Brak vs. vanbracna zajednica – u cemu je razlika?

Te sve što ide uz to...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Brak vs. vanbracna zajednica – u cemu je razlika?

Post Postao/la Iskra »

Heidi je napisao/la: 09 feb 2021, 22:39Zasto? :o

Ma papir ne garantira nista, naravno, niti ista moze u bilo kojem.partnerskom odnosu bio on potpisan ili ne dati neku garanciju, ali ja iz svojih vjerskih nacela ne bih mogla odrzavati vanbracnu zajednicu.
Meni je papir svrsishodan jedino iz tog razloga.
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38009

Post Postao/la storm »

Iskra je napisao/la: 10 feb 2021, 06:37
storm je napisao/la: 10 feb 2021, 06:35 Šta znam, ovdje je nakon dvije godine zajedničkog života, tj prijave u isto domaćinstvo, pred zakonom sve isto, kao da si bio u formalnom braku.
Jednako ostaje dokazivanje, ukoliko dodje do potraživanja, što je bilo stečeno zajednički, a što uneseno u vezu...
Ja nisam nikad bio u formalnom braku, ali što se mene tiče, kad prve zajedničke račune platiš, to je to... A i sa prezimenom možeš uraditi za 42€ što hoćeš... Samo porezni broj ne možeš nikad promijeniti :oo
Meni nema razlike u te dvije vrste (uvjetno rečeno) veze... Ako to sve štima, samo je jedno.
Ide ili ne ide. A papir neće nikoga zadržati. Niti bi trebao odbiti, promijeniti percepciju prema osobi s kojom ulazis u zajednicu.

Al ces potpisati. Tacka.

:hehe
Sve sa tackama i točkama :kiss :srce
2
2 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2939

Post Postao/la Ramzess »

Moonlight je napisao/la: 10 feb 2021, 00:03 Mislim da po Porodičnom zakonu BiH, nakon 3 godine nevjenčana supruga ima prava kao i vjenčana, čak i na nasljeđivanje.
Po meni je to samo papir i teško da bih ikad više pristala potpisati ga
Nekako vjerujem da se više paze i poštuju bez papira.

Često muškarci ali i žene nakon vjenčanja uzmu sve to zdravo za gotovo, opuste se pa čak idu i do granica bezobazluka misleći da su "bezbjedni"
S obzirom na broj razvoda koji imamo, možda više i nije tako pametno vjenčavati se. Jer su komplikacije oko razvoda i promjene dokumenata kod nas nevjerovatne.
Mi smo malo zatucana sredina, pa se nevjenčani parovi mogu sresti sa određenim neprijatnostima zbog toga, npr kod prijave djeteta i prizanvanja očinstva, do dizanja kredita u nekim bankama poput BBI.
Lično mislim da bi svaki par trebao jedno vrijeme živjeti skupa, kako bi se bolje upoznao i shvatio mogu li živjeti i u bračnoj zajednici.
Takodjer.
Mislim da samu bracnu obavezu mnogi dozivljavaju kao neku vrstu tamnice koja ih uskracuje pa iz revolta urade mnoge lose stvari. I bas tako - misle da su zasticeni brakom, ono odo se ja malo kurvat pa ako me provali bice mu/joj teze rastavit se zbog djece itd ... Bolje se zabavljat' dok nas nesto ne rastavi.
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

meni je bliža opcija sa što manje papirologije.
2
2 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Heidi je napisao/la: 09 feb 2021, 22:36 Briga me što će reći svijet
Ja želim živjet s njim
Briga me što misle svi
Kad ljubim srcem svim

Josipa Lisac

slika

DakleM, vjencati se ili zivjeti zajedno? To je uvijek aktuelna tema. U danasnje vrijeme sve vise ljudi odlucuje zivjeti zajedno bez bracne dozvole.

Veza ne mora nuzno biti bolja kroz brak, cesto se dogadja upravo suprotno, brak pogorsava odnos, jer se osoba osjeca sigurno, ne brine o partneru tako intenzivno kao prije braka - ovaj stereotip zivi u vecini ljudi. Bez mnogo razumijevanja I kompromisa sve puca. Ali, kad nekoga volis, stojis uz njega u dobrim I losim vremenima cak I bez bracne dozvole. No, I ovdje su opet razumijevanje I kompromisi bitni.

