Žena u islamu

Vjeroispovijesti, i smisao...
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Žena u islamu

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 12 aug 2020, 21:24 U redu je komentirati sa svog stanovišta nešto, ali mislim da bismo naravno oni koji to žele, trebali malo pročitati o položaju žena u porodici Muhameda savs. Svaki musliman koji slijedi sunnet treba da ima.na umu da je Aisa bint Ebu Bekr bila "pravnica", ona je učestvovali u bojnim pohodima, držala predavanja iz tefsira i muškarcima.i ženama, praunuka mu je bila.prva žena liječnica itd
Položaj žena u Muhamedovoj asvs porodici i njegov odnos prema.njima treba biti primjer svim muškarcima, i to ne samo muslimanima.
Kada je covjek uzrujan, tada ne bi trebao da govori ili pise. Ja sam to ucinio, i tako potpuno zaboravio na najbolji primjer o ovoj temi, ukljucujuci i sva pitanja u njoj. :izv

Ko je bolje poznavao kako se Poslanik s.a.v.s ponasao prema zenama, nego bas njegove zene, pogotovo Aisa, koja je nakon Poslanikove s.a.v.s smrti, poducavala ashabe.

I da dodam, sam Poslanik je rekao: "Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojim zenama, a od svih vas ja se nabolje odnosim prema svojim".
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 12 aug 2020, 21:49
Iskra je napisao/la: 12 aug 2020, 21:24 U redu je komentirati sa svog stanovišta nešto, ali mislim da bismo naravno oni koji to žele, trebali malo pročitati o položaju žena u porodici Muhameda savs. Svaki musliman koji slijedi sunnet treba da ima.na umu da je Aisa bint Ebu Bekr bila "pravnica", ona je učestvovali u bojnim pohodima, držala predavanja iz tefsira i muškarcima.i ženama, praunuka mu je bila.prva žena liječnica itd
Položaj žena u Muhamedovoj asvs porodici i njegov odnos prema.njima treba biti primjer svim muškarcima, i to ne samo muslimanima.
Kada je covjek uzrujan, tada ne bi trebao da govori ili pise. Ja sam to ucinio, i tako potpuno zaboravio na najbolji primjer o ovoj temi, ukljucujuci i sva pitanja u njoj. :izv

Ko je bolje poznavao kako se Poslanik s.a.v.s ponasao prema zenama, nego bas njegove zene, pogotovo Aisa, koja je nakon Poslanikove s.a.v.s smrti, poducavala ashabe.

I da dodam, sam Poslanik je rekao: "Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojim zenama, a od svih vas ja se nabolje odnosim prema svojim".

Navela sam isti primjer , ali ljudi unaprijed u glavi imaju svoj stav, nisu otvoreni ni bar da razmisle o napisanom.
U svakom slučaju tema.je odlicna, mnogo je primjera, mogućnosti da se nešto nauči ili sazna, sagleda iz drugog ugla itd.

Hvala ti na strpljenju i objasnjenjima
2
1 slika 1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Insomnia je napisao/la: 12 aug 2020, 20:48 Al standardni profil. Ona. Neudata, nepokrivena, ne klanja, zivi na zapadu. Istovremeno se stidi i ponosi sto je muslimanka. Pokusava sad citavom svijetu dokazati kako je islam pozitivan prema zenama. Da zivis u doba hadisa i ashaba do aksama bi fasovala kamen u slijepo oko
Otkuda ti pravo, molim te, da ustvrdis ovo"

"Ona. Neudata, nepokrivena, ne klanja, zivi na zapadu. Istovremeno se stidi i ponosi sto je muslimanka."

I na pitanje "ko", ti odgovoras, "svi vi". Je li to zaista znas svakog osobno na ovom forumu, pa da ovo znas zasigirno? Pogotovo oko osjecaja,istovremeni stid i ponos? To imputiranje svima, nikako nije ne mjestu, radilo se o religiji ili necemu drugom.
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

blinkonce je napisao/la: 12 aug 2020, 21:33
Fatih je napisao/la: 12 aug 2020, 21:28

Ko ti je to slagao? U vezi 'kamena u slijepo oko"...
Ma on je provokator. Redovno napise nesto samo da bi reakciju neku izvukao.
Nadajmo se da nece ici dovoljno predaleko da izvuce reakciju kakvu nije ocekivao.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Hatidza bint Huvejlid (620)

