Migranti u BiH

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Re: Migranti u BiH

Post Postao/la Desperado »

Ommadawn je napisao/la: 24 nov 2020, 21:36
MarlboroGold je napisao/la: 24 nov 2020, 21:30
To ne tvrdim. Nemoj histerisati :oo
Nikad neću biti za neki vid sistemskog ugnjetavanja bilo kojeg naroda.
Država i policija jednostavno moraju mnogo više poduzimati, jer će građani početi sve više riješavati njihove probleme.
Pa je li ta udruženja lobiraju da država i policija ništa ne poduzimaju?

Građane kad napadaju klošari i narkomani onda se ne organizuju.
Kad mafija reketira i kad naadrenalirana omladina u drumskim aždahama pokupe živote na autobuskim stajalištima - građani se ne organizuju.

A ne organizuju se jer se boje da će dobiti po pički.
Hajd dobro... pitao bih te kad ti žena ne smije sama otići u bingo jer se tu kreće 4-5 njih od kojih je većina agresivna, a ne motaju se samo oko jednog binga. Nisu jednom prijavljeni policiji. Nemaju dokumente, puste ih i opet se vrate na isto mjesto.

Sva sreća pa ih u Tuzli nema toliko. Nemam ništa protiv njih sve dok se ponašaju civilizovano i u skladu sa našim zakonima i propisima bez obzira imaju li dokumente ili ne. Ovo zadnje je već drugi par čarapa i neefikasnost našeg sistema.

Onaj onda puče nenu koja prodaje mlijeko svaki dan da zaradi za hljeb iz čista mira. Taj je nakon udaranja te žene odmah sutradan bio pušten i hodao u krvavoj majci sasvim normalno Tuzlom.

Žene je u mom komšiluku strah otići i do bankomata. Komšinicu su opljačkali ima mjesec. Prijavila policija i ništa.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17544

Post Postao/la Ommadawn »

MarlboroGold je napisao/la: 24 nov 2020, 21:39
Ommadawn je napisao/la: 24 nov 2020, 21:36
Pa je li ta udruženja lobiraju da država i policija ništa ne poduzimaju?

Građane kad napadaju klošari i narkomani onda se ne organizuju.
Kad mafija reketira i kad naadrenalirana omladina u drumskim aždahama pokupe živote na autobuskim stajalištima - građani se ne organizuju.

A ne organizuju se jer se boje da će dobiti po pički.
Hajd dobro... pitao bih te kad ti žena ne smije sama otići u bingo jer se tu kreće 4-5 njih od kojih je većina agresivna, a ne motaju se samo oko jednog binga. Nisu jednom prijavljeni policiji. Nemaju dokumente, puste ih i opet se vrate na isto mjesto.

Sva sreća pa ih u Tuzli nema toliko. Nemam ništa protiv njih sve dok se ponašaju civilizovano i u skladu sa našim zakonima i propisima bez obzira imaju li dokumente ili ne. Ovo zadnje je već drugi par čarapa i neefikasnost našeg sistema.

Onaj onda puče nenu koja prodaje mlijeko svaki dan da zaradi za hljeb iz čista mira. Taj je nakon udaranja te žene odmah sutradan bio pušten i hodao u krvavoj majci sasvim normalno Tuzlom.
Pa moja žena prije 13 godina jedva ušla u svoju zgradu u Tuzli. Skupilo se par narkomana a ona taman iz grada. Ako se dobro sjećam bilo je oko devet sati navečer. Zvala oca i rahmetli amidžu da dođu da može ući.

A po pitanju migranata:
Evo ja sam migrant već 27 godina ovdje. Ovo domicilno stanovništvo što razmišlja baš tako kao ti glasalo je za ekstremno-desničarsku stranku koja je prije 15 godina bila marginalizirana da uopšte nisu imali ni onih 4% glasova na izborima da bi ušli u Parlament. Danas su treća najveća stranka. Ako oni dođu na vlast, što je veliki rizik, onda se neće vidjeti razlika između Ahmada koji ima 24 policijske prijave, nije nikada radio, živio je na socijali, prekršio svaki mogući zakon i mene koji je u stalnom radnom odnosu zadnjih 20 godina, poštujem zakon, prilagodio sam se društvu, doprinjeo i doprinosim ovom društvu.
Razumiješ poentu?

