Dijaspora

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15632

Re: Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU

Post Postao/la Moonlight »

Imamo opet arapa
0
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27328

Re: Osobe s dvojnim državljanstvom moraju pokazati bh. pasoš prilikom ulaska u BiH iz EU

Post Postao/la Heidi »

Najbolje bi bilo da niko ne dolazi I ostanu samo "begovski" sinovi da glade mosnje na bascarsiji I vicu JAH!
3
3 slika
Veca
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2403

Post Postao/la Veca »

...ahja!
0
Bice kad se sjetim :kez
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8652

Post Postao/la R4IN »

Malfoy je napisao/la: 08 okt 2020, 21:33
R4IN je napisao/la: 08 okt 2020, 21:18 Na grad :crni
Meni ono vise lici na kolektivnu dzenazu :oo
Kako gdje sve zavisi koji grad :oo
0
ALPHA ET OMEGA🔥
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Sad ste temu okrenuli u bockanja dijaspora VS domaći :oo
Ali ovo je zbilja samo nastojanje države, kako građanima otežati život, umjesto da, kako je uobičajeno u mnogima, bude servis građana, i trudi se rješavati Kvalitet života...
No lako ćemo mi za pasos...
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Dijaspora

Post Postao/la Fatih »

Na prijedlog Moonlight, zapocecemo ovo kao temu. Ukoliko se ukaze potreba, zbog raznih razloga koji se mogu pojaviti, moze se napraviti i pdf sa istim imenom. Ali, da ne pravimo odmah pdf, ako ce se pokazati da je zanimanje za ovu kategoriju, na nivou jedne teme.

Ja sam proveo vrijeme do iza rata u BiH. Postao dijaspora u SAD dvije decenije. Vjerujem da cu naredne godine ponovo da odem u SAD. Znaci, "sve sam vidio". U BiH sam proveo predratno stanje, rat, jako kratko nakon rata, i od nesto vise od prije 4 godine ponovo sam u BiH.

Sta reci... Imao bih nabrojati bezbroj razloga za moju zelju da ne idem iz Bosne. Ali, imam isto toliko razloga i da idem, plus jos jedan. Svako od nas je razlicit, imamo razlicita iskustva, kako u BiH, tako i u dijaspori. Tako da se ne moze upotrijebiti neko univerzalno mjerilo, po kom bi se mogla mjeriti nasa iskustva (pa i osjecaji), kako u BiH, tako i u dijaspori. Moj najveci problem je bio nostalgija. Medjutim, stanje u BiH je najbolji lijek za ubijenje nostalgije. Medjutim, to se ne moze ostvariti (po mom misljenju), za par mjeseci. Potrebno je ovdje poceti zivjeti. I onda, kada shvatis, da je lakse trpjeti nostalgiju, nego ovo bijedno stanje u ovoj ludnici, gdje vladaju politicari pokvareni kao zub. Ova drzava je njihova. Eto, tako ja vidim to, sto uopste ne mora da znaci da ce svi sloziti sa mnom. Ali, jedan sam od rijetkih, koji je proveo toliko vremena "i tamo i ovamo" (par puta sam ovdje dolazio i dok sam zivio tamo, oba puta oko godinu). Volim svoju zemlju, ali, mrzim cinjenicu da je privatizovana i da zakon vrijedi samo za obicnog covjeka.

Pitanje za sve u dijaspori: Da li se ikad namjeravate vratiti u BiH? Sta je to sto vam najvise nedostaje iz/od BiH (ako ista)? Ako se ne namjeravate vratiti, sta je to sto vam najvise smeta, osim ekonomije?
5
5 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Re: Dijaspora

Post Postao/la R4IN »

Ja nisam mogao vjerovati da si se vratio vamo..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Meni nisu jasni nasi ljudi dodju iz vana i odu u onu baru od neuma na more.. toliko imaju boljih i blizi destinacija ..
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

R4IN je napisao/la: 14 dec 2020, 13:42 Ja nisam mogao vjerovati da si se vratio vamo..
Pa napisao sam. Nostalgija. Ali, politika i sve ostalo sto je proizaslo iz nje, spuca ti samar realnosti. Otac mi je ovdje, 75. godina. Sreca, pa je brat tu. Znam da ne bih mogao otici ponovo tamo, a da otac ostane sam.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Fatih je napisao/la: 14 dec 2020, 13:55
R4IN je napisao/la: 14 dec 2020, 13:42 Ja nisam mogao vjerovati da si se vratio vamo..
Pa napisao sam. Nostalgija. Ali, politika i sve ostalo sto je proizaslo iz nje, spuca ti samar realnosti. Otac mi je ovdje, 75. godina. Sreca, pa je brat tu. Znam da ne bih mogao otici ponovo tamo, a da otac ostane sam.
Pa vratis se po stare dane.. obicno tako rade kad se gore penzijonisu..
I dosta ih vike po rodnim mjestima al njihova djeca se nikad nece vratiti da zive...
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