Dok je gradjanski brak zakonski zasticen I koristan, nevjencani parovi se u mnogim podrucjima zakonski smatraju strancima. Osoba nece dobiti nikakve informacije od doktora ako je partner u bolnici, ako nema automatski zajednicko skrbnistvo nad rodjenjem djeteta I ne nasljedjuje nistaa ako partner umre. Ali ugovori I punomoci mogu vanbracnim parovima nadoknaditi mnoge od ovih nedostataka.

Znaci, idemo strogo - gradjanski ili divlji brak?
Iz nekih razloga koje si navela u postu, čisto zakonske prirode, sam za građanski brak, ali...
Mislim da bi i divljem braku, tj.vanbračnoj zajednici trebalo dodijeliti većinu prava kao što imaju zakoniti supružnici.
0
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Vanbračna zajednica ima prava gotov kao i bračna.
Ok ne baš totalno ali nije ni bez prava.
Bar u it.
Meni je bitno da mi dijete ima prava, a ima.

Imam poznanike koji su se odlučili vjenčati poslije 10god vanbračne zajednice.
A i poznanike koji su čitav život zajedno i bez potpisa.

Ja sam za vanbračnu zajednicu a ako nam već sutra prahne i da se vjenčamo, može biti i toga.. :keke
4
4 slika
Neka ljubav caruje..
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Post Postao/la Nice try »

Ako zatreba zbog neke papirologije :djed
1
1 slika
Maksuz svratila
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 704

Post Postao/la Maksuz svratila »

...koje su prednosti i mane, da li pak da mi uopšte stane sa strane :maxuz... on je lijevi, a ja desni twix...:maxuz...jesmo li bolji mix, sa ispljunutim „da“ u jebenome dobru i zlu...ili se više volimo i poštujemo bez vjenčanog lista, a nema ni one burme na ruci koju vješto bi da kriješ dok sa drugima se smiješ...:maxuz

...nekako te ista sputava, zavjetovan/a si, svojatana si fela...ne bi to sada uraditi tako jebiga smjela...:maxuz... ni odsjaj prstena na ruci, nikome ne smeta, još te više haman sada žele...ništa nikome nije ionako sveto, blento...:maxuz

...šta, opušteniji ste jer niko ništa pred matičarem obećao ovome drugome nije...u njedrima se skrile... je li ...zmije...:maxuz...neće meni tamo neki zakon uređivati dane i noći bolje ćemo ovako mi proći...čim crijevo na lijevo, pravac ti svojoj kući...nikakvih peripetija i zavrzlama...joj ide podrig salama...čemu pompa i galama...ovako je zato što to želimo ili samo jednoj strani tako prija... ova druga je ćutke pristala na isto, šta će drugo, bolje išta nego ništa...:maxuz...a sada speluje nada “možda se nekad i predomisli“... kihoće se na pragu vrag ...a gledaj kurve do jučer sa mnom u takvom odnosu je bio, a onu kuju pred matičara je odveo...:maxuz

....da li nas to u braku stvarno slama...nismo li zajedno jer to želimo ili moramo jer jebiga sada smo vjenčani...ali to je vele kruna naše ljubavi... stavljanje toga potpisa, čitave ceremonije, koliko se iskeširamo za prstenje, svadbu, putovanje... ma diži kredit...kako ćemo silne rate vraćati...ma poslije ćemo se popičkarati...:maxuz

...pssst... da nam je lijepo i potaman ionako ćemo drugima vazda srati....daj nek se naloču, najedu, zvanice koju ljubomornu djeverušu i pojebu...nek hvataju ono prokleto cvijeće...sutra će biti, a moglo je i bolje...od pjesama, meze, pića, poklona...hi hi pi hi hi hi bolje je bilo ili će biti kod nas bona...nije mu nešto vala ni mlada ona...:maxuz

...na kraju krajeva... nema garancije ni da će vaša famozna ljubav opstati u braku ili bez braka...pojede i samelje te život, svakodnevnica, drugi te više radi...ovaj ti se tvoj sada gadi... iznutrice svoje žvačeš...kud ćeš, šta ćeš...živ odnos iscrva svašta nešto...tvoji demoni se aktiviraju iz dosade čisto da ti rasadu posade, a ako misliš da će vam biti lakše u dvoje, biti ćeš sretniji, uspješniji, zadovoljniji, (s)jebaniji...niko ti ne brani... da se time hraniš...tako za sebe (ne)mariš...tvoj metod hendlovanja...izbor je na tebi da ili ne, hvala...a kako i šta će s vama biti...ma o tome možeš samo sniti...rane svoje šiti...obradovati se ...ma dođi kiti, kiti...:maxuz

slika
1
1 slika
...kineski mačak...slika
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

mogao si se nekad vjerski vjenčati za 10 minuta, ko u Vegasu ali onda su to vehabije nešto pretjerali sa poligamijom i više ne može, moraš prvo građanski papir donijeti hodži
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10240