Čak i prije nego što je stupila u  brak s Poslanikom Muhamedom s.a.w.s. imala je značajnu ulogu kao uspješan trgovac i jedna od elitnih figura u Meki. Ona je odigrala ključnu ulogu u podržavanju i propagiranju nove vjere i bila je među prvima koji su primili islam. Prenosi se da je Poslanik Muhamed s.a.w.s za nju rekao: “Svemogući Allah mi nije podario nikog boljeg u ovom životu od nje. Ona me je prihvatila kada su me ljudi odbacili; ona je vjerovala u mene kada su ljudi sumnjali; ona je podijelila svoje bogatstvo sa mnom kada su me ljudi bogatstva lišili; i Allah dž.š. mi je podario djecu s njom.” Zapravo, još jedna od najznačajnijih žena ranog islama, Fatima el-Zahra, bila je kćerka Poslanika s.a.w.s i Hatidže, i Poslanikova s.a.w.s loza je sačuvana preko Fatime (njena dva sina, Hasana i Huseina). Zahvaljujući između ostaloga i ovoj činjenici, Fatima i njena majka Hatidža su ostale zapamćene kao najcjenjenije žene u historiji islama.
1
1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Ima li igdje u kuranu da pise da zena mora pokriti lice il je to od ljudi nametnuto samo?
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

R4IN je napisao/la: 19 sep 2020, 16:16 Ima li igdje u kuranu da pise da zena mora pokriti lice il je to od ljudi nametnuto samo?

"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Iskra je napisao/la: 19 sep 2020, 16:39
R4IN je napisao/la: 19 sep 2020, 16:16 Ima li igdje u kuranu da pise da zena mora pokriti lice il je to od ljudi nametnuto samo?

"A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj, ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.
AL nema nigdje za lice ok za glavu samija
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

R4IN je napisao/la: 19 sep 2020, 17:01
Iskra je napisao/la: 19 sep 2020, 16:39

"I neka vela svoja spuste na grudi svoje"

Veo se nosi na glavi, na grudi ga spušta preko lica. Logično.
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Iskra je napisao/la: 19 sep 2020, 17:03
R4IN je napisao/la: 19 sep 2020, 17:01

"I neka vela svoja spuste na grudi svoje"

Veo se nosi na glavi, na grudi ga spušta preko lica. Logično.
Noge do clanaka,ruke do zglobova,marama preko glave
A ovo danas sve pokriveno.

Pa grudi da pokrije nije preko glave, zasto muhamedova zena nije pokrivala lice kad je tako?

Ja sam mislienja da je to nametnuto taj zar od strane ljubomornih muzeva a arapi su ljubomorni malo je reci..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

I logicno kakve zena moze obavljati poslove sa zarom preko lica,ogranicena samo
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Mehaning
Proleter
Reactions: 6637

Post Postao/la Mehaning »

Meni se moja žena sviđa ovako, kakva je... :ovaj

Da je netko hoće pokriti, steram ih u qurac... :malagani
0
blinkonce
Reactions:

Post Postao/la blinkonce »

Meni je hijab ok, a niqab i burqa npr. vec pretjerivanje...
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

blinkonce je napisao/la: 19 sep 2020, 18:09 Meni je hijab ok, a niqab i burqa npr. vec pretjerivanje...
Zato sto nije od boga :malagani
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Mehaning
Proleter

blinkonce je napisao/la: 19 sep 2020, 18:09 Meni je hijab ok, a niqab i burqa npr. vec pretjerivanje...
Meni ne paše ništa, što je nametnuto... :djed

Tko god mi nameće glupa pravila, biti ću protiv an... :malagani
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Mehaning je napisao/la: 19 sep 2020, 18:08 Meni se moja žena sviđa ovako, kakva je... :ovaj

U Islamu NEMA prisile. Pravila su jasno definirana ali.prisile.nema, niti iko ikom ista smije nametati.
0
Mehaning
Proleter

Iskra je napisao/la: 19 sep 2020, 18:57
Mehaning je napisao/la: 19 sep 2020, 18:08 Meni se moja žena sviđa ovako, kakva je... :ovaj

U Islamu NEMA prisile. Pravila su jasno definirana ali.prisile.nema, niti iko ikom ista smije nametati.
Ne poznajem i iskreno rečeno, ne zanima me... :zbunj

Jel praksa potvrđuje tvoje tvrdnje... :zbunj
0
Odgovori

Natrag na “Religija”