Otkud ti znaš da možda među tim ljudima nema neko s kim možda imaš više toga zajedničkog nego komšije pored kojeg živiš zadnjih dvadeset godina?
0
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 24 nov 2020, 21:53
MarlboroGold je napisao/la: 24 nov 2020, 21:39

Pa moja žena prije 13 godina jedva ušla u svoju zgradu u Tuzli. Skupilo se par narkomana a ona taman iz grada. Ako se dobro sjećam bilo je oko devet sati navečer. Zvala oca i rahmetli amidžu da dođu da može ući.

A po pitanju migranata:
Evo ja sam migrant već 27 godina ovdje. Ovo domicilno stanovništvo što razmišlja baš tako kao ti glasalo je za ekstremno-desničarsku stranku koja je prije 15 godina bila marginalizirana da uopšte nisu imali ni onih 4% glasova na izborima da bi ušli u Parlament. Danas su treća najveća stranka. Ako oni dođu na vlast, što je veliki rizik, onda se neće vidjeti razlika između Ahmada koji ima 24 policijske prijave, nije nikada radio, živio je na socijali, prekršio svaki mogući zakon i mene koji je u stalnom radnom odnosu zadnjih 20 godina, poštujem zakon, prilagodio sam se društvu, doprinjeo i doprinosim ovom društvu.
Razumiješ poentu?

Otkud ti znaš da možda među tim ljudima nema neko s kim možda imaš više toga zajedničkog nego komšije pored kojeg živiš zadnjih dvadeset godina?
Samo nešto...nisu desničari ojačali, zbog takvih doseljenika (ako te se uopće više može tako nazvati) poput tebe.
Ti si se odavno prilagodio, integrirao u društvo, pridonosis...i tako je većina migranata tada tako...
Ovo danas se bojim da nije slučaj, i potreban je drugi pristup, a države se ne snalaze najbolje...
I to će doprinjeti rastu desnice, rastu svega lošeg.
Već je izmedju vala migracija 2015, i ovoga danas velika razlika...ono su bili baš većinom ratni bjegunci. Ovi danas, baš i ne više u tolikoj mjeri. Sa druge strane prolaze užas na putu do željene destinacije, nikome dobro.
2
2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Pa ko su ovi danas?

Ljudi kojima je dopizdio rahatluk u matičnoj zemlji pa se odali avanturi?

Ne vide ti ovi ovdje razliku između mene i onog što je došao prije tri godine.
Šta mislite koliko sam ja živaca izgubio dokazujući razliku prije 26 godina između tipičnog Balkanca koji će se Švedi popišati ispred kuće i to više od pasjaluka, koji će ukrasti kotlet u prodavnici, nasuti benzin na pumpi i pobjeći da ne plati, zajebati državu time što će se razvesti od žene pa će on na posao a ona primati socijalu, plus oboje dohodak na stanarinu a živjeti zajedno u istom stanu?
Ja ne vidim velike razlike među problemima danas i među problemima kada sam ja došao ovdje.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 24 nov 2020, 22:17 Pa ko su ovi danas?

Ljudi kojima je dopizdio rahatluk u matičnoj zemlji pa se odali avanturi?

Ne vide ti ovi ovdje razliku između mene i onog što je došao prije tri godine.
Šta mislite koliko sam ja živaca izgubio dokazujući razliku prije 26 godina između tipičnog Balkanca koji će se Švedi popišati ispred kuće i to više od pasjaluka, koji će ukrasti kotlet u prodavnici, nasuti benzin na pumpi i pobjeći da ne plati, zajebati državu time što će se razvesti od žene pa će on na posao a ona primati socijalu, plus oboje dohodak na stanarinu a živjeti zajedno u istom stanu?
Ja ne vidim velike razlike među problemima danas i među problemima kada sam ja došao ovdje.
Ako ništa....manje vas je bilo...države su to dosta "bezbolnije progutale"
I dodaj islamofobiju danas, koja dosta prožima javnost i medije...eto rezultata.
i radikali im daju materijala u ruke, a ovima ne treba puno, što nema, doda se...
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Pa prika, nije baš da su i tada bili širokogrudi prema muslimanima.
Tek nakon 11 septembra je to postalo vidljivije i gore.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31198

