Bosanska krajina..

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Bosanska krajina..

Post Postao/la laga-nini »

Bosanska krajina (kraće Krajina), područje sjeverozapadne Bosne do Vrbasa, odgovara povijesnom pojmu Turska Hrvatska. Bosanska krajina u užem smislu prostire se oko srednjeg toka Une: Bihać, Cazin i Krupa, a poznata je pod imenom Bihaćka krajina. Na tom prostoru u jeku graničnih ratova od XV. do XVII. st. izgradila se Bosanska krajina. Prvi se put spominje 1593., a 1660. njome je proputovao i opisao ju osmanski putopisac Evlija Čelebi. U izvornoj građi bosanskoga podrijetla češće se spominje samo Krajina ili Serhat. God. 1719. Mustaj-beg Kapetanović nosi naslov »zapovidnika Bosanske krajine«. Nakon austrougarske okupacije BiH 1878. prevladava naziv Bosanska krajina, a iz uporabe se potiskuje dotad uobičajeniji povijesni naziv Turska Hrvatska.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

Re: Bosanska krajina..

..zasto ova tema..listajući bih portale medije čitajući vijesti prateći političke i ekonomske teme kao da ih nema u bih..ni dobro ni loše kao sa se oficijelna politika odrekla tog dijela bih...
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 27 nov 2020, 15:09 ..zasto ova tema..listajući bih portale medije čitajući vijesti prateći političke i ekonomske teme kao da ih nema u bih..ni dobro ni loše kao sa se oficijelna politika odrekla tog dijela bih...
Krajina Bosni treba samo kada treba ginuti. SDA je tu najvise kriva.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..i meni se čini ..ja ovako neutralan sam to primijetio..dok sam studirao u zg bilo ih je krcato sjećam se u istom domu islamovic pjevač Lipovača tada svi u divljim jagodama..al jadno je sad tamo kolege idu na ispomoć s hr strane i nesto su mi pričali o tome..
1
1 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Pa turci uspostavili krajine naselili srbe kao prva linija odbrane :meha2
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

R4IN je napisao/la: 27 nov 2020, 17:25 Pa turci uspostavili krajine naselili srbe kao prva linija odbrane :meha2
Vlahe najcesce, ne Srbe.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Fatih je napisao/la: 27 nov 2020, 17:37
R4IN je napisao/la: 27 nov 2020, 17:25 Pa turci uspostavili krajine naselili srbe kao prva linija odbrane :meha2
Vlahe najcesce, ne Srbe.
Da :ok
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

Fatih je napisao/la: 27 nov 2020, 17:19
laga-nini je napisao/la: 27 nov 2020, 15:09 ..zasto ova tema..listajući bih portale medije čitajući vijesti prateći političke i ekonomske teme kao da ih nema u bih..ni dobro ni loše kao sa se oficijelna politika odrekla tog dijela bih...
..mislis zbog Abdica..
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 27 nov 2020, 17:59
Fatih je napisao/la: 27 nov 2020, 17:19

..mislis zbog Abdica..
Ma ne...sve ove godine vlasti, a ljude su tamo prepustili,manje-vise, same sebi. Da su zeljeli "kazniti" samo Abdiceve, nasli bi oni nacin. Ne, ovo je cisti nemar, cisto sto tamo nisu mogli ni od cega profitirati.
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Najvece zlo na nasim prostorima su bili cetnici i ustase, me zna se ko je gori ,sa cetnicima si znao na cemu si al sa ustasama nikad sve fino pa ti ga zabiju.. pogotvo sto su surovali sa osovinama zla u to vrijeme sa nacistima pogotovo... sve su izdali i zato jesu bili protjerani od strane tita, jer znao je da ce i jedni i drugi praviti probleme.. i gdje su najvise isli nego u njemacku kod brace nacista ,mislim njemacka u to vrijeme kakva je bila..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

