Javne licnosti u ratu

Društvo, kretanja, politika... Prije svega šljiva Tarabića, i tisućljetni snovi...
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17286

Re: In memoriam/ Počivali u miru..

Post Postao/la Ommadawn »

Socrates je napisao/la: 08 dec 2020, 11:00 Zato sam i rekao "region".
I plus to - evo ti primjer:
pred kraj 1995 godine, kad je ArBiH uzela Kljuc, svedske novine Aftonbladet rade reportazu. Dvojica vojnika, pripadnici ArBiH, uletila u napusten stan i raskomotili se. Navecer sjeli i cugaju, slave.. Sa stereo uredjaja kaseta Cece. Na opasku novinara koga slusaju, jedan odgovara "Mi Bosanci volimo svu muziku. Ceca je kraljica".
Pa sad kontaj, dje smo.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14897

Post Postao/la Socrates »

Mehaning je napisao/la: 08 dec 2020, 10:58
Heidi je napisao/la: 08 dec 2020, 10:16 Tema je kompleksnija nego sto se misli, vrijedi otvoriti novu za raspravu.

Kad pocinje biti nemoralno I licemjerno slusati neke pjevace? Sta to govori o nama?

I neka se prosiri I na glumce I sportiste.
U muzici, koju ja slušam ima pun qurac idiota i drogeraša... :face

Ali slušam ih isklučivo radi muzike, iako mi oni sami često idu na živce... :meha2
Velika je razlika, Meha.

Neke stvari se moraju razlikovati. Ovo o cemu ja pricam, konkretno turbo-folk, je banaliziralo zlo i pomoglo urusavanju svakog civilnog drustva, pa smo bili svjedoci krvavom ratu.

Neki je beogradski akademik (sorry, ime zaboravio) napisao da turbo-folk nije zanrovska nego ideoloska odrednica.
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

Heidi je napisao/la: 08 dec 2020, 10:16 Tema je kompleksnija nego sto se misli, vrijedi otvoriti novu za raspravu.

Kad pocinje biti nemoralno I licemjerno slusati neke pjevace? Sta to govori o nama?

I neka se prosiri I na glumce I sportiste.

Ali slušam ih isklučivo radi muzike, iako mi oni sami često idu na živce... :meha2

Ma ima svega. Eto, neki tvrde za Ramba, da je u svom muzickom opusu od prije, najvise ismijavao bosanske muslimane. Halid Invalid Hari, Ramo, Dzemo, Nagib.

Ne znam, plemena su to. Genetski kod za sljivovicu.
0
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17554

Post Postao/la CocoMa »

Mogli ste otvoriti temu "Javne ličnosti i ratni zločinci " Ili javne ličnosti u ratnom periodu ..

i ovo sve prebaciti tamo.. jer baš ima se šta pročitati i reći.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Heidi je napisao/la: 08 dec 2020, 11:06

Ma ima svega. Eto, neki tvrde za Ramba, da je u svom muzickom opusu od prije, najvise ismijavao bosanske muslimane. Halid Invalid Hari, Ramo, Dzemo, Nagib.

Ne znam, plemena su to. Genetski kod za sljivovicu.
Da je pjevao Zika, Milorad, Antun - spocitali bi mu i to.
Rambo je u po svirke tokom televizijskog prenosa kritikovao masu da se zabavljaju dok se istovremeno ubijaju ljudi i ruse gradovi i sela.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Mehaning
Proleter
Reactions: 6504

Post Postao/la Mehaning »

Socrates je napisao/la: 08 dec 2020, 11:04

Velika je razlika, Meha.

Neke stvari se moraju razlikovati. Ovo o cemu ja pricam, konkretno turbo-folk, je banaliziralo zlo i pomoglo urusavanju svakog civilnog drustva, pa smo bili svjedoci krvavom ratu.

Neki je beogradski akademik (sorry, ime zaboravio) je napisao da turbo-folk nije zanrovska nego ideoloska odrednica.
Moram priznati, da mi taj Turbo Folk baš i nije sasvim jasan... :zbunj

Ponekad primijetim, da to slušaju čak i ljudi, za koje teško mogu reči, da su potpuni idioti... :ovaj

Idioti da, ali ne takvi, da bi umrli od gladi, kad bi ih negdje pustio... :zbunj

Najvjerovatnije nikad neču saznati detalje, pošto bježim od te muzike ko vrag od križa. Ne mogu to ni par minuta slušati... :face
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Heidi je napisao/la: 08 dec 2020, 10:55 @Iskra ne znam sta je bilo u vezi njega. Sjecam se nekih humanitarnih akcija.
Pa.i ja isto. Zato sam se razocarala. Napisem.kasnije, sad moram.jesti .
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ah svako ima svoj uzitak moj Meho.
Ne uziva svako ni u Ted Nugentovoj "Stranglehold" na onaj nacin kao ja. Ja se uz tu mogu slobodno napiti.
A da je Ted Nugent papak - jeste.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Socrates
PRO behar
PRO behar

Mehaning je napisao/la: 08 dec 2020, 11:09
Socrates je napisao/la: 08 dec 2020, 11:04

Velika je razlika, Meha.