Post Postao/la hani_jong_un »

to sa razvodom i stanom je mafijasluk
0
1811
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Hannibal je napisao/la: 24 nov 2020, 22:38 to sa razvodom i stanom je mafijasluk
Pa bilo je i onih koje država skonta ali im ne može ništa pa ih navuče na tanak led na drugi način.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

Ommadawn je napisao/la: 24 nov 2020, 22:45
Hannibal je napisao/la: 24 nov 2020, 22:38 to sa razvodom i stanom je mafijasluk
Pa bilo je i onih koje država skonta ali im ne može ništa pa ih navuče na tanak led na drugi način.
aha al je svejedno mafijasluk 🤷‍♀️
0
1811
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3738

Post Postao/la East_side »

@Ommadawn vidi brt, naravno, ima istine u tome što pričaš u smislu da ne mogu baš svi od njih biti loši. Vjerovatno neki od njih imaju ambicije slične tvojim prije 20 i kusur godina - da se domognu zapada, adaptiraju se u novo društvo, uredno žive i vrijedno rade.

Ali problem je u startu taj što je njih već sada previše ovdje, posebno kad se uzmu u obzir sve slabosti i neuređenost BiH u sigurnosnom i socijalnom smislu. Tako da poređenje sa Švedskom u tom smislu nema mnogo logike.

Ovdje se gomilaju a dalje od BiH ne mogu baš tako brzo i glatko proći. BiH je u tom smislu slična buretu iz kojeg kroz česmu svaki dan iscuri litar vode a istovremeno se dospe novih pet. Dakle, kad tad mora doći do 'preljevanja', tj. kulminacije nereda raznih oblika.

I što @storm čini mi se reče, ovaj val migranata se uveliko razlikuje od onog prije 4-5 godina.

Sjećam se dobro ovdje kod nas u Sarajevu tamo 2016. kad su čitave porodice iz Sirije, dakle muževi sa ženama i djecom za vrijeme ramazana boravili u parku preko puta Vijećnice u šatorčićima i na prostirkama. To su zaista bili ljudi u nevolji koji su spašavali žive glave bježeći od rata. Tako pitomi, nenametljivi, ljudi su im svakodnevno donosili hranu i vodu i bili su jako prijatni i zahvalni.

A ovi današnji migranti su nešto potpuno drugačije prika moj. Prvo što upada u oči je to da nema žena i djece među njima. I svi su otprilike 20-30 starosne dobi. Skoro svakodnevno se međusobno sukobljavaju i bodu noževima. Dalje, dovoljno sam zreo i prošao svega da lako mogu prepoznati drogirane ili alkoholizirane pojedince. A njih sam viđao mnogo u takvom stanju. I onda takvi u ruljama slobodno hodaju gradom, nerijetko otimaju (posebno ženama) tašne i telefone i sl. Da bi sve to kulminiralo ubistvom u kafiću neku noć.

Znači, ovo je jedna potpuno drugačija struktura migranata. Nekad mi se čini da su raspustili sve zatvore sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike i te zatvorenike poslali nama. Pa da ih je (u najboljem slučaju) 10% potencijalno opasnih, na njihov ukupan broj i to je previše. Prevelik je to zalogaj za BiH ovakvu kakva jeste.
5
5 slika
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3087

Post Postao/la Čuvarkuća »

Skupine ljudi bez dokumenata i bez mogućnosti da ih se negdje smjesti, a uskratiti im put ka cilju, mogu u određenom momentu zaista predstavljati sigurnosni problem. Nisam sigurna da mi imamo resurse za brigu o svim migrantima ili nadzor nad istim. Istina je da nam se, zbog njihovog prisustva, neke svakodnevne navike mijenjaju ma kako pokušavali odbaciti predrasude.
1
1 slika
"Treba otimati radost danima što bježe".
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Evo Cikotic drobi o Migrantima. Ccc
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Uzeli su pare na ime svakog migranta koji borave na teritoriji BIH.
A ljude.prepustili ulici....opet profitiraju na tudjoj nesreci, profiteri...sramota!
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks

to su bosnjacka posla, lopovski narod
0
1811
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Poredjenja sa nekadasnjim migrantima su neumjesna i plitkoumna. Ovo danas je (ne)kontrolisana invazija sa jasnim ciljem.

