Islam

Vjeroispovijesti, i smisao...
Sandeman
Banned
Banned
Reactions: 342

Re: Islam

Post Postao/la Sandeman »

Pa, tema je "Islam", nije tema "Hajmo hvaliti islam, isključivo i samo lijepo o islamu, nemoj da ko kaže drugačije".
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Znate li vi uciti Kur'an ?
Ja iskreno osim 3 harfa nisam znao nista do 26-te god.kad je efendija poceo organizovati kurseve tako da sam se odmah prikljucio.
Nije bilo tesko niti tedzvid kad sam imao bas volju.
Taj efendija i danas dan organizuje kurseve,ne znam sad kako je zbog korone,ali mladji je od mene par godina ali jako voljan za pomoc u vjeri :bih1
4
3 slika 1 slika
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Atomic je napisao/la: 12 nov 2020, 18:20 Znate li vi uciti Kur'an ?
Ja iskreno osim 3 harfa nisam znao nista do 26-te god.kad je efendija poceo organizovati kurseve tako da sam se odmah prikljucio.
Taj efendija i danas dan organizuje kurseve,ne znam sad kako je zbog korone,ali mladji je od mene par godina ali jako voljan za pomoc u vjeri :bih1
Da.
Ne onoliko dobro koliko bih željela... Meni je pomogao kurs arapskog jezika, mislim sa harfovima, arapskog nisam puno naučila :kriv
2
2 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Atomic
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Atomic »

Dina je napisao/la: 12 nov 2020, 18:22
Atomic je napisao/la: 12 nov 2020, 18:20 Znate li vi uciti Kur'an ?
Da.
Ne onoliko dobro koliko bih željela... Meni je pomogao kurs arapskog jezika, mislim sa harfovima, arapskog nisam puno naučila :kriv
Ja sam probao sam nekoliko puta,ne ide.
Na kursu ti bude lakse kad vise da se i ostali bore :hehe
1
1 slika
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8318

Post Postao/la Bella_ »

Ja sam prvi put učila Kur’an kad je bio ramazan, znaci na našem jeziku, na arapskom neznam.
Mislim da je važno da se uči kako ko zna, bitna je volja i želja i da ne pada prašina po njemu.
Opet ću ga uciti sad u zimu i akoBogda uz ramazan.
3
1 slika 2 slika
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Atomic
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Atomic »

Bolje i na nasem nego nikako :jupi
4
4 slika
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Atomic je napisao/la: 12 nov 2020, 18:29
Dina je napisao/la: 12 nov 2020, 18:22

Da.
Ja sam probao sam nekoliko puta,ne ide.
Na kursu ti bude lakse kad vise da se i ostali bore :hehe
I treba puuunooo vježbe...
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Možda nisi na to mislio ali eto.
0
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Atomic je napisao/la: 12 nov 2020, 18:34 Bolje i na nasem nego nikako :jupi
Bogami jeste.
Prije sam pokušavala par puta ali odustanem, dok sada sam jedva čekala da nastavim. Nema nego kad dragi Allah da.
A moja nana i majka rahmet im duši, obje su znale Kura’an na arapskom i sve su učile na arapskom. To je veliko umijeće.
1
1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Atomic »

Treba svakako vjezba,redovno uciti da se ne zaboravi.
Moze se nauciti,Bella ako imas vremena imas na youtube tutorijale mozes pokusati :bih1
2
2 slika
Bella_
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Bella_ »

Atomic je napisao/la: 12 nov 2020, 18:37 Treba svakako vjezba,redovno uciti da se ne zaboravi.
Moze se nauciti,Bella ako imas vremena imas na youtube tutorijale mozes pokusati :bih1
Hvala, ako mognem naći svakako.
1
1 slika
Sandeman
Banned
Banned

Jedno pitanje o islamu.

Dakle, Muhammed se popeo na brdo, zatvorio u pećinu, Džibril mu prenosio Allahove riječi, i kao rezultat (da ne ulazimo u detalje) imamo Kur'an.

Sa druge strane, oko 2.000 godina prije toga Mojsije se popeo na brdo, grm koji gori mu prenosio Jahvine riječi i kao rezultat Mojsije se spustio sa Deset božijih zapovijedi.

Pa da pitam, nije li islam mogao za svog poslanika skontati originalniju priču, nije morao kopirati judaističko-hrišćansku?

Ili je Muhammed samo moderija verzija Mojsija? I taj mit modernija verzija mita o Mojsiju?
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6643

Post Postao/la Mehaning »

Sandeman je napisao/la: 13 nov 2020, 16:15 Jedno pitanje o islamu.

Dakle, Muhammed se popeo na brdo, zatvorio u pećinu, Džibril mu prenosio Allahove riječi, i kao rezultat (da ne ulazimo u detalje) imamo Kur'an.

Sa druge strane, oko 2.000 godina prije toga Mojsije se popeo na brdo, grm koji gori mu prenosio Jahvine riječi i kao rezultat Mojsije se spustio sa Deset božijih zapovijedi.

Pa da pitam, nije li islam mogao za svog poslanika skontati originalniju priču, nije morao kopirati judaističko-hrišćansku?

Ili je Muhammed samo moderija verzija Mojsija? I taj mit modernija verzija mita o Mojsiju?
Ja sve moje stranke na istome mjestu primam... :djed
0
Sandeman
Banned
Banned

Izivni, bože, nisam te prepoznao.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6643

Post Postao/la Mehaning »

Sandeman je napisao/la: 13 nov 2020, 16:24 Izivni, bože, nisam te prepoznao.
Neka ti bude, ovaj put... :djed
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Sandeman je napisao/la: 13 nov 2020, 16:15 Jedno pitanje o islamu.

Pa da pitam,
nije li islam mogao za svog poslanika skontati originalniju priču, nije morao kopirati judaističko-hrišćansku?
I jedna i druga i treca, dolaze iz istog izvora, te se uopste nije za zacuditi sto ima mnogo slicnosti i dodirnih tacaka. Ti ovje ne raspravljas drug. Otvoricemo temu i za to, da ne kazes da je jednoumlje oko ovoga. Ovo je ozbiljna tema, i trebali bi da se tako i ponasamo. Nebitno sto je islam u pitanju. Taman i da se radi o politici, onoj ozbiljnoj strani, gdje ne zezamo politicare, sasvim je svejedno. Ne bi trebalo da od svih tema pravimo atmosferu, u kojoj moze doci do neprijatnih dijaloga. Takvih tema je napretek na forumu. I sam mozes da otvoris temu, u kojoj se traze nelogicnosti u islamu ili bilo cemu drugom.

Ali ova tema nije otvorena zbog toga. Ovo gore sto si napisao je, u najmanju ruku djetinjasto.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..nejasno mi je da je neki plus ako znas kuran na arapskom il da se obred isto tako održava..kao da ja ko katolik tribam molit na latinskom jer su nekad mise bile na latinskom djelom i sad al ne medju širim masama..nikad nisam bio na misi koja je bila na latinskom..
0
Odgovori

Natrag na “Religija”