Hadisi i Sunnet
Hadisi i Sunnet
Ova tema je striktno posvecena prenosenju hadisa. Ali molim vas, suzdrzite se od postavljanja hadisa koji nisi sahih/vjerodostojni i hasen/dobri. Svi slabi ili lazni hadisi ce biti obrisani.
P.S.
Podsjeticu sve muslimane da ce imati sevab od svakog hadisa kojeg ovdje postave, a procita ga neko ko nije nikada cuo za njega.
P.S.
Podsjeticu sve muslimane da ce imati sevab od svakog hadisa kojeg ovdje postave, a procita ga neko ko nije nikada cuo za njega.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Re: Hadisi i Sunnet
Enes r.a prenosi sljedeće Vjerovjesnikove, sallallahu 'alejhi ve sellem ,riječi: „Pomozi svome bratu, bio on nasilnik ili onaj kome se nasilje čini. Neki čovjek upita: Allahov Poslaniče, pomoći ću mu ako mu je nanesena nepravda, ali kako ću mu pomoći ako je nasilnik?! Spriječi ga da čini nasilje, i tako ćeš mu pomoći, reče on.“
Velika pouka.
Velika pouka.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Od Ebu Hurejre r.a. se prenosi da je Poslanik sallallahu ‘alejhi ve sellem rekao: “Pogledajte u one koji su niži od vas, a ne u one koji su viši od vas, to je najbolji način da izbjegnete omalovažavanje Allahove blagodati prema vama.”
0
Prenosi Ebu Zenad od El-Ea'redža, ovaj od Ebu Hurejre, a on od Poslanika, alejhis-selam, da je rekao: “Neće biti Sudnjeg dana sve dok se ljudi ne počnu natjecati u izgradnji visokih građevina!”
Receno prije vise od 14 stoljeca. I sta sada vidimo?
Receno prije vise od 14 stoljeca. I sta sada vidimo?
0
“Ko napusti raspravu kad nije u pravu, bude mu napravljena kuća u džennetskoj mahali, a ko ostavi raspravu kad je u pravu, bude mu izgrađena kuća u najodabranijem dijelu dženneta.” (Ibn Madze i Tirmizi)
0
“Najgori od ljudi jeste onaj od koga se nešto zatraži u ime Allaha, pa ovog taj odbije.” (Buharija i Muslim)
NADAM SE DA CE BAR NEKO OVO ZAPAMTITI I PRIMJENJIVATI U PRAKSI. (Nikada ne treba ne saslusati onog koji trazi....da,ima kod i nas dosta "profesionalnih" prosjaka, upravo zato i kazem da cujete prvo, a nikako cim neko pocne "tako ti Allaha, mozes li..." da uslijedi nase grubo odbijanje.
NADAM SE DA CE BAR NEKO OVO ZAPAMTITI I PRIMJENJIVATI U PRAKSI. (Nikada ne treba ne saslusati onog koji trazi....da,ima kod i nas dosta "profesionalnih" prosjaka, upravo zato i kazem da cujete prvo, a nikako cim neko pocne "tako ti Allaha, mozes li..." da uslijedi nase grubo odbijanje.
0
“Čuvajte se pretjerivanja u vjeri, jer uistinu ono što je uništilo one prije vas je pretjerivanje u njoj.” (Ahmed)
Za one koji tvrde da je nemoguce pretjerati u vjeri. To je tacno za VJEROVANJE, tu ne mozes pretjerati. Ali,ovdje se radi o rijeci "vjera", tj. njeno ispoljavanje.
Za one koji tvrde da je nemoguce pretjerati u vjeri. To je tacno za VJEROVANJE, tu ne mozes pretjerati. Ali,ovdje se radi o rijeci "vjera", tj. njeno ispoljavanje.
0
Kazao je Allahov Poslanik: ”Primjer onoga koji udijeli sadaku/poklon, a zatim to traži natrag, je kao primjer psa koji povrati, a zatim pojede ono što je povratio.” (Ahmed, Buharija, Muslim, Ebu Davud, Ibn Madže od Ibn Abbasa, r.a.)
0
Bozji Poslanik, s.a.v.s. je kazao: "Nije vjernik onaj koji se najede dok njegov susjed gladuje"
Bozji Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Bog nije milostiv prema onome ko nema milosti za druge."
Bozji Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Bog nije milostiv prema onome ko nema milosti za druge."
0
Ovaj me hadis dao malo u razmišljanje, naime imao sam nedavno jednu situaciju, gdje sam baš onako rekao i sasjekao nedam.......Bosfor je napisao/la: ↑27 jul 2020, 14:41 “Najgori od ljudi jeste onaj od koga se nešto zatraži u ime Allaha, pa ovog taj odbije.” (Buharija i Muslim)
Eh sad, da li je ok, saslušati i mirno slagati nemam ili otvoreno i na prvu dati do znanja da uopšte nemaš namjeru dati.
