Dosta poznatih filozofa se bavilo ovom tematikom. Neka od tih saznanja su nezaobilazna u marketingu, npr. Najjednostavnije objašnjenje principa bi bilo - "Radi kao što i drugi rade".
Pored nekih benignih posljedica ovakvog ponašanja, sam princip može biti okrutan prema pojedincima koji se ne uklapaju i koji odudaraju, iz subjektivnih ili objektivnih razloga... Čopor se često okrutno i agresivno obračunava sa onim što po njega predstavlja prijetnju, a u ovom slučaju, svako drugačiji, svako ko odudara, se posmatra kao prijetnja...
Također, postoji i moralna dilema oko toga koliko je poželjno i do koje granice uklopiti se? Ili se "utopiti"? Koliko ostajemo svoji, a koliko samo slijedimo naš čopor?!
Kažu da je ovaj princip prisutan čak i među djecom u vrtiću...
https://lolamagazin.com/2018/01/28/prin ... nom-decom/Ko daje za pravo bilo kome da stavlja decu u kalupe? Što to uopšte znači biti „prilagođen“?! Ako je to ono da budeš nevidljiv i neprimetan i ako je to ono da se ne ističeš po svojim prohtevima, snovima, ambicijama ili afinitetima, onda samo mogu reći da mi je izuzetno žao što nema više „neprilagođenih“
Postavlja se pitanje da li težimo tome da budemo posebni, jedinstveni, svoji? Ili da budemo isti, uklopljeni, da imamo svoje mjesto u grupi... Drugo je svakako lakša opcija, pogotovo za dijete...
Podsjeti me na stihove...
Jeste li osjetili na sebi taj pritisak da se uklopite? Ili vam je ok biti outsiderNe znam više, Bože prosti… Dal da strepim… Il da stremim
Da to breme posebnosti… I na tebe nakalemim?
Ako nije kasno već?
Često se ovaj princip koristi kao veoma praktično sredstvo manipulacije u društvu. Mnogima to ne smeta