R4IN je napisao/la: 27 nov 2020, 18:09 Najvece zlo na nasim prostorima su bili cetnici i ustase, me zna se ko je gori ,sa cetnicima si znao na cemu si al sa ustasama nikad sve fino pa ti ga zabiju.. pogotvo sto su surovali sa osovinama zla u to vrijeme sa nacistima pogotovo... sve su izdali i zato jesu bili protjerani od strane tita, jer znao je da ce i jedni i drugi praviti probleme.. i gdje su najvise isli nego u njemacku kod brace nacista ,mislim njemacka u to vrijeme kakva je bila..
...u kojim to krajevima ne sicam se da su ustaše radile zlo muslimanima..jedinovskoj nisu bili partizani..
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

laga-nini je napisao/la: 27 nov 2020, 18:17
R4IN je napisao/la: 27 nov 2020, 18:09 Najvece zlo na nasim prostorima su bili cetnici i ustase, me zna se ko je gori ,sa cetnicima si znao na cemu si al sa ustasama nikad sve fino pa ti ga zabiju.. pogotvo sto su surovali sa osovinama zla u to vrijeme sa nacistima pogotovo... sve su izdali i zato jesu bili protjerani od strane tita, jer znao je da ce i jedni i drugi praviti probleme.. i gdje su najvise isli nego u njemacku kod brace nacista ,mislim njemacka u to vrijeme kakva je bila..
...u kojim to krajevima ne sicam se da su ustaše radile zlo muslimanima..jedinovskoj nisu bili partizani..
Pa bilo je raznoga javnoga vjesanja po sarajevu, pa srbi i zidovi jasenovac.. ma kome nisu.. a sto,nego sto s slizali sa nacistima,prodali se, nista nisu bili bolji od njih.. zato i jesu kasnije bili protjerivani od tite i partije to im je nocna mora, tito je pravio jednakost i jedinstvo za sviju, a ovi se gledali kako sve porusiti znao je to kakvi su zato im je bila i takva sudbina i sto se jeste pokazalo poslje njegove smrti kakvi su i jedni i drugi.. a sa druge strane da nije bilo tita nebi bilo ni istre i otoka .. :meha2

Pa i vani ustase koje su pobjegle bili su vracani jer su vidjeli drugi s kim imaju posla.. zato je bio goli otok..
A i streljanja...
0
ALPHA ET OMEGA🔥
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..visim sa si pos plodom yugopropagande..po Sarajevu je bilo vješanja komunista ustaše nikakvo zlo nisu radili mislimanima uostalom muslimanini subvencijom bili u ustašama..zlo su radili al muslimanima kojima je pavelic tepa da su cvijeće hrvatstva dlaka s glave nije pala
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

laga-nini je napisao/la: 27 nov 2020, 18:29 ..visim sa si pos plodom yugopropagande..po Sarajevu je bilo vješanja komunista ustaše nikakvo zlo nisu radili mislimanima uostalom muslimanini subvencijom bili u ustašama..zlo su radili al muslimanima kojima je pavelic tepa da su cvijeće hrvatstva dlaka s glave nije pala
Ma obicno zlo upakovano u nacionalizam..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..zlo je ko sto je i komunizam zlo..
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31152

Post Postao/la hani_jong_un »

krajisnici imaju neki animozitet prema sarajlijama i to otvoreno kazu. kad god su mogli dobro su me udarili po dzepu
2
1 slika 1 slika
1811
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 12429

Post Postao/la MunDzi »

Hannibal je napisao/la: 02 okt 2025, 19:42 krajisnici imaju neki animozitet prema sarajlijama i to otvoreno kazu. kad god su mogli dobro su me udarili po dzepu
Zato sto su se uvijek osjecali napustenima. Nije bilo priliva para, ostali dijelovi BiH dobijali vise po direktivi iz SA.

Meni se ne dopada kad neko kaze zaebani kraisnici u pozitivnom smislu. Zasto su to kraisnici bolji od ostatka BiH? Malo arogantno.
0
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”