Sandeman je napisao/la: ↑21 sep 2020, 14:51
Fatih je napisao/la: ↑21 sep 2020, 14:46
Nesposobnost islama? Mozda si ipak htio reci "nesposbnost muslimana"?
Muslimani valjda poštuju pravila islama. Onaj ko stvara pravila je kriv ako ne može natjerati one koji ga slijede da ta pravila ispoštuju. Naročito zato što ta pravila stvara pretpostavljena svemoć.
Ipak je nesposobnost islama.
Ostajes malo nejasan. Ne tvrdim da sam ja ista bolji... Medjutim, prvo tvrdis da muslimani postuju pravila islama. To u dobroj mjeri nije tacno. Konstatujes da su pravila stvorena od Boga (sto je tacno), a maloprije toga tvrdis da je kriv sto ne natjera (u ovom slucaju muslimane) da se ta pravila ispostuju.
Zao mi je sto ti ovo moram reci na ovakav nacin, ali, zaista drugacije ne moze. Cini mi se da ne poznajes dovoljno islam. Npr., zaboravljas, ili nisi znao, da u islamu Bog daje covjeku slobodnu volju, da ta pravila slijedi ili ne. Cemu smisao jednog drugog dijela islamskog vjerovanja, a to je Sudnji dan, ako Bog tjera nekog na nesto, pa mu sudi na osnovu toga, a nije mu dao izbor?
Ako zelis da vise o tome diskutujes, na ovom pdf imas temu, na kojoj se upravo raspravlja o tome.
A sto se tice tvoje konstatacije u zadnjoj recenici tvog posta, mislim da je zaista nespretno izrazena. Islam nije zivo bice ili masina, pa da bude nesposoban za nesto. Sve nelogicnosti (mislim da je ovaj izraz bio daleko bolji izbor, da ukazes na nesto sto mislis da nije uredu sa islamom) za koje znas, slobodno iznesi na temi "Islam". Ovdje bih volio da se drzimo teme u naslovu.
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.