Psihološki uticaji i posljedice aktuelnog korona stanja

lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Psihološki uticaji i posljedice aktuelnog korona stanja

Post Postao/la lejlamo »

imamo teme o tome šta kaže struka, šta kažemo mi, teorije zavjere, šta kažu mediji....

zanima me, kada malo sa distance pogledate sebe, pa izvršite introspekciju sve od marta, kakve promjene u psiho funkcionisanju vidite kod sebe, a da su izazvane trenutnim korona stanjem?

trebamo li se samo plašiti virusa? je li nam mentalno zdravlje možda i ugroženije? brine li iko za takve posljedice?

jeste li primijetili oko sebe ljude kojima ovakva situacija pojačava anksioznost?

ja sam pisala o posljedicama koje će se odraziti na socijalizaciju šestogodišnjaka....

šta vam teško pada? zašto?
4
4 slika
Lana
Moderator
Moderator
Reactions: 24744

Re: Psihološki uticaji i posljedice aktuelnog korona stanja

Post Postao/la Lana »

Psiha je gore ubistvo od virusa,toliko stresa toliko brige od kako je ovo sve nastalo da ljudi sami sebi oduzimaju zivot.
5
3 slika 2 slika
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

upravo stres i pritisak su odgovorni za slabiju proizvodnju leukocita i slabljenje imunog sistema. a onda je virusu lako oboriti nas.

radim u školi, svakodnevno sam izložena mogućnosti da pokupim virus. djeca ne nose maske, a i bez simptoma mogu biti prenosioci.
znamo da sa malom djecom prosto moramo ostvariti fizički kontakt, ode u wc, upiški se po hlačama i dođe da ga presvučem, odvedem kući ili nešto sl.
onda čuješ, neko od ukućana djeteta je pozitivan.
stvara to nelagodu.

kako se zaštiti, šta ako ovo ili ono... pa izolacija, bolovanje, manja plata, neko svakodnevno starhuje od zatvaranja i ukidanja radnog mjesta i sl.

stalne najave, aha, eto ga, lokdaun, aha, eto ga klaster ovaj, onaj, aha, de briši u izolaciju...

nimalo nije bezazleno. pucaju ljudi,sve više njih.

slabo se oglašava psiho struka. ako pogledamo objave na portalima, inače u medijima, samo idu cifre, crne prognoze i negativne posljedice.
4
4 slika
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Da naglasim, treba se čuvati, zaštiti, poštovati mjere - koliko smo u mogućnosti... I to je to što se tiče nas, kao pojedinaca.
Ne razmišljam pretjerano, biće šta bude...
Nekada je sve u redu, i odjednom, osvanete u crnoj hronici... Doživjela, osjetila. S druge strane, nekada i najcrnje prognoze doktora pokažu se pogrešnim... I to sam vidjela.
Ne osjećam strah, paniku ili sl., više mi smeta izolacija, samoća, promjena načina života... Prvenstveno zbog toga sam više on line... Svakodnevnica je postala dosadna pomalo.
Nedostaju mi druženja, putovanja, grljenja, i mada sam od ženskog cmakanja uvijek bježala, sada mi i to nedostaje...

Život mi je... posivio, odjednom. I to me nervira, ali prihvatam jer nije do mene...
:dina2
5
5 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

naravno, to oko zaštite i poštovanja epidemioloških mjera uopšte ne dovodim u pitanje ovom temom.
samo želim skrenuti pažnju na drugi, ništa manje bitan aspekt. našu psihu.

možda nekome bude od pomoći nešto što podijelimo na temi. makar i da pisanjem izbacimo dio frustracija.
4
4 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Sto se mene tice nek bude sta bude vise, svakako ovom nema kraja drugi val prisili sezonskoj gripi,nigdje je :D

Bila me sastavila gripa ko nikad u zivotu a i dosta raje nekad sredina februara/kraj.. mozda je to bio pocetak korone al nisu pricali :ovaj uglavnom i sad da me sastavi svejedno mi da i to prebolim i miran idemo dalje..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

Slijedim pravila, sta cu, ne ide mi se u zatvor ili ludnicu.

Zao mi je ljudi koji strahuju, tako im slabi imuni sistem I osjetljiviji su na sve bolesti. Posebno kod starijih to primijetim.