Post Postao/la MunDzi »

Heidi je napisao/la: 09 feb 2021, 22:36
Dok je gradjanski brak zakonski zasticen I koristan, nevjencani parovi se u mnogim podrucjima zakonski smatraju strancima. Osoba nece dobiti nikakve informacije od doktora ako je partner u bolnici, ako nema automatski zajednicko skrbnistvo nad rodjenjem djeteta I ne nasljedjuje nistaa ako partner umre. Ali ugovori I punomoci mogu vanbracnim parovima nadoknaditi mnoge od ovih nedostataka.
Meni je ovo glupost.
Kao imamo nesto protiv braka, ali budemo onda napisali punomoc da kao zastitimo svog partnera i napravimo od veze malte ne bracnu vezu. :ovaj
Pa gdje je onda problem zbog cega necemo bracnu vezu, kad se sa punomoci opet svodi na bracnu? :heidi2

Bez punomoci je druga prica.
Aha, volimo se i hocemo djecu, ali eto necemo zastiti jedno drugo.
Ma jelde, hajde ti materi svojoj pa s njom tako dugorocno zivi. :nope
Danas sutra da jedno od nas naglo umre, a pojavi se neki daleki rodjak s kojim i nemamo nikakav odnos pa taj ima veca prava da naslijedi nesto tvoje nego osoba s kojom si zivio dugo godina ali ne u braku. OK, mozes ti to i osporavati po sudovima, ali kome je do povlacenja po sudovima. Zar ti nije lakse uci u bracnu zajednicu i automatski ste svi zasticeni. Ide dokle ide. Ako ne ide, razvedes se insanski.

Mislim da ljudi imaju neku psiholosku blokadu da potpisu "smrtnu kaznu" ili jednostavno ne zele pravno da zastite svog partera/partnericu zbog njima pozatih razloga.
0
Xeno
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4259

Post Postao/la Xeno »

Nije lakse jer je danas dosta veca vjerovatnoca da ce se ljudi razvesti nego da ih zapadne neki asshole od dalekog rodjaka. Ljudi razmisljaju o razvodu tokom samog odnosa i prije njega.

Kao kada ides u drugu kompaniju, razmisljas, sve je super na intevjuu proslo, ali ako mi se ne svidi atmosfera, ima hiljadu drugih firmi gdje cu se zaposliti, nisu oni jedini.
0
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13684

Post Postao/la vjesticanametli »

samo divljak 😎
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Ako neka hoce radi penzije u brak,da joj ne propadne,inbox je otkljucan 👍
2
2 slika
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 16917

Post Postao/la Polaris »

Zajednicki zivot pa onda brak 👍🏻

Inace jesam vise za brak nego za vanbracnu zajednicu, ali mi je svejedno kako drugi parovi zive
0
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Dok imaju svjezinu mladosti ljudi su rastereceni i bezbrizni, sa papirom ili bez njega.

Dok ne iscrpe zivot. Onda postaju pobozni, staromodni, traze spokojstvo i gnusaju se modernih porodica.

Zene su uvijek bile pametnije od muskaraca kada su u pitanju zapletene rastave ili svadje oko imovine.

Za dodatna ubistva rivala ili rodjaka pronadjite u sebi zov Lady Macbeth.

“Look like the innocent flower, but be the serpent under it.”
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Prema Porodičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 35/2005, 41/2005 - ispr. i 31/2014) vanbračna zajednica nastaje nakon najmanje tri godine zajedničkog života ili kraće ako je u njoj rođeno dijete, a imovina koju su vanbračni partneri stekli radom u vanbračnoj zajednici smatra se njihovom zajedničkom imovinom i ona se po Zakonu tretira kao i imovina bračnih partnera.

Ono što je problem je da se vanbračna zajednica teže dokazuje pa prilikom potražnje određenih usluga ili prava pred državom kada se trebaju ustanoviti porodični odnosi, proces koji bi se mogao rešiti uvođenjem dokaznog dokumenta odugovlači ili postaje čak neizvodljiv.
0
vjesticanametli
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13684

Post Postao/la vjesticanametli »

mene to ne zanima 😂😂😂 svako svoje i voz
ima ugovor 🥸
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Porodica/ obitelj”