Kultovi, sekte i slične organizacije

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Kultovi, sekte i slične organizacije

Post Postao/la lejlamo »

odgledala sam par epizoda dokumentarca the vow... https://www.imdb.com/title/tt10222764/

onako, na prvu, upitnik iznad glave, pa jbt, kako ne vidiš o čemu se radi... wtf... ali kontam, osobe koje su postale žrtve takvog jednog manipulatorskog i bolesnog udruženja su bile jako ranjive, u životnom periodu kada su vapile za hranjenjem svoje duše, za nekakvim smirajem i traženjem svrhe.

ovaj lik iz NXIVM se služio svim mogućim i nemogućim sredstvima manipulacije članova....sistemski indoktrinirao, a sve znalački upakovao sa sve svojim diplomama, naučnim patentima, objašnjenjima.....mada, kad mu facu vidiš, vidiš da neki šiz viri iz njega, ali haj....

nekako mi je američko društvo sklono tim nekim sestrinstvima, kultovima, guruima, ali kad skontam i sjetim se naših ljudi, torabija i sličnih pojava ništa mi osvješteniji nismo....vjerujem da bi vrlo lako neko od ovakvih manipulatora mogao vrbovati našu omladinu, a i starije :zbunj ...
srbija mi se čini najpogodnijim tlom..

sekte i kultovi su itekako prisutni... jeste li imali neka posredna ili neposredna iskustva?
kakav je vaš stav?
2
2 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Re: Kultovi, sekte i slične organizacije

Post Postao/la lejlamo »

sjetih se, prije četrdeset+ godina, masovno samoubistvo u gvajani...918 ljudi se samoubilo....strašno.
0
Arslan_11
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17334

Post Postao/la Arslan_11 »

Herbalife :D Sjecam se da su nas u Njemackoj u osnovnoj upozoravali na scijentologe.

Da bi se ljudi tako manipulisali, moraju biti pod kontrolom onog ili grupe ljudi koji to rade. Sto manje dodira sa ljudima van tog kruga. Sta ce i kad ce jesti, spavati. Cak je tesko prepoznati ljude koji vode takve sekte, kultove. Normalni ljudi, dobre komsije, porodicni koji te postepeno uvlace u to.
Strahota kako god.
1
1 slika
Stop askin' me questions, I just wanna feel alive
Until I die!
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27295

Post Postao/la Heidi »

Uglavnom osvajaju obecanjima da ce nekome promijeniti zivot. Zrtve budu bombardovane mantrama za kojim svaki covjek zedja. Ljubav, zastita, pripadnost.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Mislim da je sve ovo oko Trumpa i Republikanske Stranke pod niegovim vodstvom postalo mozda i dosad najopasniji kult u Americi. Mislim, konsensuz ljudi koji vjeruju sve sto im Vodja kaze je zastrasujuci. Drze znacajnu moc, brojni su i naoruzani. Mnogi misle da je Amerika ovaj put izbjegla katastrofalan scenario zahvaljujuci iskljucivo demokratskim institucijama. Ja bih rekao da je u pitanju uglavnom bila potencijalna sila koja bi mogla biti upotrijebljena protiv malo odvaznijeg pokusaja drzavnog udara. Drugim rijecima, vojska, koja je zvanicno bila neutralna oko ove katastrofe, ali stvarna neutralnost bi bila testirana u bilo kakvoj eskalaciji.

Nagovjestaji stvaranja kulta su bili jasni davno. Kad je Trump rekao da on moze upucati covjeka na Petoj Aveniji u New Yorku u po bijela dana i da ce ljudi i dalje glasati za njega, to je bio zacetak kulta. Da ne spominjem sad sve teorije zavjere koje on i njegovi sljedbenici proturaju.

Dinamika kulta je specificna. Postoji vodja, koji vjeruje ili ne u sulude ideje koje promovira. U dosta slucajeva, vjerujem, ni sam nije sposoban razluciti da li je poceo zbog banalnog oportunizma ili zbog stvarne ciste vjere u ono sto govori.

Onda postoje ljudi koje bih nazvao "enablers" (ne znam nasu rijec). Oni su poveznica izmedju vodje i sire baze. Oni imaju moc (republikanski politicari, recimo), vodju podrzavaju bezrezervno, takodje, ili iz licne koristi ili zato sto slijepo vjeruju. Zbog izvjesne moci, oni pomazu vodji da se probije u relativni "mainstream".

