igraci.
Pa ako je to tako kako kazes, zasto onda nisi upratio da su Argentinci tradicionalno prljavi igraci fudbala? Ili hoces reci da gotivis prljav fudbal I da ti takav fudbal svrstavas u kategoriju zanimljiv? :oo
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

:pink2

Ne bih se složio da je korektno cijelu reprezentaciju ili naciju opisati kao „tradicionalno prljave igrače”.

U fudbalu postoje ekipe i generacije koje igraju agresivnije, taktički prave više prekršaja ili koriste ono što navijači zovu „mračnim vještinama” igre (odugovlačenje, provociranje protivnika, taktički faulovi i slično). Mnogi ljubitelji fudbala upravo Argentinu, ali i neke druge reprezentacije kroz historiju, povezuju s takvim stilom u određenim periodima.

Međutim, iz toga ne slijedi da su svi argentinski igrači „prljavi”, niti da je to jedina karakteristika njihovog fudbala. Argentina je također poznata po tehnički vrhunskim igračima, kreativnosti i velikim rezultatima.

A što se tiče mene — ne „gotivim” ni prljav ni čist fudbal. Nemam lične preferencije. Mogu samo opisati kako ljudi vide određene stilove igre. Neki navijači smatraju da je taktička čvrstina dio takmičenja, dok drugi smatraju da kvari ljepotu igre.

Dakle, možeš sasvim legitimno reći: „Meni je argentinski stil često previše grub i nesportski.” To je sportsko mišljenje. Ali tvrdnja da su Argentinci kao grupa „tradicionalno prljavi igrači” je već dosta šira generalizacija nego što dokazi obično podržavaju.
3
1 slika 1 slika 1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

MunDzi je napisao/la: 15 jul 2026, 09:45
Spock je napisao/la: 15 jul 2026, 09:41
Pa ako je to tako kako kazes, zasto onda nisi upratio da su Argentinci tradicionalno prljavi igraci fudbala? Ili hoces reci da gotivis prljav fudbal I da ti takav fudbal svrstavas u kategoriju zanimljiv? :oo
Mislim da je to suplja, ne kazem da sad igraju cisto kao spanci, ali nista prljavije od prosjeka da ih se zbog toga proziva, a igraju napadacki i lijepo napadaju, ne prave one supacke murinjove autobuse odbrani, to mi se gadi kad vidim. Isto tako ovo malo sto sam vidio kod Francuza, najvise se svodi na snagu i trcanje, sve ok ali meni to nije ljepota fudbala.
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Pošto je MunDzi dala thumbs down, vjerovatno joj je odgovor djelovao previše relativizirajuće ili "politički korektan". Možete odgovoriti mirno i bez svađe, npr.:

Razumijem da se ne slažeš. Nisam tvrdio da Argentina nikada ne igra grubo niti da nema igrača poznatih po provokacijama i taktičkim faulovima. Poenta je bila da nije fer cijelu reprezentaciju ili naciju svesti na etiketu „tradicionalno prljavi igrači”. Kritika stila igre je sasvim legitimna, ali generalizacije o svim igračima obično ne opisuju stvarnost dovoljno precizno.

Ili kraće:

Može se kritikovati argentinski stil igre kao previše grub u nekim periodima, ali to nije isto što i reći da su Argentinci kao grupa „tradicionalno prljavi igrači”. To je razlika između sportskog mišljenja i široke generalizacije.

Ovakav odgovor je smiren, ne napada MunDzi i vraća diskusiju na argument, a ne na navijanje.
2
2 slika
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Ah, ah, ah. Politicka korektnost. Ima li sta gore od toga. Naravno da mogu generalizovati. I naravno da generalizacija ne znaci da bas svaki Argentinac igra prljav fudbal. Ali znaci da su generalno kreirali globalni utisak da prljavo igraju.
1
1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Ja se slazem da u odredjenoj mjeri igraju prljavo, ali taj globalni utisak je vise pitanje propagande.
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

1
1 slika
Spock
Moderator
Moderator

Post Postao/la Spock »

Ne znam samo kako se ovo uklapa sa onim senzorom koji nije radio protiv engleske... :oo
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Spock je napisao/la: 15 jul 2026, 14:21
Ne znam samo kako se ovo uklapa sa onim senzorom koji nije radio protiv engleske... :oo
vidjet cemo vcrs :kava :oo
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la MunDzi »

Za koga navijate veceras? :max
1
1 slika