R4IN je napisao/la: 14 dec 2020, 14:01
Fatih je napisao/la: 14 dec 2020, 13:55

Pa vratis se po stare dane.. obicno tako rade kad se gore penzijonisu..
I dosta ih vike po rodnim mjestima al njihova djeca se nikad nece vratiti da zive...
Pa, kvaka i jeste u tome sto sam ja penzionisan. I, sada, relativno mlad, svi bi mi rekli (pa i kazu), "sta te briga, ne zavisis ni od koga, nemoj da te brine nesto, iskljuci se". Da, jasno. Ja bih proglasio svoju "nezavisnost", ali, ne daju ti, ma koliko se ti trudio.

I da, tu su mi i djeca. Sin vec 19 godina, kcerka 16. Da, i da cekam da oni ovdje zavrse skole (koje bi u USA vrijedile kao i toalet papir), pa da odu tamo, ili da rade kod nasih modernih robovlasnika, uz veliku mogucnost da mi nekada u zivotu prigovore da sam ih doveo ovamo. Naravno, oni mogu otici uvijek tamo. Ali, znam da onda ni ja ne bih ostao, nego bih otisao za njima. Nije to Austrija, pa kad pozelim, odoh da ih vidim (ili obratno) bar jednom u mjesec-dva...
2
2 slika
Lana
PRO behar
PRO behar
Reactions: 25265

Post Postao/la Lana »

Bosna kao bosna nedostaje to svakako,ne namjeravam se vracati.Iz mnogih razloga ali jedan od njih je sto smatram da je ovdje moj dom gdje sam provela vise svog zivota ovdje nego u bosni.Ostvarila sam neke svoje zivotne ciljeve i sve ostalo da bih bila zadovoljna sa zivotom ovdje.
U bosnu idem,zavisi kako kad nekad vise puta godisnje a nekad i jednom.Volim otici podsjetit svoju familiju,rodbinu,prijatelje itd ali iskreno vise se pozelim vratiti ovamo. :zbunj
5
5 slika
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17558

Post Postao/la Ommadawn »

Od maja 1993 sam u Švedskoj. Jedva sam čekao da odem, još od maja 1992 kad je sve počelo. Sve se okrenulo tumbe i kad se stari (Bogu hvala) vratio iz zatočeništva samo je jednu noć rekao mami “Odavdje treba bježati. Ovdje života više nema”. Da skratim - na kraju nam je to i uspjelo.
Ni jedan tren nisam pomišljao na povratak iako je bilo neke nostalgije koja je nakon prve posjete počela da jenjava. U BL sam bio samo dva puta i nemam ama baš nikakvu nostalgiju niti bilo šta što me veže. Kad stavim na vagu, sve lijepe slike nekako potisnu one ružne.
Jedno vrijeme (tamo negdje 2005-2007) imao neku nadu da će to biti to. Pukla me bila žešća nostalgija kad sam pogledao film “Kod amidže Idriza”, umalo tad ne sjedoh u auto i ne spičih u Sarajevo.

Međutim, svaki put dođem novo razočarenje. Ni moja supruga ne osjeća drugačije iako je manje od mene u Swe, iako joj roditelji žive tamo. Znali smo doći i ostati po 35 dana u BiH. Sve više i više ljudi koje poznajemo odlaze iz Bosne.
I što je najgore, osjećam se više stranac u BiH a tu rođen, tu odrastao, tu napravio prve korake, progovorio, počeo čitati, pisati, crtati, prvi put se zaljubio...
A opet s druge strane - jedan dio mene je vazda tu. Nekako se uvijek obradujem kad prođem Baščaršijom, kad sam se prvi put nakon 14 godina napio vode na jednom izvoru u Banjaluci, kad sjednem u slastičarnu i naručim orah-šnitu i bozu. Međutim sve je to nekako samo na tren.
3
3 slika
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
Lana
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Lana »

Upravo ovo sto i kazes,osjecas se kao stranac u BIH i iskreno da ti kazem mnogo nas je takvih.
Ja ne znam ali koliko god da ostanem,budem tu meni sve postaje vise nepoznato,nekad me doista bude sramota da s ljudima tako reci s kojim si odrsatao nemas sta da pricas ne znas vise ni kako da se ponasas prema njima.
0
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Da je meni biti stranac u BIH :jupi :ddk
1
1 slika
Lana
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Lana »

Atomic je napisao/la: 17 dec 2020, 07:53 Da je meni biti stranac u BIH :jupi :ddk
Ni malo to nije fin osjecaj vjeruj :oo
1
1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Lana je napisao/la: 17 dec 2020, 07:54
Atomic je napisao/la: 17 dec 2020, 07:53 Da je meni biti stranac u BIH :jupi :ddk
Ni malo to nije fin osjecaj vjeruj :oo
Saznam abd uskoro :D
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”