Karl Lagerfeld je jednom prilikom rekao u ime vecine zemljaka:"Poznajem osobu iz Njemacke koja je primila u kucu mladog Sirijca i posle cetiri dana izjavila 'Najbolja stvar koju je Njemacka izumila je Holokaust’”.

Slicna razmisljanja se njeguju u vecini zemalja EU, ne bez razloga. U uzarenom sijenu dovoljna je i iskra, ne buktinja koja je zapalila pola sela.

Istocna Evropa nema problema sa migrantima. Njih je spasio komunizam, tj. odsustvo drustvenog uredjenja privlacnog za ekonomske migrante.
1
1 slika
Kako se pise "Ti si idiot"?
storm
Administrator

Građani Bihaća: Ne puštamo migrante u Biru ni pod koju cijenu

Post Postao/la storm »

M. Gušić/ klix.ba
slika
Bihać migrantska kriza kamp Lipa kamp Bira

Situacija u Bihaću povodom najavljenog premještanja migranata iz migrantskog kampa Lipa, koji se nalazi u okolici Bihaća, u nedavno zatvoreni prihvatni centar Bira, koji se nalazi u centru grada, usložnjava se iz sata u sat.

Nakon što su iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavljene instrukcije za ponovno privremeno otvaranje centra Bira do završetka građevinskih radova u potvrđenom prihvatnom kampu Lipa, građani Bihaća preksinoć su spriječili ulazak tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u prostor ovog zatvorenog centra.

Tom prilikom, građani su najavili da će stražariti koliko god bude potrebno, ali povratak migranata u centar grada neće dozvoliti.

Spaljeni šatori na Lipi

Informacije s terena kažu da je požar u kampu Lipa, koji je izbio jjučer, najvjerovatnije djelo samih migranata koji pale šatore očigledno nezadovoljni nepovoljnom situacijom.

Bivši vijećnik u gradskom vijeću Bihaća Adnan Habibija u razgovoru za Klix.ba rekao je da govori u ime svih građana ovog grada kada kaže da su ovi potezi neophodni, jer je zbog migranata Bihać postao apokaliptičan grad

"Kamp Bira je bio jedan od generatora problema jer se nalazio u centru grada. Migranti tu nisu bili ni pod kakvom kontrolom. Izlazili su kad hoće, išli gdje hoće. Bilo je puno incidenata, napada na građane, provala, krađa... U tom periodu znalo je biti šest-sedam hiljada migranata u gradu, koji su u potpunosti narušili normalan životni ritam građana. Rijeka Una, koja je naš najveći turistički potencijal, sada služi da migranti u njoj peru veš i kupaju se goli u centru grada", kaže Habibija.

Noćne straže

Kako je rekao, ulaz u Biru je blokiran već 80 dana i ostat će koliko god bude potrebno, sve dok vlasti u državi ne shvate da grad Bihać i Unsko-Sanski kanton (USK) ne mogu sami podnijeti težinu migrantske krize u našoj zemlji.

"Osnovali smo noćne straže kako ne bi pokušali nekim trikom prebaciti migrante u Biru. Mi ih u gradu ne želimo u tolikom broju. Nije problem da i Bihać podnese dio tereta migrantske krize, ali samo zajedno s drugim gradovima u BiH. Problem ne bi bio ni približno toliko velik kada bi se ravnomjerno podijelio teret. Prvi put imamo situaciju u USK da je vlast stala uz građane, jer je ovo pitanje sigurnosti svih nas. Nama policijski sat zbog pandemije koronavirusa nije ništa novo, jer mi imamo ograničenu slobodu kretanja noću već godinama zbog straha od migranata", zaključuje Habibija.

Budućnost 1.350 migranata u kampu Lipa te njih blizu dvije stotine koji se nalaze oko kampa neizvjesna je, a svi oni će najvjerovatnije krenuti u šume ili će spas od zime potražiti u okolnim naseljima s obzirom na to da im nije osiguran adekvatan smještaj.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Re: Građani Bihaća: Ne puštamo migrante u Biru ni pod koju cijenu

Post Postao/la Iskra »

Ja ne znam.sta ce snjima jadnima.biti :plaki
0
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”