(ne pišem uopšte razloge takvog mog odgovora već baš mi je sada dilema gore pomenuta)
0
I say what I think, I think what I say
Kada sam napisao "saslusati", nisam bio dovoljno jasan, priznajem. Mislio sam na nam nepoznate ljude i kada zasigurno ne znamo razlog zasto traze nesto. Ja sam ovakvim pristupom imao nekoliko prilika da mi, meni nepoznati ljudi, traze da im kupim pastetu i hljeb (zadnji primjer). Zato sam napisao da treba cuti, osim ako znamo pouzdano da te osobe prose svaki dan, skoro uvijek na istim mjestima.mad_max_ba je napisao/la: ↑27 jul 2020, 16:07Ovaj me hadis dao malo u razmišljanje, naime imao sam nedavno jednu situaciju, gdje sam baš onako rekao i sasjekao nedam.......Bosfor je napisao/la: ↑27 jul 2020, 14:41 “Najgori od ljudi jeste onaj od koga se nešto zatraži u ime Allaha, pa ovog taj odbije.” (Buharija i Muslim)
Eh sad, da li je ok, saslušati i mirno slagati nemam ili otvoreno i na prvu dati do znanja da uopšte nemaš namjeru dati.
(ne pišem uopšte razloge takvog mog odgovora već baš mi je sada dilema gore pomenuta)
I ovaj se hadis svakako ne odnosi na te ljude, nego one koje su zaista u potrebi. Nekada mozes odmah da vidis nelagodu u onoga koji trazi.
Hadis je vjerodostojan. A svako zaista ima izbor kako ce postupiti kako u ovakvoj, tako i u svim drugim situacijama. U tome je poenta penta naseg zivljenja medju drugima.
0
Često, kada hoću da odbijem "profesionalnog" ili bilo koga drugog mi naumpadne, nije mi ga ON džaba poslao, možda je kušnja....Bosfor je napisao/la: ↑27 jul 2020, 16:17Kada sam napisao "saslusati", nisam bio dovoljno jasan, priznajem. Mislio sam na nam nepoznate ljude i kada zasigurno ne znamo razlog zasto traze nesto. Ja sam ovakvim pristupom imao nekoliko prilika da mi, meni nepoznati ljudi, traze da im kupim pastetu i hljeb (zadnji primjer). Zato sam napisao da treba cuti, osim ako znamo pouzdano da te osobe prose svaki dan, skoro uvijek na istim mjestima.mad_max_ba je napisao/la: ↑27 jul 2020, 16:07
Ovaj me hadis dao malo u razmišljanje, naime imao sam nedavno jednu situaciju, gdje sam baš onako rekao i sasjekao nedam.......
I ovaj se hadis svakako ne odnosi na te ljude, nego one koje su zaista u potrebi. Nekada mozes odmah da vidis nelagodu u onoga koji trazi.
Hadis je vjerodostojan. A svako zaista ima izbor kako ce postupiti kako u ovakvoj, tako i u svim drugim situacijama. U tome je poenta penta naseg zivljenja medju drugima.
Zato mi se nekako i urezalo to u pamćenje, nemam običaj to tako...
A Razlog, razlog je moja rezigniranost...
Rječ je o migrantu, naime...
Par noći ranije, obili su u kuću mog jednog prijatelja dok su ovi spavali.... noć prije ovoga idu i piju red bull... pa ti ovaj kaže ono, onaj ono i čovjeku u mometu i digne pritisak sve zbirno... Plus što su sve i jedan "konju rep iščupat"...
a rekao sam sam sebi da više neću ni jednom dat ni dinar...
0
Vidi se da se razumijes u islamske propise oko ovoga, ali znas i realnost. Radi onako kako ti "mozak" govori. Sejtanovo je da pomraci srce. Allah te nagradio za shvatanje da su ti oni ipak poslani. Lakse ces onda donijeti i odluku.mad_max_ba je napisao/la: ↑27 jul 2020, 16:32Često, kada hoću da odbijem "profesionalnog" ili bilo koga drugog mi naumpadne, nije mi ga ON džaba poslao, možda je kušnja....Bosfor je napisao/la: ↑27 jul 2020, 16:17
Kada sam napisao "saslusati", nisam bio dovoljno jasan, priznajem. Mislio sam na nam nepoznate ljude i kada zasigurno ne znamo razlog zasto traze nesto. Ja sam ovakvim pristupom imao nekoliko prilika da mi, meni nepoznati ljudi, traze da im kupim pastetu i hljeb (zadnji primjer). Zato sam napisao da treba cuti, osim ako znamo pouzdano da te osobe prose svaki dan, skoro uvijek na istim mjestima.
Zato mi se nekako i urezalo to u pamćenje, nemam običaj to tako...
A Razlog, razlog je moja rezigniranost...
Rječ je o migrantu, naime...
Par noći ranije, obili su u kuću mog jednog prijatelja dok su ovi spavali.... noć prije ovoga idu i piju red bull... pa ti ovaj kaže ono, onaj ono i čovjeku u mometu i digne pritisak sve zbirno... Plus što su sve i jedan "konju rep iščupat"...
a rekao sam sam sebi da više neću ni jednom dat ni dinar...
0
Amin.
0
0