Ja licno sam se istrenirala I nemam strah od covida, iskoristila sam izolaciju da se informisem o istom.
4
4 slika
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3087

Post Postao/la Čuvarkuća »

Na samom početku me baš nekako bilo strah, više zbog posla i neizvjesnosti. Kada sam prvi put koristila masku u prodavnici, imala sam osjećaj da se gušim. Vremenom se sve utopilo u svakodnevnicu.
3
3 slika
"Treba otimati radost danima što bježe".
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Obzirom da sam već duži vremenski period svakodnevno izložena vrlo velikoj mogućnosti za oboliti od Covid, nekako sam se navikla. Na sve čovjek navikne. Na samom.pocetku provodila sam rigorozne mjere zaštite na način da sam dezinficirala sve živo što se moglo. I Cicka čak..I danas sam jako.oprezna ali manje dezinficiram. Bolesti kao takve sam jako svjesna ali se pretjerano ne plašim, ne vrijedi se unaprijed sekirati. Mislim da bismo svi trebali učiniti sve šta je do nas, da zaštitimo sebe i druge, ali ne posdlijegati panici niti drastično mjenjati životne navike tj ne živjeti u strahu. Istina je da neke navike pa i one koje nam čine zadovoljstvo, moramo da uskladili sa trenutnom situacijom, pa ako je potrebno da ih na neko vrijeme i prestanemo prakticirati da nadjemo u tom slučaju nešto drugo, novo, što će nam priciniti ugodu. To je jako bitno za očuvanje psihičke stabilnosti i relaksacije. Takodjer bih preporučila da se ne vjeruje svemu sta se pročita i plasira u medijima. Slušati struku a ne novinare .
2
2 slika
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Mene ce vise firma i robovlasništvo ubiti, nego korona. Korone se uopste ne plašim. One budzetlije koje žuljeve na dupetu nabijaju možda imaju vremena misliti o koroni.
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

Naš ministar je u hrpi gluposti, izjavio jednu, koja mi se svidja...
Dok ovo ne prodje, ponasajte se kao da ste zaraženi... Čuvajte sebe i ljude oko sebe.
Ende
Potpis
1
1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Ispocetka bio sam prestrasen,nema sumnje,vec sad sam spustio gard poprilicno 😮
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

Nema potrebe za strahom. 2018/2019 u Njemackoj podleglo 25.000 od gripe.
Nikog nije zanimalo.
1
1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Heidi je napisao/la: 25 okt 2020, 21:50 Nema potrebe za strahom. 2018/2019 u Njemackoj podleglo 25.000 od gripe.
Nikog nije zanimalo.
Korona ima bolju reklamu :oo
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21587

Post Postao/la Miss Y. »

Dina je napisao/la: 25 okt 2020, 10:37 Da naglasim, treba se čuvati, zaštiti, poštovati mjere - koliko smo u mogućnosti... I to je to što se tiče nas, kao pojedinaca.
Ne razmišljam pretjerano, biće šta bude...
Nekada je sve u redu, i odjednom, osvanete u crnoj hronici... Doživjela, osjetila. S druge strane, nekada i najcrnje prognoze doktora pokažu se pogrešnim... I to sam vidjela.
Ne osjećam strah, paniku ili sl., više mi smeta izolacija, samoća, promjena načina života... Prvenstveno zbog toga sam više on line... Svakodnevnica je postala dosadna pomalo.
Nedostaju mi druženja, putovanja, grljenja, i mada sam od ženskog cmakanja uvijek bježala, sada mi i to nedostaje...

Život mi je... posivio, odjednom. I to me nervira, ali prihvatam jer nije do mene...
:dina2
Kad se sjetim koliko si samo bila prestrašena od Corone, super je da sad tako mislis :ljubi

Više neko iko sam mozda izlozena 5 dana sedmicno mogućnosti zaraze, i to tako sve ove mjesece.
Imala sam zarazene kolege, imam i sad, sama sam bila u samoizolaciji, al se ne zamaram ničim od ovoga.
Živim poprilično normalno, po pravilima koji Krizni štab nalaže koliko mogu.
Ne stvaram paniku i ne umišljam a mislim da je to najvažnije. Najvise mi nedostaju putovanja.
PS imam kolegicu koja neće da se počeše po oku cak i cistim rukama :ccc wtf.
To je uzas od zivota, i stresa.
I kako vidim najvise takvi i oboljevaju.

Sve će ovo biti dobro :moon
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8215

Post Postao/la Bella_ »

U početku mi je bilo strašno teško, taj osjećaj nesmjes nikuda, sve pozatvarali osim prodavnica hrane. Nisam znala šta ću od sebe, utjecalo je jako puno na psihu, s’ kojom se borim godinama. Najviše mi je teško padalo sto nesmjem ni kod svojih. Našla sam mir u učenju, razgovorom sa Allahom, to mi je dalo smiraj. Onda malo po malo, dan za danom je bilo lakše. Dolazilo je proljece i bilo je nekako svjetlije.. Pa ljeto, radiš oko kuće, ne razmišljaš.
Već sada postaje opet malo teško, dolazi zima, zatvori se u kuću i radi kako najbolje znaš.
Neznam zašto se bojim, ali taj strah je u meni.. Ne mogu se opustiti za stalno, bojim se za svoje najmilije. Bojim se šta nosi budućnost. Muka mi je vise od svega, maski, vijesti, price o tome i cijele ove situacije 🤢
1
1 slika
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Mene ni u jednoj situaciji nije psihicki uticalo. Čak se i firma u martu bila zatvorila na 14 dana pa opet me nije doticalo. Da je hoce i sad zatvoriti da se čovjek odmori.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Psihologija”