Neki je beogradski akademik (sorry, ime zaboravio) je napisao da turbo-folk nije zanrovska nego ideoloska odrednica.
Moram priznati, da mi taj Turbo Folk baš i nije sasvim jasan... :zbunj

Ponekad primijetim, da to slušaju čak i ljudi, za koje teško mogu reči, da su potpuni idioti... :ovaj

Idioti da, ali ne takvi, da bi umrli od gladi, kad bi ih negdje pustio... :zbunj

Najvjerovatnije nikad neču saznati detalje, pošto bježim od te muzike ko vrag od križa. Ne mogu to ni par minuta slušati... :face
Turbo-folk je zloupotrebljavanje tehnologije u svrhu zadovoljavanja najnizih i najbazicnijih nagona. Tako ga je Rambo prvobitno definirao, a on mu je i dao ime.

Treba ovo "tehnologija" siroko posmatrati.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Nemojte vise pisati o ovom ovdje. Sad cu sve prebaciti na novu temu.

Nisam bas raspolozen da pisem duzi uvod.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Re: Javne Licnosti u Ratu

Eto, razdvojeno.

Ovako smo ljepsi.

Moze li se, dakle, razdvojiti rad javnih licnosti od njihovih politickih, pa i civilizacijskih stavova? U svakom slucaju? U pojedinacnim slucajevima?

Sto se tice turbo-folka, moje misljenje je da je sama ta pojava, dakle ne samo muzika, anticivilizacijska, pa samim tim i nije mogla dati nikakve pozitivne rezultate.

:zbunj
4
4 slika
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Socrates je napisao/la: 08 dec 2020, 11:44 Eto, razdvojeno.

Ovako smo ljepsi.

Moze li se, dakle, razdvojiti rad javnih licnosti od njihovih politickih, pa i civilizacijskih stavova? U svakom slucaju? U pojedinacnim slucajevima?

Sto se tice turbo-folka, moje misljenje je da je sama ta pojava, dakle ne samo muzika, anticivilizacijska, pa samim tim i nije mogla dati nikakve pozitivne rezultate.

:zbunj
Mogu razdvojiti, dok nije ideologija u pitanju stvaralašva, ako pričamo o muzičarima...
Recimo Mile Kekin, Let 3, su prema uvjerenjima ljevičari, ali njihove koncerte prate svi, slušaju mnogi bez obzira na politički stav...i rado odem na koncert iako nisam ni izbliza ljevičar.
Kod Thompsona već imamo druge momente...ideologija prožima djela, publika, a i on sam...koketira sa najmračnijom stranom povijesti. Tu bih podvukao crtu.
Simptomatično je, da ta ista publika, bez problema puni i turbofolk klubove...dakle radi se o istom mentalnom sklopu.
2
2 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27201

Post Postao/la Heidi »

Sta mislite o pojedincu koji slusa turbo folk?
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Evo, jos jedna stvar koju ja ne mogu prihvatiti. Mozda sam naivan. :zbunj

Kaze Dzej se druzio sa Cecom. OK, prihvatam. Svako se ima pravo druziti sa kim hoce.

Da li je moguce da normalno ljudsko bice nikad ne zapita Cecu, sa kojom se druzi, sta je Arkan pokrao u ratu, koliko je ljudi pobio, da li je nakit koji nosi ukran od neke ubijene bosnjacke nene u Podrinju ili hrvatske bake u Slavoniji?

Da ti to nikad ne padne napamet, ni 20 godina nakon rata, meni to u glavu ne moze.

Kakva je to sorta, jbmt. :zbunj
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Heidi je napisao/la: 08 dec 2020, 11:59 Sta mislite o pojedincu koji slusa turbo folk?
Mislim da je uspjesno zagrizao udicu. Potpuna dehumanizacija i degradacija svakog i svega pristojnog. To je turbo folk.

Ne bi me toliko cudilo da nisu imali pametnijih izbora. Imali su. Jugoslavija je imala pristojnu muzicku scenu, u svim zanrovima muzike.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ma krenulo je to ranije nego devedesetih.
Ništa nisu banalniji tekstovi primjerice Kerbera ili Plavog Orkestra nego narodnjaka.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Socrates
PRO behar
PRO behar

Nije to pitanje banalnosti tekstova, nego citave turbo - folk "kulture".

Mislim da je glavni sukob tu bio izmedju urbanosti i ruralnosti.

Uostalom, Karadzic napisa "sidjimo u gradove, da bijemo gadove". Prije rata davno jos. Za ovakve slucajeve je turbo-folk stvaran.
0
Odgovori

Natrag na “EXYU”