Na kraju, postoje ovi sto slijede, i oni sve rade iz slijepe vjere u ono sto vodja prica. Dakle, njihova je karakteristika potpuni nedostatak kriticke misli, mada ce sve uciniti da ubjede neistomisljenike da upravo njima (neistomisljenicima) nedostaje kriticko razmisljanje.

Ovo sve moze imati manji ili veci nivo opasnosti po siru drustvenu zajednicu. Trumpov kult je veoma opasan, ali se odrasli i odgovorni ljudi i politicki protivnici (u ovom slucaju Biden kao predsjednik) moraju dobro zamisliti zasto Trump ima toliko pristalica.

Na ovu temu, preporucujem film The Master. A poslije cu mozda vise o "klasicnim" kultovima. Ovo sa Trumpom odudara od klasicnog poimanja kultova.
4
4 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17345

Post Postao/la Polaris »

Sinoc sam gledala nesto vezano za kult Heaven's Gate. Oni su bili ubjedjeni da vanzemaljci postoje. Uglavnom tuzna prica. Na kraju su se ubili, njih 39-ero.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6618

Post Postao/la Mehaning »

Ariel je napisao/la: 15 dec 2020, 10:02 Sinoc sam gledala nesto vezano za kult Heaven's Gate. Oni su bili ubjedjeni da vanzemaljci postoje. Uglavnom tuzna prica. Na kraju su se ubili, njih 39-ero.
Ja sam isto ubjeđen, da vanzemaljci postoje, ali na kraj pameti mi nije to, da tražim kultove okolo, da se priključim... :ovaj

Možda mi fali nagon čopora... :ovaj
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Donedavno je bio aktuelan Doomsday Cult Mom slucaj.

Prestao sam pratiti jer mi se zeludac prevrtao. Ovaj Doomsday Cult je predvidjao kraj svijeta u julu ove godine. Nije se desio.

Vodje su u zatvoru zbog ubistva najblizih clanova poroodice, valjda u ime nekih doktrina kulta. Cekaju sudjenje.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10484

Post Postao/la WhiskeyPete »

Gledam i smijem se jer Trump cult čvrsto vjeruje da trebju imati svoj Space force i istraživati neovisno od NASA.e, jer tobože on kriju istinu od amerikanaca koja čeka da bude otkrivena od strane St.Trumpa. ooooo da, prelomi trenutak je bio kada jedan od njegovih pristalica spominje borbu protiv Space ISIS.a, i zamisli, jako je bitno biti prisutan u anamo gore, nebitno što bi to amerinace stajalo čitavo bogatstvo. Neprijatelji su svuda pa tobože i u gotovo savršenom vakumu.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Post Postao/la R4IN »

Mansoni su najjaci..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Socrates
PRO behar
PRO behar

A sta ti znas o masonima? :hm
2
2 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Kud ce veci kult od cetnika,eto nam pred nosom.
2
2 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Atomic je napisao/la: 15 dec 2020, 13:42 Kud ce veci kult od cetnika,eto nam pred nosom.
A usrase? :meha2
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Xeno
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4259

Post Postao/la Xeno »

Ariel je napisao/la: 15 dec 2020, 10:02 Sinoc sam gledala nesto vezano za kult Heaven's Gate. Oni su bili ubjedjeni da vanzemaljci postoje. Uglavnom tuzna prica. Na kraju su se ubili, njih 39-ero.
Nezaboravna pojava Hale–Bopp-a.

Zanimljivo koliko su se oni posvetili tome, pratili komet prije samog dolaska i cekali, sve do konacnog obreda.
0
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Socrates je napisao/la: 15 dec 2020, 13:39 A sta ti znas o masonima? :hm
Pa znam neke..
0
ALPHA ET OMEGA🔥
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10484

Post Postao/la WhiskeyPete »

0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Bio ja jedno vrijeme u onih Hare Krishna na Mejtasu, imali subotom dzabe meze neki njihovi kolacici, ja dodjem malo bacim suplje zbarim zensku ... jednom dosao kaze onaj im sef guru neki klinac, jeboga ti ovdje dolazis samo da nam zenske vodis ... i iscerase me ... :haha :haha :haha
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Društvo”